Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-02-08

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επαφές Προέδρου Βουλής στην Καμπέρα
  • [02] Συλλυπητήρια Προέδρου για τραγωδία στην Αίγυπτο
  • [03] Παραδίδονται οι κτιριακές εγκαταστάσεις του ``Φιλοξενία``

  • [01] Επαφές Προέδρου Βουλής στην Καμπέρα

    Την πλήρη κατανόηση των θέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Κυπριακό και στην προοπτική των απευθείας διαπραγματεύσεων, εισέπραξε από τα Ομοσπονδιακά Νομοθετικά Σώματα της Αυστραλίας ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου και τα μέλη της διακομματικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας, που επισκέπτονται την Αυστραλία.

    Η κυπριακή αντιπροσωπεία, κατά την τρίτη ημέρα της επίσημης επίσκεψής της στη χώρα, έφτασε το πρωί στην Καμπέρα και συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Γερουσίας John Hogg και τον Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Βουλής Peter Slipper. Την αντιπροσωπεία συνόδευε ο Υπατος Αρμοστής της Κύπρου στην Αυστραλία, Γιάννης Ιακώβου.

    Νωρίτερα, η αντιπροσωπεία είχε επίσης επαφές με τον Πρόεδρο της Μικτής Επιτροπής Εξωτερικών, Αμυνας και Εμπορίου Michael Danby, καθώς και τα μέλη της Επιτροπής.

    Σε δηλώσεις του μετά από τις συναντήσεις, ο κ. Ομήρου εξέφρασε την ικανοποίηση της αντιπροσωπείας για τις επαφές και αναφέρθηκε στο μεγάλο ενδιαφέρον που επέδειξε η αυστραλιανή πλευρά για τις πρόσφατες αρνητικές εξελίξεις στο Κυπριακό και τη συνάντηση του Greentree.

    Συμπλήρωσε, επίσης, ότι υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον από πλευράς των Προέδρων των Νομοθετικών Σωμάτων και των μελών της Επιτροπής Εξωτερικών αναφορικά με τον εντοπισμό υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και στην πιθανή συμβολή του στην προοπτική επίλυσης του Κυπριακού, αλλά και στην ενεργειακή αυτάρκεια της ΕΕ.

    Είπε ακόμη ότι εξήγησε στην αυστραλιανή πλευρά πως η Κυπριακή Δημοκρατία δεν ενίσταται στην ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας στην ΕΕ, αλλά ανέφερε ότι αυτό συνδέεται με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις που έχει θέσει η ίδια η ΕΕ, όπως η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, η εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Αγκυρας και η συμβολή της Τουρκίας στη λύση του Κυπριακού, στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των αρχών της ΕΕ.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε, επίσης, στη σταθερή και διαχρονική θέση αρχών των αυστραλιανών κυβερνήσεων και των πολιτικών κομμάτων έναντι του Κυπριακού, η οποία, όπως είπε, στηρίζεται στο διεθνές δίκαιο και στα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ.

    [02] Συλλυπητήρια Προέδρου για τραγωδία στην Αίγυπτο

    Τα θερμά συλλυπητήρια του λαού της Κύπρου, της Κυβέρνησης και του ιδίου προσωπικά προς το λαό της Αιγύπτου και τις οικογένειες των θυμάτων κατά τις συγκρούσεις μεταξύ των οπαδών αντίπαλων ποδοσφαιρικών ομάδων στο Πορτ Σάιντ, την περασμένη βδομάδα, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος υπέγραψε το πρωί το βιβλίο συλλυπητηρίων στην Πρεσβεία της Αιγύπτου στη Λευκωσία.

    Στο συλλυπητήριο μήνυμά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έγραψε: ``Εκ μέρους της Κυβέρνησης και του λαού της Κύπρου, καθώς και εμού προσωπικά, θα ήθελα να διαβιβάσω τα πιο ειλικρινή μας συλλυπητήρια για την απώλεια τόσο πολλών αθώων ζωών, ως αποτέλεσμα συγκρούσεων μεταξύ των οπαδών αντίπαλων ποδοσφαιρικών ομάδων στο Πορτ Σάιντ, την περασμένη βδομάδα. Σε αυτή τη στιγμή πένθους εκφράζουμε τη βαθύτερη μας συμπάθεια προς τις οικογένειες των θυμάτων και προς το φίλο λαό της Αιγύπτου», πρόσθεσε.

    Σε δήλωσή του, αφού υπέγραψε το βιβλίο συλλυπητηρίων, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε πως ``ο πόνος ενός λαού φίλου της Κύπρου, με τον οποίο διαχρονικά έχουμε αναπτύξει αδελφικές σχέσεις, από την απώλεια τόσων πολλών ζωών και τον τραυματισμό ακόμα περισσότερων, είναι και δικός μας πόνος``.

    [03] Παραδίδονται οι κτιριακές εγκαταστάσεις του ``Φιλοξενία``

    Παραδίδονται σήμερα από τους εργολάβους οι ανακαινισμένες κτιριακές εγκαταστάσεις του Συνεδριακού Κέντρου ``Φιλοξενία``, που θα χρησιμοποιηθούν από την κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012, ενώ δίπλα ευρίσκεται και το Κέντρο Τύπου, που θα φέρει την ονομασία Cypress Media Centre, όπως δήλωσε ο Υφυπουργός Προεδρίας για Ευρωπαϊκά Θέματα, Αντρέας Μαυρογιάννης.

    Σε χαιρετισμό του κατά την έναρξη του διήμερου εκπαιδευτικού σεμιναρίου για το προσωπικό του ΚΥΠΕ και του ΡΙΚ, που διοργανώνει στις εγκαταστάσεις της η Κυπριακή Ακαδημία Δημόσιας Διοίκησης εν όψει της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, ο κ. Μαυρογιάννης ανέφερε ότι ``ετοιμάζεται, επίσης, η επίσημη ιστοσελίδα της κυπριακής Προεδρίας, η οποία θα λειτουργήσει πειραματικά σε ένα μήνα περίπου``.

    Ομως, πρόσθεσε ο Υφυπουργός, ``θα βγει κανονικά στο Διαδίκτυο όταν πρέπει, διότι υπάρχουν και εδώ κάποιοι περιορισμοί, που έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι δεν μπορεί κάποια χώρα να θέτει σε λειτουργία τη δική της ιστοσελίδα, όταν λειτουργεί ακόμα η προηγούμενη Προεδρία, οπόταν θα περιμένουμε κατά τον Ιούνιο``.

    ``Το ίδιο ισχύει``, όπως ανέφερε ο κ. Μαυρογιάννης, ``με το εξάμηνό μας πρόγραμμα, ισχύει για το λογότυπό μας και πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί σε σχέση με την τρέχουσα Προεδρία``.

    ``Σε ό,τι αφορά τις υποδομές``, δήλωσε ο κ. Μαυρογιάννης, ``σήμερα παραδίδεται από τον εργολάβο το Συνεδριακό Κέντρο `Φιλοξενία`, οπόταν, κατά τις προσεχείς εβδομάδες, θα ολοκληρωθεί και ο εξοπλισμός του και στο Συνεδριακό Κέντρο `Φιλοξενία` δίπλα υπάρχει και το Cypress Media Centre``.

    Σχετικά με την ονομασία του Κέντρου Τύπου της κυπριακής Προεδρίας, ο κ. Μαυρογιάννης δήλωσε ότι χρησιμοποίησε ``τη λέξη Cypress, κάνοντας λογοπαίγνιο με τη λέξη ``κυπαρίσσι`` (στα Αγγλικά), τη λέξη Cyprus και τη λέξη Press (Τύπος) και για αυτό θα λέγεται Cypress Media Centre``.

    Οπόταν, πρόσθεσε, ``αν το σύμβολο του Κέντρου Τύπου θα είναι ένα μικρό κυπαρίσσι, να ξέρετε ότι αυτή είναι η λογική εξήγηση``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 8 February 2012 - 10:29:11 UTC