Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-02-09

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέα συνάντηση ηγετών στις 14 Φεβρουαρίου
  • [02] Δηλώσεις βοηθού ΓΓ του ΟΗΕ για ΟΥΝΦΙΚΥΠ και ειρηνευτικές

    επιχειρήσεις

  • [03] Υπουργός Γεωργίας για το φάκελο ``Χαλούμι``
  • [04] Ενέργειες ΥΠΕΞ για Κύπριας που συνελήφθη στη Δαμασκό

  • [01] Νέα συνάντηση ηγετών στις 14 Φεβρουαρίου

    Οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων θα έχουν στις 14 Φεβρουαρίου συνάντηση, στην οικία της Ειδικής Αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο Λίζα Μπάτενχαϊμ, στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για λύση του Κυπριακού.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΗΕ, η συνάντηση θα αρχίσει στις 10:00.

    Πρόκειται για την πρώτη συνάντησή τους μετά την τελευταία συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ στο Greentree της Νέας Υόρκης.

    [02] Δηλώσεις βοηθού ΓΓ του ΟΗΕ για ΟΥΝΦΙΚΥΠ και ειρηνευτικές επιχειρήσεις

    Για το ρόλο της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην αποτροπή ανάφλεξης βίας, αναφέρθηκε ο νέος βοηθός γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, αρμόδιος για τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις, Herv&#233; Ladsous, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χθες στην έδρα του διεθνούς οργανισμού.

    Σε ερώτηση αν ετοιμάζεται κάποιος σχεδιασμός έκτακτης ανάγκης για την περίπτωση της διευθέτησης, ή κάποιος άλλος σχεδιασμός για αναδιάρθρωση, για την περίπτωση μη λύσης, ο Γάλλος αξιωματούχος του οργανισμού είπε:

    «Όπως γνωρίζετε, η τελευταία συνάντηση του Greentree δεν επέφερε τις σημαντικές εξελίξεις που ελπίζαμε. Νομίζω η ΟΥΝΦΙΚΥΠ είναι ξεκάθαρα μία από τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις όπου επιτελείται το έργο σε σχέση με την αποτροπή ανάφλεξης της βίας, ή περιστατικών κι αυτό γίνεται σε καθημερινή βάση. Είναι θέμα διατήρησης της βίας στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη πολιτική διαδικασία. Όμως, είναι μία μακροχρόνια προσπάθεια».

    [03] Υπουργός Γεωργίας για το φάκελο ``Χαλούμι``

    Πολύ δύσκολος είναι ο στόχος να περισωθεί ο φάκελος του χαλουμιού ως Προϊόντος Ονομασίας Προέλευσης, δήλωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Σοφοκλής Αλετράρης.

    Το θέμα θα απασχολήσει σήμερα την Κοινοβουλευτική Επιτροπή της Βουλής, και στη Συνεδρία κλήθηκαν να μιλήσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς.

    «Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας έχει καλέσει όλους τους ενδιαφερόμενους και εμπλεκόμενους, δηλαδή το Υπουργείο Γεωργίας, το Τμήμα Γεωργίας, τον Οργανισμό Κυπριακής Γαλακτοκομικής Βιομηχανίας, το Σύνδεσμο Τυροκόμων, τις Αγροτικές Οργανώσεις, ενδεχομένως και τους συνδέσμους των αγελαδοτρόφων και των ποιμνιοτρόφων, για να πούμε τις απόψεις μας και να κάνουμε μια προσπάθεια να περισώσουμε το φάκελο για το χαλούμι και να μην τον αποσύρουμε», είπε ο κ. Αλετράρης.

    Ερωτηθείς κατά πόσον θεωρεί τον στόχο αυτό εφικτό, ο Υπουργός Γεωργίας είπε: «Πολύ πολύ πολύ δύσκολος ο στόχος δυστυχώς. Πρέπει να διασκεδαστούν οι ανησυχίες και οι φοβίες του Συνδέσμου Τυροκόμων, οι οποίοι φοβούνται πως αν προωθηθεί ο φάκελος και εγκριθεί, δεν θα υπάρχει αρκετό αιγοπρόβειο γάλα στην αγορά για να τους ικανοποιήσει στην ποσότητα του χαλουμιού που κάνουν τώρα».

    Στις δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Αλετράρης ανέφερε πως το Υπουργείο εξήγησε στο Σύνδεσμο Τυροκόμων, «ότι υπάρχει μεταβατική περίοδος 5 χρόνων τουλάχιστον, τα οποία μπορούν να γίνουν και 10 χρόνια, κατά την οποία οι βασικοί κανόνες της αγοράς, η ζήτηση και προσφορά, θα αναδιαμορφώσουν την παραγωγή για να ικανοποιηθεί η αίτηση, έτσι δουλεύει η αγορά».

    Κληθείς να σχολιάσει την άποψη των τυροκόμων, ότι η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου από μόνη της, στην επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε ότι το αιγοπρόβειο γάλα πρέπει να υπερέχει του αγελαδινού, ο κ. Αλετράρης εξήγησε πως την αίτηση την κάνει ο Σύνδεσμος Τυροκόμων, αλλά οποιαδήποτε διευκρίνιση ή ερώτηση προκύπτει πρέπει να απαντάται από το Υπουργείο Γεωργίας.

    [04] Ενέργειες ΥΠΕΞ για Κύπριας που συνελήφθη στη Δαμασκό

    Το Υπουργείο Εξωτερικών αναμένει σύντομα κάποια ένδειξη της κατηγορίας που θα απαγγελθεί εναντίον της Κύπριας που συνελήφθη στη Δαμασκό, έχοντας στην κατοχή της νομίσματα που θεωρούνται αρχαία.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Προϊστάμενος Προξενικών Υποθέσεων στο Υπουργείο Εξωτερικών Σταύρος Αυγουστίδης, ``η κοπέλα συνελήφθη στις 4 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την ενημέρωση που λάβαμε από την Πρεσβεία μας``.

    Ανέφερε ότι η Πρεσβεία ειδοποιήθηκε για το συμβάν στις 6 Φεβρουαρίου από τον κουνιάδο της κοπέλας, η οποία είναι παντρεμένη με Σύριο υπήκοο, με τον οποίο διαμένει μόνιμα στην Κύπρο.

    Ο κ. Αυγουστίδης είπε ότι το ζευγάρι είχε επισκεφθεί τη Συρία για σκοπούς αναψυχής και ιατρικούς λόγους, προσθέτοντας ότι η κοπέλα συνελήφθη στο αεροδρόμιο, έχοντας στην κατοχή της μεγάλο αριθμό νομισμάτων.

    ``Δεν έχουμε την επίσημη κατηγορία από τις συριακές αρχές ακόμα, οι οποίες εξετάζουν τα δεδομένα. Η Πρεσβεία μας έχει έρθει σε επαφή με το Υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας, ζητώντας να επισκεφθεί την κυρία στο κρατητήριο όπου κρατείται. Εχει γίνει μια προσπάθεια. Πήγαν σε ένα κρατητήριο στο οποίο τους είπαν ότι κρατείται, αλλά είχε μεταφερθεί από εκεί``, πρόσθεσε.

    Σημείωσε ότι ``η υπόθεση βρίσκεται υπό εξέταση και εμείς την παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 9 February 2012 - 10:29:11 UTC