Browse through our Interesting Nodes on Greek Foreign Affairs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-02-09

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προχωρά η διαδικασία για το β γύρο αδειοδότησης για ΦΑ
  • [02] Ανησυχία για την τουρκική κατοχή εκφράζει η Βουλή της Αυστραλίας

  • [01] Προχωρά η διαδικασία για το β γύρο αδειοδότησης για ΦΑ

    Η Κυβέρνηση θα προχωρήσει με βάση τις διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος σε ό,τι αφορά τη διαδικασία για το δεύτερο γύρο αδειοδότησης για το φυσικό αέριο, δήλωσε την Πέμπτη ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

    Σε δηλώσεις του στο Προεδρικό, ο Εκπρόσωπος διερωτήθηκε πώς μπορεί μια ομάδα τεχνοκρατών να διαπραγματευτεί το θέμα του β΄ γύρου αδειοδοτήσεων για το φυσικό αέριο από τη στιγμή που πρόκειται για ένα θέμα που περιλαμβάνει σημαντικά ζητήματα δημοσίου συμφέροντος και εθνικής ασφάλειας.

    Κληθείς να απαντήσει κατά πόσον η Κυβέρνηση συμμερίζεται τις αντιδράσεις του ΑΚΕΛ σε σχέση με την ενέργεια της Νομικής Υπηρεσίας να εξετάσει πρόταση νόμου βουλευτών σε σχέση με το β γύρο αδειοδότησης, ο κ. Στεφάνου είπε πως η θέση του ΑΚΕΛ είναι θέση του ΑΚΕΛ.

    «Απ εκεί και πέρα τις θέσεις της Κυβέρνησης αναφορικά με το συγκεκριμένο θέμα που έγινε και γίνεται συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, εξέφρασε η αρμόδια Υπουργός. Θέλω πραγματικά να διερωτηθώ πώς μπορεί η ομάδα των τεχνοκρατών να διαπραγματευτεί ένα θέμα που περιλαμβάνει σημαντικά ζητήματα δημοσίου συμφέροντος και εθνικής ασφάλειας γιατί ένα από τα κριτήρια για επιλογή εταιρειών αναφορικά με τα τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ έχει να κάνει δημόσιο συμφέρον και ζητήματα εθνικής ασφάλειας», είπε.

    Ο κ. Στεφάνου ανέφερε επίσης πως «όταν λέει ο νόμος ότι είναι η αρμόδια Υπουργός η οποία χειρίζεται το θέμα, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν λαμβάνονται υπόψη οι απόψεις, οι προτάσεις, οι σκέψεις των τεχνοκρατών. Ότι έχουμε κάνει μέχρι σήμερα, το έχουμε κάνει έπειτα από συμβολή και συζήτηση με τεχνοκράτες αλλά οι πολιτικές αποφάσεις είναι στην Κυβέρνηση γιατί η Κυβέρνηση λογοδοτεί κιόλας προς το λαό και έχει αναλάβει από το λαό την εντολή το 2008 να κυβερνήσει».

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε πως η προσπάθεια να αφαιρούνται αρμοδιότητες από την Κυβέρνηση και να πηγαίνουν αλλού παραβιάζει βασική συνταγματική αρχή που είναι η διάκριση των εξουσιών.

    Ερωτηθείς αν υπάρχει πιθανότητα να αλλάξει το νομικό πλαίσιο που θα διέπει τις διαπραγματεύσεις για το 2ο γύρο και να καθυστερήσει η Κυβέρνηση με το 2ο γύρο, ο κ. Στεφάνου χαρακτήρισε το θέμα αυτό ως ακατανόητο. «Ενώ βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για το 2ο γύρο αδειοδότησης, εντός λίγων ημερών θα γίνει η δημόσια ανακοίνωση του δεύτερου γύρου αδειοδότησης, υπάρχει και αυτό το θέμα που αμέσως δημιουργεί άλλα προβλήματα», σημείωσε.

    Κληθείς να πει κατά πόσον υπάρχει περίπτωση να καθυστερήσει η διαδικασία, ο κ. Στεφάνου ήταν ξεκάθαρος: «Εμείς θα προχωρήσουμε. Θα προχωρήσουμε με βάση τις διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος. Ο νόμος είναι εκεί», κατέληξε στις δηλώσεις του.

    [02] Ανησυχία για την τουρκική κατοχή εκφράζει η Βουλή της Αυστραλίας

    Την ανησυχία της Ομοσπονδιακής Βουλής της Αυστραλίας για τη συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή του ενός τρίτου των εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και για τον εποικισμό των κατεχομένων, εξέφρασε ο Πρόεδρος του Σώματος Peter Slipper.

    Παράλληλα, ο κ. Slipper διατύπωσε το ενδιαφέρον της Αυστραλίας να σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, με στόχο την επανένωση της χώρας και την αποκατάσταση της κυριαρχίας της νόμιμης κυβέρνησης στο σύνολο της επικράτειας του νησιού.

    Ο Πρόεδρος του Αυστραλιανού Κοινοβουλίου, μαζί με τον Πρόεδρο της Γερουσίας John Hogg, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου και τα μέλη της διακομματικής αντιπροσωπείας, που επισκέπτονται την Αυστραλία, μετά από επίσημη πρόσκληση των Προέδρων των δυο Νομοθετικών Σωμάτων της χώρας.

    Σε δηλώσεις του στα κυπριακά ΜΜΕ, ο κ. Slipper ανέφερε ότι η Αυστραλία αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία ως τη μόνη νόμιμη αρχή στην επικράτεια του νησιού, ενώ παράλληλα ευχήθηκε στη Λευκωσία κάθε επιτυχία ενόψει της ανάληψης της Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 9 February 2012 - 20:29:12 UTC