Browse through our Interesting Nodes on Greek Foreign Affairs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-02-11

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ομήρου: Θα απορριφθεί κάθε ετεροβαρής λύση του Κυπριακού
  • [02] Ετοιμότητα για διεκδίκηση της Προεδρίας εξήγγειλε ο Ν.

    Αναστασιάδης


  • [01] Ομήρου: Θα απορριφθεί κάθε ετεροβαρής λύση του Κυπριακού

    Μια άδικη και ετεροβαρής λύση του Κυπριακού που δεν θα διασφαλίζει τη φυσική και εθνική επιβίωση του κυπριακού Ελληνισμού θα απορριφθεί, εφόσον χρειαστεί, όχι μια, αλλά εκατό φορές, όπως συνέβη και το 2004, ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Ομήρου.

    Ο κ. Ομήρου και τα μέλη της διακομματικής αντιπροσωπείας της Βουλής που επισκέπτονται επίσημα την Αυστραλία, παρακάθισαν σήμερα σε δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν τους η Κυπριακή Ελληνική Λέσχη, στο Σίδνεϋ.

    Απευθυνόμενος στα μέλη της κυπριακής και ελλαδικής παροικίας, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι όσο συνεχίζεται η τουρκική κατοχή των εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας, η ε/κ πλευρά θα επιμένει σε δημοκρατική και δίκαιη λύση, η οποία θα διασφαλίζει την επιβίωση του κυπριακού Ελληνισμού.

    Ο κ. Ομήρου είπε ότι η Τουρκία, η οποία επιβάλλει επί της ουσίας την θέλησή της στην τ/κ πλευρά, δεν είναι έτοιμη να αποδεχτεί λύση ομοσπονδίας, αλλά επιδιώκει λύση δύο κρατών και τη διατήρηση των επεμβατικών και εγγυητικών της δικαιωμάτων στο νησί.

    Ανέφερε επίσης ότι η Αγκυρα επιμένει στη δημιουργία αμιγούς τουρκικού κράτους στο βορρά και επιδιώκει τον έλεγχο των ελεύθερων περιοχών μέσω μιας συνομοσποδιακής λύσης.

    Μια τέτοια λύση την απορρίπτουμε και θα συνεχίσουμε να την απορρίπτουμε, δήλωσε ο κ. Ομήρου.

    Είπε εξάλλου ότι δεν υπάρχει κανείς που επείγεται περισσότερα για λύση του Κυπριακού από την ε/κ πλευρά και συμπλήρωσε ότι οι Ε/κ δεν χρειάζονται μαθήματα από τρίτους, καθώς είναι αυτοί που έχασαν τα πάντα κατά την τουρκική εισβολή και αναγκάστηκαν να γίνουν πρόσφυγες, ενώ συνεχίζουν να υποφέρουν για 38 χρόνια από την συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή.

    Ο κ. Ομήρου έστειλε επίσης και μήνυμα ενότητας το εσωτερικό πολιτικό μέτωπο, λέγοντας πως παρά το ότι εκφράζονται διαφορετικές απόψεις για τη διαχείριση του Κυπριακού, το σύνολο των πολιτικών κομμάτων αποβλέπουν στην ενότητα δράσης για να ανοίξει ο δρόμος της απελευθέρωσης της Κύπρου.

    Παράλληλα, έδωσε στα μέλη της παροικίας την υπόσχεση ότι τα κοινοβουλευτικά κόμματα θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια για τη διαμόρφωση κοινής στρατηγικής στο Κυπριακό, τόσο μέσα από τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου όσο και μέσω του διακομματικού διαλόγου.

    Εξάλλου, ο Πρόεδρος της Βουλής εξήρε τη συμβολή της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Αυστραλία, τόσο στα εθνικά θέματα, όσο και για το θεάρεστο, όπως είπε, έργο που επιτελεί για την ευημερία της κυπριακής και ελλαδικής ομογένειας.

    Παρών στο γεύμα ήταν, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ελληνικής Λέσχης Πανίκος Αχιλλέως, ο Υπατος Αρμοστής της Δημοκρατίας στην Αυστραλία Γιάννης Ιακώβου, εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας και Αυστραλοί βουλευτές από το ομοσπονδιακό και πολιτειακό κοινοβούλιο.

    Οι Αυστραλοί βουλευτές αναφέρθηκαν στις τοποθετήσεις τους στην καθολική διακομματική στήριξη των νομοθετικών σωμάτων της χώρας προς την Κυπριακή Δημοκρατία και το αίτημα για δικαίωση του αγώνα του κυπριακού Ελληνισμού, ενώ καταδίκασαν έντονα τη συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή, τον εποικισμό, την εκδίωξη των προσφύγων και την καταστροφή της εκκλησιαστικής και πολιτιστικής κληρονομιάς στις κατεχόμενες περιοχές.

    Νωρίτερα η διακομματική αντιπροσωπεία παρακάθισε σε γεύμα που παρέθεσε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Βουλής της Αυστραλίας Peter Slipper, ενώ επισκέφθηκαν το αρχαιολογικό μουσείο Nicholson του Πανεπιστημίου του Σίδνεϋ και περιηγήθηκαν στη συλλογή αρχαιολογικών εκθεμάτων από την Κύπρο.

    [02] Ετοιμότητα για διεκδίκηση της Προεδρίας εξήγγειλε ο Ν. Αναστασιάδης

    Την ετοιμότητά του να διεκδικήσει το ύπατο αξίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας εξήγγειλε επίσημα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης.

    «Τούτες τις κρίσιμες ώρες δηλώνω παρών, νιώθω έτοιμος να διεκδικήσω το αξίωμα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας», δήλωσε ο κ. Αναστασιάδης από το βήμα του 14ου συνεδρίου του κόμματος.

    Ο κ. Αναστασιάδης είπε πως ο νοιώθει ικανός «να ηγηθώ της μεγάλης πορείας για μια Κύπρο απαλλαγμένη από στρατούς κατοχής, μια πατρίδα που επανενωμένη θα εγγυάται τη δημιουργική και ειρηνική συμβίωση και προκοπή σε όλους τους νομίμους κατοίκους της».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Saturday, 11 February 2012 - 14:29:14 UTC