Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-02-12

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διαβεβαίωση για αγώνα μέχρι δικαίωση δίδει ο Πρόεδρος Χριστόφιας
  • [02] Ικανοποίηση Ομήρου για τις επαφές στην Αυστραλία
  • [03] Παραμένει η Κύπρος στη β κατηγορία του Κυπέλλου Ντέιβις

  • [01] Διαβεβαίωση για αγώνα μέχρι δικαίωση δίδει ο Πρόεδρος Χριστόφιας

    Τη διαβεβαίωση ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται με όλες του τις δυνάμεις για την δικαίωση, έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, προσθέτοντας ότι ``η διαιώνιση του κυπριακού προβλήματος και το ενδεχόμενο διχοτόμησης της πατρίδας μας σημαίνει και την καταστροφή μας``.

    Σε χαιρετισμό του στην τελετή του εορτασμού του Αγίου Μάρωνα, στον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας των Χαρίτων, ο Πρόεδρος Χριστόφιας διαβεβαίωσε εκ νέου ότι ``δεν πρόκειται να μετακινηθώ από τις θέσεις αρχής, που είναι ένα κράτος με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια διεθνή προσωπικότητα, για απαλλαγή από τον εποικισμό, για την ενότητα του κράτους``, προσθέτοντας πως η επίλυση του κυπριακού προβλήματος είναι για τον ίδιο ``στόχος ζωής``.

    ``Επιδιώκουμε μια αμοιβαία αποδεχτή λύση. Μια λύση προς όφελος όλων των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων που θα τερματίζει την κατοχή και θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες του λαού μας. Μια λύση στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών``, υπογράμμισε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, επισημαίνοντας ότι όλοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η συνέχιση του απαράδεκτου status quo θα οφείλεται αποκλειστικά στην αρνητική στάση της τουρκοκυπριακής ηγεσίας και της Τουρκίας.

    Στον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρθηκε στην μετανάστευση των Μαρωνιτών στην Κύπρο από τη Συρία, τους Αγίους Τόπους και το Λίβανο, η οποία άρχισε τον 8ο αιώνα και συμπληρώθηκε τον 13ο.

    ``Εκτοτε οι Μαρωνίτες αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα του κυπριακού λαού. Ζούμε μαζί όλα τα γεγονότα-σταθμούς της σύγχρονης κυπριακής ιστορίας. Υπομένουμε μαζί όλες τις κακουχίες και απολαμβάνουμε όλα τα αγαθά της προόδου και της ευημερίας του τόπου. Προσβλέπουμε με την ίδια αισιοδοξία για ένα καλύτερο μέλλον σε μια ενωμένη πατρίδα, ζεστή αγκάλη για όλους τους κατοίκους της``, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υπενθυμίζοντας ότι με την ανεξαρτησία της Κύπρου, οι Μαρωνίτες επέλεξαν να ενταχθούν στην Ελληνοκυπριακή κοινότητα, διατηρώντας πάντοτε την ταυτότητα τους, τον ξεχωριστό πολιτισμικό χαρακτήρα τους, τη θρησκεία και τη γλώσσα τους.

    Χαρακτηρίζοντας τις συνεχείς προσπάθειες των Μαρωνιτών για την ανάπτυξη και την ευημερία τους, όπως επίσης και η συμβολή τους στον αγώνα του λαού μας για την πρόοδο του τόπου στο σύνολο του ως αξιοσημείωτες, ο Πρόεδρος Χριστόφιας η Πολιτεία βρίσκεται στο πλευρό των Μαρωνιτών στον αγώνα για την επίλυση των προβλημάτων που τους αφορούν.

    ``Η παροχή κάθε βοήθειας στους Μαρωνίτες αδελφούς μας ώστε να διατηρηθεί η ταυτότητα και η ευημερία τους βρίσκεται μέσα στις προτεραιότητες μας``, τόνισε.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας η Κυβέρνηση ανταποκρίνεται θετικά στα αιτήματα των Μαρωνιτών προωθώντας μέτρα και αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες για στήριξη και αποτελεσματική επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, σημειώνοντας ότι ``με ιδιαίτερη επίσης φροντίδα αντικρίζουμε τα θέματα που αφορούν την επιβίωση των εγκλωβισμένων Μαρωνιτών όπως και των υπόλοιπων εγκλωβισμένων, καθώς επίσης και τα θέματα σχετικά με τη συντήρηση των εκκλησιών και των μνημείων των Μαρωνιτών στα κατεχόμενα``.

    Υπενθύμισε ότι στα πλαίσια του ετήσιου κρατικού προϋπολογισμού, έχουμε επιχορηγήσει τις εργασίες μετατροπής του νηπιαγωγείου στον Κορμακίτη σε Πολιτιστικό Κέντρο και κάθε χρόνο επιχορηγούμε την εκτέλεση αναπτυξιακών έργων όπως η βελτίωση και η συντήρηση των αγροτικών δρόμων και δημόσιων κτιρίων και η συντήρηση του δικτύου υδροδότησης σε κατεχόμενες κοινότητες των Μαρωνιτών.

    Τέλος, ο Πρόεδρος Χριστόφιας επεσήμανε πως η χαρά από τους φετινούς εορτασμούς στη μνήμη του προστάτη και ιδρυτή της Μαρωνίτικης εκκλησίας, Αγίου Μάρωνα καθίσταται μεγαλύτερη λόγω της Ποιμαντικής επίσκεψης στην Κύπρο του Πατριάρχη Αντιοχείας και πάσης Ανατολής Μαρ Μπεχάρα Μπούτρος Ράι.

    [02] Ικανοποίηση Ομήρου για τις επαφές στην Αυστραλία

    Τη βαθιά ικανοποίηση της διακομματικής αντιπροσωπείας της Βουλής για τις επαφές στην Αυστραλία και την κατανόηση που συνάντησε έναντι των κυπριακών θέσεων, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Ομήρου, με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης της εφταήμερης επίσημης επίσκεψης στη χώρα.

    Ο κ. Ομήρου ευχαρίστησε παράλληλα την Κυβέρνηση της Αυστραλίας για τη διαχρονική στήριξή της στο Κυπριακό, ενώ εξέφρασε την ευαρέσκειά του για τις επαφές που είχε με τους Προέδρους και εκπροσώπους της Ομοσπονδιακής Βουλής και των Πολιτειακών Κοινοβουλίων, τους εκπροσώπους της εκτελεστικής εξουσίας και τα μέλη της κυπριακής και ελλαδικής παροικίας.

    Στο Σίδνεϋ, τον τελευταίο σταθμό της επίσκεψης της κυπριακής αντιπροσωπείας, ο κ. Ομήρου και τα μέλη της αντιπροσωπείας παρακολούθησαν σήμερα το πρωί τη Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, της οποίας προέστη ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας και Ωκεανίας Στυλιανός.

    [03] Παραμένει η Κύπρος στη β κατηγορία του Κυπέλλου Ντέιβις

    Ο στόχος της παραμονής της Κύπρου στη β κατηγορία του Κυπέλλου Ντέιβις έχει επιτευχθεί.

    Η Κύπρος μετά τη νίκη του Κύπριου αντισφαιριστή Μάρκου Παγδατή προηγείται της Εθνικής Ομάδας αντισφαίρισης του Μαρόκο με 3-1 στις νίκες.

    Ο Κύπριος πρωταθλητής νίκησε με 3-0 σετ (6-4, 6-1,6-0) το Μαροκινό αντισφαιριστή Ιντμπαρεκ Γιασίν.

    Με τη νίκη αυτή ο Μάρκος Παγδατής κράτησε την Κύπρο στη β κατηγορία του Κυπέλλου Ντέιβις.

    Με τη λήξη του αγώνα έγινε ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

    Ο επόμενος αγώνας θα διεξαχθεί στο Κίεβο με αντίπαλο την Εθνική Ομάδα αντισφαίρισης της Ουκρανίας.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 12 February 2012 - 14:29:14 UTC