Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-02-18

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΕΞ: Η Κύπρος σημείο συνάντησης διεθνών συμφερόντων
  • [02] Στην Εφημερίδα της Δημοκρατίας ο β’ γύρος αδειοδοτήσεων στην ΑΟΖ
  • [03] Παγωμένο Σαββατοκύριακο σε όλη την Κύπρο

  • [01] ΥΠΕΞ: Η Κύπρος σημείο συνάντησης διεθνών συμφερόντων

    Μέσα στο σημερινό ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον και την αυξανόμενη ζήτηση ενέργειας από την Ευρώπη, η Κύπρος θα μπορούσε να γίνει το «ουδέτερο έδαφος» της Ανατολικής Μεσογείου, όπου τα συμφέροντα των χωρών της περιοχής θα συναντώνται για καλύτερη αξιοποίηση του φυσικού τους πλούτου, υπέρ του συμφέροντος των ίδιων των λαών της περιοχής, της σταθερότητας και της ειρήνης στη Μέση Ανατολή και την απρόσκοπτη παροχή ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, δήλωσε η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή.

    Σε ομιλία της, στην Ημερίδα του Γραφείου Διεθνών Σχέσεων Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ με θέμα: ``Η Κυπριακή Δημοκρατία ως χώρα παραγωγής ενέργειας: Ρόλος και σχέσεις με τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου``, η κ. Μαρκουλλή είπε πως ``η ανακάλυψη υδρογονανθράκων δημιουργεί νέες προοπτικές και νέα δυναμική στον ρόλο της Κύπρου``, προσθέτοντας πως η Κυπριακή Δημοκρατία επιδιώκει τη σύναψη διμερών συμφωνιών, που θα επιτρέψουν τη δημιουργία του αναγκαίου θεσμικού πλαισίου για τη συνεργασία της, ενώ υπάρχουν διαθέσιμα ευρωπαϊκά προγράμματα, τα οποία επιθυμεί να αξιοποιήσει τόσο διμερώς, όσο και εντός του πλαισίου της Ενωσης για τη Μεσόγειο, για την προώθηση της ευρύτερη συνεργασία με τους γείτονες της στη Μέση Ανατολή.

    Οπως ανέφερε η Υπουργός Εξωτερικών ``ήδη έχουν υπογραφεί σημαντικές συμφωνίες με την Αίγυπτο, για την αξιοποίηση κοινών κοιτασμάτων, αλλά και για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος στην περιοχή``, ενώ πρόσθεσε πως η Κυπριακή Δημοκρατία αναμένει σύντομα να ολοκληρωθούν και οι σχετικές διαβουλεύσεις με το Ισραήλ.

    Εξέφρασε την ελπίδα ότι εντός του επόμενου διαστήματος θα ξεκινήσουν ανάλογες συζητήσεις και με τον Λίβανο, σημειώνοντας πως η ύπαρξη υδρογονανθράκων αποτελεί το νέο όχημα που οδηγεί σε μια στενότερη και πιο συστηματική συνεργασία με τα γειτονικά κράτη.

    Αναφερόμενη στο Ισραήλ, είπε πως ``έχουν υπογραφεί μέσα στους τελευταίους 12 μήνες, 11 συμφωνίες, συμπεριλαμβανομένων συμφωνιών για Στρατιωτική Συνεργασία, για Ανταλλαγή Διαβαθμισμένων Πληροφοριών, αλλά και για Συνεργασία στον τομέα της Ερευνας και Διάσωσης.

    Ωστόσο, πρόσθεσε πως ``η σύσφιξη των σχέσεων με το Ισραήλ αποτελεί και συνέπεια των ευρύτερων εξελίξεων στην περιοχή``, αφού όπως εξήγησε ``η αλλαγή στάσης της Τουρκίας και η αβεβαιότητα για τις αλλαγές στον πολιτικό χάρτη της περιοχής έχουν ωθήσει το Ισραήλ σε αναζήτηση ενός πιο σταθερού και αξιόπιστου συμμάχου στο πολιτικό του περιβάλλον``.

    ``Οι νέοι σύμμαχοι, που προσφέρουν και διέξοδο για το Ισραήλ από μια περιοχή που περικλείεται από μη φιλικές ή ακόμα και εχθρικές χώρες, προς την Ευρώπη είναι η Κύπρος και η Ελλάδα. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε πέρσι τον Μάρτιο το Ισραήλ, τον Οκτώβριο ήρθε στην Κύπρο ο Πρόεδρος του Ισραήλ Σιμόν Πέρες και μόλις προχθές είχαμε την επίσκεψη του Ισραηλινού Πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου. Είναι ξεκάθαρο ότι προχωρούμε με γοργούς ρυθμούς στην εδραίωση ενός πλέγματος συνεργασιών που θα είναι επωφελείς και για τους δύο λαούς, ενώ θέτουν τις βάσεις και για ευρύτερη συνεργασία, συμπεριλαμβανομένης της τριμερούς συνεργασίας και με την Ελλάδα``, σημείωσε.

    Ωστόσο, η Υπουργός Εξωτερικών διευκρίνισε ότι η Κύπρος δεν βλέπει τις σχέσεις της με το Ισραήλ ανταγωνιστικά με τις σχέσεις της με τους Αραβες της Μέσης Ανατολής, αλλά αντίθετα είπε επιδιώκει ισόρροπες / συμμετρικές σχέσεις με τις δύο πλευρές και σε καμία περίπτωση δεν διαφοροποιούνται οι θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Παλαιστινιακό.

    ``Επιμένουμε στην ανάγκη για την ίδρυση ενός ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967``, είπε, ``με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ και το οποίο θα συνυπάρχει σε συνθήκες ασφάλειας και ειρήνης με το κράτος του Ισραήλ. Σημειώνεται ότι η Κύπρος αναγνώρισε από το 1988 την Παλαιστίνη, αναγνώριση την οποία επιβεβαίωσε το 2011, εν μέσω αυτής της ραγδαίας ανάπτυξης σχέσεων με το κράτος του Ισραήλ. Αυτό το μήνυμα πρέπει να μεταφέρεται στους Άραβες γείτονές μας``.

    Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθηση πως η ενίσχυση των επαφών της ΚΔ με τους γείτονες της θα φέρουν πιο κοντά και τις ηγεσίες αλλά και τους λαούς των χωρών αυτών με την Κύπρο, κάτι που διευκολύνει στην αντίληψη των πραγμάτων και των ευαισθησιών της κάθε πλευράς. Συμπλήρωσε πως ``χωρίς να αποχωριζόμαστε τις θέσεις αρχών μας για περιφερειακά θέματα, κατανοούμε και τις ευαισθησίες των Ισραηλινών ακόμη καλύτερα και είμαστε σε θέση πράγματι να καταστούμε ένας παράγοντας σταθερότητας, γιατί δεν επιδιώκουμε να αποκομίσουμε κέρδη από τη σύγκρουση των δύο πλευρών, ούτε να επενδύσουμε στη μία πλευρά εις βάρος της άλλης.

    ``Το μικρό μας μέγεθος και οι ασύγκριτα μεγάλες και σοβαρές απειλές που δεχόμαστε δεν μας επιτρέπουν να κάνουμε, ούτως ή άλλως, τέτοιες επιλογές ούτε βεβαίως να αναπτύσσουμε κρυφές ατζέντες. Εχουμε ανάγκη όλης της υποστήριξης που θα μπορούσαμε να λάβουμε τόσο από τους Ισραηλινούς και τις εβραϊκές οργανώσεις όσο και από τους Άραβες γείτονες μας στο Κυπριακό``.

    Μιλώντας για μια ενδεχόμενη λύση του κυπριακού προβλήματος, η κ. Μαρκουλλή ανέφερε πως αυτή θα επέτρεπε στην Κύπρο να εστιάσει την προσοχή και τις ενέργειες της στις πολιτικές εξελίξεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, αναβαθμίζοντας τον πολιτικό της ρόλο εντός της ΕΕ.

    Ταυτόχρονα, πρόσθεσε πως ``θα διευκόλυνε την Κύπρο στην προώθηση των σχέσεων της με τους γείτονές της, αφού τόσο η αλλαγή των πολιτικών ισορροπιών στην περιοχή με την άνοδο ισλαμικών θρησκευτικών κομμάτων στην εξουσία, όσο και η οικονομική και πολιτική διείσδυση της Τουρκίας στην περιοχή, λειτουργούν σε μεγάλο βαθμό ανταγωνιστικά προς τα κυπριακά συμφέροντα``.

    Επίσης, σημείωσε ότι ``η λύση θα επανέφερε την ασφάλεια και την ειρήνη στο νησί, θα αναδείκνυε ακόμη εντονότερα την Κύπρο ως νησίδα ηρεμίας και συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο, σε μια περιοχή όπου οι πρόσφατες εξελίξεις και εξεγέρσεις έχουν επαναφέρει την αστάθεια και την καταφυγή στη βία``, για να προσθέσει ότι ``χωρίς τις απειλές της Τουρκίας, και σε πνεύμα ομαλών σχέσεων, η Κύπρος θα γινόταν δίχως αμφιβολία ένας ελκυστικός προορισμός επενδύσεων αλλά και ασφαλής χώρος για επενδύσεις και για περιφερειακά έργα υποδομής που συνδέονται με την ενέργεια``.

    Επιπλέον, εξέφρασε την εκτίμηση πως με τις νέες ευκαιρίες που δημιουργούνται στον τομέα της ενέργειας, επιτρέπουν τη δημιουργία σχέσεων σε όλα τα επίπεδα για μια σύνθετη, πολύπλευρη και πολυμερή σχέση με όλους τους γείτονες μας στη Μέση Ανατολή, γεγονός που θα μας θωρακίσει έναντι των απειλών και της προπαγάνδας της Τουρκίας.

    Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της Κύπρου με όλο τον αραβικό κόσμο, η Υπουργός Εξωτερικών είπε: ``Οι σχέσεις μας δεν εξαντλούνται στις επαφές μας με τις χώρες με τις οποίες μοιραζόμαστε θαλάσσια σύνορα. Το κέντρο βάρους της πολιτικής διεργασίας στον αραβικό κόσμο μεταφέρεται πλέον με δυναμισμό στην περιοχή του Κόλπου, όπου τα αραβικά κράτη του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου αξιοποιούν την οικονομική τους δύναμη για να διεκδικήσουν εμφαντικά ρόλο στη διαμόρφωση των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή``.

    Επιπροσθέτως, ανέφερε πως ``λόγω της ύπαρξης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη μας, έχουν δημιουργηθεί ευκαιρίες για μία νέας μορφής συνεργασία και με άλλες χώρες, πέραν της άμεσης γειτονιάς μας``, σημειώνοντας πως ``η σφυρηλάτηση σχέσεων με τέτοιες χώρες, η δημιουργία πολυδιάστατων σχέσεων που θα αποκτήσουν γεωστρατηγικό χαρακτήρα, θα αναβαθμίσουν τον ρόλο μας στην περιοχή και θα μας προστατεύσουν έναντι των παράλογων διεκδικήσεων της Τουρκίας``.

    ``Εν αντιθέσει με την Τουρκία``, σημείωσε, ``η Κύπρος δεν έχει υπέρμετρες φιλοδοξίες για την εξωτερική της πολιτική. Δεν μπορεί να απειλήσει ούτε την εξωτερική άμυνα, ούτε την εσωτερική ασφάλεια καμίας χώρας στην περιοχή μας``.

    Καταλήγοντας ανέφερε πως ``η Κύπρος -ως κράτος μέλος της ΕΕ- έχει τα δικά της συμφέροντα, τα οποία είναι συνυφασμένα με τα συμφέροντα της ευρωπαϊκής οικογένειας και δεν νοείται να επιχειρήσει να αξιοποιήσει τον φυσικό της πλούτο, για να εκβιάσει πολιτικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης``.

    [02] Στην Εφημερίδα της Δημοκρατίας ο β’ γύρος αδειοδοτήσεων στην ΑΟΖ

    Η έναρξη του β’ γύρου αδειοδότησης για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας ανακοινώθηκε επίσημα την Παρασκευή στην Επίσημη Εφημερίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανέφερε η Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Πραξούλλα Αντωνιάδου.

    Η κ. Αντωνιάδου πρόσθεσε επίσης ότι από χθες έχει δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εμπορίου και το πρότυπο συμβόλαιο αναλογικού καταμερισμού, το οποίο χαρακτήρισε «εκσυγχρονισμένο και ενισχυμένο», καθώς και σχετικές οδηγίες προς πιθανούς αιτητές.

    Διευκρίνισε παράλληλα ότι η επίσημη ημερομηνία έναρξης της περιόδου των 90 ημερών είναι η ημέρα δημοσίευσης της ανακοίνωσης στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ, το περασμένο Σάββατο, 11 Φεβρουαρίου.

    Σε δηλώσεις της, μετά από συνάντηση με αντιπροσωπεία του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, στα γραφεία των ΕΔΗ, η κ. Αντωνιάδου ανέφερε ότι χθες ολόκληρη η ομάδα τεχνοκρατών, υπό την Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου και τη συνεργασία της ίδιας, εργαζόταν για ολοκλήρωση της σχετικής εργασίας και την ανάρτηση των πληροφοριών στην ιστοσελίδα του Υπουργείου.

    Η κ. Αντωνιάδου ανέφερε ότι οι πιθανοί αιτητές έχουν στη διάθεσή τους το διάστημα αυτό των 90 ημερών για να υποβάλουν ερωτήσεις, να πάρουν τις αναγκαίες πληροφορίες και να ετοιμάσουν την αίτησή τους, συμπεριλαμβάνοντας όλα τα αναγκαία στοιχεία που υπάρχουν στις οδηγίες που δημοσίευσε το Υπουργείο Εμπορίου.

    Ως προς τα κριτήρια, στη βάση των οποίων θα γίνει η αξιολόγηση των πιθανών αιτητών, η Υπουργός είπε ότι αυτά αφορούν στην τεχνική επάρκεια των αιτητών, την οικονομική τους δυνατότητα να χρηματοδοτήσουν τέτοιες εργασίες και την οικονομική τους πρόταση προς το κράτος, στη βάση του πρότυπου συμβολαίου.

    Η κ. Αντωνιάδου συμπλήρωσε ότι υπάρχει και αναφορά σε άρθρο της Ευρωπαϊκής Οδηγίας, που προνοεί για την προστασία της εθνικής ασφάλειας.

    Σε ερώτηση αν έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από εταιρείες, είπε ότι το Υπουργείο γίνεται δέκτης πολλών τηλεφωνημάτων, που ζητούν διευκρινήσεις σχετικά με τη διαδικασία.

    Ανέφερε ότι για τη διευκρίνιση τέτοιων ερωτημάτων εκ μέρους των ενδιαφερομένων, υπάρχει πρόνοια για υποβολή ερωτήσεων σε ομάδες εξουσιοδοτημένων λειτουργών και συμπλήρωσε ότι οι απαντήσεις θα κοινοποιούνται τόσο στον αιτητή, όσο και στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εμπορίου για την διασφάλιση της πλήρους διαφάνειας.

    [03] Παγωμένο Σαββατοκύριακο σε όλη την Κύπρο

    Χιονόνερο έριξε το πρωί του Σαββάτου στη Λευκωσία, ενώ τα έντονα καιρικά φαινόμενα, τα οποία επηρεάζουν την Κύπρο έχουν ως κύριο χαρακτηριστικό του καιρού τις χαμηλές θερμοκρασίες, τους σφοδρούς ανέμους, τις βροχές και τα χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Μετεωρολογικός Λειτουργός Α’ Παναγιώτης Μιχαήλ το βαρομετρικό χαμηλό που επηρεάζει την Κύπρο κινείται ανατολικά, ενώ στην περιοχή θα υπάρχει ψυχρή αέρια μάζα.

    Επίσης, είπε ότι στα ορεινά και ημιορεινά θα επικρατεί παγετός, ενώ σημείωσε πως σταδιακά αναμένεται να σχηματιστεί παγετός και σε αρκετές περιοχές στο εσωτερικό.

    Ο κ. Μιχαήλ είπε ότι την Κυριακή ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος και ψυχρός, με τοπικά αυξημένες νεφώσεις κατά διαστήματα και η θερμοκρασία δεν αναμένεται να σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

    Για τη Δευτέρα και την Τρίτη, ανέφερε πως ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, ενώ παροδικά θα εμφανίζονται αυξημένες ψηλές νεφώσεις.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Saturday, 18 February 2012 - 12:29:07 UTC