Browse through our Interesting Nodes for Financial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-02-19

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διεργασίες εν όψει της έκθεσης Μπαν για το Κυπριακό
  • [02] ΥΠΑΜ: Η Αγκυρα να εργαστεί για λύση του Κυπριακού
  • [03] ΥΠΕΞ: Η Κύπρος σημείο συνάντησης διεθνών συμφερόντων

  • [01] Διεργασίες εν όψει της έκθεσης Μπαν για το Κυπριακό

    Στο τελικό στάδιο της προετοιμασίας βρίσκεται η έκθεση την οποία θα υποβάλει προς το Συμβούλιο Ασφαλείας ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, με τις εκτιμήσεις του για την πορεία των διαπραγματεύσεων που λαμβάνουν χώρα στο Κυπριακό.

    Σύμφωνα με διπλωματικές πληροφορίες, το πιθανότερο είναι ότι η έκθεση θα υποβληθεί στις αρχές Μαρτίου, δηλαδή μετά και τις δύο συναντήσεις των ηγετών με τον Αλεξάντερ Ντάουνερ, την προσεχή και την μεταπροσεχή εβδομάδα, ώστε οι αξιωματούχοι του διεθνούς οργανισμού να έχουν καθαρότερη εικόνα για τις προοπτικές που υπάρχουν.

    Οι ίδιες διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι ο γενικός γραμματέας αναμένεται να επιχειρήσει να δώσει με την έκθεση μία συνολική εικόνα προς το Σ.Α. για τις εξελίξεις που έχουν λάβει χώρα στις πέντε συναντήσεις του με τους δύο ηγέτες από τον Νοέμβριο του 2010 μέχρι σήμερα και τις συνομιλίες που μεσολάβησαν στη Λευκωσία, επισημαίνοντας ιδιαίτερα τα στοιχεία που ζήτησε από τις δύο πλευρές να ανταλλάξουν, τις συγκλήσεις που σημειώθηκαν και τις αποκλίσεις που παραμένουν στα βασικά κεφάλαια, ενώ θα επαναλαμβάνει τα όσα ανέφερε στη δήλωσή του μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων στο Greentree τον Ιανουάριο για τα επόμενα βήματα.

    Διπλωματικοί κύκλοι φοβούνται ότι το ύφος της έκθεσης θα είναι αυστηρό, κάτι ανάλογο δηλαδή με αυτήν που κυκλοφόρησε μετά την πρώτη κοινή συνάντηση ηγετών και του γενικού γραμματέα στη Νέα Υόρκη, τον Νοέμβριο του 2010. Εκτιμούν ότι στην έκθεση θα υπάρχει το στοιχείο της επιτακτικότητας από μέρους του διεθνούς οργανισμού για να βρεθούν οι συγκλίσεις που ο κ. Μπαν ζήτησε από τους ηγέτες, εντός των συγκεκριμένων χρονικών πλαισίων που έθεσε με τη δήλωσή του. Αποδέκτες των μηνυμάτων θα είναι εξ ίσου οι δύο πλευρές και τα μέλη του Σ.Α.

    Αναμένεται ότι μετά και την ενημέρωση των μελών του Σ.Α. θα ακολουθήσει ανακοίνωση του Προέδρου του Σ.Α.

    [02] ΥΠΑΜ: Η Αγκυρα να εργαστεί για λύση του Κυπριακού

    Η Κύπρος απαντά στις απειλές και τις προκλήσεις της Τουρκίας, προκαλώντας την να συνεργαστεί ουσιαστικά για επίλυση του Κυπριακού, ανέφερε ο Υπουργός Αμυνας Δημήτρης Ηλιάδης.

    Ο Υπουργός απηύθυνε το πρωί της Κυριακής τον επιμνημόσυνο λόγο στο Εθνικό Μνημόσυνο των Ηρώων Αξιωματικών Μηχανικού Ανδρέα Ηρακλέους και Σωκράτη Κωνσταντινίδη, στον ΙΝ Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στον Κάτω Πύργο.

    Αναφέρθηκε στην «μεγάλη πρόκληση» της Λευκωσίας προς την Αγκυρα, ως ανταπάντηση στις απειλές που εκτοξεύει, με στόχο την επίλυση του Κυπριακού και την μετατροπή της Κύπρου σε «νησί της ελευθερίας και της ειρήνης, της ανάπτυξης και της προόδου για όλους τους πολίτες της». Εδώ είναι που περιμένουμε την απάντηση της Τουρκίας, είπε ο Υπουργός.

    Είπε επίσης ότι σήμερα τιμούμε δύο γενναίους αξιωματικούς που έπεσαν κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, ωστόσο, συμπλήρωσε ότι η θυσία τους παραμένει αδικαίωτη, λόγω του Κυπριακού που παραμένει άλυτο. ``Το κυπριακό πρόβλημα παραμένει άλυτο όπως διαμορφώθηκε το τραγικό καλοκαίρι του 1974, με την προδοσία, την εισβολή, την κατοχή``, είπε και συμπλήρωσε ότι οι έποικοι πολλαπλασιάζονται, οι περιουσίες λεηλατούνται, η πολιτιστική κληρονομιά καταστρέφεται, ενώ τα τουρκικά στρατεύματα συνεχίζουν να κατέχουν το βόρειο τμήμα του νησιού και να αποτελούν θανάσιμη απειλή για το μέλλον.

    [03] ΥΠΕΞ: Η Κύπρος σημείο συνάντησης διεθνών συμφερόντων

    Μέσα στο σημερινό ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον και την αυξανόμενη ζήτηση ενέργειας από την Ευρώπη, η Κύπρος θα μπορούσε να γίνει το «ουδέτερο έδαφος» της Ανατολικής Μεσογείου, όπου τα συμφέροντα των χωρών της περιοχής θα συναντώνται για καλύτερη αξιοποίηση του φυσικού τους πλούτου, υπέρ του συμφέροντος των ίδιων των λαών της περιοχής, της σταθερότητας και της ειρήνης στη Μέση Ανατολή και την απρόσκοπτη παροχή ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, δήλωσε η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή.

    Σε ομιλία της, στην Ημερίδα του Γραφείου Διεθνών Σχέσεων Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ με θέμα: ``Η Κυπριακή Δημοκρατία ως χώρα παραγωγής ενέργειας: Ρόλος και σχέσεις με τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου``, η κ. Μαρκουλλή είπε πως ``η ανακάλυψη υδρογονανθράκων δημιουργεί νέες προοπτικές και νέα δυναμική στον ρόλο της Κύπρου``, προσθέτοντας πως η Κυπριακή Δημοκρατία επιδιώκει τη σύναψη διμερών συμφωνιών, που θα επιτρέψουν τη δημιουργία του αναγκαίου θεσμικού πλαισίου για τη συνεργασία της, ενώ υπάρχουν διαθέσιμα ευρωπαϊκά προγράμματα, τα οποία επιθυμεί να αξιοποιήσει τόσο διμερώς, όσο και εντός του πλαισίου της Ενωσης για τη Μεσόγειο, για την προώθηση της ευρύτερη συνεργασία με τους γείτονες της στη Μέση Ανατολή.

    Οπως ανέφερε η Υπουργός Εξωτερικών ``ήδη έχουν υπογραφεί σημαντικές συμφωνίες με την Αίγυπτο, για την αξιοποίηση κοινών κοιτασμάτων, αλλά και για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος στην περιοχή``, ενώ πρόσθεσε πως η Κυπριακή Δημοκρατία αναμένει σύντομα να ολοκληρωθούν και οι σχετικές διαβουλεύσεις με το Ισραήλ.

    Εξέφρασε την ελπίδα ότι εντός του επόμενου διαστήματος θα ξεκινήσουν ανάλογες συζητήσεις και με τον Λίβανο, σημειώνοντας πως η ύπαρξη υδρογονανθράκων αποτελεί το νέο όχημα που οδηγεί σε μια στενότερη και πιο συστηματική συνεργασία με τα γειτονικά κράτη.

    Αναφερόμενη στο Ισραήλ, είπε πως ``έχουν υπογραφεί μέσα στους τελευταίους 12 μήνες, 11 συμφωνίες, συμπεριλαμβανομένων συμφωνιών για Στρατιωτική Συνεργασία, για Ανταλλαγή Διαβαθμισμένων Πληροφοριών, αλλά και για Συνεργασία στον τομέα της Ερευνας και Διάσωσης.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 19 February 2012 - 10:29:08 UTC