Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-02-21

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο Πρόεδρος στο Κολέγιο Επιτρόπων για σκοπούς ευρωπαϊκής προεδρίας
  • [02] Νέα συνάντηση ηγετών των δύο κοινοτήτων
  • [03] Επείγουσα ανάγκη αναστήλωσης της Μονής του Αποστόλου Ανδρέα
  • [04] Παρέμβαση της πολιτείας για περιουσίες ζητούν οι κατεχόμενοι Δήμοι

  • [01] Ο Πρόεδρος στο Κολέγιο Επιτρόπων για σκοπούς ευρωπαϊκής προεδρίας

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας μεταβαίνει στις Βρυξέλλες, επικεφαλής αντιπροσωπείας που θα αποτελείται από μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου.

    Συγκεκριμένα, η αντιπροσωπεία που θα συνοδεύει τον Πρόεδρο Χριστόφια θα αποτελείται από τους Υπουργούς Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή, τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, Υπουργό Συγκοινωνιών και Εργων Ευθύμιο Φλουρέντζου, Εσωτερικών Νεοκλή Συλικιώτη, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Πραξούλα Αντωνιάδου, Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Σοφοκλή Αλετράρη, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλα Χαραλάμπους, τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Στέφανο Στεφάνου και τον Υφυπουργό για Ευρωπαϊκά Θέματα Ανδρέα Μαυρογιάννη.

    Την Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει κατ΄ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

    Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος Χριστόφιας και οι Υπουργοί που θα τον συνοδεύουν θα παρακαθίσουν σε κοινή σύσκεψη με την ολομέλεια του Κολλεγίου των Επιτρόπων.

    Θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας του Προέδρου της Δημοκρατίας και των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου με τα μέλη του Κολλεγίου των Επιτρόπων, ενώ στη συνέχεια ο Πρόεδρος Χριστόφιας και ο κ. Μπαρόζο θα δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου.

    Αργότερα, ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα δεχθεί την Επίτροπο Ανδρούλα Βασιλείου και μέλη του Γραφείου της και στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει συνάντηση με το προσωπικό της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Δημοκρατίας στις Βρυξέλλες.

    Στο περιθώριο των επαφών του Προέδρου της Δημοκρατίας, τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου που θα τον συνοδεύουν θα πραγματοποιήσουν διμερείς συναντήσεις με Επιτρόπους του Κολλεγίου.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας και η συνοδεία του θα επιστρέψουν στην Κύπρο, την Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου.

    [02] Νέα συνάντηση ηγετών των δύο κοινοτήτων

    Οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Ερογλου, έχουν την Τρίτη νέα συνάντηση στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό κατά την οποία θα συνεχίσουν τη συζήτηση για το περιουσιακό.

    Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην οικία της Ειδικής Αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο.

    Σύμφωνα με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ, θα επικεντρωθούν στο θέμα του περιουσιακού.

    [03] Επείγουσα ανάγκη αναστήλωσης της Μονής του Αποστόλου Ανδρέα

    Επείγουσα είναι η ανάγκη αναστήλωσης της Ιεράς Μονής του Αποστόλου Ανδρέα, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών και συμφωνεί με την έκκληση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου προς το κοινό να μην επισκέπτεται το Μοναστήρι μέχρις ότου επιτευχθεί τουλάχιστον η υποστύλωση των τμημάτων που αντιμετωπίζουν άμεσο κίνδυνο κατάρρευσης.

    Όπως αναφέρει, η «Υπουργός Εξωτερικών δρ Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή έχει ενημερωθεί από τον Επίσκοπο Καρπασίας Χριστοφόρο για την κρίσιμη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ιστορική Ιερά Μονή του Αποστόλου Ανδρέα στην Καρπασία και την επείγουσα ανάγκη αναστήλωσης της. Για τη διάσωση του ιστορικού Μοναστηριού βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια μέσω της Τεχνικής Επιτροπής Πολιτιστικής Κληρονομιάς».

    Το Υπουργείο Εξωτερικών, σημειώνει, «συμφωνεί με την έκκληση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου προς το κοινό να μην επισκέπτεται το Μοναστήρι μέχρις ότου επιτευχθεί τουλάχιστον η υποστύλωση των τμημάτων που αντιμετωπίζουν άμεσο κίνδυνο κατάρρευσης, εφόσον ως πρώτη προτεραιότητα θα πρέπει να τεθεί η ασφάλεια των πιστών».

    [04] Παρέμβαση της πολιτείας για περιουσίες ζητούν οι κατεχόμενοι Δήμοι

    Την άμεση παρέμβαση του κράτους και της Βουλής ώστε «να αρθούν οι καταστάσεις οι οποίες ωθούν μερικούς πρόσφυγες να πουλούν τη γη τους στην Τουρκία μέσω της ούτω καλούμενης ‘επιτροπής ακίνητης ιδιοκτησίας (immovable property commission – IPC)’» ζητά με ανακοίνωση της η Επιτροπή Κατεχόμενων Δήμων.

    Στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή Κατεχόμενων Δήμων αναφέρει ότι μέχρι την επίλυση των προβλημάτων επιβάλλεται η άμεση προειδοποίηση προς όλους τους νόμιμους ιδιοκτήτες περιουσιών από το κράτος και τη Βουλή για το ότι η λεγόμενη επιτροπή των κατεχομένων έχει ουσιαστικά δημιουργηθεί από την Τουρκία με στόχο την εξαγορά όσο το δυνατό περισσότερου εδάφους της κατεχόμενης Κύπρου, αλλά και ότι η λεγόμενη επιτροπή παραπλανεί τους πρόσφυγες που βρίσκονται σε οικονομική απόγνωση για να αποταθούν κοντά της και ακολούθως τους απειλεί μέσω Τουρκοκύπριων δικηγόρων ότι αν δεν αποσύρουν το αίτημα τους για αποζημίωση για απώλεια χρήσης η υπόθεσή τους δεν θα προχωρήσει.

    Η Επιτροπή Κατεχόμενων Δήμων καλεί ακόμη κράτος και Βουλή να προειδοποιήσουν τους πρόσφυγες για το ότι η λεγόμενη επιτροπή στην πραγματικότητα κλέβει την περιουσία των προσφύγων εκμεταλλευόμενη την οικονομική τους απόγνωση, δεν επιτρέπει σε Ελληνοκύπριους δικηγόρους να παρουσιάζονται ενώπιον της και κοροϊδεύει το ΕΔΑΔ ότι αποτελεί δήθεν εσωτερικό ένδικο μέσο της Τουρκίας ενώ όλα τα έγγραφα και οι διαδικασίες «διαφημίζουν και τείνουν να ενδυναμώσουν το ψευδοκράτος».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 21 February 2012 - 10:29:09 UTC