Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-02-27

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Περιγραφική-τεχνοκρατική η έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ
  • [02] Η Κύπρος δεν έχει συμμορφωθεί με τους κανόνες για την αγορά ενέργειας

    της ΕΕ

  • [03] Είκοσι πτήσεις επηρεάζονται από την απεργία των Ελεγκτών
  • [04] Η Κύπρος γιόρτασε την Καθαρά Δευτέρα

  • [01] Περιγραφική-τεχνοκρατική η έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ

    Μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται ότι θα υποβληθεί προς το Συμβούλιο Ασφαλείας η έκθεση των καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα, σύμφωνα με πηγές στα Ηνωμένα Εθνη, οι οποίες αναμένουν ότι θα είναι «περιγραφική» και «τεχνοκρατική».

    Η έκθεση θα περιγράφει κυρίως τα όσα έχουν λάβει χώρα στο διάστημα που μεσολάβησε από την προηγούμενη του περασμένου Ιουλίου, δηλαδή τις δύο συναντήσεις του Greentree, τους στόχους που τέθηκαν και πού βρίσκονται στο σημείο αυτό οι διαπραγματεύσεις.

    Τα συναισθήματα των αξιωματούχων που χειρίζονται το Κυπριακό στην έδρα του ΟΗΕ είναι απαισιόδοξα, καθώς θεωρούσαν ότι θα μπορούσε να είχε κλείσει τουλάχιστον το κεφάλαιο της διακυβέρνησης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Αλεξάντερ Ντάουνερ.

    Παράλληλα και μετά την επιστροφή των ηγετών στη Λευκωσία και την πρώτη συνάντηση που είχαν, δεν υπάρχουν εκείνα τα στοιχεία που να δείχνουν ότι μπορεί να σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος.

    Η ίδια πηγή των Ηνωμένων Εθνών είπε πως στις συνομιλίες υπάρχει πολιτική αντιπαράθεση η οποία δεν επιτρέπει μεγάλη αισιοδοξία, ενώ επιβεβαίωσε ότι δεν έχουν ακόμη ανταλλαγεί όλα τα στοιχεία που ζήτησε ο Γενικός Γραμματέας, καθώς ο Τ/κ ηγέτης Ντερβίς Ερογλου υποστήριξε πως ό,τι δίνεται «διαρρέει στον ε/κ Τύπο». Όπως είπε «η κατάσταση είναι αδιέξοδη».

    Παρότι απομένει λίγο περισσότερος από ένας μήνας, μέχρι το τέλος Μαρτίου, οπόταν ο Αλεξάντερ Ντάουνερ θα υποβάλει την έκθεσή του προς το Γενικό Γραμματέα για το αν βλέπει να συγκληθεί διεθνής διάσκεψη, διπλωμάτης χώρας μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας είπε πως με βάση τα σημερινά δεδομένα, αναμένει πως η εισήγηση του Αυστραλού διπλωμάτη θα είναι αρνητική.

    Η κοινή συνισταμένη στο Συμβούλιο Ασφαλείας είναι να μην χαθούν όλα όσα επιτεύχθηκαν στα 3,5 χρόνια των συνομιλιών και οι ανεπίσημες εισηγήσεις των πέντε μονίμων μελών προς το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ είναι να συνεχιστεί η διαδικασία μέχρι το Νοέμβριο, κυρίως σε επίπεδο των αντιπροσώπων των ηγετών, αλλά και με αραιές συναντήσεις Χριστόφια – Ερογλου.

    Ο ίδιος διπλωμάτης, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις της τουρκικής πλευράς ότι όλα θα τελειώσουν την 1η Ιουλίου, είπε πως «το να πει κανείς όχι σε κάτι που θα ζητήσει ο Γενικός Γραμματέας και συμφωνεί το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει υψηλό κόστος».

    [02] Η Κύπρος δεν έχει συμμορφωθεί με τους κανόνες για την αγορά ενέργειας της ΕΕ

    Η εθνική νομοθεσία σε οκτώ κράτη μέλη της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος, εξακολουθεί να μην είναι σύμφωνη με τους κανόνες της Ενωσης για την εσωτερική αγορά ενέργειας, όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία προειδοποιεί ότι εάν τα οκτώ κράτη μέλη δεν συμμορφωθούν, ενδέχεται να τα παραπέμψει στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε 15 αιτιολογημένες γνώμες στα οκτώ κράτη μέλη, προκειμένου να τα παροτρύνει να συμμορφωθούν με την υποχρέωσή τους που υπέχουν εκ του νόμου. Τα κράτη μέλη έχουν πλέον προθεσμία δύο μηνών στη διάθεσή τους για να απαντήσουν.

    Οι οδηγίες για την ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο της τρίτης δέσμης μέτρων για την ενέργεια έπρεπε να έχουν μεταφερθεί από τα κράτη μέλη στο εσωτερικό τους δίκαιο έως τις 3 Μαρτίου 2011.

    Εως σήμερα, η Βουλγαρία, η Κύπρος, η Ισπανία, το Λουξεμβούργο, οι Κάτω Χώρες, η Ρουμανία και η Σλοβακία δεν έχουν ενημερώσει την Επιτροπή σχετικά με τα τυχόν μέτρα μεταφοράς στο εθνικό δίκαιο για τις δύο οδηγίες, ενώ η Εσθονία δεν το έχει πράξει όσον αφορά την οδηγία για το φυσικό αέριο.

    [03] Είκοσι πτήσεις επηρεάζονται από την απεργία των Ελεγκτών

    Η εξαγγελία των Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας για στάση εργασίας στις 2 Μαρτίου θα έχει ως αποτέλεσμα να επηρεαστούν 20 συνολικά πτήσεις από και προς τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου, από και προς τα αεροδρόμια άλλων χωρών.

    Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος Τύπου των αεροδρόμιων της Κύπρου Αδάμος Ασπρής ανέφερε ότι "οι αρχές και των δύο διεθνών αεροδρομίων της Κύπρου, παρέλαβαν την επίσημη ειδοποίηση-NOTAM, σύμφωνα με την οποία οριστικοποιείται η πρόθεση των Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας να προχωρήσουν σε στάση εργασίας στις 2 Μαρτίου από τις δώδεκα το μεσημέρι μέχρι τις τέσσερις το απόγευμα».

    Πρόσθεσε ότι «από τη στιγμή που έχουμε παραλάβει την επίσημη ειδοποίηση, οφείλουμε πλέον να ενημερώσουμε αλλά και να καλέσουμε το επιβατικό κοινό το οποίο επηρεάζεται από την απεργία της 2ας Μαρτίου, όπως επικοινωνήσει άμεσα με τις αεροπορικές εταιρείες και ζητήσει πληροφόρηση σχετικά με τις αλλαγές που γίνονται στο πρόγραμμα πτήσεων, είτε ταξιδεύει μέσω του Διεθνούς Αερολιμένα Λάρνακας, είτε μέσω του Διεθνούς Αερολιμένα Πάφου».

    Από την απεργία, συνέχισε ο κ. Ασπρής «αναμένεται να επηρεαστούν συνολικά και στα δύο αεροδρόμια της Κύπρου 20 πτήσεις, εκ των οποίων οι 10 είναι αναχωρήσεις και οι άλλες 10 αφίξεις. Πιο συγκεκριμένα, στο Διεθνές Αεροδρόμιο Λάρνακας επηρεάζονται 16 πτήσεις, ενώ στο Διεθνές Αεροδρόμιο Πάφου επηρεάζονται 4 πτήσεις».

    [04] Η Κύπρος γιόρτασε την Καθαρά Δευτέρα

    Με τσιατιστά, πέταγμα χαρταετού, σακκουλοδρομίες, παραδοσιακή μουσική και νηστίσιμα εδέσματα γιόρτασαν και φέτος οι Κύπριοι την Καθαρά Δευτέρα.

    Οι προβλέψεις για συννεφιασμένο και βροχερό καιρό και ισχυρούς ανέμους οδήγησαν κάποιους Δήμους να ακυρώσουν τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις. Σε άλλες περιπτώσεις, όμως, η πρόβλεψη κακοκαιρίας δεν πτόησε τους διοργανωτές, απλώς οδήγησε σε στέγαση των εκδηλώσεων με την επιστράτευση μεταξύ άλλων και κλειστών γηπέδων.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 27 February 2012 - 14:29:09 UTC