Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-02-28

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος: Ο ΓΓ δεν θα καλέσει διεθνή διάσκεψη χωρίς προϋποθέσεις
  • [02] Ηλιάδης: Αναπτύσσουμε διασυνδέσεις για ειρήνη και ασφάλεια στην

    περιοχή

  • [03] Νέα έκκληση Φλουρέντζου προς ΕΕΚ για διάλογο
  • [04] Συνάντηση ΥΠΕΞ με Ευρωβουλευτές Επιτροπής Εξωτερικών

  • [01] Πρόεδρος: Ο ΓΓ δεν θα καλέσει διεθνή διάσκεψη χωρίς προϋποθέσεις

    Αν δεν υπάρχει η αναγκαία πρόοδος και αν δεν λυθούν οι εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού, θα είναι παράδοξο ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ να καλέσει την όποια διάσκεψη για το Κυπριακό, εκτιμά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, ξεκαθαρίζοντας για ακόμα μια φορά ξεκάθαρα πως η ε/κ πλευρά δεν θα λάβει μέρος σε διεθνή διάσκεψη αν δεν υλοποιηθούν αυτές οι προϋποθέσεις.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνέστησε παράλληλα υπομονή και «λιγότερες εικασίες», ενώ αναφερόμενος στη συνάντηση της Τρίτης είπε πως συνεχίστηκε η συζήτηση στο περιουσιακό, χωρίς ιδιαίτερα αποτελέσματα.

    Μιλώντας κατά την επιστροφή του στο Προεδρικό από τις συνομιλίες, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως η συνάντηση για το περιουσιακό ήταν μια από τα ίδια. «Σήμερα συνεχίσαμε τη συζήτηση για το περιουσιακό``, είπε και, ερωτηθείς αν υπήρξαν αποτελέσματα, είπε: ``Ακόμη δεν μπορώ να πω ότι έχει αποτελέσματα. Οχι. Θα συνεχίσουμε τη μεθερχόμενη Πέμπτη πάνω στο περιουσιακό``.

    Ερωτηθείς αν έχουν δοθεί όλα τα στοιχεία για το περιουσιακό, έτσι ώστε να γίνει ουσιαστική συζήτηση, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «Και ναι και όχι. Χρειάζονται και άλλα στοιχεία``.

    Σε συμπληρωματική ερώτηση αν είναι ελλιπή τα στοιχεία που έδωσε η τουρκοκυπριακή πλευρά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: ``Ετσι θεωρώ εγώ, τουλάχιστον, ή δίνονται στοιχεία, τα οποία θεωρούν ότι συμφέρουν στην πλευρά τους για να δικαιολογήσουν τις θέσεις τους. Κατά συνέπεια έχουμε δρόμο ακόμα``.

    Κληθείς να πει κατά πόσον υπάρχει ενδεχόμενο να κατατεθούν προτάσεις από τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ, ώστε να γεφυρωθούν οι διαφορές στο περιουσιακό, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτης» την Τρίτη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε πως στην ε/κ πλευρά δεν έγινε καμιά νύξη για κάτι τέτοιο.

    «Δεν ξέρω τί επαφές έχει ο `Πολίτης` και με ποιους. Στο τέλος είναι προπομπός για πολλά πράγματα. Εν πάση περιπτώσει, εμείς δεν έχουμε ακόμα πληροφόρηση περί τούτου», ανέφερε.

    Ερωτηθείς αν η εφημερίδα είναι προπομπός για πράγματα που συμβαίνουν εκ των υστέρων, ο Πρόεδρος Χριστόφιας απάντησε: ``Και ναι και όχι``.

    Κληθείς να δώσει την εκτίμησή του για το ποια θα είναι η παραπέρα πορεία, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: ``Εκτιμώ ότι πρέπει να έχουμε υπομονή και να λιγοστέψουν οι εικασίες, διότι είμαστε μάρτυρες εικασιών από διάφορες πλευρές, οι οποίες τουλάχιστον στις περισσότερες περιπτώσεις δεν επαληθεύονται».

    «Εγώ θεωρώ ότι θα είναι λίγο παράδοξο ο Γενικός Γραμματέας, εάν δεν υπάρξει η αναγκαία πρόοδος και αν δεν επιλυθούν οι εσωτερικές πτυχές, να ρισκάρει να καλέσει την όποια διάσκεψη και να αποτύχει. Διότι εμείς, χωρίς να υλοποιηθεί η προϋπόθεση, δεν θα πάρουμε μέρος. Είναι ξεκάθαρο», είπε.

    Ερωτηθείς, τέλος, αν έχει κάποια εικόνα για τη στάση που θα κρατήσει ο κ. Ντάουνερ στην έκθεσή του προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι δεν θέλει να κάνει ούτε ο ίδιος εικασίες αυτή τη στιγμή. «Θέλω να πιστεύω και πιστεύω ότι δεν θα έχουμε εκπλήξεις», κατέληξε.

    [02] Ηλιάδης: Αναπτύσσουμε διασυνδέσεις για ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή

    Η Κυπριακή Δημοκρατία αναμένει ότι η γενική διεθνής αναγνώριση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων θα λειτουργήσει ανασχετικά στις τουρκικές προκλήσεις και απειλές και ως δίκτυ προστασίας, δήλωσε ο Υπουργός Αμυνας, Δημήτρης Ηλιάδης, σχολιάζοντας πρόσφατες δηλώσεις του Τουρκοκυπρίου ηγέτη Ντερβίς Ερογλου για την πορεία των συνομιλιών προς επίλυση του Κυπριακού και τις απειλές της Τουρκίας με αφορμή την ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου.

    ``Παράλληλα``, όπως είπε ο κ. Ηλιάδης στις δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ``αναπτύσσουμε σχέσεις και διασυνδέσεις με σοβαρές δυνάμεις στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, για να διαμορφώσουμε όρους ειρήνης και ασφάλειας, συνεργασίας και ανάπτυξης στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου``.

    Κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει δηλώσεις του κ. Ερογλου στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, περί διεξαγωγής δήθεν ``μυστικών συνομιλιών``, όπως τις χαρακτήρισε, για ενδεχόμενη στρατιωτική βάση του Ισραήλ στην Κύπρο, ο Υπουργός Αμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας τόνισε ότι η Κυβέρνηση της Κύπρου έχει ``επανειλημμένα καταστήσει σαφές ότι δεν ετέθη τέτοιο θέμα από την Κυβέρνηση του Ισραήλ``.

    ``Ούτε συζητήθηκε (το θέμα αυτό) κατά την επίσκεψή μου στο Τελ Αβίβ ή κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Ισραηλινού Πρωθυπουργού στην Κύπρο``, δήλωσε ο κ. Ηλιάδης, προσθέτοντας πως, ``σε μιαν περιοχή, η οποία ευρίσκεται σε ρευστότητα και όπου αναδύονται νέα ενεργειακά και οικονομικά δεδομένα, είναι φυσικό να συνεργάζονται τα γειτονικά κράτη που έχουν κοινά συμφέροντα``.

    ``Σε αυτήν τη συνεργασία``, πρόσθεσε, ``είναι ευπρόσδεκτες και άλλες χώρες της περιοχής, περιλαμβανομένης και της Τουρκίας, εάν θελήσει να συμβάλει στη λύση του κυπριακού προβλήματος στη βάση των σχετικών Ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και εφ` όσον συμμορφωθεί με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου``.

    Ερωτηθείς εάν θα μπορούσε κάποιος να υποθέσει ότι, στο πλαίσιο της συνεργασίας αυτής, το Ισραήλ θα έχει το ελεύθερο να χρησιμοποιεί τον εναέριο χώρο της Κύπρου, ο Υπουργός Αμυνας απάντησε ότι ``η Κύπρος, με βάση το Διεθνές Δίκαιο, παραχωρεί εκ των προτέρων έγκριση σε όσους αιτούνται τη χρήση τόσο του χώρου ελέγχου πτήσεων στην περιοχή Λευκωσίας όσο και των διεθνών υδάτων στη δεσμευμένη περιοχή της ΑΟΖ``. ``Αυτό συμβαίνει με όλους πλην της Τουρκίας, η οποία αυθαιρετεί και παρανομεί``, δήλωσε ο κ. Ηλιάδης.

    [03] Νέα έκκληση Φλουρέντζου προς ΕΕΚ για διάλογο

    Νέα έκκληση προς τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας να προσέλθουν σε διάλογο ώστε να αποφευχθεί η στάση εργασίας που εξήγγειλαν για τις 2 Μαρτίου, απηύθυνε την Τρίτη ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Ευθύμιος Φλουρέντζου, σημειώνοντας τις επιπτώσεις που η απεργία τους θα επιφέρει στον τόπο.

    Σε δηλώσεις του στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας, που πραγματοποιείται στη Λεμεσό, ο κ. Φλουρέντζου κάλεσε τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας ``να σταθμίσουν τα δεδομένα και να λάβουν σοβαρά υπόψη τις επιπτώσεις που η απεργία τους και η πραγματοποίηση της θα έχει, τόσο στην οικονομία του τόπου, αλλά ακόμα και για πολιτικούς και εθνικούς λόγους``.

    Εκφράζοντας την ελπίδα ότι οι ελεγκτές θα κάνουν δεύτερες σκέψεις, ο κ. Φλουρέντζου είπε ότι το Υπουργείο του είναι έτοιμο να συνεχίσει τον διάλογο, στη βάση της ημερήσιας διάταξης που είχε από κοινού καθοριστεί, και σημείωσε πως ``μόνο ο διάλογος είναι η λύση των προβλημάτων και ευελπιστώ ότι θα ακολουθηθεί αυτή η διαδικασία``.

    ``Κάνω έκκληση να επανέλθουν στον διάλογο, να συμφωνήσουμε κατά τον πιο υπεύθυνο τρόπο, ούτως ώστε να αποφευχθούν όλες αυτές οι ζημιές που φαίνονται στον ορίζοντα``, είπε και πρόσθεσε ότι το θέμα συζήτησε, μεταξύ άλλων, σε κατ` ιδίαν συνάντηση που είχε, στο περιθώριο του συνεδρίου, με τον εκπρόσωπο του Eurocontrol.

    [04] Συνάντηση ΥΠΕΞ με Ευρωβουλευτές Επιτροπής Εξωτερικών

    Η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή συζήτησε την Τρίτη στις Βρυξέλλες τις υπό διαμόρφωση προτεραιότητες της επερχόμενης Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ σε θέματα εξωτερικών υποθέσεων με επιτελικούς ευρωβουλευτές της Επιτροπής Εξωτερικών της Ευρωβουλής.

    Στα πλαίσια προγεύματος εργασίας που διοργάνωσε ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ Ιωάννης Κασουλίδης, η Υπουργός Εξωτερικών απάντησε σε ερωτήσεις των δέκα παριστάμενων ευρωβουλευτών που αφορούσαν τη στάση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε μία σειρά θεμάτων, όπως την πολιτική και οικονομική σταθεροποίηση των χωρών της Αραβικής Ανοιξης, τις ενταξιακές προοπτικές των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή.

    Οι προερχόμενοι από οκτώ διαφορετικές χώρες και έξι πολιτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου ευρωβουλευτές ρώτησαν ακόμα την Κύπρια Υπουργό Εξωτερικών σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, τη συνεργασία με το Ισραήλ για την εξεύρεση υδρογονανθράκων και τις συναφείς τουρκικές απειλές, αλλά και την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 28 February 2012 - 14:29:13 UTC