Browse through our Interesting Nodes for General Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-02-28

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκπρόσωπος: Προβοκατόρικες οι δηλώσεις Ερογλου
  • [02] Η ΥΠΕΞ στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ
  • [03] Μεταλυκειακά ινστιτούτα επαγγελματικής εκπαίδευσης
  • [04] RICS: Δεν διαφαίνεται ανάκαμψη στο στεγαστικό τομέα

  • [01] Εκπρόσωπος: Προβοκατόρικες οι δηλώσεις Ερογλου

    Προβοκατόρικες και απορριπτέες χαρακτήρισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου τις δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ντερβις Ερογλου, στις οποίες προέβη στα κατεχόμενα, μετά τη λήξη των συνομιλιών.

    Σε δηλώσεις του στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά το τέλος της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι οι δηλώσεις Ερογλου «αποτελούν ασέβεια προς τον συνομιλητή του», τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.

    «Δεν γίνεται μόλις τελειώνει μια συνάντηση ο κ. Ερογλου να προβαίνει σε τέτοιου είδους δηλώσεις και να συμπεριφέρεται με τέτοιο τρόπο», υπέδειξε ο κ. Στεφάνου.

    Πρόσθεσε ότι αυτήν την ασέβεια ο κ. Ερογλου τη δείχνει συχνά με τις δηλώσεις που κάνει και με τις οποίες αστήριχτα και αυθαίρετα κατηγορεί την ε/κ πλευρά και τον συνομιλητή της για έλλειψη βούλησης.

    «Δεν είναι η ε/κ πλευρά που αθετεί δεσμεύσεις προς τον ΓΓ του ΟΗΕ και υπαναχωρεί από συμφωνηθέντα», αλλά η τ/κ πλευρά, τόνισε ο κ. Στεφάνου και πρόσθεσε ότι οι αναφορές Ερογλου στον ΓΓ του ΟΗΕ «είναι προβοκατόρικες και απορρίπτονται ασυζητητί».

    Δεν μπορεί η τουρκική και η τ/κ πλευρά να επικαλούνται τον ΓΓ του ΟΗΕ όταν αυτές δεν αναγνωρίζουν δεκάδες ψηφίσματα του διεθνούς οργανισμού σχετικά με την Κύπρο και το Κυπριακό, κατέληξε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

    [02] Η ΥΠΕΞ στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ

    Η απόδοση καθεστώτος υποψήφιας χώρας στη Σερβία, αλλά και η προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, την Πέμπτη και Παρασκευή στις Βρυξέλλες, ήταν τα βασικά θέματα της συνεδρίας του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, στην οποία την Κύπρο εκπροσώπησε η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή.

    Στη συζήτηση που προηγήθηκε της απόφασης του Συμβουλίου για την απόδοση καθεστώτος υποψήφιας για ένταξη χώρας στη Σερβία, η κ. Μαρκουλλή υπογράμισε ότι δικαίως πρέπει να αποδοθεί το καθεστώς υποψήφιας χώρας, υπενθυμίζοντας ότι η Σερβία έχει εκπληρώσει όλα τα κριτήρια που τέθηκαν, με πρόσφατο παράδειγμα τις θετικές εξελίξεις στο διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας.

    Αν και χαρακτήρισε την αναφορά των Συμπερασμάτων στο Κοσσυφοπέδιο ως μη αναγκαία, η Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι η Κύπρος την αποδέχεται, δεδομένου ότι η αναφορά αυτή, όπως τροποποιήθηκε, είναι ουδέτερη επί του καθεστώτος του Κοσσυφοπεδίου και διασφαλίζει τις ανησυχίες των μη αναγνωρισάντων κρατών μελών.

    Τις εργασίες του Συμβουλίου απασχόλησε, επίσης, η προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (1-2 Μαρτίου). Οι Υπουργοί συζήτησαν το σχέδιο Συμπερασμάτων της συνάντησης των Ευρωπαίων ηγετών,τα οποία αναμένεται, μεταξύ άλλων, να εγκρίνουν τις προτεραιότητες της Ετήσιας Επισκόπησης Ανάπτυξης 2012 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και να αξιολογήσουν την πορεία υλοποίησης των ειδικών, ανά χώρα, συστάσεων για το 2011.

    [03] Μεταλυκειακά ινστιτούτα επαγγελματικής εκπαίδευσης

    Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την ίδρυση και λειτουργία μεταλυκειακών ινστιτούτων επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, στη βάση προγραμματικής δέσμευσης της Κυβέρνησης, τα οποία θα αρχίσουν να λειτουργούν σε επαρχίες της ελεύθερης Κύπρου, από τη σχολική χρονιά 2012-13.

    Οπως δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος μετά το πέρας της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, η απόφαση περιλαμβάνει την εισαγωγή προγραμμάτων δια βίου εκπαίδευσης με την ίδρυση και λειτουργία ενός συστήματος μεταλυκειακής εκπαίδευσης και κατάρτισης.

    Συμπλήρωσε ότι προνοεί επίσης για την αύξηση του αριθμού και τον εκσυγχρονισμό των εσπερινών σχολείων, των κρατικών ινστιτούτων επιμόρφωσης και των κέντρων επιμόρφωσης ενηλίκων.

    Ο κ. Στεφάνου είπε ακόμη ότι, βάσει της δέσμευσης αυτής, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού ετοίμασε, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, πρόταση για την ίδρυση και λειτουργία των μεταλυκειακών ινστιτούτων, η οποία εγκρίθηκε σήμερα από το Υπουργικό Συμβούλιο.

    [04] RICS: Δεν διαφαίνεται ανάκαμψη στο στεγαστικό τομέα

    Η Κύπρος είναι ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης όπου οι τιμές των ακινήτων κατέγραψαν το 2011 τις μεγαλύτερες μειώσεις, ως αποτέλεσμα της αυξημένης προσφοράς και των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του RICS (Royal Institution of Chartered Surveyors), European Housing Review, που δόθηκε την Τρίτη στη δημοσιότητα.

    Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, στην έκθεση του RICS αναφέρεται ότι οι προοπτικές για το 2012 προβλέπουν περαιτέρω αδυναμία στην αγορά κατοικίας και περαιτέρω άμβλυνση των τιμών.

    Παράλληλα στην Κύπρο μια αξιοσημείωτη αλλαγή το 2011 ήταν, σύμφωνα με την έκθεση, η σημαντική μείωση της διαθεσιμότητας δανείων, που προκύπτουν από την αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές, καθώς και από τον επηρεασμό των κυπριακών τραπεζών από την κρίση του ελληνικού χρέους.

    Οπως αναφέρει η έκθεση του RICS, λίγα ήταν τα ενυπόθηκα δάνεια που διατέθηκαν από τις τράπεζες, ιδιαίτερα κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, γεγονός που σε συνδυασμό με την αδύναμη οικονομία επέφερε πτώση στις τιμές των οικιών, ακόμα και στις καλύτερες οικιστικές περιοχές.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 28 February 2012 - 20:29:09 UTC