Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-03-09

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε ύφεση το 4ο τρίμηνο η οικονομία, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία
  • [02] Με 25 - 50 εκ. ευρώ ξεκινά το Φθινόπωρο Ταμείο εγγυοδοσίας

    επιχειρήσεων

  • [03] Εγκρίθηκαν νομοθετικές ρυθμίσεις για αναπτυξιακά μέτρα
  • [04] Ψήφισμα με θετικές αναφορές στην Κύπρο υιοθέτησε Επιτροπή της ΚΣΣΕ

  • [01] Σε ύφεση το 4ο τρίμηνο η οικονομία, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία

    Σε ύφεση εισήλθε το τέταρτο τρίμηνο του 2011 η κυπριακή οικονομία, με το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) να συρρικνώνεται κατά 0,7%, σε 12μηνη βάση, ακολουθώντας τη συρρίκνωση κατά 0,3% που σημείωσε στο τρίτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία για το ΑΕΠ, που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή από τη Στατιστική Υπηρεσία.

    Μετά τη διόρθωση του ΑΕΠ ως προς τις εποχικές διακυμάνσεις και τις εργάσιμες μέρες, ο ρυθμός ανάπτυξης κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2011 υπολογίζεται επίσης στο -0,7%, σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2010.

    Αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης παρουσίασε το τέταρτο τρίμηνο του 2011 ο δευτερογενής τομέας της οικονομίας (Κατασκευές, Βιομηχανία, Ηλεκτρισμός), όπως επίσης οι τομείς του Εμπορίου και των Μεταφορών.

    Αντίθετα, θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης παρουσίασαν οι τομείς του Τουρισμού, των Τραπεζών και των Υπηρεσιών (Δημόσια διοίκηση, Εκπαίδευση, Υγεία, λοιπές υπηρεσίες).

    Η Στατιστική Υπηρεσία αναθεώρησε προς τα πάνω τη συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2011, καθώς στην προκαταρτική της εκτίμηση, που δημοσιοποίησε στις 15 Φεβρουαρίου, υπολόγιζε τη συρρίκνωση της οικονομίας να ανέλθει στο 0,5%, σε 12μηνη βάση. Επίσης, αναθεωρήθηκε προς το καλύτερο, στο 0,3%, η συρρίκνωση της οικονομίας στο τρίτο τρίμηνο του 2011, καθώς στην προκαταρτική της εκτίμηση η Στατιστική Υπηρεσία ανέμενε ότι το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 0,5%, μετά τη διόρθωση ως προς τις εποχικές διακυμάνσεις και τις εργάσιμες μέρες.

    Εξάλλου, σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2011, η κυπριακή οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,1%. Στην προκαταρτική της εκτίμηση η Στατιστική Υπηρεσία ανέμενε ότι η οικονομία θα μείνει στάσιμη.

    Σε τρέχουσες τιμές αγοράς, το ΑΕΠ ανήλθε στο τέταρτο τρίμηνο του 2011 σε 4,44 δισεκατομμύρια ευρώ και για ολόκληρο το 2011 σε 17,76 δισ. ευρώ.

    Σε σταθερές τιμές 2005, το ΑΕΠ ανήλθε στο τέταρτο τρίμηνο του 2011 σε 3,75 δισ. ευρώ και για ολόκληρο το 2011 σε 15,15 δισ. ευρώ.

    Η ύφεση ορίζεται τεχνικά όταν η οικονομία καταγράψει αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης για δύο συνεχόμενα τρίμηνα.

    [02] Με 25 - 50 εκ. ευρώ ξεκινά το Φθινόπωρο Ταμείο εγγυοδοσίας επιχειρήσεων

    Την πρόθεσή του να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να θεσπισθεί και να είναι έτοιμο εντός του προσεχούς Φθινοπώρου να λειτουργήσει το Ταμείο εγγυοδοσίας για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εξέφρασε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) Πλούταρχος Σακελλάρης.

    Για το σχέδιο αυτό, καθώς και για τα προγράμματα χρηματοδοτήσεων της ΕΤΕπ, ο κ. Σακελλάρης, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Οικονομικών Κίκη Καζαμία, ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, τον οποίο επισκέφθηκε λίγο μετά το μεσημέρι στο γραφείο του στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι κάτι ανάλογο είχε επιχειρηθεί στο παρελθόν με τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών, και απέτυχε το όλο εγχείρημα, ο Υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι δεν είναι ο Φορέας που έχει αποτύχει, αλλά ``έχουν αποτύχει οι δανειζόμενοι να εκπληρώνουν, έστω και κατ` ελάχιστον, τις υποχρεώσεις τους``.

    ``Λυπάμαι που το λέω``, δήλωσε ο κ. Καζαμίας, αλλά ``αυτοί, για τους οποίους το κάναμε, θεωρούν την εξασφάλιση δανείου από τον Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών ως χαριστική χορηγία και αντιμετωπίζουμε πολύ μεγάλο πρόβλημα ως κράτος, διότι μεγάλο ποσοστό των ευνοουμένων από αυτό το σχέδιο γυρίζουν την πλάτη και δεν υλοποιούν πολλοί έστω και κατ` ελάχιστον τις αποπληρωματικές τους υποχρεώσεις, με αποτέλεσμα το κράτος, ως εγγυητής αυτού του συστήματος δανειοδότησης να ευρίσκεται εκτεθειμένο αυτήν τη στιγμή για δεκάδες εκατομμύρια ευρώ``.

    ``Είχαμε, μόλις τώρα, μία συνάντηση με τον κ. Πρόεδρο μαζί με τον κ. Υπουργό``, δήλωσε Ο Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ δήλωσε μετά από τη συνάντηση ότι ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ``για τα θέματα των χρηματοδοτήσεων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στην Κύπρο``, προσθέτοντας ότι ``χθες είχαμε μία πολύ μεγάλη συμφωνία, υπογράψαμε συμβόλαιο χρηματοδότησης κατά 50% της επένδυσης για τη μονάδα στο Βασιλικό, ένα έργο πολύ σημαντικό για την ηλεκτροδότηση της Κύπρου περαιτέρω``.

    ``Συζητήσαμε, επίσης``, δήλωσε ο κ. Σακελλάρης, ``για το μέλλον και για το σχέδιό μας να βοηθήσουμε την Κυβέρνηση και ειδικά τον Υπουργό για τη θέσπιση ενός Ταμείου εγγυοδοσίας για μικρομεσαίες επιχειρήσεις``.

    [03] Εγκρίθηκαν νομοθετικές ρυθμίσεις για αναπτυξιακά μέτρα

    Εγκρίθηκαν νομοθετικές ρυθμίσεις για αναπτυξιακά μέτρα που αφορούν τις νομοθεσίες για την έκτακτη εισφορά της Αμυνας, τη φορολογία του εισοδήματος και το ΦΠΑ, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

    Παράλληλα, παρέπεμψε σε μελλοντικές αποφάσεις που θα ανακοινωθούν όσον αφορά στην αντικατάσταση ή όχι του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιου Ορφανίδη του οποίου η θητεία λήγει στο τέλος Απριλίου.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου και κληθείς να πει κατά πόσο συζητήθηκαν τα αναπτυξιακά μέτρα, ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι ``αυτό που ήρθε στο Υπουργικό Συμβούλιο και αυτό που συζήτησε το Υπουργικό Συμβούλιο είναι νομοθετικές ρυθμίσεις για εφαρμογή και υλοποίηση των μέτρων ανάπτυξης που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο πριν από μερικές εβδομάδες``.

    Πρόσθεσε ότι ``όπως είχαμε ανακοινώσει τότε, αρκετά από αυτά τα μέτρα χρειάζονται νομοθετικές ρυθμίσεις που θα σταλούν στη Βουλή με στόχο την υλοποίησή τους``, συμπληρώνοντας ότι ``κάποια άλλα μέτρα δεν χρειάζονται αυτή τη νομοθετική ρύθμιση, μπορούν να γίνουν με διάφορες διοικητικές πράξεις``.

    [04] Ψήφισμα με θετικές αναφορές στην Κύπρο υιοθέτησε Επιτροπή της ΚΣΣΕ

    Σημαντικό ψήφισμα με θετικές, άμεσες και έμμεσες, αναφορές στην Κύπρο υιοθετήθηκε ομόφωνα, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, κατά τη διάρκεια συνεδρίας της Μόνιμης Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) στο Παρίσι, στην οποία συμμετείχε η επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας στην ΚΣΣΕ, Βουλευτής Στέλλα Κυριακίδου, για το θέμα της Διεθνούς Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τις βίαιες εξαφανίσεις ατόμων.

    Το ψήφισμα υιοθετήθηκε στη βάση Εκθεσης, Εισηγητής της οποίας ήταν ο τέως Βουλευτής Χρήστος Πουργουρίδης, εκ μέρους της Επιτροπής Νομικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    Το υιοθετηθέν ψήφισμα αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως το πρόβλημα των βίαιων εξαφανίσεων ατόμων εξακολουθεί να υφίσταται στην Κύπρο, τα Δυτικά Βαλκάνια, το βόρειο και νότιο Καύκασο και τη Ρωσική Ομοσπονδία. Το συνεχιζόμενο δράμα των συγγενών των αγνοουμένων, συνεχίζει το ψήφισμα, παραμένει ένα διαρκές εμπόδιο στην επίτευξη λύσεων και στη συμφιλίωση.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 9 March 2012 - 16:29:08 UTC