Check our bulletin board of Hellenic Public Events Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-03-16

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αισιοδοξία για την Κυπριακή Προεδρία εξέφρασε η Επίτροπος Κλιματικής

    Δράσης

  • [02] Αρχιεπίσκοπος: Νέο κεφάλαιο συνεργασίας η συμφωνία εκκλησίας

    και κράτους

  • [03] Αποκλειστικά και μόνο για λόγους υγείας φεύγει, δηλώνει ο Κίκης

    Καζαμίας

  • [04] Τη Ρεάλ θα αντιμετωπίσει στους ``8`` του Τσάμπιος Λιγκ ο ΑΠΟΕΛ

  • [01] Αισιοδοξία για την Κυπριακή Προεδρία εξέφρασε η Επίτροπος Κλιματικής Δράσης

    Αισιοδοξία ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έχει μια καλή συνεργασία με την Κυπριακή Προεδρία σε θέματα κλιματικής δράσης, εξέφρασε η Ευρωπαία Επίτροπος για την Κλιματική Δράση, Κόνι Χέντεγκαρντ.

    «Τόσο από τη συζήτηση που είχα με τον Υπουργό όσο και από τη συνάντησή μου με τα κόμματα στη Βουλή φαίνεται ότι αυξάνεται η ευαισθητοποίηση στην Κύπρο, λόγω της κατάστασης με το νερό, της ξηρασίας και του παράξενου καιρού», ανέφερε μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου.

    Πρόσθεσε ότι ένιωσε ότι η βούληση για συμμετοχή στα ζητήματα κλιματικής δράσης είναι πολύ καλή και είναι πολύ σαφές από όσα της είπε ο Υπουργός Γεωργίας ότι θα προσπαθήσει να βοηθήσει όσο μπορεί κατά τη διάρκεια της Προεδρίας στην προώθηση των πολιτικών της Επιτροπής για κλιματική δράση.

    Αναφερόμενη στις πολιτικές της Κύπρου για την κλιματική δράση ανέφερε ότι και η Κύπρος όπως και οι άλλες χώρες της ΕΕ έχουν συγκεκριμένους στόχους και είναι καλό ο καθένας να πραγματοποιήσει το μερίδιό του.

    Κληθείσα να σχολιάσει την έλλειψη αποτελεσματικού συστήματος δημόσιων συγκοινωνιών στην Κύπρο, ο κα. Χέντεγκαρντ είπε ότι δεν επιθυμεί να σχολιάσει τη συγκεκριμένη πολιτική. Ωστόσο, εξήγησε ότι για τον επόμενο προϋπολογισμός της ΕΕ η Επιτροπή προτείνει ότι η χρησιμοποίηση των κοινοτικών πόρων θα πρέπει να στοχεύει περισσότερο προς τους στόχους της κλιματική δράσης.

    «Συγκεκριμένα για τις συγκοινωνίες λέμε ότι για παράδειγμα αντί να συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε την κατασκευή νέων αυτοκινητοδρόμων, θα ήταν πιο σοφό να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα λεφτά για συνδέσεις με τρένα και λεωφορεία και να δώσουμε προτεραιότητα στις δημόσιες συγκοινωνίες», ανέφερε. Πρόσθεσε ότι η πρόταση της Επιτροπής είναι τουλάχιστον το 20% του προϋπολογισμού της ΕΕ να απευθύνεται σε στόχους κλιματικής δράσης.

    Είπε επίσης ότι η Επιτροπή θα προτείνει να είναι επίσης υποχρέωση των κρατών μελών η εξοικονόμηση ενέργειας όπως είναι δεσμευτική η χαμηλή εκπομπή ρύπων και ο στόχος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ). Συμπλήρωσε ότι η Επιτροπή θα προτείνει να είναι υποχρεωμένες οι επιχειρήσεις να εξοικονομούν 1,5% σε ενέργεια.

    Κληθείσα να σχολιάσει τη συζήτηση στην κυπριακή βουλή για ποινικοποίηση των μη –περιβαλλοντικών πρακτικών, ανέφερε ότι αυτό θα ήταν μια καλή ιδέα για την Ευρώπη. Ωστόσο ανέφερε ότι ένας τρόπος είναι η φορολόγηση των κακών περιβαλλοντικών πρακτικών και ο άλλος είναι τα οικονομικά κίνητρα προς τις βιομηχανίες για να είναι πιο πράσινες.

    Ερωτηθείσα κατά πόσο η ΕΕ μπορεί να πιέσει σε θέματα κλιματικής αλλαγής στα κατεχόμενα, ανέφερε ότι η Επιτροπή κάνει τα πάντα για να προτρέψει τα δύο μέρη να προσπαθήσουν να κάνουν περισσότερη πρόοδο στο θέμα του Κυπριακού. Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή θέλει πολύ να δει πρόοδο και ανησυχεί με οποιαδήποτε είδους κλιμάκωση στο θέμα. Πρόσθεσε ότι παρά τις δυσκολίες που ξέρει ότι υπάρχουν είναι πολύ σημαντικό να δουν αυτό το παράθυρο ευκαιρίας για το οποίο μιλά ο ΓΓ του ΟΗΕ.

    Είπε επίσης ότι στην Κύπρο συναντήθηκε με εκπροσώπους ΜΚΟ τόσο από την ε/κ όσο και από την τ/κ πλευρά. Αυτό, ανέφερε, είναι ένα καλό σημάδι και οι ΜΚΟ μπορούν να δώσουν έμφαση στο θέμα της κλιματικής αλλαγή.

    «Είμαστε μαζί σε αυτό και προτρέπουμε τους πολιτικούς να προσπαθήσουν να κάνουν το ίδιο», είπε.

    Ο Ευρωπαία Επίτροπος είπε επίσης ότι είχε συνάντηση με εκπροσώπους της Ναυτιλιακής Βιομηχανίας στην Κύπρο με τους οποίους συζήτησε τρόπους με τους οποίους μπορούν να μειωθούν οι εκπομπές ρύπων στο ναυτιλιακό τομέα στον οποίο η Κύπρος κατέχει μια σημαντική θέση.

    Ανέφερε ότι η Επιτροπή συζητά με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη για να ετοιμάσει πρόταση η οποία θα συζητηθεί μάλλον για πρώτη φορά σε επίπεδο Υπουργών κατά τη διάρκεια της Κυπριακή Προεδρίας, αν και δεν προβλέπεται να ολοκληρωθεί εντός της Προεδρίας.

    Ανέφερε ότι ο τομέα της ναυτιλίας παράγει το 3% των παγκόσμιων ρύπων. Τόνισε ωστόσο ότι η Επιτροπή δεσμεύεται ότι οποιαδήποτε απόφαση, δεν θα δημιουργεί διακρίσεις ανάμεσα στα εθνικά νηολόγια. Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή προσπαθεί να πετύχει μια συμφωνία σε παγκόσμιο επίπεδο.

    Αναφερόμενη στις πολιτικές που προωθεί η Επιτροπή για την Κλιματική Δράση, αναφέρθηκε στον οδικό χάρτη για χαμηλές εκπομπές ρύπων μέχρι το 2050.

    Δήλωσε ότι δεν υπάρχει σύγκρουση μεταξύ αυτού του στόχου και της οικονομικής κρίσης, πόσο μάλλον που μπορεί να βοηθήσει την οικονομία και να δημιουργήσει πρόσθετες θέσεις εργασίας.

    «Εχουμε υπολογίσει στην Επιτροπή ότι, εάν θα πραγματοποιήσουμε το στόχο για ενεργειακή απόδοση 20% μέχρι το 2020, τότε θα δημιουργηθούν 2 εκατ. νέες θέσεις εργασίας στην Ευρώπη», είπε.

    Εξήγησε επίσης ότι πέρυσι οι εισαγωγές πετρελαίου στοίχισαν στους «27» 350 δις ευρώ και σημείωσαν αύξηση 40% σε σχέση με τον περασμένο χρόνο λόγω της αύξησης της τιμής του πετρελαίου. Είπε χαρακτηριστικά ότι κάτι τέτοιο ισοδυναμεί περίπου με το ελληνικό δημόσιο χρέος. Αν υπάρξει είπε, αποτελεσματικότητα στη χρήση άλλων πηγών ενέργειας αυτά τα λεφτά μπορούν να εξοικονομηθούν και να επενδυθούν στις ευρωπαϊκές κοινωνίες παρά να δίνονται σε άλλου είδους καθεστώτα εκτός Ευρώπης.

    Κληθείσα να σχολιάσει το βέτο της Πολωνίας στον οδικό χάρτη για τις εκπομπές ρύπων, ανέφερε ότι η Πολωνία μπλοκάρει για δεύτερη φορά τα συμπεράσματα του Συμβουλίου για το θέμα και κάτι τέτοιο δεν κάνει τα πράγματα πιο εύκολα.

    «Φυσικά είναι κακό νέο ότι η Πολωνία επέλεξε να τα μπλοκάρει, αλλά είναι καλό νέο ότι όλα τα άλλα 26 κράτη-μέλη πράγματι συμφώνησαν στον οδικό χάρτη και τα ενδεικτικά ορόσημα για το 2040», ανέφερε προσθέτοντας ότι αυτό στέλνει ένα πολύ ισχυρό μήνυμα

    Κατά τη διάσκεψη η Επίτροπος συνεχάρη επίσης τους νικητές, δικοινοτικού on-line διαγωνισμού για φωτογραφία και βίντεο που οργάνωσε η Αντιπροσωπεία της Επιτροπής στην Κύπρο με θέμα το περιβάλλον.

    [02] Αρχιεπίσκοπος: Νέο κεφάλαιο συνεργασίας η συμφωνία εκκλησίας και κράτους

    Νέο κεφάλαιο συνεργασίας Εκκλησίας και κράτους ανοίγεται με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ των δύο πλευρών για τα φορολογικά ζητήματα της Εκκλησίας, σύμφωνα με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β’.

    Αυτό δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου μετά τη συνάντησή του στην Αρχιεπισκοπή με τον Υπουργό Οικονομικών Κίκη Καζαμία, ο οποίος γνωστοποίησε, επίσημα, στον Αρχιεπίσκοπο την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για επικύρωση της προσυμφωνίας που επιτεύχθηκε μεταξύ του Υπουργού Οικονομικών και του Διευθυντή του Ελεγκτικού Τμήματος της Εκκλησίας, Γιάννου Χαριλάου.

    Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β’ ευχαρίστησε τον Υπουργό Οικονομικών γιατί μια εκκρεμότητα, όπως είπε, που υπήρχε επί δεκαετίες, έλαβε σάρκα και οστά επί εποχής του κ. Καζαμία στο Υπουργείο Οικονομικών.

    Ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι ο Αρχιεπίσκοπος τού γνωστοποίησε ότι ``η Εκκλησία θα τιμήσει τη συμφωνία με ισχύ, όχι από την επίσημη υπογραφής της που ουσιαστικά θα είναι η υιοθέτηση της (συμφωνίας) από τη Βουλή, αλλά από την ημέρα επικύρωσης της από το Υπουργικό Συμβούλιο`` και ότι ``μια μεγάλη συμφωνία`` της εκκλησίας, η οποία ``έχει επιτευχθεί από την προηγούμενη εβδομάδα, καθυστερεί έτσι που να υλοποιηθεί ως η πρώτη συμφωνία αμέσως μετά τη συνυπογραφή της συμφωνίας`` για τα φορολογικά ζητήματα της Εκκλησίας.

    Ο κ. Καζαμίας ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο γι’ αυτή τη συμβολική, όπως είπε, ``ενέργεια και απόφαση που πήραν, δείχνοντας έμπρακτα και τις ευχαριστίες`` της Εκκλησίας προς το κράτος.

    Ο Αρχιεπίσκοπος ανακοίνωσε ότι η εκκλησία θα προβεί σε δύο με τρεις πωλήσεις εντός του 2012 και εξέφρασε την πεποίθηση ότι ``μέχρι το τέλος του χρόνου θα εισρεύσουν`` στα κρατικά ταμεία 10 με 20 εκατομμύρια ευρώ από επενδύσεις και πωλήσεις της Εκκλησίας.

    [03] Αποκλειστικά και μόνο για λόγους υγείας φεύγει, δηλώνει ο Κίκης Καζαμίας

    Εδώ και τρεις εβδομάδες, και μόνο για λόγους υγείας, ο Υπουργός Οικονομικών, Κίκης Καζαμίας υπέβαλλε με λύπη του την παραίτησή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    Μιλώντας μετά από συνάντηση και γεύμα στην Αρχιεπισκοπή, ο κ. Καζαμίας είπε ότι δεν είναι αβασάνιστα που υπέβαλλε την παραίτησή του, όμως - συνέχισε - έκρινε ότι το θέμα της υγείας δεν πρέπει κανένας, έστω και οι πολιτικοί, να το βλέπουν με επιπολαιότητα. Εξέφρασε σεβασμό και κατανόηση σε όσους προσφέρουν στην πολιτική, έχοντας προβλήματα υγείας. ``Ομως ο καθένας έχει την προσέγγισή του και η δική μου προσέγγιση είναι πως το οφείλω προς τον εαυτό μου, την οικογένειά μου``.

    Εκανε πολλές αγγαρείες στην πολιτική του καριέρα ενάντια στα προσωπικά του συμφέροντα, οικονομικά και άλλα, όμως το θέμα της υγείας δεν μπορεί να το αφήσει απαρατήρητο, όπως είπε. ``Είναι κάτι που αναστρέφεται, πάρα πολύ εύκολα, χρειάζεται όμως πολύ χρόνο και χρειάζεται ξεκούραση. Και νιώθω ότι ένας πολιτικός στη λεωφόρο πραγματοποίησης των υποχρεώσεών του, με επιτρεπόμενη ταχύτητα το 100, πρέπει να τρέχει 100. Και κυρίως ένας Υπουργός των Οικονομικών. Γιατί αν τρέχει με χαμηλότερη ταχύτητα τότε παρακωλύει την κυκλοφορία``.

    Εκτιμά και συγκινήθηκε, συνέχισε ο κ. Καζαμίας, από την επιμονή του Προέδρου Χριστόφια να τον μεταπείσει, αλλά τον παρακάλεσε και τελικά έκανε αποδεκτή την παραίτησή του.

    [04] Τη Ρεάλ θα αντιμετωπίσει στους ``8`` του Τσάμπιος Λιγκ ο ΑΠΟΕΛ

    Τη βασίλισσα, Ρεάλ Μαδρίτης του Ζοζέ Μουρίνιο του Ρονάλντο και των άλλων αστέρων θα αντιμετωπίσει ο ΑΠΟΕΛ, στην προημιτελική φάση του Τσάμπιονς Λιγκ.

    Ο ΑΠΟΕΛ ήταν η πρώτη ομάδα που βγήκε από την κληρωτίδα κατά τη διάρκεια της κλήρωσης στη Νιόν και ακολούθησε αμέσως μετά το βαρύ όνομα της Ρεάλ. Ο πρώτος αγώνας θα πραγματοποιηθεί στο ΓΣΠ στις 27 Μαρτίου και ο επαναληπτικός στο Σαντιάγκο Μπερναμπέου στις 4 Απριλίου.

    Εξάλλου, o Πρόεδρος του ΑΠΟΕΛ, Φοίβος Ερωτοκρίτου είπε ότι δεν θα ήθελε ο ΑΠΟΕΛ να τεθεί αντιμέτωπος με τη Ρεάλ Μαδρίτης.

    Το θαυμασμό του για το ΑΠΟΕΛ εξέφρασε ο παλιός άσος της Ρεάλ Μαδρίτης Εμίλιο Μπουτραγένιο, ο οποίος μίλησε στον Super ΣΠΟΡ FM από τη Νιόν.

    Το σίγουρο είναι και μόνο η παρουσία του ΑΠΟΕΛ στην κλήρωση των ``8`` του Τσάμπιονς Λιγκ, κάτι που αναγνώρισε ο Γερμανός άσος Πολ Μπράιντερ στην κλήρωση, λέγοντας ότι η ΑΠΟΕΛ είναι η έκπληξη της χρονιάς.

    Αυτό εξάλλου αναφέρεται και στη ιστοσελίδα της βασίλισσας: ``Ο ΑΠΟΕΛ είναι η πιο εκπληκτική ομάδα στο φετινό Τσάμπιονς Λιγκ, αφού έγινε η πρώτη κυπριακή ομάδα να φτάσει μέχρι αυτό το σημείο στο Τσάμπιονς Λιγκ``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 16 March 2012 - 19:29:12 UTC