Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-03-17

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στις 29 Μαρτίου ο Ντάουνερ ενημερώνει το ΣΑ
  • [02] Ενίσχυση της συνεργασίας συζήτησε η ΥΠΕΞ στο Λίβανο
  • [03] Το χρίσμα του ΔΗΣΥ με 86,73% πήρε ο Αναστασιάδης

  • [01] Στις 29 Μαρτίου ο Ντάουνερ ενημερώνει το ΣΑ

    Στις 29 Μαρτίου και μέσω τηλεδιάσκεψης θα γίνει τελικά η ενημέρωση των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, από τον ειδικό σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα Αλεξάντερ Ντάουνερ, για την έκθεση που υπέβαλε στο Συμβούλιο την περασμένη Δευτέρα ο Μπαν Γκι-μουν.

    Η απόφαση αυτή λήφθηκε σε συνεργασία της Γραμματείας του ΟΗΕ με τη βρετανική προεδρία του Σ.Α και με δεδομένο ότι η καθυστέρηση της έκδοσης της έκθεσης για 12 μέρες, αλλάζει ελαφρώς και τα σχέδια του διεθνούς οργανισμού.

    Η έκθεση Ντάουνερ προς το Γενικό Γραμματέα, με τις εισηγήσεις του, δεν αναμένεται να υποβληθεί πριν από το Πάσχα (ίσως και τέλη Απριλίου), οπότε και αναμένεται να ξεκαθαριστούν ποια θα είναι τα επόμενα βήματα του διεθνούς οργανισμού. Με βάση τα σημερινά δεδομένα, θεωρείται απίθανο να εισηγηθεί ο κ. Ντάουνερ τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης, ωστόσο θα υπάρχουν εισηγήσεις για το πώς θα προχωρήσει η διαδικασία μέχρι τις προεδρικές εκλογές.

    [02] Ενίσχυση της συνεργασίας συζήτησε η ΥΠΕΞ στο Λίβανο

    Οι ιδιαίτερα στενές και ιστορικές σχέσεις Κύπρου – Λιβάνου, επιβεβαιώθηκαν κατά τη διάρκεια συναντήσεων που είχε η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή με την ανώτατη ηγεσία του Λιβάνου στο πλαίσιο διήμερης επίσκεψης εργασίας στη γειτονική χώρα.

    Οι δύο πλευρές, σύμφωνα με ανακοίνωση, δεσμεύθηκαν για περαιτέρω ενίσχυση της μεταξύ τους διμερούς συνεργασίας. Ειδικότερα, μετά την ανακάλυψη αποθεμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, η Κύπρος και ο Λίβανος συμφώνησαν όπως εξετάσουν το ενδεχόμενο υπογραφής σειράς συμφωνιών, οι οποίες θα καταρτίσουν το νομικό πλαίσιο αλλά και τα αναγκαία κανάλια συνεργασίας για την εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου προς όφελος των δύο χωρών. Η Υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε την ετοιμότητα της Κύπρου να συνεχίσει να συμβάλει στην προσπάθεια επίλυσης του ζητήματος που έχει προκύψει με το θαλάσσιο σύνορο Λιβάνου – Ισραήλ, αφού επιδίωξη της κυπριακής Κυβέρνησης είναι η σταθερότητα, ειρήνη και ευημερία στην περιοχή.

    Επίσης, η κ. Μαρκουλλή ενημέρωσε τους συνομιλητές της σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση στο Κυπριακό, καθώς και για τις προετοιμασίες της Κύπρου για την ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, ενώ αντηλλάγησαν απόψεις σχετικά με τις εξελίξεις στις χώρες της Αραβικής Άνοιξης, και ιδιαίτερα στη Συρία.

    Η κ. Μαρκουλλή ολοκλήρωσε χθες τη διήμερη επίσκεψη εργασίας της στο Λίβανο, την πρώτη επίσκεψη στη χώρα σε υπουργικό επίπεδο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Πρωθυπουργού Najib Mikati.

    Στο πλαίσιο της επίσκεψης της, η Υπουργός Εξωτερικών έγινε δεκτή από τον Πρόεδρο του Λιβάνου, Στρατηγό Michel Sleiman, τον Πρόεδρο του λιβανικού Κοινοβουλίου Nabih Berri και τον Πρωθυπουργό της χώρας Najib Mikati. Ακολούθως, συναντήθηκε με το Λιβάνιο ομόλογό της Adnan Mansour, ο οποίος και παρέθεσε γεύμα εργασίας.

    Η κ. Μαρκουλλή συναντήθηκε, επίσης, με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και το Γενικό Εισαγγελέα, τον Υπουργό Ενέργειας και Υδάτων, τον Υπουργό Πολιτισμού, τον Πατριάρχη των Μαρωνιτών Mar Bechara Boutros Rahi, ο οποίος και παρέθεσε γεύμα προς τιμήν της, και τον Πατριάρχη των Αρμενίων Aram I.

    Η επίσκεψη εργασίας περιελάμβανε, επίσης, συναντήσεις με τον πρώην Πρόεδρο της χώρας Στρατηγό Amin Gemayel, τον πρώην Πρωθυπουργό Fouad Siniora, καθώς και με αρχηγούς και εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων της χώρας.

    Κατά τη συνάντησή της με τον Πατριάρχη των Μαρωνιτών, στην οποία συνοδευόταν από τον Αντιπρόσωπο της Μαρωνιτικής Κοινότητας στη Βουλή των Αντιπροσώπων Αντώνη Χατζηρούσο, επαναβεβαιώθηκαν οι στενοί ιστορικοί δεσμοί μεταξύ της Μαρωνιτικής κοινότητας της Κύπρου, και του νησιού γενικότερα, με τη Μαρωνιτική κοινότητα του Λιβάνου.

    Στη συνάντηση της με τον Υπουργό Πολιτισμού συνοδευόταν από τον Καθηγητή του Πανεπιστημίου Κύπρου δρα Θεόδωρο Μαυρογιάννη και σ’ αυτήν συζητήθηκε το ενδεχόμενο συνεργασίας για διενέργεια ανασκαφών στην περιοχή της αρχαίας Τύρου στο Λίβανο.

    Κατά τις συναντήσεις της Υπουργού επαναβεβαιώθηκαν οι ιδιαίτερα στενές και ιστορικές σχέσεις Κύπρου – Λιβάνου, ενώ οι δύο πλευρές δεσμεύθηκαν για περαιτέρω ενίσχυση της μεταξύ τους διμερούς συνεργασίας.

    Στις συναντήσεις της με τον Υπουργό Εξωτερικών, καθώς και με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και τον Γενικό Εισαγγελέα η Υπουργός Εξωτερικών συζήτησε και ζήτησε επίμονα την επιστροφή του μικρού Χάνυ Έλενου Κακ που απήχθη από το Λιβάνιο πατέρα του πριν δύο χρόνια, καθώς και των δύο κοριτσιών, Νάντιας και Μάριαμ Τσέβα, που επίσης κρατούνται παράνομα από το Λιβάνιο πατέρα τους.

    Τέλος, η Υπουργός Εξωτερικών παραχώρησε συνεντεύξεις σε Λιβάνιους δημοσιογράφους και συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της κυπριακής κοινότητας του Λιβάνου.

    [03] Το χρίσμα του ΔΗΣΥ με 86,73% πήρε ο Αναστασιάδης

    Με ποσοστό 86,73% ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης εξελέγη από το Ανώτατο Συμβούλιο του κόμματος ως ο υποψήφιος του ΔΗΣΥ για τις προεδρικές εκλογές 2013.

    Ο Γενικός Διευθυντής του ΔΗΣΥ Παναγιώτης Αντωνίου δήλωσε ότι από τους 1008 εγγεγραμμένους στις εκλογές, ψήφισαν οι 781. Ο Νίκος Αναστασιάδης έλαβε 673 ψήφους ή ποσοστό 86,73% και η ανθυποψήφιά του ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους έλαβε 103 ψήφους ή ποσοστό 13,27%. Επίσης, υπήρξαν 2 άκυρα και 3 λευκά.

    Ετοιμος για το μεγάλο αγώνα της αλλαγής ενός συστήματος που έχει εξαντλήσει τα όριά του, δηλώνει ο Νίκος Αναστασιάδης μετά το εκλογικό αποτέλεσμα του Ανωτάτου Συμβουλίου που του έδωσε με συντριπτική πλειοψηφία το χρίσμα του υποψηφίου του κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του 2013.

    Σε δήλωσή του μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, ο κ. Αναστασιάδης, αφού ευχαρίστησε τα μέλη και τα στελέχη του κόμματος που συνέβαλαν στην ολοκλήρωση της διαδικασίας, ευχαρίστησε θερμότατα, όπως είπε, «την ανθυποψήφιά μου, την αγαπητή μου φίλη και Ευρωβουλευτή του κόμματος Ελένη Θεοχάρους», υπό τους ήχους των χειροκροτημάτων των παρευρισκομένων μελών του κόμματος.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Saturday, 17 March 2012 - 17:29:09 UTC