Download Greek Fonts & Instructions for your computer Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-03-21

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος Χριστόφιας: Προσήλωση στη δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία

  • [01] Πρόεδρος Χριστόφιας: Προσήλωση στη δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας τόνισε ότι επιβάλλεται να παραμείνουμε προσηλωμένοι στο στρατηγικό στόχο της λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα των Η.Ε.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας τόνισε επίσης ότι ο οδυνηρός συμβιβασμός της δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας είναι η μόνη επιλογή η οποία μπορεί να οδηγήσει στον τερματισμό της κατοχής, στην επανένωση της Κύπρου και στην αποτροπή της οριστικής διχοτόμησης, προειδοποιώντας παράλληλα ότι τυχόν αλλαγή πολιτικής με αθέτηση υποχρεώσεων και δεσμεύσεων που αναλάβαμε διαχρονικά, θα θέσει ταφόπετρα στην υπόθεσή μας.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας υπογράμμισε ότι επιβάλλεται προσήλωση στην επιδίωξη λύσης του Κυπριακού μέσω διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα των ΗΕ και υπέδειξε ότι «οι επόμενες εβδομάδες προδιαγράφονται καθοριστικές και θα χρειαστεί να ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις», διαβεβαιώνοντας ότι έχει επίγνωση της κρισιμότητας της κατάστασης και είναι σε πλήρη ετοιμότητα για την αντιμετώπιση κάθε ενδεχομένου.

    Στην εναρκτήρια ομιλία του στη δημοσιογραφική διάσκεψη που έδωσε σήμερα, ο Πρόεδρος Χριστόφιας κάλεσε όλους στο εσωτερικό μέτωπο να αντιληφθούν την κρισιμότητα της κατάστασης και το δυσμενές περιβάλλον μέσα στο οποίο είμαστε υποχρεωμένοι να διεξάγουμε τον αγώνα μας και να περιβάλουν τη δική μας πλευρά με την ελάχιστη εμπιστοσύνη και καλή πίστη.

    Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος Χριστόφιας τόνισε ότι θεωρεί υποχρέωσή του να απευθυνθεί στους πολίτες για να τους ενημερώσει και για να τους εκφράσει τις απόψεις του, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης τέσσερα χρόνια από την έναρξη της παρούσας διαδικασίας των συνομιλιών.

    Ένας ακόμα λόγος που συνηγορεί προς τούτο, είπε, είναι η κατάσταση στο εσωτερικό μέτωπο μετά την τελευταία τετραήμερη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου και οι επιθέσεις που δέχεται εδώ και καιρό για τους χειρισμούς στο Κυπριακό.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι η εικόνα της τετραήμερης συνόδου του Εθνικού Συμβουλίου, «ήταν ομολογουμένως απογοητευτική» και κατανοεί «ότι οι πολίτες αναμένουν πολύ περισσότερα``.

    ``Έχω πει επανειλημμένα ότι ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναλαμβάνω τις δικές μου ευθύνες. Είναι όμως αυτονόητο ότι η οικοδόμηση της ενότητας προϋποθέτει αλληλοσεβασμό, αλληλοεκτίμηση και ασφαλώς κοινές θέσεις. Αυτά είναι υπόθεση όλων. Όχι μόνο του Προέδρου της Δημοκρατίας», επεσήμανε.

    Ανέφερε ότι δεν τον ενοχλούν οι επικρίσεις και επιζητεί το διάλογο, τη συλλογική συζήτηση και την επίτευξη της μεγαλύτερης δυνατής ενότητας στη βάση κοινών θέσεων. Για αυτό στην τελευταία συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση από τρία σημεία στη βάση της οποίας θα μπορούσαν όλοι μαζί να εκφράσουν κάποιες κοινές θέσεις. Αυτή η πρόταση περιλάμβανε, την επαναβεβαίωση του Κοινού Ανακοινωθέντος του Εθνικού Συμβουλίου της 18ης Σεπτεμβρίου 2009, τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων και κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και την ανάληψη από κοινού (κυβέρνηση, βουλή, κόμματα) διεθνούς εκστρατείας για την αντιμετώπιση της αρνητικής και προκλητικής στάσης της Τουρκίας. Δυστυχώς, είπε, «αυτό δεν έγινε αποδεκτό και επιχειρήθηκε μέσα από λογικές πλειοψηφίας να παρακαμφτεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας».

    Προβαίνοντας σε ενδελεχή ανάλυση της κατάστασης στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξήγησε τους λόγους που υπαγόρευσαν τον οδυνηρό συμβιβασμό της δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας, λέγοντας ότι συμφωνήθηκε μεταξύ των δύο κοινοτήτων στην πρώτη Συμφωνία Υψηλού Επιπέδου Μακαρίου - Ντενκτάς του 1977. Έκτοτε επαναβεβαιώθηκε από όλους τους Προέδρους της Κυπριακής Δημοκρατίας και έχει υιοθετηθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σε σωρεία ψηφισμάτων του και από την Ε.Ε.

    «Η δική μας απάντηση είναι ότι ο οδυνηρός συμβιβασμός της δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας είναι η μόνη επιλογή η οποία μπορεί να οδηγήσει στον τερματισμό της κατοχής, στην επανένωση της Κύπρου και στην αποτροπή της οριστικής διχοτόμησης. Οι συνομιλίες υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, τα ψηφίσματα των οποίων αποτελούν την ασπίδα μας και συνιστούν το πλαίσιο μέσα στο οποίο πρέπει να συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας. Τυχόν αλλαγή πολιτικής με αθέτηση υποχρεώσεων και δεσμεύσεων που αναλάβαμε διαχρονικά αρχής γενομένης από τον Εθνάρχη Μακάριο, τότε θεληματικά ή άθελα μας θα θέσουμε ταφόπετρα στην υπόθεσή μας», ανέφερε.

    Επεσήμανε ότι στις συνομιλίες «δεν παραβλέψαμε και δεν ακυρώσαμε τη Συμφωνία της 8ης Ιουλίου 2006» αλλά «αντιθέτως της έχουμε δώσει σάρκα και οστά αξιοποιώντας για την επανέναρξη διαδικασίας συνομιλιών».

    Για το ότι λέγεται ότι παραβίασε το Κοινό Ανακοινωθέν του Εθνικού Συμβουλίου της 18ης Σεπτεμβρίου 2009, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι κατέδειξε παράγραφο προς παράγραφο κατά την τελευταία συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου ότι δεν υπήρξε καμία παραβίαση και ότι οι χειρισμοί μας σέβονται πλήρως αυτό το Ανακοινωθέν.

    Για το θέμα της σύγκλησης διεθνούς διάσκεψης, είπε ότι δεν πρόκειται με κανένα πρόσχημα τύπου «διευρυμένης συμμετοχής» να αποδεχθούμε διολίσθηση προς μια διάσκεψη χωρίς προηγούμενη συμφωνία επί των εσωτερικών πτυχών του κυπριακού.

    Αναφορικά με την αξιοποίηση του παράγοντα ΕΕ, είπε ότι «κάνουμε το κάθε τι δυνατό», σημειώνοντας ότι η Κύπρος έχει ισχυρούς φίλους και συμμάχους στην ΕΕ.

    Κλείνοντας την ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απηύθυνε μήνυμα συμφιλίωσης και ειρηνικής συνύπαρξης στους Τ/κ συμπατριώτες μας.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 21 March 2012 - 11:29:10 UTC