Visit the Antenna Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-03-22

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Την ερχόμενη εβδομάδα η έκθεση Ντάουνερ
  • [02] Δηλώσεις Προέδρου για τη συνάντηση
  • [03] Συνάντηση ΥΠΑΜ - Προέδρου Ευρωκοινοβουλίου
  • [04] Συμφωνία αποφυγής διπλής φορολογίας Κύπρου - Πολωνίας

  • [01] Την ερχόμενη εβδομάδα η έκθεση Ντάουνερ

    Ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο Αλεξάντερ Ντάουνερ δήλωσε ότι θα συντάξει την έκθεσή του προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ τέλος της ερχόμενης εβδομάδας και, εάν η έκθεση είναι θετική, τότε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ θα καλέσει διεθνή διάσκεψη για το Κυπριακό. Εάν είναι αρνητική, είπε, τότε τα Ηνωμένα Εθνη θα σκεφτούν τα επόμενά τους βήματα.

    Εν τω μεταξύ, ανέφερε, αύριο θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για σειρά συναντήσεων με τους Υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Βρετανίας, καθώς και με τον Επίτροπο για τη Διεύρυνση Στέφαν Φούλε.

    Οπως είπε, οι ηγέτες είχαν σήμερα μια συνάντηση που διήρκεσε κάτι λιγότερο από δύο ώρες.

    Η επόμενη συνάντηση των ηγετών θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα, την Πέμπτη.

    Εν τω μεταξύ, είπε, οι σύμβουλοι των ηγετών των δύο κοινοτήτων θα συνεχίσουν τις συναντήσεις τους, επικεντρώνοντας τις προσπάθειές τους στο κεφάλαιο των περιουσιών.

    [02] Δηλώσεις Προέδρου για τη συνάντηση

    Εχουν υπογραμμιστεί ακόμα περισσότερο οι σημαντικότατες διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών στο περιουσιακό, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, μετά την επιστροφή του στο Προεδρικό Μέγαρο από τη συνάντηση που είχε με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Ερογλου. Οπως είπε ότι ήταν «μια από τα ίδια». Πρόσθεσε ότι «συνεχίστηκε η συζήτηση πάνω στο περιουσιακό, έχουν υπογραμμιστεί ακόμα παραπάνω οι σημαντικότατες διαφορές και η απόσταση θέσεων μεταξύ των δύο πλευρών, και έχει αποφασιστεί να εξειδικευθεί περισσότερο η συζήτηση μεταξύ των συμβούλων».

    Είπε ακόμη ότι την ερχόμενη Πέμπτη θα έχει ξανά συνάντηση με τον κ. Ερογλου, στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών. Κληθείς να σχολιάσει τα όσα ανέφερε ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ, σε συνέντευξή του, για μη συνέχιση των συνομιλιών μετά την 1ην Ιουλίου, οπόταν η Κύπρος θα αναλάβει την Προεδρία της ΕΕ, και ερωτηθείς κατά πόσον συζητήθηκε το θέμα αυτό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε: «Οχι βέβαια. Θα δω τον κ. Ντάουνερ την ερχόμενη Τρίτη όταν θα επιστρέψει από τις Βρυξέλλες και θα μιλήσουμε και για αυτά τα ζητήματα. Δεν βιάζομαι να βγάλω συμπεράσματα, ούτε και να κατηγορήσω τον κ. Ντάουνερ».

    Ερωτηθείς σε σχέση με αναφορές σε τουρκικά ΜΜΕ ότι η τουρκική εταιρεία πετρελαίων σχεδιάζει να αρχίσει γεωτρήσεις ανοικτά της Κύπρου πολύ σύντομα, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως αυτό που ο ίδιος άκουσε είναι για γεωτρήσεις ανοικτά της Ελλάδας, στο Αιγαίο, και πως θα πρέπει να διευκρινιστεί το θέμα για να απαντήσει.

    [03] Συνάντηση ΥΠΑΜ - Προέδρου Ευρωκοινοβουλίου

    Την πλήρη συμπαράσταση και την ετοιμότητα, τόσο του ιδίου όσο και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έτσι ώστε η Κύπρος να ασκήσει μιαν επιτυχημένη προεδρία προς όφελος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των λαών της, εξέφρασε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Martin Schulz στη συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες με τον Υπουργό Αμυνας Δημήτρη Ηλιάδη. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την κυπριακή προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το Κυπριακό, τις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ, καθώς και την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

    Ο κ. Schulz τόνισε τη στήριξη του στη διαδικασία των συνομιλιών και στις προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών. Σχετικά με τις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Schulz εξέφρασε σεβασμό στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, σημειώνοντας την ανάγκη επικράτησης των κανόνων του διεθνούς δικαίου. Συμφώνησε με τον κ. Ηλιάδη ότι τόσο η κυπριακή προεδρία, όσο και η εξεύρεση φυσικού αερίου, αποτελούν επιπρόσθετους λόγους για λύση του Κυπριακού προς όφελος όλων των Κυπρίων.

    Από την πλευρά του ο κ. Ηλιάδης ανέφερε ότι στόχος είναι η Κύπρος, μέσα από τις εξελίξεις που αναδύονται, να καταστεί παράγοντας ειρήνης, ασφάλειας, συνεργασίας και ανάπτυξης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Ο κ. Ηλιάδης συναντήθηκε, επίσης, με τον Πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Hannes Swoboda, τον Συντονιστή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος σε θέματα Ασφάλειας και Αμυνας Michael Gahler, καθώς και με τους Ευρωβουλευτές Μαριλένα Κοππά, Κούλλη Μαυρονικόλα και Ana Gomes.

    [04] Συμφωνία αποφυγής διπλής φορολογίας Κύπρου - Πολωνίας

    Την τελευταία του υπογραφή ως Υπουργός Οικονομικών της Κυβέρνησης έβαλε την Πέμπτη ο Υπουργός Οικονομικών Κίκης Καζαμίας, με την υπογραφή συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας με την Πολωνία. Η συμφωνία υπογράφηκε στο Υπουργείο Οικονομικών με τον Πρέσβη της Πολωνίας στην Κύπρο Pawel Dobrowolski.

    Ο κ. Καζαμίας εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί οι συνομιλίες οι οποίες έγιναν στέφθηκαν με επιτυχία και γιατί από σήμερα, με τη σύναψη αυτού του πρωτοκόλλου που τροποποιεί προς το καλύτερο και για τις δύο πλευρές την υφιστάμενη συμφωνία, θα ωφεληθούν και οι δύο χώρες. «Για την Κύπρο διατηρείται το υφιστάμενο καθεστώς για τους Πολωνούς ναυτικούς σε κυπριακά πλοία που δεν φορολογούνται και είναι περίπου 9000 άτομα, μειώνεται ο συντελεστής παρακράτησης του φόρου στα μερίσματα από 10% σε 5% και 0% για συμμετοχή τουλάχιστον 10% στο μετοχικό κεφάλαιο για περίοδο 24 μηνών», ανέφερε ο κ. Καζαμίας.

    Εξήγησε, επίσης, ότι μέσα από τη συμφωνία υιοθετείται ένα νέο άρθρο του μοντέλου σύμβασης του ΟΟΣΑ για ανταλλαγή πληροφοριών. «Είναι και ένα μήνυμα, ως χώρες μέλη της ΕΕ, του αλληλοσεβασμού και της αλληλοεξυπηρέτησης σε σοβαρά θέματα ανταλλαγής πληροφόρησης», είπε ο Υπουργός Ο κ. Καζαμίας ευχήθηκε ο διάδοχός του στο Υπουργείο Οικονομικών από αύριο να δώσει ιδιαίτερη σημασία στις συμφωνίες αποφυγής διπλής φορολογίας. Οπως είπε, πολλές τέτοιες συμφωνίες βρίσκονται στον προθάλαμο, άλλες για υπογραφή και άλλες ανανεώσεις μέχρι το τέλος του χρόνου. Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα υπογραφούν αρκετές τέτοιες συμφωνίες με μια σειρά από άλλες χώρες και από τις πέντε ηπείρους.

    Από πλευράς του, ο Πολωνός πρέσβης ανέφερε ότι το έγγραφο που υπεγράφη σήμερα δείχνει μια νέα προσέγγιση όσον αφορά τα φορολογικά καθεστώτα και ότι τόσο η Κύπρος όσο και η Πολωνία, ως χώρες που εντάχθηκαν στην ΕΕ την ίδια μέρα, δείχνουν ότι προχωρούν μπροστά. Εξήγησε ότι η αρχική συμφωνία για αποφυγή διπλής φορολογίας χρονολογείται από το 1992, εποχή που από πολλούς θεωρείται σήμερα ένας διαφορετικός κόσμος. «Είναι λογικό μετά το 2004 να προχωρήσουμε στην υπογραφή μιας σύγχρονης, διαφανούς και χρήσιμης συμφωνίας και για τις δύο χώρες», είπε.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 22 March 2012 - 13:29:56 UTC