Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-03-23

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τελετή διαβεβαίωσης νέου Υπουργού Οικονομικών
  • [02] Αναπληρωτής ΓΔ ΚΟΤ: Ευκαιρία για το συνεδριακό τουρισμό η Προεδρία ΕΕ
  • [03] Τέλος του μήνα θα υπερχειλίσει και ο Κούρρης

  • [01] Τελετή διαβεβαίωσης νέου Υπουργού Οικονομικών

    Πλήρη επίγνωση των δυσκολιών, δήλωσε ότι έχει ο νέος Υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλής, διαβεβαιώνοντας ότι θα εργαστεί με συναίνεση, συλλογικότητα, αποφασιστικότητα, θα δώσει όλο του το είναι για να «μοιραστούμε το πάπλωμα», με πρώτο τον ίδιο να συμβάλλει σε αυτό.

    Μιλώντας κατά την τελετή διαβεβαίωσης στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Σιαρλής ευχαρίστησε εκ βάθους καρδίας για το διορισμό του. «Εχω πλήρη επίγνωση των προκλήσεων που θα αντιμετωπίσω ως Υπουργός Οικονομικών, δεδομένων των δυσκολιών που συνεχίζει να αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία εν μέσω της πρωτοφανούς παγκόσμιας οικονομικής κρίσης».

    Θα εργαστεί, ανέφερε, με συναίνεση, συλλογικότητα, αποφασιστικότητα και αισιοδοξία για το τι μπορεί να επιτευχθεί σε αυτούς τους πολύ δύσκολους καιρούς. Παρά τις δυσκολίες όμως, πρόσθεσε, είναι γεγονός ότι με διάφορες πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης σε συνεργασία με τα πολιτικά κόμματα έχουν, ήδη, τεθεί οι βάσεις για τη σωστή αντιμετώπισή τους, όπως για παράδειγμα τα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης, τα μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης κ.ά.

    «Αναγνωρίζω το δύσκολο περιβάλλον με το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπος ο τραπεζικός τομέας και είμαι έτοιμος να συμβάλω αποφασιστικά και αποτελεσματικά στην απάμβλυνση των δυσκολιών. Είμαστε υποχρεωμένοι να πετύχουμε και αυτή είναι η δέσμευσή μου».

    Ως Υπουργός Οικονομικών, είπε ο κ. Σιαρλής, θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για τη μεγαλύτερη δυνατή συμβολή για μια πετυχημένη άσκηση της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σημειώνοντας ότι το Υπουργείο του θα έχει πολύ σημαντικά ζητήματα να διαχειριστεί, όπως θέματα οικονομικής διακυβέρνησης, δημοσιονομικών προοπτικών, εταιρικής φορολόγησης και άλλα.

    «Θα ήθελα να εκφράσω την αισιοδοξία μου ότι με σκληρή δουλειά, μεθοδικότητα, σε στενή συνεργασία με όλα τα πολιτικά κόμματα και τους κοινωνικούς φορείς θα μπορέσουμε συλλογικά να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις και με επιτυχία».

    Ο νέος Υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι θα εργαστεί «συλλογικά και άοκνα και θα αφιερώσω όλο το `είναι` μου για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος διακυβέρνησης».

    Τίποτα, είπε, δεν λύνεται χωρίς θυσίες και είναι ο ίδιος διατεθειμένος να συνεργαστεί με όλους, «διότι δεν υπάρχει θέμα αποτυχίας, μόνο επιτυχίας. Οι θυσίες αυτές θα έρθουν από όλους και πρέπει να έρθουν από όλους. Χρησιμοποιώ μια δική σας έκφραση: `Να μοιραστούμε το πάπλωμα`. Και θα το κάνουμε. Εγώ πρώτος θα κάνω τη θυσία και θα επιτύχουμε».

    Το θέμα της οικονομίας είναι εθνικό θέμα, τόνισε, και έτσι πρέπει να το αντιληφθούμε και να το δούμε, ως μια εθνική - όπως είπε - πρόκληση για επίτευξη του καλύτερου δυνατού που μπορούμε υπό τις σημερινές συνθήκες.

    Στην προσφώνησή του κατά την τελετή διαβεβαίωσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι ολοκληρώνεται ο μερικός ανασχηματισμός και «έχουμε στόχο να δοθεί η απαιτούμενη ώθηση για ολοκλήρωση του κυβερνητικού έργου πλησιάζοντας στο τέλος της πενταετούς κυβερνητικής διαδρομής».

    Ο διορισμός του Βάσου Σιαρλή, είπε, αποτελεί διορισμό ανθρώπου με επαγγελματική επάρκεια, εντιμότητα, γνώσεις και πολύπλευρες εμπειρίες στα θέματα της οικονομίας.

    Απευθυνόμενος προς τον απερχόμενο Υπουργό Οικονομικών, «φίλο, συνεργάτη και συναγωνιστή εδώ και τέσσερεις δεκαετίες, Κίκη Καζαμία εξέφρασε τη βαθειά του εκτίμηση για το πολύ σημαντικό έργο που έχει επιτελέσει και το ψηλό βαθμό συνεργασίας και συλλογικότητας που έχει επιδείξει. «Πήρε καίριες αποφάσεις για τα θέματα της οικονομίας γρήγορα και αποτελεσματικά μέσα σε πρωτόγνωρα δύσκολες συνθήκες και κάτω από συνεχή και σκληρή πολεμική. Ο Κίκης κατόρθωσε να πείσει τις πολιτικές δυνάμεις να συνεργαστούν πάνω σε προτάσεις του για το κοινό καλό». Σημαντική και πολύτιμη υπήρξε επίσης η συμβολή του στο συνολικό κυβερνητικό έργο, ως μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου, πρόσθεσε.

    «Γνωρίζοντας το επίμονο του χαρακτήρα σου, είμαι σίγουρος ότι θα ξεπεράσεις τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζεις το συντομότερο δυνατόν και θα επιστρέψεις γερός στην οικογένεια σου και γιατί όχι και στα κοινά. Σου εύχομαι από καρδιάς ό,τι καλύτερο».

    Απευθυνόμενος προς τον νέο Υπουργό Οικονομικών, ο Πρόεδρος Χριστόφιας τόνισε ότι αναμένεται από εκείνον «η ενεργός παρέμβαση και συμβολή σου στα θέματα που βρίσκονται ενώπιον σου. Αναμένω να εμπλουτίσεις με τις γνώσεις, τον ορθολογισμό και τις εμπειρίες σου το έργο της Κυβέρνησης». Ο κυπριακός λαός, είπε, μας εμπιστεύθηκε τη διακυβέρνηση του τόπου σε μια πολύ δύσκολη περίοδο ένεκα της παγκόσμιας συστημικής οικονομικής κρίσης, επιφορτίζοντας μας με την τιμητική αυτή ευθύνη.

    Καλούμαστε να δράσουμε με συλλογικότητα, αποφασιστικότητα και σκληρή δουλειά, συνέχισε, και να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες του λαού μας με την υλοποίηση του εκλογικού μας προγράμματος. «Η προσπάθεια μας εστιάζεται πάντα στη προσφορά στην κοινωνία, στην επίτευξη περισσότερης κοινωνικής συνοχής και στην δίκαιη κατανομή των βαρών για μια κοινωνία όπου ο κάθε πολίτης θα απολαμβάνει τα δικαιώματα του».

    Μέσα στις δύσκολες συνθήκες που διανύουμε τα πρόσωπα που κατέχουν δημόσιο αξίωμα επωμίζονται επιπρόσθετες ευθύνες και βάρη, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι αξιολογούνται αυστηρότερα από την κοινωνία και αντικρίζονται ως οι μπροστάρηδες σε μια δύσκολη και άνιση μάχη.

    «Καταξιώνονται μόνο όταν καταφέρουν να καταγραφούν στην συλλογική συνείδηση του λαού μας ως ταπεινοί και τίμιοι δουλευτές με καινοτόμες και ριζοσπαστικές προσεγγίσεις προς όφελος του κοινωνικού συνόλου». Ο τόπος, σημείωσε, χρειάζεται δημόσια πρόσωπα που να δίνουν και την τελευταία ρανίδα ενέργειας στην παραγωγή πολιτικών για την επίλυση των προβλημάτων που ταλανίζουν την κοινωνία και τους απλούς ανθρώπους.

    Διαβεβαίωσε, τέλος, τον κ. Σιαρλή ότι σε αυτά τα δύσκολα και απαιτητικά καθήκοντα και μέσα σε αντίξοες συνθήκες θα είναι πάντοτε στη διάθεσή του για κάθε δυνατή βοήθεια.

    [02] Αναπληρωτής ΓΔ ΚΟΤ: Ευκαιρία για το συνεδριακό τουρισμό η Προεδρία ΕΕ

    Πέραν των 200 συνεδρίων θα διοργανωθούν στην Κύπρο στο πλαίσιο της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ και αυτό θεωρείται από τον Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή του ΚΟT Λεύκο Φυλακτίδη ως τεστ αλλά και ευκαιρία, καθώς προσφέρει τη δυνατότητα στην Κύπρο να διεκδικήσει δυναμικά και με αξιώσεις μια θέση στο χάρτη του συνεδριακού τουρισμού.

    Εκφράζει, παράλληλα, τη βεβαιότητα ότι ο ΚΟΤ θα επιτελέσει στο ακέραιο το ρόλο που του έχει ανατεθεί και τονίζει ότι «δεν εφησυχάζουμε και εργαζόμαστε πολύ στενά με την Γραμματεία της Προεδρίας για όσο το δυνατόν καλύτερο αποτέλεσμα».

    Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ αναφορικά με το ρόλο του ΚΟΤ στην Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ, ο κ. Φυλακτίδης ανέφερε ότι ο ΚΟΤ «αναγνωρίζει την ύψιστη σημασία που έχει για τον τόπο μας η διοργάνωση μιας επιτυχημένης Προεδρίας της ΕΕ». Ο Αναπληρωτής ΓΔ απεύθυνε, επίσης, έκκληση προς όλους τους φορείς που θα εμπλακούν στα θέματα της διαμονής και φιλοξενίας των συνέδρων της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της EE να δώσουν το καλύτερο τους εαυτό για την επιτυχή κατάληξη της προσπάθειας αυτής.

    «Εμείς, ως ΚΟΤ, είμαστε δεσμευμένοι, στο κομμάτι που μας αναλογεί και μας αφορά, να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασφαλίσουμε την επιτυχία της Κυπριακής Προεδρίας», σημείωσε.

    Ανέφερε ότι ο κύριος ρόλος που έχει ανατεθεί στον ΚΟΤ από τη Γραμματεία της Προεδρίας, είναι ο συντονισμός και η οργάνωση των θεμάτων που αφορούν τη διαμονή και φιλοξενία των συνέδρων της Προεδρίας και η εξεύρεση και εποπτεία των χώρων, όπου θα πραγματοποιηθούν τα συνέδρια.

    [03] Τέλος του μήνα θα υπερχειλίσει και ο Κούρρης

    Μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να υπερχειλίσει ο υδατοφράκτης του Κούρρη, το μεγαλύτερο φράγμα της Κύπρου, χωρητικότητας 115 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Επαρχιακή Μηχανικός του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων Ζωή Χατζηβασιλείου, μέχρι σήμερα το πρωί ο υδατοφράκτης είχε συγκεντρώσει περί τα 112 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, δηλαδή πληρότητα της τάξης του 97,5%, σε σύγκριση με 57,1% που ήταν την περσινή περίοδο.

    Η κ. Χατζηβασιλείου ανέφερε πως η υπερχείλιση του φράγματος δεν αναμένεται να προκαλέσει οποιαδήποτε προβλήματα, καθώς έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα και πρόσθεσε ότι γίνονται κάποια βελτιωτικά έργα στην περιοχή του δέλτα του Κούρρη, ώστε να συγκρατηθεί ποσότητα νερού σε εμπλουτιστικές δεξαμενές.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 23 March 2012 - 11:29:09 UTC