Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-03-24

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ομήρου: Η ΚΔ δεν πρέπει να είναι διατεθειμένη να ξεγράψει δικαιώματα
  • [02] Συνεχίζει έρευνες η Αστυνομία για επεισόδια στο ΓΣΠ
  • [03] Συνάντηση Μαρκουλλή με ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ
  • [04] Εξακόσιες περιπτώσεις βίας στην οικογένεια το 2011

  • [01] Ομήρου: Η ΚΔ δεν πρέπει να είναι διατεθειμένη να ξεγράψει δικαιώματα

    Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Ομήρου διαμηνύει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να καταστήσει σαφές ότι δεν είναι διατεθειμένη να ξεγράψει δικαιώματα και να ξεχάσει δίκαια και τονίζει πως κανένας εκβιασμός, καμιά απειλή, καμιά δυσκολία και καμιά πίεση δεν πρέπει να οδηγήσει στην ταπεινωτική συνθηκολόγηση που δεν θα διασφαλίζει μακροχρόνια τη φυσική και εθνική επιβίωση του Ελληνισμού στην Κύπρο.

    Σε γραπτή δήλωσή του, με αφορμή την επέτειο της 25ης Μαρτίου του 1821, ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρει πως ``η Κύπρος δεν μπορεί και δεν πρέπει να παραμείνει η μόνη μοιρασμένη χώρα στην Ευρώπη, όταν η ίδια η Ευρώπη προχωρεί προς την ενοποίηση της``, σημειώνοντας πως ``δεν μπορεί η Ευρώπη να ανέχεται στο σπίτι της την παρουσία ενός στρατού κατοχής, σε μια χώρα αναπόσπαστο και ισότιμο μέλος της``.

    ``Να επιμένουμε στην κατοχύρωση``, γράφει στην ανακοίνωση, ``των δικαίων ολόκληρου του Κυπριακού λαού, την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και των εποίκων, τη διασφάλιση της εύρυθμης και αποτελεσματικής λειτουργίας της πολιτείας, την ειρηνική συμβίωση με τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας, την ευημερία και πρόοδο ολόκληρου του λαού της Κύπρου``.

    Οπως προσθέτει ο κ. Ομήρου ``ο αγώνας μας είναι αγώνας ζωής, είναι αγώνας δικαίου και σε τέτοιους αγώνες δεν επιτρέπεται η αποτυχία``.

    ``Τώρα βρισκόμαστε στο σταυροδρόμι της ιστορίας. Χρέος μας να μην ολιγωρήσουμε και να μη φανούμε κατώτεροι των περιστάσεων``, αναφέρει.

    Ο κ. Ομήρου αναφέρει, εξάλλου, πως ``η βαριά κληρονομιά που τιμούμε σήμερα μας υπαγορεύει να αγωνιστούμε αταλάντευτα και ανυποχώρητα για τον τερματισμό της κατοχής, την ενότητα του κράτους, τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών του συνόλου του Κυπριακού λαού``.

    ``Να δώσουμε το μήνυμα ότι ο κυπριακός Ελληνισμός δεν θα γονατίσει. Ναι με σωφροσύνη. Ασφαλώς με υπευθυνότητα. Αλλά και με απόρριψη της λογικής της αποδοχής της υπέρτερης δύναμης του κατακτητή. Και με άρνηση συνεχών υποχωρήσεων στις πιέσεις ξένων που αντί να στρέφονται προς την πλευρά του κατακτητή και παραβάτη του Διεθνούς Δικαίου εξακολουθούν υιοθετώντας κυνικά πολιτική δύο μέτρων και δύο σταθμών να ανατρέπουν καθημερινά κάθε έννοια ηθικής και δικαιοσύνης``, γράφει η ανακοίνωση.

    Ο κ. Ομήρου είπε πως το καθήκον των Ελληνοκυπρίων σήμερα απέναντι στην ιστορία και τον πολιτισμό τους είναι η με κάθε κόπο και κάθε θυσία αποτροπή των κινδύνων που απεργάζονται στην πατρίδα τους οι εχθροί της ελευθερίας.

    Για την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821, ο Πρόεδρος της Βουλής γράφει στην ανακοίνωσή του πως ``η αναδρομή στις μεγάλες στιγμές της εθνεγερσίας, η μελέτη των έργων και των ημερών της Επανάστασης του 1821 είναι η προσφορότερη μέθοδος αυτογνωσίας για κάθε στοχαζόμενο Ελληνα και μας προσφέρει τα φωτεινότερα παραδείγματα των αρετών μας, την απίστευτη αντοχή της ιστορικής μας συνείδησης, την πίστη μας στις ιδέες του Έθνους, την τόλμη, την πρωτοβουλία, τη δύναμη της προσωπικότητας των Ελλήνων``.

    Απευθυνόμενος στους Ελληνες της Κύπρου αναφέρει: ``Εμπνευσμένοι από την αθάνατη παράδοση του 1821 και των αγωνιστών της Κυπριακής Ελευθερίας, ας εδραιώσουμε το ανίκητο μέτωπο της ελευθερίας``.

    [02] Συνεχίζει έρευνες η Αστυνομία για επεισόδια στο ΓΣΠ

    Το ΤΑΕ Λευκωσίας και ο Αστυνομικός Σταθμός Λακατάμειας συνεχίζουν τις εξετάσεις για τα επεισόδια που έλαβαν χώρα μετά το ντέρμπι στο ΓΣΠ, μεταξύ των οποίων και η ρίψη φωτοβολίδας σε αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν νεαροί, οι οποίοι διέτρεξαν άμεσο κίνδυνο, καθώς στο αυτοκίνητο ξέσπασε πυρκαγιά.

    Δελτίο Τύπου της Αστυνομίας αναφέρει ότι σύμφωνα με τους δύο επιβαίνοντες του οχήματος, πρόκειται για πολύ μεγάλη μερίδα οπαδών, οι οποίοι τους επιτέθηκαν και κάποιοι από αυτούς έφεραν κουκούλα στο πρόσωπο.

    Συγκεκριμένα γύρω στις 6 το απόγευμα το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν δύο νεαροί ηλικίας 25 και 22 χρονών, ανακόπηκε στον κυκλικό κόμβο Λευκωσίας – Λεμεσού παρά το ΓΣΠ από μεγάλη ομάδα μοτοσικλετιστών.

    Η ομάδα των μοτοσικλετιστών, κάτω από συνθήκες που διερευνώνται, επιτέθηκε εναντίον του οχήματος και των επιβαινόντων με ρόπαλα, σιδερολοστούς και μαχαίρια, σπάζοντας τα τζάμια του οχήματος και ακολούθως, αφού έριξαν στα πίσω καθίσματα του οχήματος, φωτοβολίδα, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει σε αυτό πυρκαγιά, τράπηκαν σε φυγή.

    Από την πυρκαγιά, η οποία κατασβέστηκε από μέλη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, το αυτοκίνητο καταστράφηκε ολοσχερώς.

    [03] Συνάντηση Μαρκουλλή με ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ

    Η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή είχε την Παρασκευή διμερή συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) Νίκολα Ποπόσκι, στον οποίο τόνισε ότι η Κύπρος επιθυμεί να προωθήσει την ευρωπαϊκή προοπτική όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

    Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της κ. Μαρκουλλή και παρά τη μη ύπαρξη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών, στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ, στις Βρυξέλλες. Η συνάντηση έγινε υπό το φως της επικείμενης ανάληψης της Προεδρίας του Συμβουλίου ΕΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Οπως επισημαίνει η σχετική ανακοίνωση της Υπουργού Εξωτερικών, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε θετικό και φιλικό κλίμα και επικεντρώθηκε σε θέματα σχετικά με την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας καθώς και τις παρεμφερείς εσωτερικές εξελίξεις στην ΠΓΔΜ.

    [04] Εξακόσιες περιπτώσεις βίας στην οικογένεια το 2011

    Η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλα Χαραλάμπους δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια του 2011 έτυχαν χειρισμού από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας 600 περιπτώσεις βίας στην οικογένεια από τις οποίες 200 αφορούσαν παιδιά και 400 ενήλικα μέλη της οικογένειας.

    Σε χαιρετισμό της, στη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια, η Υπουργός Εργασίας είπε πως μέχρι το τέλος του έτους υπήρχαν σε ενέργεια 810 περιπτώσεις από τις οποίες 199 είναι περιπτώσεις βίας ενάντια στα παιδιά και 611 περιπτώσεις βίας κατά ενήλικων μελών της οικογένειας.

    Οπως ανέφερε ``οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων έχουν ως πρωταρχικό στόχο τη διατήρηση και ενδυνάμωση της οικογένειας με την παροχή βοήθειας προς αυτήν για επίλυση των προβλημάτων που απειλούν την καλή λειτουργία της και την πρόληψη και αντιμετώπιση των περιστατικών βίας σε αυτήν``.

    Επιπρόσθετα, είπε πως οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας στηρίζουν την εθελοντική πρωτοβουλία και ενθαρρύνουν τη δράση των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων για τη λειτουργία προγραμμάτων κοινωνικής φροντίδας, σημειώνοντας ότι ``έχοντας πλήρη επίγνωση της συνεισφοράς του εθελοντικού κινήματος στον κοινωνικό τομέα, η Κυβέρνηση στηρίζει τις προσπάθειες των οργανωμένων εθελοντών μέσα από το Σχέδιο Επιχορήγησης``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Saturday, 24 March 2012 - 13:29:08 UTC