Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-03-26

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκπρόσωπος: Ισχύει η πρόταση του Προέδρου Χριστόφια για την Αμμόχωστο
  • [02] Συμφωνία για ανέγερση τερματικού αποθήκευσης πετρελαιοειδών
  • [03] Επίσκεψη εργασίας του ΥΦΥΠΕΞ της Ελλάδας Δημήτρη Δόλλη
  • [04] Ι. Γιοβάνοβιτς: ‘Ονειρο μου «να αποκλείσουμε τη Ρεάλ»

  • [01] Εκπρόσωπος: Ισχύει η πρόταση του Προέδρου Χριστόφια για την Αμμόχωστο

    Στην πρόταση τρίπτυχο για την Αμμόχωστο που κατέθεσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας το 2010 παρέπεμψε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σε δηλώσεις του για δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδα Μιλλιέτ, σύμφωνα με το οποίο η τουρκική πλευρά προετοιμάζει μονομερές άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου.

    Σε δηλώσεις του στο Προεδρικό ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι «πληροφορίες όπως αυτές που δημοσιεύονται σήμερα στην τουρκική εφημερίδα Μιλλιέτ και που αφορούν στη περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου έχουν δημοσιευθεί ξανά αλλά καμιά συγκεκριμένη εξέλιξη δεν προέκυψε επί του θέματος».

    Εν πάση περιπτώσει, πρόσθεσε, «αυτά τα οποία αναφέρουν τα δημοσιεύματα είναι εκτός του πλαισίου των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την Αμμόχωστο».

    Παράλληλα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κατέστησε σαφές ότι «ενέργειες ή κινήσεις που στοχεύουν στη δημιουργία εντυπώσεων, είναι εκτός των αποφάσεων του Οργανισμού (ΟΗΕ) ή τις παραβιάζουν δεν γίνονται αποδεκτές από την ε/κ πλευρά».

    Υπενθύμισε ότι τα Ηνωμένα Εθνη έχουν συγκεκριμένη απόφαση για την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου την οποία η Τουρκία δεν εφαρμόζει, το ψήφισμα 550 το 1984, το οποίο ζητά την μεταβίβαση αυτής της περιοχής στα Ηνωμένα Εθνη.

    «Στη βάση αυτού του ψηφίσματος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας το 2010 στα πλαίσια του γνωστού τρίπτυχου, πρότεινε όπως αποδοθεί η περιοχή στα Ηνωμένα Εθνη, επιστρέψουν οι νόμιμοι κάτοικοι της περιοχής και παράλληλα ανοίξει το λιμάνι της Αμμοχώστου υπό την αιγίδα της ΕΕ για διεξαγωγή εμπορίου των τ/κ, χωρίς ασφαλώς να παραβιάζεται η κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας», σημείωσε.

    Ο κ. Στεφάνου συνέχισε υπενθυμίζοντας ότι «επιπρόσθετα ο Πρόεδρος είχε προτείνει με την αποδοχή αυτής της πρότασης να ξεπαγώσουν κεφάλαια της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας».

    Δυστυχώς, είπε, «η Τουρκία και σ' αυτή την πρωτοβουλία του Προέδρου απάντησε αρνητικά, παρά το προφανές κίνητρο που έχει για την υιοθέτησή της».

    «Η Κυβέρνηση επιμένει στη μεταβίβαση της περιοχής στα Ηνωμένα Εθνη όπως προνοούν τα ψηφίσματα και επαναβεβαιώνει την ισχύ της πρότασης του Προέδρου της Δημοκρατίας το 2010», τόνισε.

    Κληθείς να πει τι θα καλέσει τους πολίτες της Αμμοχώστου να πράξουν σε περίπτωση που θα προχωρήσει η τουρκική πλευρά με άνοιγμα της πόλης σύμφωνα με τα δημοσιεύματα ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι η δήλωσή του «δίνει ένα πλαίσιο τοποθέτησης και μια προσέγγιση αναφορικά με το θέμα».

    Πρόσθεσε ότι «δεν θεωρούμε όμως παραγωγικό ν' αρχίσουμε να συζητούμε στη βάση του ‘αν γίνει αυτό ή αν γίνει εκείνο'».

    «Ενώπιον της Τουρκίας υπάρχει ένα συγκεκριμένο θέμα, έτσι όπως τα Ηνωμένα Εθνη θέτουν στα ψηφίσματά τους», είπε, συμπληρώνοντας ότι «η Τουρκία πρέπει να προχωρήσει στην εφαρμογή του ψηφίσματος τούτου, πράγμα που δυστυχώς δεν το κάνει από το 1984 που υπάρχει το ψήφισμα 550».

    Απάντησε αρνητικά σε ερώτηση ως προς το κατά πόσο υπάρχει κάποια ενημέρωση για οποιεσδήποτε ενέργειες στα κατεχόμενα προς την κατεύθυνση του ανοίγματος της πόλης.

    Κληθείς να δώσει εκτιμήσεις της Κυβέρνησης για τις πρωτοβουλίες που πιθανόν να πάρει η τουρκική πλευρά ως την ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Κύπρο ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «αντιλαμβάνεστε ότι η Κυβέρνηση πολύ προσεκτικά παρακολουθεί το τι λέγεται από μέρους της τουρκικής πλευράς».

    Από κει και πέρα, πρόσθεσε, «η Τουρκία έχει συγκεκριμένες υποχρεώσεις μπροστά της». Πρώτα απ' όλα, είπε, «δεν μπορεί να θέτει ζήτημα για το θέμα της προεδρεύουσας χώρας του Συμβουλίου της ΕΕ». Αυτό, ανέφερε, «είναι θέμα της ΕΕ».

    Σημείωσε παράλληλα ότι «όπως πριν από μερικές μόνο μέρες οι ίδιοι οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι είπαν προς την Τουρκία ότι είναι δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας όπως προκύπτει από την θέση της ως κράτος μέλος της ΕΕ να αναλάβει την προεδρία».

    Δεύτερον, ανέφερε, «η Τουρκία έχει και υποχρεώσεις που και πάλιν ανέλαβε έναντι της ΕΕ και κατά προέκταση έναντι όλων των μελών της ΕΕ συμπεριλαμβανομένης και της Κυπριακής Δημοκρατίας που δεν έχει υλοποιήσει». Πρόσθεσε ότι «η Τουρκία με τη συμπεριφορά της δυσκολεύει τη δική της θέση αναφορικά με την ενταξιακή της πορεία και την ενταξιακή της προοπτική».

    Σύμφωνα με τον κ. Στεφάνου «είναι στο χέρι της Τουρκίας να διευκολύνει τη λύση του Κυπριακού στη βάση ασφαλώς των ψηφισμάτων του ΟΗΕ». Είναι, είπε, «στο δικό της χέρι να βοηθήσει τον εαυτό της να προχωρήσει στην ενταξιακή πορεία».

    Δυστυχώς, πρόσθεσε, «η μέχρι τώρα στάση και συμπεριφορά της είναι ακριβώς προς την αντίθετη κατεύθυνση και σε ότι αφορά στην λύση του Κυπριακού με τη πολύ αρνητική και ενίοτε προκλητική στάση που τηρεί στο Κυπριακό και σε σχέση με την ενταξιακή της προοπτική».

    Απαντώντας σε ερώτηση ως προς οποιεσδήποτε προληπτικές κινήσεις λαμβάνει η Κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τις όποιες πρωτοβουλίες της τουρκικής πλευράς ο κ. Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «όπως αναφέρεται και στη δήλωση η Κυβέρνηση έχει θέσει αναφορικά με το θέμα της Αμμοχώστου είναι σε ισχύ η πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας».

    Εξέφρασε παράλληλα τη θέση ότι «το σημαντικό σ' αυτή την πρόταση είναι πρώτα απ' όλα ότι αυτή στηρίζεται σε ψηφίσματα και σε αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και δεύτερον ότι αυτή η πρόταση περιλαμβάνει και κίνητρα για την τ/κ πλευρά αλλά και για την Τουρκία για να γίνει αποδεκτή αυτή η πρόταση».

    «Δυστυχώς, επαναλαμβάνω, ακόμη και αυτή η πρόταση δεν έγινε αποδεκτή», είπε τέλος.

    [02] Συμφωνία για ανέγερση τερματικού αποθήκευσης πετρελαιοειδών

    Η VTT Vasiliko Ltd και η J and P Group ανακοινώνουν την υπογραφή συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας με αντικείμενο την ανέγερση τερματικού αποθήκευσης πετρελαιοειδών στο Βασιλικό, μια επένδυση ύψους 220 εκατομμυρίων ευρώ που θα καταστήσει την Κύπρο ενεργειακό κέντρο.

    Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η κατασκευή του τερματικού αναμένεται να αρχίσει σε δύο βδομάδες και να ολοκληρωθεί το 2014.

    Σε πρώτη φάση, το τερματικό θα έχει τη δυνατότητα αποθήκευσης 357 χιλ. m³ καυσίμων (βενζίνη, ντίζελ, καύσιμα αεροσκαφών, μαζούτ) και με την ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης η χωρητικότητα θα ανέλθει στις 643 χιλ. m³.

    Στα πλαίσια του έργου θα κατασκευαστεί αποβάθρα δεξαμενόπλοιων με τέσσερα σημεία πρόσδεσης. Η αποβάθρα θα εκτείνεται 1200m στη θάλασσα και θα περιλαμβάνει δύο βραχίονες φόρτωσης ανά σημείο πρόσδεσης ανά προϊόν με ικανότητα φόρτωσης / εκφόρτωσης 1250 m³/h.

    Με την ευκαιρία της υπογραφής της συμφωνίας με την J and P, ο Διευθύνων Σύμβουλος της VTT Vasiliko Ltd, Γιώργος Παπαναστασίου, δήλωσε: «Πρόκειται για μια τεράστιας σημασίας επένδυση, που θα καταστήσει την Κύπρο κέντρο διαμετακομιστικού εμπορίου ενεργειακών προϊόντων, μέσω της εισαγωγής, εξαγωγής και μεταφόρτωσης πετρελαιοειδών από και προς τη διεθνή αγορά``.

    ``Παράλληλα, θα αναπτυχθούν εμπορικές δραστηριότητες με τις αγορές της Ανατολικής Μεσογείου και της Ευρώπης αλλά θα γίνουν εφικτές και συνεργασίες για παροχή αποθηκευτικών επιλογών για την εγχώρια αγορά και για τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαιοειδών. Επιπρόσθετα, σε ευρύτερο πλαίσιο, θα ενισχυθεί η διεθνής εμπιστοσύνη προς την Κύπρο για ξένες επενδύσεις και εμπορικές δραστηριότητες``, είπε.

    Για την κατασκευή του τερματικού καυσίμων της VTT Vasiliko Ltd εκτιμάται πως θα δημιουργηθούν πέραν των 600 θέσεων εργασίας εντός του 2012, ενώ για τη λειτουργία και διαχείριση του υπολογίζεται ότι θα εργοδοτηθούν 60 άτομα από την Κύπρο.

    [03] Επίσκεψη εργασίας του ΥΦΥΠΕΞ της Ελλάδας Δημήτρη Δόλλη

    O Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Δημήτρης Δόλλης, φθάνει σήμερα το βράδυ στην Κύπρο για επίσκεψη εργασίας.

    Αύριο Τρίτη θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκη Ομήρου, τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια,. τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο και την ΥΠΕΞ κα Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή.

    Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο κ. Δόλλης αναχωρεί για την Αθήνα.

    [04] Ι. Γιοβάνοβιτς: ‘Ονειρο μου «να αποκλείσουμε τη Ρεάλ»

    Το όνειρο μου είναι να αποκλείσουμε τη Ρεάλ, δήλωσε σήμερα ο Προπονητής του ΑΠΟΕΛ Ιβάν Γιοβάνοβιτς.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη ενόψει του αυριανού, ιστορικού αγώνα του ΑΠΟΕΛ με τη Ρεάλ Μαδρίτης στο ΓΣΠ, για τα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ, ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς σημείωσε ότι ο ΑΠΟΕΛ αντιμετωπίζει μια από τις καλύτερες ομάδες του κόσμου, η οποία έχει ως στόχο την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ, τονίζοντας πως σε τέτοιου είδους αγώνες ιδιαίτερο ρόλο έχει η διάθεση των παικτών. Στόχος, όπως είπε, είναι να κάνουμε ένα καλό παιγνίδι και να αποδείξουμε ότι δίκαια βρισκόμαστε εδώ που βρισκόμαστε.

    Παράλληλα, υπογράμμισε πως το ΑΠΟΕΛ πρέπει να κάνει το τέλειο παιγνίδι, χωρίς αυτό να εξασφαλίζει ότι είναι αρκετό για να πάρει ο ΑΠΟΕΛ ένα καλό αποτέλεσμα. Ο ποδοσφαιριστής του ΑΠΟΕΛ, Εστεμπάν Σολάρι, σημειώνοντας ότι όλοι αναγνωρίζουν τη δυναμικότητα της Ρεάλ, τόνισε πως όλοι οι ποδοσφαιριστές είναι έτοιμοι να δώσουν την ψυχή τους σε αυτό το παιγνίδι.

    Αρχικά, ο προπονητής των γαλαζοκιτρίνων ρωτήθηκε αν αρκεί ο ΑΠΟΕΛ να κάνει ένα τέλειο παιγνίδι για να αποσπάσει θετικό αποτέλεσμα από τη Βασίλισσα του ποδοσφαίρου και απάντησε πως η ομάδα του πρέπει να κάνει το τέλειο παιγνίδι. «Απλά, δεν ξέρουμε αν μπορεί αυτό το τέλειο παιγνίδι να μας δώσει το αποτέλεσμα που θέλουμε με τη Ρεάλ», είπε.

    Ερωτηθείς ποια συμπεριφορά αναμένει από τον κόσμο του ΑΠΟΕΛ, δεδομένης της συμπεριφοράς των φιλάθλων της Εθνικής Κύπρου απέναντι στο μεγάλο αστέρι της Ρεάλ, Κριστιάνο Ρονάλντο στον αγώνα Κύπρου-Πορτογαλία, ο κ. Γιοβάνοβιτς είπε πως η συμπεριφορά των Κυπρίων φιλάθλων σε εκείνο το παιγνίδι ήταν η χειρότερη που μπορούσε να δει απέναντι σε έναν ποδοσφαιριστή. «Οι φίλοι του ΑΠΟΕΛ ποτέ δεν έχουν δείξει μέχρι τώρα τέτοιου είδους συμπεριφορά. Η Ρεάλ Μαδρίτης είναι μια πολύ μεγάλη ομάδα και αξίζει πολύ μεγάλο σεβασμό από όλους τους φιλάθλους, είτε αυτός (ο σεβασμός) αφορά την ιστορία της, είτε αφορά τον προπονητή, είτε αφορά τους παίκτες. Αύριο στο γήπεδο, οι φίλαθλοι του ΑΠΟΕΛ θα υποστηρίξουν μόνο μια ομάδα και αυτή είναι ο ΑΠΟΕΛ», είπε ο κ. Γιοβάνοβιτς.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 26 March 2012 - 15:29:14 UTC