Browse through our Interesting Nodes on Business, Finance & Law in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-03-28

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συλικιώτης: Στόχος η Κύπρος να καταστεί περιφερειακό ενεργειακό

    κέντρο

  • [02] Αναγνώριση ΗΠΑ του δικαιώματος της Κύπρου στην ΑΟΖ
  • [03] Στη βρετανική Βουλή το ζήτημα της Αμμόχωστου

  • [01] Συλικιώτης: Στόχος η Κύπρος να καταστεί περιφερειακό ενεργειακό κέντρο

    Η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει καθορίσει ως σαφή στρατηγικό στόχο τη μετατροπή της χώρας σε περιφερειακό ενεργειακό κέντρο για συγκέντρωση, επεξεργασία, διέλευση ή και διαμετακόμιση ενεργειακών πόρων από τη γύρω περιοχή στις διεθνείς αγορές, ανέφερε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νεοκλής Συλικιώτης.

    Σε ομιλία του στη Συνδιάσκεψη που διοργανώνει το Economist στην Αθήνα με θέμα «Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ: Επανασχεδιάζοντας τον Ευρωπαϊκό Ενεργειακό Χάρτη», είπε ότι τώρα πια διαμορφώνονται οι συνθήκες έτσι που ο θαλάσσιος χώρος της ανατολικής Μεσογείου να μετατραπεί σε χώρο κοινών συνόρων και συμφερόντων για όλους.

    Ο κ. Συλικιώτης έκανε μια ιστορική αναφορά στο θέμα ενέργεια στην Κύπρο, λέγοντας ότι η Κύπρος, ενασκώντας τα κυριαρχικά της δικαιώματα, όπως απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, το 2003 υπέγραψε την πρώτη συμφωνία οριοθέτησης της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης με την Αίγυπτο, στη συνέχεια, το 2007, με το Λίβανο και πιο πρόσφατα, το 2010, με το Ισραήλ.

    Συμφωνίες, είπε, «που ήταν το αποτέλεσμα μιας επίμονης και συστηματικής εργασίας τριών διαδοχικών Κυβερνήσεων στην Κύπρο». Ανέφερε ότι η Κύπρος προχώρησε στον πρώτο γύρο αδειοδότησης των κυπριακών οικοπέδων, με κατάληξη τη συμφωνία με την Noble Energy International, για το οικόπεδο 12, το οποίο είναι γειτονικό με κοιτάσματα υδρογονανθράκων που έχουν εντοπιστεί στην ΑΟΖ του Ισραήλ.

    [02] Αναγνώριση ΗΠΑ του δικαιώματος της Κύπρου στην ΑΟΖ

    Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κύπρου να προβαίνει σε γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της, τόνισε ο ειδικός απεσταλμένος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για θέματα ενέργειας στην Ευρασία, Πρέσβης Richard Morningstar.

    Μιλώντας σε γεύμα στο πλαίσιο του συνεδρίου Economist για την ενέργεια, στην Αθήνα, ο κ. Morningstar ανέφερε επίσης ότι οι ΗΠΑ θεωρούν πως οι αμερικανικές εταιρείες που προσφέρουν την ασύγκριτη εμπειρία τους, παγκοσμίου επιπέδου, πρέπει να έχουν δικαίωμα να δραστηριοποιηθούν σε συγκεκριμένες περιοχές, όπως και σε άλλες.

    «Όπως ήδη έχουμε πει πολλές φορές, θεωρούμε ότι οποιοδήποτε πιθανό έσοδο στην Κύπρο θα πρέπει να μοιράζεται εξίσου μεταξύ και των δύο κοινοτήτων. Και το βασικό μήνυμα τόσο προς τη Δημοκρατία της Κύπρου αλλά και την Τουρκία, βασίζεται στη μακρόχρονη πολιτική μας η οποία έγκειται στην υποστήριξη των κατοίκων της Κύπρου στο πλαίσιο των ΗΕ και στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας για την κατάληξη σε μια ειρηνευτική συμφωνία», πρόσθεσε.

    Το ζήτημα των πόρων, συνέχισε, αν αξιοποιηθεί σωστά μπορεί να μας βοηθήσει όλους να φτάσουμε σ` αυτό το σημείο. Και αυτό, είπε, αφορά όλη την Κύπρο αλλά και άλλες χώρες προκειμένου να μοιραστούν από κοινού τα οφέλη που μπορεί να προκύψουν. Επιπρόσθετα, συνέχισε, οι υπεράκτιοι πόροι φυσικού αερίου του Ισραήλ, μεταξύ των οποίων το Ταμάρ και το Λεβιάθαν, που είναι μερικά από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα, υπεράκτια κοιτάσματα - όπως διευκρίνισε - φυσικού αερίου που έχουν βρεθεί τα τελευταία χρόνια, ενισχύουν τη θέση τους στο χάρτη των υδρογονανθράκων και επιπλέον ενισχύουν την οικονομία του Ισραήλ καθώς και την επενδυτική ενεργειακή του πολιτική.

    [03] Στη βρετανική Βουλή το ζήτημα της Αμμόχωστου

    Ο βουλευτής του Εργατικού Κόμματος Τζιμ Σιέριταν κατέθεσε προσχέδιο ψηφίσματος στη βρετανική Βουλή με το οποίο χαιρετίζεται η πρόσφατη διακήρυξη του Ευρωκοινοβουλίου, με την οποία καλείται η Τουρκία να επιστρέψει την κλειστή περιοχή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της και σημειώνει ότι η διακήρυξη αυτή σαφώς συμβαδίζει με το ψήφισμα, που ενέκρινε το ΣΑ για την Αμμόχωστο.

    Το ψήφισμα καλεί τη βρετανική Κυβέρνηση και την ΕΕ να καταστήσουν σαφές στην Τουρκία το σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στην επίτευξη πραγματικής προόδου στο να διασφαλιστεί ότι η διακήρυξη αυτή θα εφαρμοστεί στο σύντομο μέλλον και να συνεργαστεί στενά με το Δήμαρχο Αμμοχώστου Αλέξη Γαλανό γι' αυτό το σκοπό.

    Το προσχέδιο έχουν συνυπογράψει μέχρι στιγμής δύο άλλοι βουλευτές, ο Σερ Πήτερ Μπόττομλι και ο Σερ Αλαν Μιλ.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 28 March 2012 - 17:29:08 UTC