Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-03-29

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέα συνάντηση ηγετών σήμερα
  • [02] Εκκλήσεις για γεφύρωση της διαφοράς ΔΕΑ-ΙΓΝΚ

  • [01] Νέα συνάντηση ηγετών σήμερα

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Ερογλου θα πραγματοποιήσουν σήμερα νέα συνάντηση στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό.

    Οπως δήλωσε μετά την προηγούμενη συνάντηση ο Πρόεδρος Χριστόφιας, έχουν υπογραμμιστεί ακόμα περισσότερο οι σημαντικότατες διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών στο περιουσιακό.

    Στις δικές του δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο Αλεξάντερ Ντάουνερ είπε ότι θα συντάξει την έκθεσή του προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ τέλος της εβδομάδας και, εάν η έκθεση είναι θετική, τότε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ θα συγκαλέσει διεθνή διάσκεψη για το Κυπριακό. Εάν είναι αρνητική, είπε, τότε τα Ηνωμένα Εθνη θα σκεφτούν τα επόμενά τους βήματα.

    Εξάλλου, χθες, ο κ. Ερογλου εξέφρασε την εκτίμηση ότι η σημερινή συνάντηση μεταξύ των δυο ηγετών μπορεί να είναι και η τελευταία.

    Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση Ερογλου, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι οι συναντήσεις μεταξύ του Προέδρου Χριστόφια και του Τ/κ ηγέτη είναι θέμα που αφορά τους ίδιους.

    Πρόσθεσε ότι τα ΗΕ πάντα θα επιδεικνύουν σεβασμό προς τους ηγέτες και επανέλαβε ότι η όλη διαδικασία είναι κυπριακής ιδιοκτησίας και καθοδήγησης.

    [02] Εκκλήσεις για γεφύρωση της διαφοράς ΔΕΑ-ΙΓΝΚ

    Εκκληση προς όλες τις πλευρές όπως καταβάλουν κάθε προσπάθεια να γεφυρωθεί η διαφορά που υφίσταται για να παραμείνει και να συνεχίσει το πρόγραμμα ταυτοποίησης των λειψάνων των αγνοουμένων στην Κύπρο, απηύθυνε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων Νίκος Θεοδοσίου.

    Μιλώντας στο περιθώριο της δημοσιογραφικής διάσκεψης του Παγκύπριου Ταμείου Μαραθωνίου Αγάπης Αγνοουμένων, για το πρόγραμμα και τους στόχους του φετινού Μαραθωνίου, ο κ. Θεοδοσίου είπε πως «είναι πραγματικά θλιβερό να θάβουμε τους γονείς μας, ενώ αυτοί θα είχαν την ευκαιρία να θάψουν τα παιδιά τους πριν πεθάνουν».

    Όπως ανέφερε «πέρσι έγιναν γύρω στις εξήντα ταυτοποιήσεις, ενώ φέτος έχουν πραγματοποιηθεί λιγότερες από δέκα», για να προσθέσει πως με αυτό το ρυθμό ούτε τα εγγόνια του δεν θα έχουν την ευκαιρία να παραλάβουν τα λείψανα των δικών τους.

    Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β' αναφέρθηκε στο θέμα λέγοντας πως «αν παρ' ελπίδα δεν συμφωνήσουν, εμείς θα βγούμε ξεκάθαρα να καταλογίσουμε ευθύνες ότι είναι ανάξιοι της αποστολής τους και οφείλουν να δώσουν τα δεδομένα για να προχωρήσει η άλλη πλευρά στην ταυτοποίηση και να πάψουν από του να παίζουν με τα αισθήματα των συγγενών των αγνοουμένων».

    «Φτάνει πια. Δεν μπορούμε να ανεχθούμε άλλο. Θα περιμένω ακόμα λίγες μέρες. Εχω το θάρρος να πω τα πράγματα με το όνομα τους και δεν με ενδιαφέρει αν θα κακοφανεί σε κάποιους. Οφείλουν να μην παίζουν με τον πόνο των συγγενών των αγνοουμένων. Και τα δεδομένα που έχουν δεν τους ανήκουν», είπε ο Αρχιεπίσκοπος.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 29 March 2012 - 9:29:09 UTC