Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-04-03

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΟΙΚ: Στόχος να παραμείνει η Κύπρος ελκυστικός προορισμός ξένων

    επενδύσεων

  • [02] Υπ. Εργασίας: Κυβερνητική δέσμευση η ενίσχυση της τοπικής κοινωνίας
  • [03] Στη Μαδρίτη για τον επαναληπτικό με τη Ρεάλ ο ΑΠΟΕΛ

  • [01] ΥΠΟΙΚ: Στόχος να παραμείνει η Κύπρος ελκυστικός προορισμός ξένων επενδύσεων

    «Στόχος μας είναι η Κύπρος να παραμείνει ένας ελκυστικός προορισμός ξένων επενδύσεων και ένα αξιόπιστο οικονομικό κέντρο», δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλής, σημειώνοντας πως τα θετικά αποτελέσματα των ερευνών για υδρογονάνθρακες στην κυπριακή ΑΟΖ, έχει προκαλέσει το σοβαρό ενδιαφέρον για επενδύσεις από μεγάλες εταιρείες του Καναδά, της Κίνας και της Ρωσίας.

    Σε χαιρετισμό του σε Ημερίδα του Υπουργείου Οικονομικών με τίτλο «Βελτίωση του Ρυθμιστικού Πλαισίου: Τα Επόμενα Βήματα», ο κ. Σιαρλής εξέφρασε την πεποίθηση πως οι εξελίξεις με το φυσικό αέριο καθώς και τα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης και ανάπτυξης που προωθεί η Κυβέρνηση για αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης, «θα δημιουργήσουν υποσχόμενες προοπτικές για τη χώρα μας και θα οδηγήσουν, μακροπρόθεσμα, σε συνθήκες μακροοικονομικής σταθερότητας και ανάπτυξης».

    Η Ημερίδα, η οποία τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργού Οικονομικών, πραγματοποιήθηκε στην παρουσία ξένων εμπειρογνωμόνων σε θέματα μείωσης γραφειοκρατίας και απλοποίησης διαδικασιών.

    Ο κ. Σιαρλής ανέφερε στη συνέχεια πως σε περιόδους οικονομικής κρίσης, ο φόρτος της γραφειοκρατίας έχει πολύ αρνητικές συνέπειες στη λειτουργία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. «Σε τέτοιο περιβάλλον οικονομικής αναταραχής, είναι πολύ σημαντικό για τις ευρωπαϊκές οικονομίες να προωθήσουν τους στόχους για μια έξυπνη, αειφόρο και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη, όπως τέθηκαν από τη Στρατηγική της Ευρώπης 2020», είπε.

    Ο κ. Σιαρλής χαρακτήρισε παράλληλα, πολύ σημαντική την προώθηση της πρωτοβουλίας «Εξυπνη Ρύθμιση», από τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ως ένα χρήσιμο εργαλείο για την επίτευξη των στόχων της Στρατηγικής της Ευρώπης 2020, ιδιαίτερα στους τομείς της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας.

    Ο Υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως η πρωτοβουλία είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, και ιδιαίτερα των μικρομονάδων, σε μικρές οικονομίες, όπως της Κύπρου. «Σε αυτό το πλαίσιο, καλωσορίζουμε επίσης τις προσπάθειες που γίνονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνεργασία με άλλους θεσμούς της ΕΕ και όλα τα κράτη μέλη, για επίτευξη του στόχου της μείωσης του διοικητικού φόρτου κατά 25% μέχρι το 2012», πρόσθεσε. Αυτό, όπως είπε θα βοηθήσει στην απελευθέρωση πόρων προς περισσότερο παραγωγικές δραστηριότητες, ενισχύοντας την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα του ιδιωτικού τομέα.

    Αναφερόμενος στην περίπτωση της Κύπρου, ο κ. Σιαρλής ανέφερε πως στη χώρα μας η μείωση του διοικητικού φόρτου είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων είναι μικρές μονάδες και απασχολούν λιγότερο από πέντε υπαλλήλους.

    Για το λόγο αυτό, ανέφερε ο κ. Σιαρλής, προωθούνται συγκεκριμένα μέτρα για την επίτευξη του εθνικού στόχου για μείωση του διοικητικού φόρτου στην εθνική νομοθεσία που αφορά τις επιχειρήσεις, κατά 20%, μέχρι το 2012.

    Υπογράμμισε ακόμη ότι η προώθηση της Βελτίωσης του Ρυθμιστικού Πλαισίου στην Κύπρο αποτέλεσε το έναυσμα για την περαιτέρω προώθηση δομικών αλλαγών που επιβάλλονται να γίνουν για την αναβάθμιση και βελτίωση της δημόσιας υπηρεσίας του τόπου.

    Ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του, ο κ. Σιαρλής αναφέρθηκε στους παράγοντες επιτυχίας για την προώθηση τέτοιων πρωτοβουλιών, τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο και σε εθνικό επίπεδο. Όπως είπε, οι παράγοντες επιτυχίας εστιάζονται στη στενή συνεργασία μεταξύ των Ευρωπαϊκών θεσμών και των κρατών μελών της ΕΕ, στο σωστό συντονισμό μεταξύ του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, και στην αλλαγή κουλτούρας και νοοτροπίας στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

    Κατά τη διάρκεια της ημερίδας τις απόψεις τους ανέπτυξαν εμπειρογνώμονες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), και από τη ρυθμιστική και την ανεξάρτητη εποπτική αρχή για το θέμα της Βελτίωσης του Ρυθμιστικού Πλαισίου της Ολλανδίας.

    Στην παρέμβασή του στην ημερίδα, ο Οικονομικός Διευθυντής Οικονομικών Μελετών και θεμάτων ΕΕ του Υπουργείου Οικονομικών Ανδρέας Χαραλάμπους, αναφέρθηκε στα συγκεκριμένα μέτρα που λαμβάνει η Κυβέρνηση για προώθηση του θέματος της Βελτίωσης του Ρυθμιστικού Πλαισίου στην Κύπρο.

    Από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Jonathan Stoodley μίλησε για τη δέσμευση της Επιτροπής για διάλογο με τις επιχειρήσεις για μείωση του φόρτου τους που προέρχεται από τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς. «Η εστίαση δεν αφορά πλέον κυρίως στη μείωση του διοικητικού φόρτου, αλλά εστιαζόμαστε στο συνολικό φόρτο πάνω στις επιχειρήσεις και σε θέματα που τους ενοχλούν», είπε.

    Ο κ. Stoodley ανέφερε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι δεσμευμένη σε μια προσπάθεια επικοινωνίας και διαλόγου με τις επιχειρήσεις τους επόμενους μήνες. Αυτό, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, θα αποτελέσει μια σημαντική άσκηση ώστε να αντιληφθεί η Επιτροπή ποιες είναι οι δέκα πιο δυσάρεστες πρόνοιες στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία για τις επιχειρήσεις. Λέγοντας ότι αναμένεται να ληφθούν περισσότερες από δέκα δυσάρεστες πρόνοιες από τις επιχειρήσεις, ο κ. Stoodley σημείωσε πως «η Επιτροπή θα εστιαστεί στην προσπάθεια αναγνώρισης των τομέων, όπου ο φόρτος από τους Ευρωπαϊκούς κανονισμούς μπορεί να μειωθεί», είπε.

    [02] Υπ. Εργασίας: Κυβερνητική δέσμευση η ενίσχυση της τοπικής κοινωνίας

    Η ενίσχυση της τοπικής κοινωνίας και η ανάπτυξη της ποιότητας ζωής των πολιτών αποτελεί δέσμευση της Κυβέρνησης, ανέφερε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλα Χαραλάμπους, στην Ημερίδα Προγράμματος «Επιδότηση ΑΤΑ ή συμπράξεων ΑΤΑ/ ΜΚΟ για Ανάπτυξη Κοινωνικών Προγραμμάτων στο δρόμο».

    Η ημερίδα σηματοδοτεί την επίσημη έναρξη του προγράμματος Επιδότησης Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΑΤΑ) ή συμπράξεων Αρχών Τοπικών Αυτοδιοίκησης με Μη Κερδοσκοπικούς Οργανισμούς (ΜΚΟ) για ανάπτυξη κοινωνικών προγραμμάτων στο δρόμο.

    «Η καινοτόμος φύση των προγραμμάτων στο δρόμο, η ανάπτυξη της οποίας δημιουργεί νέα ανοίγματα συνεταιρισμού μαζί με τις ΑΤΑ, μας οδηγεί κοντά στον κοινό μας στόχο που είναι η παροχή βοήθειας και ενεργοποίησης των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας», είπε η Υπουργός Εργασίας.

    Η κ. Χαραλάμπους σημείωσε ότι η πολιτική της Κυβέρνησης στηρίζεται σε τέσσερεις άξονες, οι οποίοι αφορούν στη θεσμική ολοκλήρωση και ενίσχυση της αυτονομίας της τοπικής αυτοδιοίκησης, στη διασφάλιση και κατοχύρωση της οικονομικής αυτοτέλειας, στην ενίσχυση του πολύπλευρου κοινωνικού και αναπτυξιακού της ρόλου, ώστε να διασφαλίζεται υψηλή ποιότητα ζωής για τους πολίτες, και στη διεύρυνση της συμμετοχής των δημοτών στις διαδικασίες τοπικής διοίκησης και ανάπτυξης δημοκρατικής αποκέντρωσης

    [03] Στη Μαδρίτη για τον επαναληπτικό με τη Ρεάλ ο ΑΠΟΕΛ

    Εφθασε χθες αργά το βράδυ στη Μαδρίτη η αποστολή του ΑΠΟΕΛ ενόψει του επαναληπτικού της Τετάρτης με την περίφημη Ρεάλ Μαδρίτης.

    Στο 16ο φετινό του ευρωπαϊκό παιχνίδι και απέναντι στη μεγάλη δύναμη του παγκοσμίου ποδοσφαίρου που ακούει στο όνομα Ρεάλ, οι ποδοσφαιριστές του ΑΠΟΕΛ θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για το καλύτερο αποτέλεσμα.

    Η αποστολή του ΑΠΟΕΛ έφθασε στον προορισμό της μετά τα μεσάνυκτα και σήμερα Τρίτη θα προπονηθεί στο «Μπερναμπέου».

    Ο επαναληπτικός του 3-0 θα διεξαχθεί την Τετάρτη (21:45).

    Παρατηρητής αγώνα ορίστηκε ο Τσέχος Rudolf Repka και παρατηρητής διαιτησίας ο Ούγγρος Sandor Piller.

    Η Ρεάλ προέρχεται από το εκτός έδρας 5-1 επί της Οσασούνα που την διατήρησε στο +6 από την Μπαρτσελόνα.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 3 April 2012 - 9:29:09 UTC