Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-04-18

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ντ. Τουσκ: Η ΕΕ δεν πρέπει να δεχθεί απειλή εναντίον της Κύπρου
  • [02] Κλειστά χαρτιά από ΗΕ για το τι μέλλει γενέσθαι στο Κυπριακό
  • [03] Προώθηση υλοποίησης του Διαχειριστικού Σχεδίου του Ακάμα

  • [01] Ντ. Τουσκ: Η ΕΕ δεν πρέπει να δεχθεί απειλή εναντίον της Κύπρου

    Δεν είναι δυνατό να υπάρξει οποιαδήποτε απειλή ενάντια στην προεδρεύουσα χώρα της ΕΕ και η ίδια η ΕΕ δεν πρέπει να δεχθεί οποιαδήποτε απειλή από την Τουρκία ενάντια της Κύπρου, δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ.

    Μιλώντας κατά τη δημοσιογραφική διάσκεψη που παρέθεσε μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια μετά τις συνομιλίες που είχαν στο Προεδρικό, ο κ. Τουσκ σημείωσε ότι η Κύπρος θα αναλάβει την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ ως μέλος της Ενωσης και έχει αυτή τη θέση εκπροσωπώντας την Ενωση στο σύνολό της.

    Ο κ. Τουσκ εξέφρασε μεταξύ άλλων την ελπίδα να συνεχιστούν οι συνομιλίες στο Κυπριακό ώστε να προωθηθεί μια λύση στο πρόβλημα.

    Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε ότι οι απειλές της Τουρκίας για αναβάθμιση του ψευδοκράτους και πάγωμα των σχέσεων της με την ΕΕ κατά τη διάρκεια της κυπριακής Προεδρίας, ισούνται με τυχοδιωκτισμό και δεν μπορεί η ΕΕ και η διεθνή κοινότητα να παραμείνουν απαθείς.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε επίσης ότι η Τουρκία θα πρέπει να συμμορφωθεί με τη διεθνή νομιμότητα, διαφορετικά, όπως είπε, δεν είναι άξια να είναι ούτε καν υποψήφια προς ένταξη χώρα στην ΕΕ.

    [02] Κλειστά χαρτιά από ΗΕ για το τι μέλλει γενέσθαι στο Κυπριακό

    Κλειστά τα χαρτιά τους κρατούν τα Ηνωμένα Εθνη εν αναμονή της συνάντησης που θα έχει ο Eιδικός Σύμβουλος Αλεξάντερ Ντάουνερ, με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, την Πέμπτη το βράδυ.

    Οπως μας ανέφερε αξιωματούχος του ΟΗΕ, δεν υπάρχουν προειλημμένες αποφάσεις κι όλα θα συζητηθούν στη συνάντηση Μπαν – Ντάουνερ. Προηγουμένως, ο Ειδικός Σύμβουλος του γενικού γραμματέα – που φτάνει σήμερα το βράδυ στη Νέα Υόρκη – θα συναντηθεί με το βοηθό Γενικό Γραμματέα, Λυν Πάσκοε.

    Ο κ. Πάσκοε πραγματοποίησε προχθές συναντήσεις με τον T/κ σύμβουλο Κουντρέτ Οζερζάι και τον Τούρκο Μόνιμο Αντιπρόσωπο Ερτουγρούλ Απακάν, ενώ χθες συναντήθηκε με τους μονίμους αντιπροσώπους της Κύπρου και της Ελλάδας, πρέσβεις, Νίκο Αιμιλίου και Αναστάση Μητσιάλη.

    Διπλωματικές πληροφορίες επιβεβαιώνουν ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν μετά τη συνάντηση Μπαν – Ντάουνερ, χωρίς να αποκλείεται ο Γενικός Γραμματέας να διαβουλευθεί για λίγες μέρες και με μόνιμα μέλη του Σ.Α., πριν αποφασίσει το επόμενο βήματα. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Πάσκοε επιβεβαίωσε την έλλειψη προόδου και αναφέρθηκε στην κυπριακή ιδιοκτησία των συνομιλιών, χωρίς να αφήσει υπονοούμενο υπέρ κάποιου από τα 4 σενάρια που ανέπτυξε στην σύντομη έκθεσή του προς το ΓΓ ο Αλεξάντερ Ντάουνερ.

    [03] Προώθηση υλοποίησης του Διαχειριστικού Σχεδίου του Ακάμα

    Την αποφασιστικότητά του να προωθήσει το συντομότερο την υλοποίηση του Διαχειριστικού Σχεδίου της Χερσονήσου του Ακάμα, όπως είναι και η δέσμευση της Κυβέρνησης, εκφράζει, σε ανακοίνωση του, το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος.

    Σε σχέση με πρόσφατη ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής Κοινοτήτων Ακάμα που δημοσιεύθηκε στον Τύπο, το Υπουργείο Γεωργίας αναφέρει ότι η Κυβέρνηση, με Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, προχώρησε στη σύσταση Διαχειριστικής Επιτροπής για προώθηση της υλοποίησης του Διαχειριστικού Σχεδίου, στην οποία προβλέπεται η συμμετοχή όλων των κοινοτήτων της περιοχής, ώστε η τοπική κοινωνία να έχει άμεσο λόγο στη διαμόρφωση και εφαρμογή του.

    Αναφέρει, επίσης, ότι για τη μη λήψη της συγκατάθεσης των κοινοτήτων στην επιλογή του Διευθυντή Εργου, την οποία η Συντονιστική Επιτροπή επικαλείται ως λόγο για την αρνητική της στάση, έχει επεξηγηθεί προς όλους τους εμπλεκόμενους, ότι ήταν αποτέλεσμα Γνωμάτευσης του Γενικού Εισαγγελέα, με βάση την οποία δεν μπορούν να συμμετάσχουν στην αξιολόγηση προσφορών του Δημοσίου, άτομα από τον ιδιωτικό τομέα.

    Σημειώνει ότι προκειμένου να διασφαλιστεί η άποψη των κοινοτήτων, με τη συναίνεση όλων, συμμετείχε στην Επιτροπή αξιολόγησης, δημόσιος υπάλληλος, αποδεκτός από τις κοινότητες.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 18 April 2012 - 11:29:26 UTC