Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-04-18

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ντ. Τουσκ: Η ΕΕ δεν πρέπει να δεχθεί απειλή εναντίον της Κύπρου
  • [02] Παρασκευή η απόφαση για την ΗΛΙΟΣ από το Πρωτοδικείο Αθηνών
  • [03] ΥΠΟΙΚ: Το ΔΝΤ δεν έλαβε υπόψη τουρισμό και υπηρεσιές

  • [01] Ντ. Τουσκ: Η ΕΕ δεν πρέπει να δεχθεί απειλή εναντίον της Κύπρου

    Δεν είναι δυνατό να υπάρξει οποιαδήποτε απειλή ενάντια στην προεδρεύουσα χώρα της ΕΕ και η ίδια η ΕΕ δεν πρέπει να δεχθεί οποιαδήποτε απειλή από την Τουρκία ενάντια της Κύπρου, τόνισε ο Πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στην Κύπρο και το πρωί έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Μετά την κατ' ιδίαν συνάντηση που είχαν, Πρόεδρος Χριστόφιας και Πρωθυπουργός Τουσκ είχαν διευρυμένες συνομιλίες στην παρουσία αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

    Μιλώντας κατά τη δημοσιογραφική διάσκεψη που παρέθεσε μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια μετά τις συνομιλίες, ο κ. Τουσκ κλήθηκε να σχολιάσει τις απειλές της Τουρκίας για πάγωμα των σχέσεων της με την ΕΕ κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας και τις απειλές για αναβάθμιση του ψευδοκράτους αν μέχρι την 1η Ιουλίου δεν υπάρξει λύση στο Κυπριακό.

    «Η Κύπρος θα αναλάβει την Προεδρία ως μέλος της ΕΕ και θα έχει αυτή τη θέση για όλη την ΕΕ. Φυσικά, δεν είναι δυνατόν να υπάρχει οποιαδήποτε απειλή για την Προεδρία και δεν δεχόμαστε και πιστεύω δεν θα έπρεπε να δεχθεί τις απειλές η ΕΕ», τόνισε ο κ. Τουσκ.

    Εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα πως δεν θα γίνει καμία κίνηση εκ μέρους της Τουρκίας, που θα μπορέσει να αποδυναμώσει την Κύπρο, διότι, όπως σημείωσε «τότε θα την εκλάβουμε ως αποδυνάμωση της ΕΕ».

    «Ελπίζουμε, όμως, ότι στο άμεσο μέλλον θα γίνουν κάποιες συζητήσεις, οι οποίες θα ωθήσουν τη λύση του προβλήματος», πρόσθεσε.

    Από την πλευρά του, απαντώντας στην ίδια ερώτηση, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως «εμείς θεωρούμε ότι οι απειλές αυτές της Τουρκίας ισούνται με τυχοδιωκτισμό και δεν μπορεί, δεν είναι δυνατόν, η διεθνής κοινότητα να παραμείνει θεατής, σίγουρα περιλαμβανομένης και της ΕΕ της οποίας την πόρτα κτυπά η Τουρκία για να γίνει μέλος».

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας σημείωσε πως σε ό,τι αφορά στην ενταξιακή πορεία και στην ένταξη της Τουρκίας, η Κυπριακή Δημοκρατία τάσσεται υπέρ αλλά με την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα συμπεριφέρεται ως ευρωπαϊκή χώρα και όχι ως μια επεκτατική, κατοχική δύναμη η οποία να απειλεί με τη δύναμη του οπλοστασίου της μια χώρα μέλος της ΕΕ.

    «Η θέση μας είναι καθαρή: Η Τουρκία πρέπει να συμμορφωθεί με τους διεθνείς κανόνες και να συμμορφωθεί σίγουρα με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Διαφορετικά, δεν είναι άξια ούτε καν να είναι υποψήφια χώρα στην ΕΕ», υπογράμμισε.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας υπέδειξε πως η θέση αυτή της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ξεκάθαρη, και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ΕΕ -όπως και στο παρελθόν- θα κάνει ξεκάθαρη τη θέση της ότι δεν ανέχεται τέτοιες συμπεριφορές.

    Στην εναρκτήρια του δήλωση, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε πως με τον Πρωθυπουργό της Πολωνίας είχε μια εγκάρδια και ουσιαστική συνάντηση. «Η παρουσία σας στην Κύπρο αποτελεί έκφραση των εξαιρετικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μας. Στο πλαίσιο του ΤΡΙΟ Προεδρίας οι σχέσεις μας έχουν ενισχυθεί περαιτέρω, τόσο σε ό,τι αφορά τις διεργασίες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και σε θέματα ανταλλαγής απόψεων σε περιφερειακά και διεθνή ζητήματα, καθώς και στο θέμα εμπειριών, που μας προσέφερε η Πολωνία ως Προεδρεύουσα χώρα του Συμβουλίου της ΕΕ, για την οποία σας ευχαριστούμε θερμά», είπε.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας συνεχάρη τον κ. Τουσκ γιατί η Πολωνική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ υπήρξε μια από τις πιο επιτυχημένες των τελευταίων ετών. «Έχετε ανεβάσει τον πήχη για την Κυπριακή Δημοκρατία που θα αναλάβει σε δυόμιση μήνες την Προεδρία», πρόσθεσε.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας σημείωσε στη συνέχεια πως η Κυπριακή Προεδρία θα επιδιώξει να συμβάλει με όλες τις δυνάμεις της για επίτευξη του στόχου για «Μια Καλύτερη Ευρώπη» για τους πολίτες και για τους γείτονες της. Μια Ευρώπη, πρόσθεσε, της κοινωνικής συνοχής, της ευημερίας, της ασφάλειας και της ανάπτυξης. Ανέφερε παράλληλα, ότι η Κύπρος ακούραστα θα εργαστεί κατά το εξάμηνο της Προεδρίας για να προωθήσει εντός του Συμβουλίου, και στο μέτρο των αρμοδιοτήτων της, κάθε πρωτοβουλία που θα συνδράμει στο στόχο μιας κοινωνικά αλληλέγγυας και αποτελεσματικής Ένωσης.

    Οσον αφορά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι αντηλλάγησαν απόψεις για τα μεγάλα θέματα τα οποία αναμένεται να βρίσκονται στην ατζέντα της Κυπριακής Προεδρίας, όπως η τρέχουσα οικονομική κρίση και οι προσπάθειες εξόδου από αυτήν, η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, καθώς και για το Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου. Παράλληλα, είπε ο Πρόεδρος, η Κύπρος ως νησιωτικό κράτος θα δώσει έμφαση στην αναζωογόνηση της Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Πολιτικής της Ένωσης. «Θα δώσουμε, επίσης, ώθηση στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Ισλανδίας και στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων», συμπλήρωσε.

    Επιπλέον, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως η Κυπριακή Προεδρία θα επιδιώξει να φέρει την Ευρώπη πιο κοντά στους νότιους γείτονές της, λόγω των πρόσφατων εξελίξεων στις γειτονικές χώρες στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

    Κατά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ενημέρωσε τον Πολωνό Πρωθυπουργό για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και για τη βούλησή της ε/κ πλευράς για επίτευξη μιας συμφωνημένης αμοιβαία αποδεχτής λύσης «παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε λόγω αδιαλλαξίας της τουρκικής πλευράς».

    Αγωνιζόμαστε, τόνισε ο Πρόεδρος, «για λύση που να τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό. Για μια λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ. Για ένα κράτος με μια αδιαίρετη κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια. Για μια λύση από τους Κυπρίους για τους Κυπρίους, εντός της συμφωνημένης βάσης και μέσα από τη συμφωνημένη διαδικασία, χωρίς χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησία», είπε. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας σημείωσε πως το κλειδί για την επίλυση του Κυπριακού είναι η τουρκική πλευρά και κάλεσε τον Τουρκοκύπριο ηγέτη να αποδείξει έμπρακτα ότι εργάζεται προς την κατεύθυνση της επανένωσης της Κύπρου και να γεφυρώσει, αντί να διατηρεί και να διευρύνει με τις προτάσεις που υποβάλλει την απόσταση στις θέσεις των δύο πλευρών.

    Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος Χριστόφιας κατήγγειλε την Τουρκία και την κάλεσε να τερματίσει την προκλητική και την επιθετική της συμπεριφορά και τις απειλές για προώθηση λεγόμενου ‘σχεδίου Β' για αναβάθμιση των κατεχομένων.

    «Οι διχοτομικοί σχεδιασμοί της τουρκικής πλευράς κρατούν άλυτο το Κυπριακό και θυματοποιούν τόσο τους Ελληνοκύπριους όσο και τους Τουρκοκύπριους, που κινδυνεύουν να χάσουν την κυπριακή τους ταυτότητά λόγω του συνεχιζόμενου παράνομου τουρκικού εποικισμού στο κατεχόμενο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας», σημείωσε.

    Ο Πρόεδρος υπογράμμισε πως η Τουρκία, ως υπό ένταξη χώρα, πρέπει να τερματίσει τις προκλήσεις σχετικά με την ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κύπρο. «Η εκ περιτροπής Προεδρία αποτελεί θεσμικό ζήτημα της Ένωσης την οποία η Τουρκία οφείλει να σεβαστεί. Επιπρόσθετα», συνέχισε, «η Άγκυρα θα πρέπει να εφαρμόσει τις υποχρεώσεις που η ίδια έχει αναλάβει έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας και της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της ουσιαστικής της συμβολής στις προσπάθειές μας για λύση».

    «Δεν αρκούν τα λόγια», τόνισε ο Πρόεδρος Χριστόφιας και πρόσθεσε: «Χρειάζονται πράξεις καλής θέλησης, προσαρμοσμένες στα ψηφίσματα του ΟΗΕ για την Κύπρο, στο διεθνές δίκαιο, στις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε επίσης την ετοιμότητα της ε/κ πλευράς για συνέχιση του διαλόγου για λύση και κατά τη διάρκεια της Προεδρίας.

    Από την πλευρά του ο κ. Τουσκ, μιλώντας μέσω διερμηνέα, ευχαρίστησε την Κυπριακή Κυβέρνηση και το λαό για τη θερμή φιλοξενία, σημειώνοντας τις «καλές παραδοσιακές σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Πολωνίας». Πρόσθεσε ότι «είμαι ευτυχής που μπορώ να συνεχίσω αυτή την παράδοση των καλών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μας.

    Ο κ. Τουσκ ανέφερε ότι τόσο στο πλαίσιο του «Τρίο» της ΕΕ όσο και των φιλικών σχέσεων, η Πολωνία είναι πρόθυμη να βοηθήσει την Κύπρο όποτε το χρειαστεί τόσο σε επίπεδο ηγεσίας όσο και τεχνοκρατικό, τονίζοντας πως «αυτό θα είναι μια ανταπόδοση της βοήθειας που είχαμε από τη φίλη Κύπρο κατά τη διάρκεια της δικής μας Προεδρίας».

    Ο Πολωνός Πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του διότι, όπως είπε, «στους στόχους της Κυπριακής Προεδρίας βρίσκεται και το θέμα της επίλυσης του προβλήματος της Συρίας καθώς και το πρόβλημα στην Ανατολική Μεσόγειο. Χαίρομαι, είπε, που έχουμε τις ίδιες απόψεις σε σχέση με τα προβλήματα που υπάρχουν ΕΕ και ειδικότερα σε ό,τι αφορά το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο καθώς και την πολιτική συνοχής». Σε σχέση με το Κυπριακό, ο κ. Τουσκ εξέφρασε την επιθυμία όπως η Ευρωπαϊκή Ενωση λάβει θέση σε σχέση με το κυπριακό πρόβλημα. Προσθέτοντας ότι η θέση της Πολωνίας είναι διαχρονική. Εμείς, υποστηρίζουμε (λύση) επανενωμένη Κύπρο και όλες τις προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση. Ελπίζουμε ότι η Προεδρία της Κύπρου στην ΕΕ θα βοηθήσει και να επισπεύσει αυτή τη λύση και όχι να την εμποδίσει», είπε.

    Ο Πρωθυπουργός της Πολωνίας εξέφρασε επίσης στήριξη στα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ, τα οποία, όπως είπε, πρέπει να αποτελέσουν τη βάση λύσης του προβλήματος και σημείωσε ότι «όλη η Ευρώπη ελπίζει ότι οι δύο πλευρές θα συμφωνήσουν σε μια λύση».

    «Είμαι βέβαιος ότι η προσωπικότητα και η εμπειρία του Προέδρου Χριστόφια θα βοηθήσουν» προς τη λύση του Κυπριακού, είπε ο κ. Τουσκ και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι για αυτούς τους λόγους η Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ από την Κύπρο θα είναι επιτυχής.

    Κληθείς να σχολιάσει τη θέση ότι η Πολωνία επιθυμεί μεγαλύτερο μερίδιο από το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι αυτό είναι γνωστό. «Η Κύπρος, ως ένας έντιμος διαμεσολαβητής, δεν μπορεί παρά να λάβει σοβαρά υπόψη το αίτημα της Πολωνίας. Εχουμε και εμείς αιτήματα, ανάλογα με της φίλης χώρας Πολωνίας και, βεβαίως, αντιλαμβάνεστε ότι δεν εξαρτάται απόλυτα από την Προεδρία. Η Προεδρία είναι διαμεσολαβητής και ελπίζω, στο τέλος της μέρας, οι ‘27' να είναι αρκούντως γενναιόδωροι για τις χώρες που έχουν ανάγκη από τη χρηματοδότηση της ΕΕ, περιλαμβανομένης και της Πολωνίας», είπε.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας πρόσθεσε πως η διαμεσολάβηση δεν θα είναι ένας «περίπατος», όπως είπε, διότι υπάρχουν και χώρες που έχουν εντελώς διαφορετική άποψη από τη δική μας. «Οπότε», κατέληξε, «θα γίνει σοβαρή συζήτηση, ίσως και αντιπαράθεση στο πλαίσιο της προσπάθειας διαμόρφωσης του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου και του περιεχομένου του».

    Από την πλευρά του, ο κ. Τουσκ διαβεβαίωσε και τον Πρόεδρο Χριστόφια ότι «οι Ομάδες Εργασίας, οι εμπειρογνώμονες που ασχολήθηκαν και με τον προϋπολογισμό και με το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο είναι σε θέση ανά πάσα στιγμή, αν το ζητήσετε, να βοηθήσουν».

    [02] Παρασκευή η απόφαση για την ΗΛΙΟΣ από το Πρωτοδικείο Αθηνών

    Δικαιοσύνη και τιμωρία των πραγματικών υπευθύνων για την πτώση του μοιραίου αεροσκάφους της εταιρείας ΗΛΙΟΣ, στο Γραμματικό, στις 14 Αυγούστου 2005, απαιτούν οι συγγενείς των 121 θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας.

    Την απαίτησή τους αυτή, η οποία είναι πάνω από τις αποζημιώσεις και το χρήμα, δήλωσαν οι συγγενείς των θυμάτων του μοιραίου αεροσκάφους και στην ελληνική Δικαιοσύνη, μέσω των δικηγόρων τους, στη δίκη που ξεκίνησε στις 17 Δεκεμβρίου 2011 και η απόφαση της οποίας αναμένεται να εκδοθεί την Παρασκευή το πρωί, από το Πρωτοδικείο Αθηνών.

    Ο Κωνσταντίνος Μαυροειδής, δικηγόρος που εκπροσωπεί συγγενείς των θυμάτων οι οποίοι δήλωσαν παράσταση πολιτικής αγωγής στην Ελλάδα, μιλώντας στο ΚΥΠΕ, σημείωσε ότι «στην Κύπρο θεωρήθηκε κακούργημα για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο, δηλαδή ότι οι εκεί κατηγορούμενοι», για τους οποίους εκκρεμεί η έφεση του Γενικού Εισαγγελέα, Πέτρου Κληρίδη, μετά την απαλλακτική απόφαση του δικαστηρίου, «εκρίθη, όπως εισήχθη η κατηγορία ότι γνώριζαν και είχαν αποδεχθεί κατά κάποιο τρόπο σαν πιθανότητα, ότι λόγω των ελλείψεων που είχαν παρατηρηθεί στην εταιρεία ΗΛΙΟΣ και του γεγονότος ότι η αντίστοιχη πολιτική αεροπορία της Κύπρου δεν είχε κάνει εκείνα τα οποία έπρεπε να κάνει, το γεγονός ότι κατά κάποιο τρόπο θα συμβεί κάποια στιγμή ατύχημα».

    Όπως είπε ο κ. Μαυροειδής αυτό έγινε προσπάθεια να εδραιωθεί και στη διαδικασία στην Ελλάδα, ωστόσο παρά το ότι ο εισαγγελέας πρότεινε όπως είχε ζητήσει η Πολιτική Αγωγή, με έγγραφο υπόμνημα να εισαχθεί η κατηγορία σε βαθμό κακουργήματος, εν τέλει το συμβούλιο Πλημμελειοδικών με το παραπεμπτικό βούλευμα έκρινε με 2-1 ότι πρέπει να εισαχθεί ως πλημμέλημα, δηλαδή ανθρωποκτονία εξ αμελείας, και έτσι δικάζεται.

    [03] ΥΠΟΙΚ: Το ΔΝΤ δεν έλαβε υπόψη τουρισμό και υπηρεσιές

    Ιδιαίτερα δύσκολο χαρακτηρίζει το 2012 το Υπουργείο Οικονομικών, σε ανακοίνωση που εξέδωσε με αφορμή τις προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για την Κύπρο στο πλαίσιο της έκθεσης για την παγκόσμια οικονομία.

    Το Υπουργείο Οικονομικών θεωρεί ότι η απόκλιση μεταξύ των δικών του προβλέψεων και των προβλέψεων του ΔΝΤ για το ρυθμό ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας το 2012 οφείλεται στο ότι το Ταμείο δεν έλαβε υπόψη του την πιθανότητα θετικών προοπτικών στους τομείς των υπηρεσιών και του τουρισμού, για τους οποίους το ΥΠΟΙΚ προσδοκεί ότι μπορεί να παρουσιάσουν σημάδια βελτίωσης.

    Στην έκθεσή του, το ΔΝΤ προβλέπει αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης για την κυπριακή οικονομία σε ποσοστό 1,2% του ΑΕΠ για το 2012 και θετικό ρυθμό ανάπτυξης 0,8% του ΑΕΠ για το 2013, ενώ το ΥΠΟΙΚ προβλέπει αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης 0,5% του ΑΕΠ για το 2012.

    ``Το 2012 είναι ιδιαίτερα δύσκολος χρόνος κυρίως λόγω του εξωτερικού παγκόσμιου περιβάλλοντος που επηρεάζει σημαντικά μικρές ανοικτές οικονομίες όπως η Κύπρος, αλλά και λόγω της προσπάθειας που γίνεται από πλευράς Κυβέρνησης για νοικοκύρεμα των δημοσίων οικονομικών και στήριξης του τραπεζικού μας συστήματος``, αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 18 April 2012 - 17:29:08 UTC