Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-04-22

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δεν υπάρχει βάση για διεθνή διάσκεψη εκτιμά ο ΓΓ των ΗΕ
  • [02] Η Βουλή στηρίζει τις προσπάθειες της ΕΕ για την οικονομία

  • [01] Δεν υπάρχει βάση για διεθνή διάσκεψη εκτιμά ο ΓΓ των ΗΕ

    Στις τηλεφωνικές συνομιλίες του Σαββάτου, μεταξύ του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και τον Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Ερογλου, αναφέρεται δήλωση Εκπροσώπου του Μπαν Γκι-μουν.

    Η δήλωση αποκαλεί και τους δύο εξοχότατους ηγέτες των Ε/κ και των Τ/κ, αντίστοιχα, και επισημαίνει ότι ο ΓΓ στην επικοινωνία που είχε μαζί τους τούς ενημέρωσε ότι «συνάντησε την προηγούμενη τον Ειδικό του Σύμβουλο για το Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ».

    «Στη βάση αυτής της συνομιλίας, ο ΓΓ μοιράστηκε την εκτίμησή του πως δεν υπάρχει ικανοποιητική πρόοδος στα ουσιαστικά θέματα που θα παρείχε τη βάση για σύγκληση διεθνούς διάσκεψης αυτή την ώρα», αναφέρει ο Εκπρόσωπος.

    Ο ΓΓ «προέτρεψε τις δύο πλευρές να αναλάβουν τολμηρή και αποφασιστική δράση ώστε να προχωρήσει η διαδικασία. Πληροφόρησε, επίσης, τους ηγέτες ότι τα συμπεράσματά του θα τα συζητήσει μαζί τους αναλυτικότερα ο Ειδικός του Σύμβουλος κ. Ντάουνερ, ο οποίος θα ταξιδέψει στην Κύπρο την προσεχή εβδομάδα για το σκοπό αυτό».

    Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, από την ημίωρη συνάντηση του ΓΓ με τους κ. Ντάουνερ και Πάσκοε, το απόγευμα της Παρασκευής, παρουσία και του εμπειρογνώμονα για θέματα διακυβέρνησης Τζον Μαγκάρυ, προκύπτει ότι θα γίνει προσπάθεια συνέχισης της διαδικασίας υπό κάποιες προϋποθέσεις, τις οποίες θα αναλάβει να συζητήσει με τους δύο ηγέτες στην Κύπρο, ο Αλεξάντερ Ντάουνερ.

    Επί της ουσίας, επιχειρείται η διαμόρφωση μιας φόρμουλας για συνέχιση της διαδικασίας μέχρι το τελευταίο τρίμηνο του έτους, η οποία φόρμουλα θα γίνεται αποδεκτή απ' όλες τις πλευρές και παράλληλα θα κινείται εντός των όρων εντολής του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Η παρουσία μόνο του κ. Μαγκάρυ απ' όλους τους εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών έχει προκαλέσει αρκετές εικασίες, που δεν τυγχάνουν πάντως καμιάς επίσημης επιβεβαίωσης από κανέναν.

    [02] Η Βουλή στηρίζει τις προσπάθειες της ΕΕ για την οικονομία

    Τη διαβεβαίωση ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων στηρίζει τις προσπάθειες των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης για προώθηση και λήψη μέτρων, που μπορούν να αποτελέσουν την κινητήριο δύναμη της Ενωσης για βελτίωση των σημερινών δυσμενών οικονομικών δεδομένων, έδωσε την Παρασκευή στη Βαρσοβία ο Πρόεδρος του κυπριακού κοινοβουλίου, Γιαννάκης Ομήρου.

    Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Βουλής, ο κ. Ομήρου, σε παρέμβασή του κατά τη συζήτηση του θέματος του Συμφώνου Σταθερότητας, Συντονισμού και Διακυβέρνησης της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης, ανέφερε ότι η Βουλή υποστηρίζει ταυτόχρονα την ανάγκη εγκαθίδρυσης περαιτέρω μηχανισμών, που θα μπορούν να διαφυλάττουν και δεν θα απειλούν την ευρωπαϊκή ενότητα και, μαζί με αυτήν, την κοινωνική συνοχή εντός των κρατών μελών και τη μεταξύ τους αλληλεγγύη.

    Οι εργασίες της Διάσκεψης των Προέδρων των Κοινοβουλίων των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης συνεχίζονται και σήμερα στη Βαρσοβία, με τη συμμετοχή του κ. Ομήρου.

    Στην του παρέμβαση, ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι η οικονομική κρίση, που ταλανίζει τις ευρωπαϊκές οικονομίες, θέτει την Οικονομική και Νομισματική Ενωση, η οποία αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, υπό απειλή και, ως εκ τούτου, θέτει σε κίνδυνο και το ίδιο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 22 April 2012 - 9:29:08 UTC