Read the Latest International Press Articles Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-04-24

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνέχιση των διαπραγματεύσεων με αιχμή την διακυβέρνηση και

    περιουσιακό

  • [02] Τη λήψη μέτρων για μείωση ελλείμματος στο 2,5%, ανακοίνωσε ο ΥΠΟΙΚ
  • [03] Η Κύπρος έχει τα συστατικά προώθησης της οικονομίας της
  • [04] Αυξήθηκε το δημόσιο έλλειμμα και το χρέος της Κύπρου το 2011

  • [01] Συνέχιση των διαπραγματεύσεων με αιχμή την διακυβέρνηση και περιουσιακό

    Απογοήτευση επικρατεί στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών από την έλλειψη προόδου στις διαπραγματεύσεις, ωστόσο απόφαση του Μπαν Γκι-μουν παραμένει η συνέχιση των συνομιλιών με στόχο να φτάσουν σε συγκλίσεις στα ουσιαστικά κεφάλαια.

    Αυτό προκύπτει, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, από τις συναντήσεις του Ειδικού Συμβούλου Αλεξάντερ Ντάουνερ, με εκπροσώπους των ενδιαφερομένων πλευρών και μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν υπάρχουν, πέραν του ζητήματος της διεθνούς διάσκεψης, που ξεκαθάρισε ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας ότι δεν θα συγκληθεί τώρα, κανένα στοιχείο το οποίο να συνηγορεί ότι θα προταθεί αλλαγή της διαδικασίας, των όρων εντολής ή του ρόλου των Ηνωμένων Εθνών.

    Παράλληλα σε σχέση με τον χρονικό ορίζοντα των συνομιλιών δεν γίνεται καμία μνεία για την κυπριακή προεδρεία και την 1η Ιουλίου, ενώ οι συζητήσεις φαίνεται να αναφέρονται περισσότερο στις προεδρικές εκλογές και στην προεκλογική εκστρατεία στην Κυπριακή Δημοκρατία.

    Ο κ. Ντάουνερ θα μεταφέρει στους δύο ηγέτες πλευρές στην Κύπρο την απόφαση του Γενικού Γραμματέα να συνεχιστούν με εντατικούς ρυθμούς οι συνομιλίες στα θέματα της διακυβέρνησης και το περιουσιακό (που έχουν ανταλλάξει οι πλευρές στοιχεία), ενώ αμέσως μετά θα ακολουθήσει συζήτηση της ιθαγένειας και της Ε.Ε.

    Οι ίδιες πηγές κρατούν αρκετές επιφυλάξεις αναφορικά με τις πιθανές αντιδράσεις των Τουρκοκυπρίων και πως θα αντιδράσει ο διεθνής οργανισμός σ' αυτές, ενώ διέγνωσαν απαισιοδοξία στους αξιωματούχους του ΟΗΕ για τις πιθανότητες να σπάσει το αδιέξοδο.

    [02] Τη λήψη μέτρων για μείωση ελλείμματος στο 2,5%, ανακοίνωσε ο ΥΠΟΙΚ

    Την ανάγκη λήψης μέτρων, λόγω απόκλισης των εσόδων, για αντιμετώπιση της εκτιμώμενης παρέκκλισης του δημοσιονομικού ελλείμματος της τάξης του 1% του ΑΕΠ ή 150 μέχρι 200 εκατομμύρια ευρώ, από τον στόχο του προϋπολογισμού του 2012 για έλλειμμα 2,5%, εξέφρασε τη Δευτέρα ο Υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή ανακοινώνοντας ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα στο α΄ τρίμηνο του έτους περιορίστηκε στο 0,8% του ΑΕΠ (140 εκ. ευρώ σε ταμειακή βάση), σε σύγκριση με έλλειμμα 1,8% (310 εκ. ευρώ) το αντίστοιχο τρίμηνο του 2011.

    ``Ενώ στις δαπάνες φαίνεται ότι βρισκόμαστε εντός των στόχων του προϋπολογισμού, στην περίπτωση των εσόδων βρισκόμαστε λίγο εκτός του προϋπολογισμού που σε ετήσια βάση υπολογίζεται να ανέρχεται στα 150 με 200 εκ. ευρώ``, σημείωσε ο κ. Σιαρλή.

    Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών, με βάση εποχιακές αναπροσαρμογές η μείωση των δημοσίων δαπανών στο α΄ τρίμηνο του 2012 ανέρχεται στο 3% και βρίσκεται εντός των προβλεπόμενων αριθμών του προϋπολογισμού, ενώ ο πραγματικός ρυθμός αύξησης των εσόδων - λαμβάνοντας υπόψη την αύξηση του ΦΠΑ στο 17% και την ειδική διευθέτηση για τον φορολογικό διακανονισμό - θα κυμανθεί γύρω στο 3,5% - 4%, ποσοστό που παρουσιάζει μια απόκλιση από τον στόχο του προϋπολογισμού γύρω στις 2,5-3 ποσοστιαίες μονάδες.

    ``Θα πρέπει να ληφθούν κάποια μέτρα και η δέσμευση μας είναι ότι θα γίνει ένας εντατικός διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους για άμεση λήψη μέτρων ούτως ώστε να διασφαλιστεί με τον κάθε δυνατό τρόπο η επίτευξη των στόχων``, επισήμανε ο κ. Σιαρλή και διαβεβαίωσε ότι ``το δημοσιονομικό έλλειμμα δεν θα ξεπεράσει το 2,5%``, ενώ σημείωσε ότι ``όλα τα μέτρα, χωρίς οποιοδήποτε περιορισμό, είναι στη διάθεση μας``.

    [03] Η Κύπρος έχει τα συστατικά προώθησης της οικονομίας της

    Η Κύπρος έχει τα καλύτερα στοιχεία, τα συστατικά εκείνα, με τα οποία μπορεί να προχωρήσει προς την ανάπτυξη, αν εφαρμόσει τα σωστά μέτρα στην οικονομία της, ήταν το συμπέρασμα της ανοικτής συζήτησης που διοργανώθηκε χθες το απόγευμα από την Βρετανική Υπάτη Αρμοστεία και τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Κύπρου-Ηνωμένου Βασιλείου με την ευκαιρία της επίσκεψης στην Κύπρο, του Λόρδου Δήμαρχου του Σίτι του Λονδίνου Ντέιβιντ Γούτον.

    Ο τίτλος του θέματος συζήτησης ήταν ``Πηγαίνοντας για ανάπτυξη - Ο τρόπος μπροστά``.

    Στην συζήτηση συμμετείχαν ο πρώην Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιώργος Βασιλείου και ο Νομπελίστας Χριστόφορος Πισσαρίδης. Συντόνιζε ο Βρετανός Υπατος Αρμοστής Μάθιου Κιντ.

    Ο Λόρδος Δήμαρχος του Σίτι του Λονδίνου Ντέιβιντ Γούτον ανέφερε ότι βρίσκεται στην Κύπρο για ανανέωση των σχέσεων Λονδίνου-Κύπρου ενόψει και της Κυπριακής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Ανέφερε πως τα κύρια θέματα της Κυπριακής Προεδρίας, είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας και η ανάπτυξη που αποτελούν παγκόσμια ατζέντα και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Κυπριακή Προεδρία θα ακολουθήσει αυτή την ατζέντα.

    Η Ευρώπη χρειάζεται να διατηρήσει και να αναπτύξει την ενιαία αγορά και χρειάζεται να υιοθετήσει και να υλοποιήσει μια τέτοια προσέγγιση και όχι να βλέπει την Ευρώπη ως απομονωμένη από τον υπόλοιπο κόσμο, είπε.

    Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Κύπρου-Ηνωμένου Βασιλείου Γιώργος Κούρρης αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη για μη απομόνωση της Ευρώπης αλλά και για ανοίγματα της και σε άλλες περιοχές του κόσμου, όπως είναι η Ινδία, η Ασία και η Λατινική Αμερική.

    Ο πρώην Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιώργος Βασιλείου ανέφερε ότι η ανάπτυξη σχετίζεται με τις συνθήκες που υπάρχουν σε κάθε χώρα σημειώνοντας ότι το κλειδί για ανάπτυξη είναι οι αλλαγές που είναι διαφορετικές για κάθε χώρα.

    Ο κ. Πισσαρίδης αναφέρθηκε στην ανάγκη όπως οι Κυβερνήσεις δημιουργήσουν κινητικότητα στην αγορά εργασίας τόσο εθνικά όσο και διεθνώς κι όπως υπάρξει αναβάθμιση στην εκπαίδευση και στην τεχνική κατάρτιση, λήψη πολιτικών αποφάσεων για αύξηση της εμπιστοσύνης προς τις επιχειρήσεις, στήριξη στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

    Είπε ότι η αναβάθμιση της τεχνολογίας έχει δημιουργήσει αλλαγές αλλά η εκπαίδευση και η τεχνική κατάρτιση δεν είναι ακόμη προχωρημένη. Σημείωσε ότι οι ιδιωτικές εταιρείες δεν δίνουν αρκετή σημασία στο ανθρώπινο κεφάλαιο αλλά προσέχουν κυρίως τις καινοτομίες.

    [04] Αυξήθηκε το δημόσιο έλλειμμα και το χρέος της Κύπρου το 2011

    Αύξηση του δημόσιου ελλείμματος και του χρέους στην Κύπρο το 2011, καταγράφουν τα πρώτα στοιχεία για τις δημοσιονομικές επιδόσεις των χωρών της ΕΕ, που δημοσιοποίησε η Eurostat. Ειδικότερα, το δημόσιο έλλειμμα ανήλθε σε απόλυτους αριθμούς σε 1.110 εκατ. ευρώ, έναντι 920 εκατ. ευρώ το 2010. Σε ποσοστό του ΑΕΠ κυμάνθηκε στο 6,3% από -5,3% το 2010.

    Το δημόσιο χρέος έφτασε τα 12.720 εκατ. ευρώ από 10.653 εκατ. ευρώ το 2010. Σε ποσοστό του ΑΕΠ ανήλθε στο 71,6%, ενώ το 2010 ηταν 61,5%. Αναφορικά με τα δημόσια έσοδα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Εurostat, το 2011 μειώθηκαν ελαφρώς στο 41,0% του ΑΕΠ από 41,1% το 2010. Αυξημένες ήταν οι δημόσιες δαπάνες, οι οποίες έφτασαν το 47,3% του ΑΕΠ, ενώ το 2010 είχαν κυμανθεί στο 46,4% του ΑΕΠ.

    Μόνο 6 από τις 17 χώρες της ευρωζώνης εμφάνισαν το 2011 έλλειμμα κάτω του 3% του ΑΕΠ που είναι και το ανώτατο αποδεκτό όριο. Πρόκειται για το Λουξεμβούργο, τη Φινλανδία, την Εσθονία, τη Μάλτα, την Αυστρία και τη Γερμανία. Οι υπόλοιπες βρίσκονται σε καθεστώς επιτήρησης.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 24 April 2012 - 9:29:11 UTC