Browse through our Collection of Greek Indexers for: FTP Servers, Libraries & WWW Sites Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-04-24

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αυξάνονται οι έλεγχοι για προϊόντα από πράσινη γραμμή
  • [02] ΥΠΑΜ: Η Τουρκία μένει εκτεθειμένη διεθνώς
  • [03] Πολύ σύντομα η επέκταση υπηρεσιών ιατρικής φροντίδας, λέει το

    Υπ. Υγείας

  • [04] Επανένωση της Κύπρου εύχεται ο Πολωνός Πρόεδρος

  • [01] Αυξάνονται οι έλεγχοι για προϊόντα από πράσινη γραμμή

    Απόφαση για αύξηση των ελέγχων στα προϊόντα που διακινούνται διαμέσου της πράσινης γραμμής, έλαβε το Υπουργείο Γεωργίας.

    Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι από 15 ετησίως αυξάνονται σε σχεδόν 50 ανακοίνωσε ο Υπουργός Σοφοκλής Αλετράρης, ύστερα από σύσκεψη όλων των αρμοδίων φορέων, παρουσία και του ΓΓ της ΕΚΑ Πανίκου Χάμπα.

    Την ίδια ώρα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, λόγω του χρόνου που απαιτείται στην έκδοση των αποτελεσμάτων αναλύσεων που γίνονται με βάση τον κανονισμό της πράσινης γραμμής, κάποια ακατάλληλα προϊόντα να φτάνουν στην αγορά, εξηγώντας πάντως ότι αυτό μπορεί να συμβεί και με προϊόντα που διακινούνται στις ελεύθερες περιοχές.

    Ο Υπουργός δήλωσε ότι η σύσκεψη έγινε κατόπιν παράκλησης της ΕΚΑ και σε αυτή συμμετείχαν εκπρόσωποι του τμήματος τελωνείων, των υγειονομικών υπηρεσιών , των κτηνιατρικών υπηρεσιών, του τμήματος αλιείας και του τμήματος γεωργίας με σκοπό να εξεταστεί το θέμα της διακίνησης γεωργικών προϊόντων και ψαριών μέσω της πράσινης γραμμής με βάση τον ευρωπαϊκό κανονισμό.

    Εξήγησε ότι η ΕΚΑ είχε εκφράσει κάποιες ανησυχίες για το κατά πόσο γίνονται οι σωστοί έλεγχοι που απαιτούνται για να διασφαλιστεί η καταλληλότητα των προϊόντων αυτών.

    «Είδαμε με τις υγειονομικές υπηρεσίες και το γενικό χημείο ποιοί έλεγχοι γίνονται και ενώ στο παρελθόν γινόταν περιορισμένος αριθμός δειγματοληψιών και ελέγχων, γύρω στα 10-15 δείγματα ετησίως, αποφασίσαμε, και ήδη υλοποιείται , ένα πρόγραμμα για μεγαλύτερες δειγματοληψίες και για το 2012 αναμένεται να ανέλθουν σε 40-50 δειγματοληψίες, έτσι θα έχουμε μια πιο σφαιρική εικόνα για την καταλληλότητα και την υγιεινή των προϊόντων αυτών», σημείωσε ο Υπουργός.

    Συμπλήρωσε ότι πρόκειται για ένα θέμα που απασχολεί, «γιατί θέλουμε μόνο κατάλληλα και υγιεινά προϊόντα να καταλήγουν στις ελεύθερες περιοχές, πάντα στα πλαίσια και τις πρόνοιες του κανονισμού της πράσινης γραμμής».

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο Υπουργός ανέφερε ότι είναι δύσκολο να διαπιστωθεί κατά πόσο τα προϊόντα που καταλήγουν στις ελεύθερες περιοχές έχουν όντως παραχθεί στα κατεχόμενα και δεν έχουν μεταφερθεί από την Τουρκία.

    «Δεν είναι κάτι πολύ εύκολο να ελεγχθεί, υπάρχει όμως σχετική πρόνοια στον κανονισμό της πράσινης γραμμής, αν υπάρχει βάσιμη υποψία ότι τα προϊόντα που διακινήθηκαν δεν έχουν παραχθεί στις κατεχόμενες περιοχές, τότε μπορεί να παραπεμφθεί το θέμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή», εξήγησε.

    Ο κ. Αλετράρης είπε ότι υπήρξαν τέτοιες περιπτώσεις στο παρελθόν και η Κομισιόν, κατόπιν δύο τουλάχιστον καταγγελιών, είχε αποφανθεί ότι τα προϊόντα είχαν τελικά παραχθεί στα κατεχόμενα.

    Ο Υπουργός υπενθύμισε ότι ο κανονισμός για την πράσινη γραμμή προνοεί ότι το κάθε φορτίο συνοδεύεται από ένα πιστοποιητικό του Τουρκοκυπριακού επιμελητηρίου που βεβαιώνει ότι τα προϊόντα έχουν παραχθεί στα κατεχόμενα.

    Για συγκεκριμένα προϊόντα όπως οι πατάτες και τα εσπεριδοειδή, υπάρχει και ένα πρόσθετο έγγραφο που εκδίδεται από εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής οι οποίοι ελέγχουν τις φυτείες και τα προϊόντα στα κατεχόμενα.

    Εξήγησε ότι μετά τον έλεγχο του πιστοποιητικού, γίνεται μακροσκοπικός έλεγχος από το τμήμα γεωργίας ή τις κτηνιατρικές υπηρεσίες και δειγματοληψία από τις υγειονομικές υπηρεσίες.

    «Αντιλαμβάνεστε ότι τα αποτελέσματα των αναλύσεων βγαίνουν μετά από δύο, τρεις, τέσσερις ημέρες άρα υπάρχει αυτός ο ετεροχρονισμός αλλά αυτό συμβαίνει και με τα προϊόντα στις ελεύθερες περιοχές», ανέφερε.

    Είπε ότι σε περίπτωση που μια ανάλυση είναι θετική, δηλαδή υπάρχουν σημαντικά υπολείμματα φυτοφαρμάκων, τότε καταγράφεται το όνομα του έμπορα που τα προμήθευσε και στην επόμενη μετακίνηση προϊόντων του συγκεκριμένου, «πιθανό να γίνει και δέσμευση του φορτίου μέχρι να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των νέων αναλύσεων που θα γίνουν στο φορτίο αυτό».

    Ανέφερε ότι στο παρελθόν υπήρξαν πολύ μεμονωμένες τέτοιες περιπτώσεις, ενώ απαντώντας σε άλλη ερώτηση κατά πόσο υπάρχει περίπτωση λόγω του ετεροχρονισμού, να διατεθούν τέτοια προϊόντα στην αγορά και μετά να διαπιστωθεί ότι ήταν ακατάλληλα, ανέφερε ότι «ναι αυτό συμβαίνει και για προϊόντα που διακινούνται στις ελεύθερες περιοχές από τρίτες χώρες, αυτή είναι η διαδικασία».

    [02] ΥΠΑΜ: Η Τουρκία μένει εκτεθειμένη διεθνώς

    Η Τουρκία, στην απουσία επιχειρημάτων και νομιμότητας, καταφεύγει στις απειλές και στις προκλήσεις, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Αμυνας Δημήτρης Ηλιάδης, τονίζοντας ότι «η Τουρκία μένει εκτεθειμένη διεθνώς».

    Ο κ. Ηλιάδης μιλούσε στο συνέδριο με θέμα «Νέες απειλές και προκλήσεις για την περιφερειακή ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο», που οργάνωσαν το Κέντρο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ρωσίας στην Κύπρο.

    Ο Υπουργός Αμυνας ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θα προβάλουμε τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και θα προωθήσουμε το διάλογο για την περιοχή και με τους ανθρώπους της περιοχής».

    Σημείωσε ότι «ο εντοπισμός σημαντικών αποθεμάτων φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ δημιουργεί νέες προοπτικές για τη χώρα μας».

    [03] Πολύ σύντομα η επέκταση υπηρεσιών ιατρικής φροντίδας, λέει το Υπ. Υγείας

    Πολύ σύντομα θα ανακοινωθεί η επέκταση των υπηρεσιών παροχής ιατρικής φροντίδας στο σπίτι και νοσηλευτική φροντίδα σε ιατρικά κέντρα, προκειμένου να καλύπτεται μεγαλύτερος αριθμός χρόνιων ασθενών, αναφέρει το Υπουργείο Υγείας σε ανακοίνωσή του με αφορμή δημοσιεύματα στον ημερήσιο Τύπο και ρεπορτάζ τηλεοπτικών σταθμών σχετικά με το θέμα της νοσηλείας και της φροντίδας χρόνιων ασθενών.

    Το Υπουργείο Υγείας προσεγγίζει το θέμα της φροντίδας των ασθενών με την δέουσα σοβαρότητα και καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για επίλυση των προβλημάτων που παρουσιάζονται με στόχο την παροχή αυξημένης ποιότητας ιατρικών υπηρεσιών στους πολίτες, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    Σημειώνει ότι το Υπουργείο Υγείας προσπαθεί εδώ και μήνες να επιλύσει τα προβλήματα που παρουσιάζονται στη νοσηλεία και φροντίδα χρόνιων ασθενών με τη λήψη δράσεων που συνδυάζουν την παροχή ιατρικής φροντίδας στο σπίτι των ασθενών και νοσηλευτική φροντίδα σε ιατρικά κέντρα``, προσθέτοντας ότι δεκάδες ασθενείς επωφελούνται από αυτές τις υπηρεσίες χωρίς να παρουσιάζονται οποιαδήποτε προβλήματα.

    Το Υπουργείο αναγνωρίζει τις αυξημένες ανάγκες που προέκυψαν τον τελευταίο καιρό, προσθέτοντας ότι ``πολύ σύντομα θα ανακοινωθεί η επέκταση των εν λόγω υπηρεσιών, έτσι ώστε να καλύπτεται μεγαλύτερος αριθμός ασθενών με ποιοτικά αναβαθμισμένη φροντίδα``.

    [04] Επανένωση της Κύπρου εύχεται ο Πολωνός Πρόεδρος

    Την ευχή να εξευρεθεί μια συμφωνημένη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού, που να επανενώνει το νησί και τον λαό το συντομότερο δυνατό, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Πολωνίας Bronislaw Komorowski, προσθέτοντας ότι διαπίστωσε ιδίοις όμμασι την κατάσταση στην Κύπρο.

    Αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη της Κύπρου στην Πολωνία Ανδρέα Ζήνωνος, στις 11 Απριλίου, ο κ. Komorowski είπε, επίσης, ότι η χώρα του είναι πρόθυμη να προσφέρει τη συνεργασία της στην Κύπρο κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ.

    Ο κ. Ζήνωνος συνεχάρη τον Πρόεδρο κ. Komorowski για την επιτυχημένη Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ και έγινε ανταλλαγή απόψεων για διάφορα θέματα που αναμένεται να απασχολήσουν την Κυπριακή Προεδρία.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 24 April 2012 - 13:29:14 UTC