Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-04-24

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Οι προκλήσεις και απειλές στην Αν. Μεσόγειο στο επίκεντρο συνεδρίου
  • [02] Παρέμβαση Μαυρογιάννη για το ΠΔΠ στις Βρυξέλλες
  • [03] ΥΠΟΙΚ: Στόχος η μείωση του ελλείμματος

  • [01] Οι προκλήσεις και απειλές στην Αν. Μεσόγειο στο επίκεντρο συνεδρίου

    Στις νέες προκλήσεις και απειλές που αναδύονται για την περιφερειακή ασφάλεια των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου, ιδιαίτερα μετά τις εξεγέρσεις της Αραβικής Ανοιξης, τις επιπτώσεις στη Συρία και τις εξελίξεις στο Ιράν, αναφέρθηκαν οι ομιλητές συνεδρίου που διοργάνωσε το Κυπριακό Κέντρο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας με τη ρωσική Πρεσβεία στην Κύπρο.

    Στο χαιρετισμό του κατά το πρωινό μέρος του συνεδρίου, ο Πρέσβης της Ρωσίας στην Κύπρο Vyacheslav Shumskiy αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χώρες στην περιοχής της ΝΑ Μεσογείου, καθώς και στην κατάσταση που διαμορφώθηκε μετά την Αραβική άνοιξη. Το χαιρετισμό απηύθυνε εκ μέρους του Ρώσου Πρέσβη ο Γραμματέας Α' της Ρωσικής Πρεσβείας στην Κύπρο Dimitry Andreyko. Οπως ανέφερε κ. Shumskiy, η Κύπρος παραμένει στο επίκεντρο της διεθνούς προσοχής, λόγω της ανακάλυψης των υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της, αλλά και λόγω της επερχόμενης Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ.

    Ο κ. Shumskiy αναφέρθηκε και στην κατάσταση στη Συρία, λέγοντας ότι η κλιμάκωση της βίας αποσταθεροποιεί τόσο την ίδια την χώρα, όσο και την ευρύτερη περιοχή. Είπε ότι η όποια παρέμβαση στη Συρία, είτε υπέρ της μίας είτε της άλλης πλευράς, θα επιδεινώσει περεταίρω την κατάσταση και συμπλήρωσε ότι το ενδιαφέρον της Ρωσίας επικεντρώνεται στον τερματισμό της βίας στη χώρα.

    Ο πρώην Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Γεράσιμος Αρσένης ανέφερε στη δική του παρέμβαση ότι οι χώρες στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν από κοινού τα υποθαλάσσια ενεργειακά τους κοιτάσματα και ξεκινώντας από τον τομέα της ενέργειας, θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε μια συνεργασία περιφερειακής ενοποίησης. Είπε ότι τη στιγμή που η ευρύτερη περιοχή μετατρέπεται σε έναν χώρο με αναβαθμισμένη ενεργειακή σημασία, δεν πρέπει να επιτραπεί σε ξένες δυνάμεις και στις πολυεθνικές εταιρείες να προσεγγίσουν την περιοχή κατά τρόπο διχαστικό, αλλά κάτω από μια κοινή προσέγγιση την οποία θα πρέπει να επεξεργαστούν από κοινού οι χώρες αυτές.

    [02] Παρέμβαση Μαυρογιάννη για το ΠΔΠ στις Βρυξέλλες

    Το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) της ΕΕ για την περίοδο 2014-2020, συζητήθηκε στη συνεδρία του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων. Την Κύπρο εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Προεδρίας για Ευρωπαϊκά Θέματα Ανδρέας Δ. Μαυρογιάννης.

    Η Δανική Προεδρία παρουσίασε το αναθεωρημένο προσχέδιο του πλαισίου διαπραγμάτευσης που ετοίμασε για τα δύο Κεφάλαια που αφορούν κυρίως την Πολιτική Συνοχής και την Κοινή Γεωργική Πολιτική.

    Ο κ. Μαυρογιάννης στην παρέμβασή του ευχαρίστησε τη Δανική Προεδρία για τις προσπάθειές της για πρόοδο και τόνισε τη μεγάλη σημασία των δύο αυτών πολιτικών για την Κύπρο, ιδιαίτερα της Πολιτικής Συνοχής. Υπογράμμισε ότι οι ιδιαίτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κύπρος, ως μικρό νησιώτικο κράτος μέλος στην περιφέρεια της ΕΕ με μόνιμα φυσικά μειονεκτήματα, δεν αναγνωρίζονται επαρκώς από το προτεινόμενο πλαίσιο. Η Κύπρος, ανέφερε, είναι το κράτος μέλος με τη μεγαλύτερη απόσταση από το οικονομικό κέντρο της ΕΕ και αυτό έχει αρνητικές επιπτώσεις στη συμμετοχή της στην Εσωτερική Αγορά.

    Στο πλαίσιο αυτό, ο Υφυπουργός Προεδρίας για Ευρωπαικά Θέματα, ζήτησε όπως οι ιδιαιτερότητες της Κύπρου ληφθούν υπόψη και εξέφρασε την άποψη ότι υπάρχουν ευέλικτοι τρόποι για να αντιμετωπιστεί η περίπτωσή της, χωρίς ιδιαίτερες επιπτώσεις στο συνολικό προϋπολογισμό. Σχετικά με τα κριτήρια κατανομής του δημοσιονομικού φακέλου για την αγροτική ανάπτυξη, ο κ. Μαυρογιάννης σημείωσε ότι θα πρέπει να είναι δίκαια, αντικειμενικά και να σχετίζονται με τις προτεραιότητες της αγροτικής ανάπτυξης και τις ανάγκες των κρατών μελών.

    [03] ΥΠΟΙΚ: Στόχος η μείωση του ελλείμματος

    Η Κυβέρνηση, όπως διαβεβαίωσε και ο Υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή, παραμένει προσηλωμένη στο στόχο που έθεσε για το 2012 για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 2,5%, τονίζει σε ανακοίνωση το Υπουργείο Οικονομικών, σχολιάζοντας τα στοιχεία για την πορεία της κυπριακής οικονομίας κατά το 2011 που δόθηκαν τη Δευτέρα στη δημοσιότητα από την Eurostat, αλλά και σημερινές δηλώσεις κοινοβουλευτικών κομμάτων.

    Αναφέρει επίσης ότι ``η Κυβέρνηση παραμένει δεσμευμένη για την άμεση προώθηση της νομοθεσίας περί ισοσκελισμένου προϋπολογισμού που βασίζεται στη δημοσιονομική συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία υπογράφηκε και από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας στις 2 Μαρτίου του 2012`` και τονίζει ότι ``η οποιαδήποτε αχρείαστη κινδυνολογία, η οποία εκφράζεται με ακραίο τρόπο, δεν βοηθά ποσώς στην επίτευξη των στόχων και των επιδιώξεων της κυπριακής οικονομίας``.

    Αναφέροντας ότι το 2011 ήταν όντως μια δύσκολη χρονιά για την κυπριακή οικονομία, το Υπουργείο Οικονομικών σημειώνει ότι ``από τα τέλη του Καλοκαιριού του 2011 ξεκίνησε μια προσπάθεια της Κυβέρνησης, με την πολύτιμη συμβολή των κοινοβουλευτικών κομμάτων και των κοινωνικών εταίρων και με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για την ετοιμασία και υιοθέτηση τριών πακέτων μέτρων για την οικονομία, η οποία απέσπασε και τα ευμενή σχόλια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής``.

    ``Με την υιοθέτηση των μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης έγινε κατορθωτό να συγκρατηθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα για το 2011 στο 6,3%, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις του Υπουργείου Οικονομικών που έκαναν λόγο για συγκράτηση του δημοσιονομικού ελλείμματος σε ένα ποσοστό κοντά στο 6%``, προσθέτει. Οσον άφορα την αύξηση που παρατηρήθηκε στο δημόσιο χρέος, το Υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι αυτό αυξήθηκε κατά 4,7 ποσοστιαίες μονάδες, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat και ``οφείλεται στη σύναψη διμερούς συμφωνίας δάνειου με τη Ρωσία, ώστε να καλυφτούν πλήρως οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Κυπριακής Δημοκρατίας για το 2012``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 24 April 2012 - 19:29:08 UTC