Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-04-29

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η Κυβέρνηση καταγγέλλει τις τουρκικές παρανομίες
  • [02] Ομήρου: Η διεθνής κοινότητα να αντιδράσει στη νέα πρόκληση
  • [03] Υπ. Εργασίας: Στόχος η επαναφορά των ρυθμών ανάπτυξης
  • [04] Πορεία Χριστοδούλας στην ελεύθερη Κύπρο

  • [01] Η Κυβέρνηση καταγγέλλει τις τουρκικές παρανομίες

    Καταγγέλλει τις παρανομίες της Τουρκίας και προβαίνει σε όλες τις δέουσες ενέργειες για υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου η Κυβέρνηση, τονίζει σε γραπτή δήλωσή του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

    Σχολιάζοντας τις αποφάσεις της Τουρκίας για παραχώρηση αδειών εκτέλεσης πετρελαϊκών εργασιών σε περιοχές που τέμνουν της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος αναφέρει ότι «αποτελούν συνέχεια των ενεργειών της, οι οποίες παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και, ειδικότερα, το Δίκαιο της Θάλασσας».

    «Η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας καταγγέλλει τις παρανομίες και την προκλητικότητα της Τουρκίας και προβαίνει σε όλες τις δέουσες ενέργειες για υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας» καταλήγει ο Εκπρόσωπος.

    [02] Ομήρου: Η διεθνής κοινότητα να αντιδράσει στη νέα πρόκληση

    Είναι καθήκον της διεθνούς και της ευρωπαϊκής κοινότητας να αντιδράσουν, δήλωσε την Κυριακή ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, κληθείς να σχολιάσει τη νέα πρόκληση των Τούρκων οι οποίοι ανακοίνωσαν και επισήμως με δημοσίευση στην εφημερίδα της τουρκικής Κυβερνήσεως ότι θα προχωρήσουν σε έρευνες για υδρογονάνθρακες σε πέντε οικόπεδα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου.

    Ο κ. Ομήρου είπε πως είναι προφανές ότι η Τουρκία στα πλαίσια ενός ευρύτερου σχεδιασμού, που περιλαμβάνει και προκλήσεις μετά την 1η Ιουλίου, δηλαδή μια προσπάθεια αναγνώρισης του ψευδοκράτους, άνοιγμα της περιοχής των Βαρωσίων, υπό τουρκική διοίκηση, επιχείρηση δρομολόγησης απευθείας εμπορίου των κατεχομένων με τις χώρες μέλη της ΕΕ, αποσκοπεί συνολικά να δημιουργήσει ένα κλίμα έντασης και αποσταθεροποίησης στην περιοχή.

    «Είναι φανερό ότι η Τουρκία, συνεχίζοντας την πάγια τακτική της να συμπεριφέρεται ως διεθνής ταραξίας, διεθνής πειρατής, επιχειρεί να δημιουργήσει ένταση στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής, προσθέτοντας πως «εμείς δίνουμε το μήνυμα ότι είμαστε για την ειρήνη, για την ασφάλεια, τη συνεργασία και τη σταθερότητα στην περιοχή, Κύπρος και Ελλάδα, διότι οι απειλές αφορούν και την Ελλάδα».

    Είπε πως ιδιαίτερα η ΕΕ η οποία έχει αίτηση της Τουρκίας για να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή οικογένεια «ασφαλώς δεν μπορεί πλέον να περιορίζεται σε μια παθητική αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων που αφορούν και την ίδια την ΕΕ», αφού όπως ανέφερε, η άρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει την Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ είναι μια πρόκληση και ένα ράπισμα για την ΕΕ.

    «Για αυτό όλες αυτές οι προκλήσεις πρέπει να απαντηθούν όχι από την Κυπριακή Δημοκρατία, όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από τη διεθνή, και ιδιαίτερα από την ευρωπαϊκή κοινότητα», ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής.

    Ο κ. Ομήρου ανέφερε πως «καθήκον της διεθνούς και της ευρωπαϊκής κοινότητας, που έχουν ήδη καταδικάσει παρόμοιες συμπεριφορές στο παρελθόν και που έχουν με κατηγορηματικότητα αναγνωρίσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης, είναι να αντιδράσουν».

    [03] Υπ. Εργασίας: Στόχος η επαναφορά των ρυθμών ανάπτυξης

    Η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλα Χαραλάμπους δήλωσε την Κυριακή ότι ο στόχος για μείωση της ανεργίας είναι άμεσα συνυφασμένος με τα θέματα της ανάπτυξης και η κυβέρνηση επικεντρώνεται στο να επαναφέρει την κυπριακή οικονομία σε ρυθμούς ανάπτυξης και ο ιδιωτικός τομέας έχει να δώσει τη δική του συμβολή σ` αυτή την προσπάθεια.

    Σε δηλώσεις στο περιθώριο της 37ης Πορείας Χριστοδούλας στη Λάρνακα που πραγματοποιήθηκε στην Πλατεία Φοινικούδων, η κ. Χαραλάμπους ερωτήθηκε για το νέο πρόγραμμα για την ανεργία το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή από το Υπουργείο Εργασίας τις επόμενες ημέρες.

    Αφού ανέφερε ότι το σχέδιο έχει ήδη εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο, η Υπουργός είπε ότι μέσα από αυτό ``θα επιδοτούμε την πρόσληψη ηλικιακά νέων ανέργων δηλαδή μέχρι 29 ετών και ανέργων με μακροχρόνια ανεργία πέραν των επτά μηνών, θα επιδοτούμε το 50% του μισθολογικού κόστους για τις επιχειρήσεις που θα εγκριθούν να ενταχθούν στο σχέδιο. Εάν ο τομέας που θα τοποθετηθούν αυτοί οι άνεργοι είναι ο κατασκευαστικός τομέας τότε η επιδότηση θα φτάνει μέχρι το 65%``.

    Πρόσθεσε πως εντός των προσεχών ημερών ``θα είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε αιτήσεις και στόχος μας είναι μέσα από αυτό το έργο να τοποθετήσουμε περίπου χίλια άνεργα άτομα σε θέσεις εργασίας``.

    [04] Πορεία Χριστοδούλας στην ελεύθερη Κύπρο

    Ο Αvτικαρκιvικός Σύvδεσμoς Κύπρoυ πραγματoπoίησε την Κυριακή την 37η Πoρεία Χριστoδoύλας, σε όλες τις επαρχίες της Κύπρου, με σύνθημα «Ο καρκίνος αφορά εμένα, εσένα, όλους μας - βοήθησε και εσύ με όποιον τρόπο μπορείς».

    Στη Λευκωσία η 37η Πoρεία Χριστoδoύλας ξεκίνησε από το νοσηλευτικό κέντρο ανακουφιστικής φροντίδας ``Αροδαφνούσα``.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας είπε σε χαιρετισμό του, τον οποίο ανέγνωσε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Γιώργος Δημοσθένους, ότι ``η σημερινή μέρα αποτελεί ένα διαχρονικό σύμβολο για την κυπριακή κοινωνία. Είναι ένα σύμβολο ακόμα για το δικαίωμα στη ζωή``.

    Τόνισε ακόμα ότι ο καρκίνος αποτελεί την δεύτερη αιτία θανάτου πανευρωπαϊκά και είναι ιδιαίτερη προτεραιότητα της Κυβέρνησης.

    Ο Υπουργός Οικονομικών και Πρόεδρος του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου Βάσος Σιαρλή, είπε ότι ``θα πρέπει να δώσουμε την υπόσχεση ότι θα βοηθούμε πάντα τον συνάνθρωπο μας» και πρόσθεσε ότι ``η Πορεία Χριστοδούλας έχει καθιερωθεί ως η κορυφαία εκδήλωση αλληλεγγύης γνήσιου αλτρουισμού`` προς τους καρκινοπαθείς και τις οικογένειες τους.

    Ανάλογες πορείες πραγματοποιήθηκε και στις άλλες πόλεις και δήμους της ελεύθερης Κύπρου.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 29 April 2012 - 11:29:10 UTC