Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-04-30

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Απάντηση Χριστόφια στις τουρκικές απειλές
  • [02] Εταιρείες μεσαίου μεγέθους για τον β` γύρο αδειοδοτήσεων
  • [03] Aρχαίοι τάφοι φοινικικής περιόδου ανακαλύφθηκαν στη Λάρνακα

  • [01] Απάντηση Χριστόφια στις τουρκικές απειλές

    Οι απειλές της Τουρκίας δεν πρόκειται να μας λυγίσουν, τονίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, δηλώνοντας παράλληλα ότι αν η Τουρκία αλλάξει ρότα και βοηθήσει στην επίλυση του Κυπριακού, έχει και η ίδια να κερδίσει από την εκμετάλλευση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κλήθηκε από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει την κίνηση της Αγκυρας να εκδώσει άδειες για έρευνες για υδρογονάνθρακες σε περιοχές που παραβιάζουν πέντε οικόπεδα της κατοχυρωμένης μέσω διακρατικών συμφωνιών κυπριακής ΑΟΖ, ενώ παραβιάζουν και την ελληνική ΑΟΖ.

    «Θέλω να καταδικάσω με όλη τη δύναμη της ψυχής μου τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις της Τουρκίας, οι οποίες στοχεύουν να θέσουν εμπόδια στη Κυπριακή Δημοκρατία σε ό,τι αφορά στην εκμετάλλευση της δικής της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης για φυσικό αέριο», δήλωσε στο ΚΥΠΕ.

    Η Τουρκία, πρόσθεσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, «είναι μια χώρα, η οποία λειτουργεί παράξενα, θα έλεγα. Ενώ γνωρίζει ότι οι απειλές δεν πρόκειται να μας λυγίσουν -και δηλώνω ότι δεν θα μας λυγίσουν οι απειλές- από την άλλη δείχνει να μην κατανοεί και το δικό της συμφέρον σε αυτήν την περίπτωση».

    Συνεχίζοντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέφερε δήλωσή του «από το πιο επίσημο βήμα της διεθνούς αμφικτιονίας, της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ότι η ανεύρεση και πιθανή εκμετάλλευση υδρογονανθράκων από την Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει να ζημιώσει τίποτα τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας».

    Εχουν να κερδίσουν οι Τουρκοκύπριοι, τόνισε στις δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ και πρόσθεσε «ότι δεν έχει να χάσει τίποτα και η Τουρκία. Αν η Τουρκία ακολουθήσει μία πολιτική σεβασμού της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλάξει ρότα και βοηθήσει στην επίτευξη μιας λύσης του Κυπριακού, βιώσιμης, λειτουργικής, στηριγμένης σε αρχές και στη βάση που έχουν καθορίσει τα Ηνωμένα Εθνη μέσω του Συμβουλίου Ασφαλείας, στις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της οποίας θέλει να γίνει μέλος, έχει να κερδίσει και η ίδια».

    Η Κύπρος, δήλωσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, σε περίπτωση δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, φυσιολογικά θα συνεργαστεί και με την Ελλάδα και με την Τουρκία, και με το Ισραήλ, και με το Λίβανο, και με την Αίγυπτο, με όλες τις συνορεύουσες θαλάσσια χώρες, περιλαμβανομένης και της Τουρκίας. «Και προτρέχω και προστρέχω να προκαταλάβω τις οποιεσδήποτε επιθέσεις ένεκα αυτής της τοποθέτησης: Κάνω ξεκάθαρο ότι η Κύπρος και η Τουρκία - πάντοτε μετά από δίκαιη, βιώσιμη λύση του Κυπριακού, την αποχώρηση των στρατευμάτων, των εποίκων, τον τερματισμό των οποιωνδήποτε προσπαθειών της Τουρκίας να ελέγχει και να κρατά όμηρο την Κύπρο, είναι καταδικασμένες να συνεργαστούν».

    Δεν μπορούμε, συνέχισε, να μετακινήσουμε τη γεωγραφική θέση ούτε της Τουρκίας ούτε της Κύπρου. «Κατά συνέπεια, θα πρέπει να κατανοήσει η Τουρκία ότι αν θέλει να ενταχθεί στην ΕΕ, αν θέλει να είναι ένα σύγχρονο κράτος, όπως ισχυρίζονται οι ηγέτες του - και όχι ένας χωροφύλακας της περιοχής- πρέπει να βοηθήσει εδώ και τώρα στην επίλυση του Κυπριακού και να τερματίσει τις απειλές και τους όποιους τυχοδιωκτισμούς».

    Ερωτηθείς κατά πόσον έχουν ήδη γίνει διαβήματα και προς ποιες κατευθύνσεις για καταγγελία των τουρκικών προκλήσεων, ο Πρόεδρος Χριστόφιας δήλωσε ότι «γίνονται ήδη διαβήματα προφορικά και θα γίνουν και γραπτώς προς τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

    Σε ερώτηση ποια είναι η αντίδραση των αποδεκτών των διαβημάτων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι «υπάρχει μια συνεχής επαναβεβαίωση και από πλευράς ΕΕ και από πλευράς μόνιμων μελών Συμβουλίου Ασφαλείας, τους οποίους είδα όλους, αλλά και από πλευράς μη μονίμων μελών του ΣΑ, ότι σέβονται και υπερασπίζονται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας με βάση το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας».

    Αυτό, κατέληξε, είναι ξεκάθαρο, «αλλά είμαι σίγουρος ότι και με τα γραπτά διαβήματα θα επαναβεβαιωθεί».

    [02] Εταιρείες μεσαίου μεγέθους για τον β` γύρο αδειοδοτήσεων

    Αρκετά μεγάλο είναι το ενδιαφέρον των ξένων εταιρειών για τον β' γύρο αδειοδοτήσεων για έρευνα και ακολούθως εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στα θαλάσσια οικόπεδα της Κύπρου στην Αποκλειστική της Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ).

    Οπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, ενδιαφέρον επιδεικνύουν κυρίως μεσαίου μεγέθους εταιρείες από χώρες της ΕΕ, την Νορβηγία, την Αμερική και τον Καναδά. Μέχρι στιγμής δεν υποβλήθηκαν αιτήσεις από ρωσικές ή κινέζικες εταιρείες.

    Η διορία για αιτήσεις για τον β' γύρο αδειοδοτήσεων, ο οποίος ανακοινώθηκε στην επίσημη εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις 11 Φεβρουαρίου, λήγει στις 11 Μαΐου.

    Σημειώνεται ότι η χορήγηση των αδειών θα γίνει για κάθε οικόπεδο ξεχωριστά και αφορά όλα τα τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ πλην του τεμαχίου 12, το οποίο έχει εξασφαλίσει από τον πρώτο γύρο αδειοδότησης η εταιρεία Noble.

    [03] Aρχαίοι τάφοι φοινικικής περιόδου ανακαλύφθηκαν στη Λάρνακα

    Αρχαίοι τάφοι που ανάγονται μεταξύ του 4ου και του 6ου αιώνα π.χ, Φοινικικής περιόδου ανακαλύφθηκαν χθες Κυριακή στην περιοχή της Φανερωμένης στη Λάρνακα στα πλαίσια των εκσκαφών που εκτελούνται για τη Β φάση του αποχετευτικού συστήματος.

    Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους που έσπευσαν επί τόπου οι τάφοι δεν αποκλείεται να αποτελούν προέκταση του αρχαίου λαξευτού τάφου, γνωστού ως κατακόμβη, που επίσης χρονολογείται τον 4ο αιώνα π.χ. και βρίσκεται κάτω από την παλιά εκκλησία της Παναγίας της Φανερωμένης.

    Την περιοχή επισκέφθηκε το πρωί ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Λουρουτζιάτης, ο οποίος ενημερώθηκε για τα νέα ευρήματα και σε δηλώσεις του είπε ότι ``οι εργασίες για το αποχετευτικό σύστημα θα σταματήσουν προσωρινά στο συγκεκριμένο σημείο της λεωφόρου Φανερωμένης, μέχρι να διαπιστωθεί, σε συνεννόηση με το τμήμα Αρχαιοτήτων, εάν συντρέχει λόγος να συνεχιστούν οι ανασκαφές στη συγκεκριμένη τοποθεσία για ανεύρεση τυχόν νέων αρχαιολογικών ευρημάτων``.

    Πρόσθεσε ότι «η ανακάλυψη των φοινικικών τάφων αποτελεί ακόμα μία ένδειξη ότι η Λάρνακα είναι μια πόλη γεμάτη με ιστορία. Είναι μια περιοχή που αδιάλειπτα κατοικείται εδώ και τέσσερις χιλιάδες χρόνια και η ανεύρεση αρχαίων τάφων και ιδιαίτερα σαρκοφάγων αποδεικνύει του λόγου το αληθές».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 30 April 2012 - 13:29:08 UTC