Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-05-09

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκδηλώσεις στην Κύπρο για την Ημέρα της Ευρώπης
  • [02] Μήνυμα Υπουργού Παιδείας για την Ημέρα της Ευρώπης
  • [03] Η Τουρκία δεν μπορεί να θέτει όρους, τόνισε ο Τσέχος ΥΠΕΞ
  • [04] ΥΠΟΙΚ: Οι εξελίξεις στην Ελλάδα χρήζουν προβληματισμού

  • [01] Εκδηλώσεις στην Κύπρο για την Ημέρα της Ευρώπης

    Σειρά εκδηλώσεων προγραμματίζει με την ευκαιρία της Ημέρας της Ευρώπης, που γιορτάζεται σήμερα, 9 Μαΐου, η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, με στόχο την προώθηση της Ευρώπης στους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αντιπροσωπείας της Κομισιόν στην Κύπρο, οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν την Τρίτη 8 Μαΐου με τη διοργάνωση ανοιχτής συζήτησης, υπό τον τίτλο «Ενεργός Γήρανση και Πολιτισμός», στο Παττίχειο Κέντρο Ενασχόλησης Ενηλίκων, στη Λεμεσό.

    Την εκδήλωση διοργανώνουν από κοινού η Αντιπροσωπεία της Κομισιόν στην Κύπρο και το Συντονιστικό Συμβούλιο Πολιτιστικών Φορέων Λεμεσού.

    Αύριο, Ημέρα της Ευρώπης, ο Δήμος Λακατάμιας διοργανώνει εκδήλωση στις 18.00, στην οποία θα μιλήσουν ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Γεώργιος Μαρκοπουλιώτης και ο Δήμαρχος Λακατάμιας Λουκάς Ιατρού.

    Η Πρεσβεία της Δανίας, η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο και το Γραφείο του Ευρωκοινοβουλίου στην Κύπρο, διοργανώνουν από κοινού, στις 10 Μαΐου, δεξίωση στο εστιατόριο Παλιό Μωσαϊκό στην κατεχόμενη Λευκωσία, από τις 19.00 μέχρι τις 21.30.

    Το Σάββατο, 12 Μαΐου, όλοι οι λάτρεις της ποδηλασίας καλούνται να συμμετάσχουν στον ποδηλατικό γύρο της Λευκωσίας, που θα ξεκινήσει στις 10.30 μπροστά από το Σπίτι της Ευρώπης στη Λευκωσία, με στόχο την προώθηση της πράσινης διακίνησης και της ποδηλατικής κουλτούρας στην πρωτεύουσα.

    Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν η Πρέσβης της Δανίας στην Κύπρο Kirsten Geelan, ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Κομισιόν στην Κύπρο και οι Υπουργοί Γεωργίας και Συγκοινωνιών, Σοφοκλής Αλετράρης και Ευθύμιος Φλουρέντζου, αντίστοιχα.

    Την Τετάρτη 16 Μαΐου το 12ο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Φάρος ξεκινά με μια συναυλία των Lars Hannibal και Michala Petri στο Shoe Factory, με την υποστήριξη της δανέζικης πρεσβείας. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί και στην κατεχόμενη Λευκωσία την Πέμπτη 17 Μαΐου.

    Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν την Κυριακή 13 Μαΐου με το φεστιβάλ που θα γίνει στην Παραλία των Φοινικούδων στη Λάρνακα από τις 18.00 μέχρι τις 23.00.

    Το φεστιβάλ περιλαμβάνει καλλιτεχνικό πρόγραμμα από το Λάρκου Λάρκου, το Κουαρτέτο Χάρη Ιωάννου, το Tango project και δραστηριότητες για παιδιά, ενώ θα λειτουργούν περίπτερα για την παροχή ενημερωτικού υλικού, από τους διοργανωτές και τις Πρεσβείες των χωρών –μελών της ΕΕ στην Κύπρο.

    Το φεστιβάλ συνδιοργανώνουν η Αντιπροσωπεία της Κομισιόν στην Κύπρο, το Γραφείο του Ευρωκοινοβουλίου στην Κύπρο, το ΓΤΠ, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πληροφόρησης στη Λάρνακα και ο Δήμος Λάρνακας, μαζί με τις Πρεσβείες των χωρών –μελών της ΕΕ στην Κύπρο.

    [02] Μήνυμα Υπουργού Παιδείας για την Ημέρα της Ευρώπης

    Γιορτάζοντας σήμερα την Ημέρα της Ευρώπης, τιμούμε τους πρωτεργάτες της ευρωπαϊκής ενοποίησης και προσδοκούμε ότι τα οράματα που συνδέουν τους λαούς της Ευρώπης θα μπορέσουν κάποτε να πραγματοποιηθούν στην ολότητά τους, αναφέρει ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Γιώργος Δημοσθένους σε μήνυμά του για την Ημέρα της Ευρώπης προς τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τους σπουδαστές.

    Ο κ. Δημοσθένους σημειώνει πως ``ταυτόχρονα προβληματιζόμαστε για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα αρκετοί πολίτες χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αναζητούμε τις προτάσεις που θα συνεχίσουν να οδηγούν την Ευρωπαϊκή Ένωση στην ειρήνη, την πρόοδο, την ευημερία και την ισότιμη συμμετοχή όλων των κατοίκων της στα αγαθά της τεχνολογικής προόδου και της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ανάπτυξης``.

    Ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι ανάμεσα στους βασικούς κοινούς στόχους των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία ανήκει από το 2004 και η Κυπριακή Δημοκρατία, περιλαμβάνονται η προάσπιση και η εμπέδωση της δημοκρατίας, η διασφάλιση της ευημερίας και της αρμονικής και ισόρροπης ανάπτυξης, η κοινωνική προστασία και η ισότητα ανδρών και γυναικών, η υπεράσπιση των αξιών της ανεκτικότητας, του σεβασμού και της αμοιβαίας κατανόησης, η προστασία των καταναλωτών και η βιώσιμη ανάπτυξη.

    Η ένταξη της πατρίδας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το 2004, υπήρξε ένα σημαντικό ιστορικό γεγονός, που έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα για τον τόπο μας, τόσο στον πολιτικό τομέα, όσο και στην οικονομική ζωή και σε κάθε τομέα ανθρώπινης ανάπτυξης και δράσης. Φέτος μάλιστα στα πλαίσια της Ευρώπης των ισότιμων ευκαιριών και των ίσων υποχρεώσεων, η Κύπρος θα προεδρεύσει για πρώτη φορά του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από την 1η Ιουλίου μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2012.

    [03] Η Τουρκία δεν μπορεί να θέτει όρους, τόνισε ο Τσέχος ΥΠΕΞ

    Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών της Τσεχίας Karel Schwarzenberg δήλωσε ότι καμία χώρα εκτός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δηλαδή η Τουρκία, μπορεί να θέτει προϋποθέσεις για μέλος της ΕΕ.

    Ο κ. Schwarzenberg, ο οποίος βρέθηκε στην Κύπρο για επίσκεψη εργασίας κατόπιν πρόσκλησης της Υπουργού Εξωτερικών Ερατούς Κοζάκου-Μαρκουλλή, σε δηλώσεις μετά από συνάντηση με την κ. Μαρκουλλή, είπε ότι η Τουρκία θα πρέπει να χρησιμοποιήσει προς όφελός της την προεδρία της Κύπρου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

    Στις δηλώσεις της, η κ. Μαρκουλλή καλωσόρισε τον Τσέχο ομόλογό της, λέγοντας ότι Κύπρος και Τσεχία έχουν μακροχρόνιες και πολύ δυνατές σχέσεις φιλίας και συνεργασία για ένα αριθμό θεμάτων και σε πολλούς τομείς.

    Ως μέλη της ΕΕ που ενταχθήκαμε μαζί την 1η Μαΐου 2004, «βρισκόμαστε σε αυτή την πολύ σημαντική πορεία στην οικογένεια της ΕΕ», είπε προσθέτοντας ότι η Δημοκρατία της Τσεχίας ήδη είχε μια επιτυχή προεδρία και ότι η Κύπρος θα αναλάβει την προεδρία σε λιγότερο από δύο μήνες.

    Συζητήσαμε όλα τα θέματα, περιλαμβανομένου των διμερών σχέσεων και πώς μπορούμε να ενδυναμώσουμε τις σχέσεις μας, συμπλήρωσε.

    Δήλωσε περαιτέρω ότι συζήτησαν περιφερειακά θέματα, θέματα που άπτονται του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, τη Νότια Γειτονία και τα θέματα της Αραβικής Ανοιξης. Ενημέρωσε, επίσης, τον Τσέχο ομόλογό της για το Κυπριακό.

    «Προσβλέπουμε σε μια πιο δυνατή και στενότερη συνεργασία», ανέφερε.

    Από την πλευρά του, ο κ. Schwarzenberg συνεχάρη την κ. Μαρκουλλή για την επικείμενη προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, λέγοντας ότι είναι μια «πολύ συναρπαστική εμπειρία» και εκφράζοντας την εκτίμηση ότι η Κύπρος «θα τα καταφέρει πολύ καλά».

    Ο κ. Schwarzenberg διαβεβαίωσε ότι η χώρα του θα προσφέρει κάθε βοήθεια που θα ζητηθεί από την Κύπρο για τα θέματα της προεδρίας.

    Αναφερόμενος στις απειλές της Τουρκίας να παγώσει τις σχέσεις της με την ΕΕ λόγω ανάληψης της προεδρίας από την Κύπρο, ο κ. Schwarzenberg είπε ότι «είμαστε πολύ απογοητευμένοι γιατί μια γείτονα χώρα της Κύπρου, που λέει ότι θέλει να γίνει μέλος της ΕΕ, αντί να εκμεταλλευθεί την ευκαιρία που της παρέχεται με την Κύπρο για να ολοκληρώσει τις φιλοδοξίες της να γίνει μέλος, προφανώς συμπεριφέρεται με τον λανθασμένο τρόπο έναντι της Κυπριακής Προεδρίας».

    Ο κ. Schwarzenberg διαβεβαίωσε ότι η ΕΕ και τα κράτη μέλη της δεν θα αφήσουν κανένα στον κόσμο να τους εκβιάζει. Τα κράτη μέλη δικαιούνται να αναλάβουν την προεδρία. «Βλέπετε, κανείς εκτός (ΕΕ) δεν γίνεται να αναμιγνύεται ή να διακηρύσσει όρους και ελπίζω ότι η Τουρκία θα αντιληφθεί ότι η Κυπριακή Προεδρία είναι μια ευκαιρία για την ίδια».

    Τέλος, εξέφρασε την ελπίδα ότι η Κύπρος θα πετύχει στο έργο της για εξόρυξη πετρελαίου και φυσικό αέριο στα κυριαρχικά της ύδατα.

    [04] ΥΠΟΙΚ: Οι εξελίξεις στην Ελλάδα χρήζουν προβληματισμού

    Οι εξελίξεις στον ελληνικό χώρο δεν είναι ευχάριστες τόσο για την Κύπρο όσο και για την Ευρώπη και χρήζουν προβληματισμού ιδιαίτερα για την Κύπρο λόγω της διασύνδεσης των οικονομιών των δύο χωρών, δήλωσε την Τρίτη ο Υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή.

    Σχολιάζοντας την πολιτική αστάθεια, που προέκυψε μετά τις εκλογές της περασμένης Κυριακής, η οποία που ενέτεινε τις φημολογίες για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, ο κ. Σιαρλή, αφού τόνισε ότι σέβεται τις αποφάσεις του ελληνικού λαού, υπογράμμισε ότι η Κύπρος πρέπει να είναι διπλά προετοιμασμένη για να αποφύγει την επανάληψη των λαθών που έγιναν στην Ελλάδα.

    Υπογράμμισε ότι η θέση της Κύπρου είναι στην ευρωζώνη, προσθέτοντας ότι η Κύπρος θα χειριστεί το θέμα ανάλογα.

    ``Αυτή η εξέλιξη δεν είναι θετική εξέλιξη για μας στην Κύπρο, αλλά δεν είναι θετική γενικά για ολόκληρη την Ευρώπη γι` αυτό και οι αντιδράσεις που έχουμε δει είναι μάλλον αρνητικές``, ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Σιαρλή και πρόσθεσε: ``Οσον αφορά εμάς στην Κύπρο και λόγω της ιδιαίτερης σχέσης που έχουμε στον ελληνικό χώρο χρήζουν ιδιαίτερου προβληματισμού``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 9 May 2012 - 9:29:09 UTC