Browse through our General Nodes about Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-05-09

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παρουσιάστηκε το λογότυπο της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ
  • [02] Για προσπάθεια δικαίωσης της προδοσίας του 1974 κάνει λόγο ο Πρόεδρος
  • [03] Επίσκεψη ΥΠΕΞ στο Ελσίνκι
  • [04] Αποφάσεις για στημένα και ντόπινγκ ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του ΚΟΑ

  • [01] Παρουσιάστηκε το λογότυπο της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ

    Ένα καράβι άνοιξε πανιά βάζοντας πλώρη για το ταξίδι με προορισμό την καρδιά της Ευρώπης. Πρόκειται για το καράβι/πουλί που απεικονίζεται στο λογότυπο της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, το οποίο αποκαλύφθηκε την Τετάρτη, Ημέρα της Ευρώπης, συμβολίζοντας το όραμα της Κυπριακής Προεδρίας για μια καλύτερη Ευρώπη, πιο φιλόξενη, πιο κοντά στους πολίτες της, τους γείτονές της και ολόκληρο τον κόσμο, αλλά και πιο αποτελεσματική για να αντιμετωπίσει τις σύγχρονες προκλήσεις.

    Το λογότυπο της Κυπριακής Προεδρίας αποτελεί έμπνευση και δημιουργία της κοινοπραξίας Partners, η οποία έχει αναλάβει την ανάπτυξη της οπτικής ταυτότητας της Προεδρίας. Η συγκεκριμένη πρόταση επιλέχθηκε μετά από ανοικτή πρόσκληση που απηύθυνε στο κοινό το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών στις 30 Σεπτεμβρίου 2011 και για τη δημιουργία του λογότυπου δεν δόθηκε οποιοδήποτε βραβείο.

    Σε ομιλία του κατά την τελετή παρουσίασης του λογότυπου, που πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο FILOXENIA, στη Λευκωσία, ο Υφυπουργός Προεδρίας για Ευρωπαϊκά Θέματα Ανδρέας Μαυρογιάννης είπε πως πρόκειται για ένα ιδιόμορφο καράβι που κινείται σε μια πορεία προς την Ευρώπη και «καθώς σαλπάρει γίνεται πουλί, οικουμενικό σύμβουλο ειρήνης και αγγελιαφόρος του μηνύματος που θέλουμε να μοιραστούμε με τους εταίρους μας: του οράματος για μια καλύτερη Ευρώπη, πιο φιλόξενης, που να σημαίνει περισσότερα για τους πολίτες της και για τους γείτονές της, προσηλωμένης στη θεμελιώδη αρχή της αλληλεγγύης και πιο αποτελεσματική για να αντιμετωπίσεις τις σύγχρονες προκλήσεις και να διασφαλίσει τη συνοχή του ευρωπαϊκού οικοδομήματος».

    Ανέφερε πως το λογότυπο της Κυπριακής Προεδρίας εκφράζει «εύγλωττα αλλά και λιτά το χαρακτήρα της Κύπρου ως προεδρεύουσας χώρας, σε μια γλώσσα οικεία και κατανοητή από όλους τους Ευρωπαίους εταίρους μας».

    Εξήγησε πως το χρώμα του καραβιού/πουλιού είναι το μπλε της ΕΕ, ενώ τα χρώματα στα τρία ιστία του είναι το χάλκινο και το πράσινο, χρώματα εμπνευσμένα από τη σημαία μας και την ηλιόλουστη, κατάσπαρτη από ελαιόδεντρα κυπριακή γη που κάποτε ανέβλυζε χαλκό και το γαλάζιο της θάλασσας και του καθαρού φιλόξενου ουρανού που γίνεται σκέπη για μια αρμονική συμβίωση μεταξύ των λαών, αλλά και ανάμεσα στον άνθρωπο και το περιβάλλον του.

    Είπε πως το νέο ταξίδι που αρχίζει σήμερα «αποτελεί κομβικό σημείο της σύγχρονης κυπριακής ιστορίας και μια καταλυτική ευκαιρία για να εδραιώσει η Κύπρος περαιτέρω τη θέση της στην ευρωπαϊκή οικογένεια».

    Αναφερόμενος στην τελική διαδικασία επιλογής του λογότυπου, ο κ. Μαυρογιάννης ανέφερε πως αποτέλεσε μια προσπάθεια εμπλοκής του κοινωνικού συνόλου ως στη μοναδική αυτή εμπειρία προετοιμασίας της χώρας μας για την Κυπριακή Προεδρία και τόνισε πως το λογότυπο της Προεδρίας είναι μια «δήλωση» και μια «παρουσία» της προεδρεύουσας χώρας που την αντιπροσωπεύει και μεταφέρει τα μηνύματά της σε σχέση με την εξάμηνη περίοδο της προεδρίας.

    Ανέφερε πως λειτουργεί κατά κάποιο τρόπο ως «σήμερα κατατεθέν» που ταυτίζεται με τη συγκεκριμένη χώρα και την προεδρία της στο διηνεκές καθώς αποτελεί τον πυρήνα της οπτικής ταυτότητας της προεδρίας και συνδέεται με τη συνολική εικόνα του επικοινωνιακού της υλικού.

    «Σε λίγες μέρες όλοι μας θα επιβιβαστούμε για το πρώτο μας ταξίδι της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ. Αυτό το ταξίδι θα σημάνει και την ενηλικίωση της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτους μέλους της ΕΕ και θα αποδείξει ότι η Κύπρος είναι ένα ισότιμο αξιόπιστο και υπεύθυνο μέλος της ΕΕ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις επιδιώξεις, τις προσδοκίες και τις αγωνίες όλων των Ευρωπαίων πολιτών», είπε ο κ. Μαυρογιάννης.

    Διαβεβαίωσε ότι θα «εργαστούμε και στη συνέχεια σκληρά και υπεύθυνα, προκειμένου να φέρουμε σε πέρας το ιστορικό αυτό καθήκον σε μια περίοδο δοκιμασίας για την ίδια την ΕΕ».

    Κατά την τελετή, ο Γενικός Διευθυντής της PR Partners Ltd Ηλίας Αντωνιάδης παρουσίασε εκ μέρους της κοινοπραξίας Partners την οπτική ταυτότητα που δημιουργήθηκε στη βάση του λογότυπου της Κυπριακής Προεδρίας.

    Εξάλλου η Διευθύντρια του ΓΤΠ Ελεονώρα Γαβριηλίδη ευχαρίστησε τον Υφυπουργό Προεδρίας για Ευρωπαϊκά Θέματα, τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Στέφανο Στεφάνου για τη δική τους ουσιαστική συμβολή καθώς τους δημιουργούς του λογότυπου και τους συνεργάτες της στο ΓΤΠ για το εξαιρετικό, όπως είπε, αποτέλεσμα.

    [02] Για προσπάθεια δικαίωσης της προδοσίας του 1974 κάνει λόγο ο Πρόεδρος

    Είναι εντελώς απαράδεκτο και φοβερά ζημιογόνο για την πατρίδα και το λαό μας, 38 σχεδόν χρόνια μετά, να υπάρχει οργανωμένη προσπάθεια παραχάραξης της ιστορίας μας και δικαίωσης της προδοσίας του 1974, με την απόδοση τιμών στους πρωτεργάτες των φασιστικών ενεργειών που οδήγησαν την Κύπρο και το λαό μας στην καταστροφή, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

    Σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση για την 67η επέτειο της αντιφασιστικής νίκης κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι «είναι μεγάλη η σημασία που αποδίδουμε στην προσπάθεια να κρατηθούν ζωντανά στη μνήμη του κόσμου τα δεινά που προκάλεσε στην ανθρωπότητα ο φασισμός και συνάμα η υπεράνθρωπη προσπάθεια και οι αμέτρητες θυσίες που απαιτήθηκαν για το τσάκισμα του».

    «Η παρουσία μας καθώς και η προσφώνησή μας αποτελούν ελάχιστη ένδειξη της τιμής και της εκτίμησης του λαού μας Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων, για την προσφορά των Κυπρίων αγωνιστών βετεράνων μας κατά το Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο, προς την πατρίδα μας και την ανθρωπότητα ολόκληρη», πρόσθεσε.

    Σημείωσε «μια από τις παρενέργειες της πρωτοφανούς παγκοσμίας οικονομικής κρίσης είναι η ενίσχυση, δυστυχώς, ακόμα μια φορά της ακροδεξιάς σε όλη την Ευρώπη. Αυτό το γεγονός δεν είναι πρωτόγνωρο στη σύγχρονη ευρωπαϊκή ιστορία. Είναι τα αποτελέσματα της μεγάλης οικονομικής κρίσης του 1929 μέχρι το 1933 που εκμεταλλεύτηκε ο Χίτλερ στη Γερμανία και το φασιστικό του κόμμα, για να προωθήσει τη μισάνθρωπη ιδεολογία του ναζισμού-φασισμού.»

    [03] Επίσκεψη ΥΠΕΞ στο Ελσίνκι

    Eπίσκεψη εργασίας στο Ελσίνκι πραγματοποιεί η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή στις 10 Μαΐου, ύστερα από πρόσκληση του Υπουργού Εξωτερικών της Φινλανδίας Erkki Tuomioja.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η Υπουργός Εξωτερικών θα έχει κατά την επίσκεψή της συνάντηση με τον Φιλανδό ομόλογο της και στη συνέχεια θα παρακαθίσει σε γεύμα εργασίας που θα παραθέσει προς τιμήν της ο κ. Tuomioja.

    Προστίθεται ότι στο πλαίσιο της επίσκεψης της, η κ. Μαρκουλλή θα γίνει επίσης δεκτή από τον Πρόεδρο της Φινλανδίας Sauli Vainamo Niinisto και τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου της χώρας κ. Eero Heinaluoma.

    Παράλληλα, θα έχει συναντήσεις με την Πρόεδρο της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Miapetra Kumpula-Natri και την Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Κύπρου-Φινλανδίας Satu Ηaapanen.

    [04] Αποφάσεις για στημένα και ντόπινγκ ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του ΚΟΑ

    Σημαντικές αποφάσεις του ΚΟΑ σε σχέση με το ζήτημα των στημένων αγώνων και τους φακέλους της ΟΥΕΦΑ, αλλά και την αντιμετώπιση αθλητικών αδικημάτων και αντιαθλητικής συμπεριφοράς, συμπεριλαμβανομένης και της χρήσης απαγορευμένων ουσιών (ντόπινγκ), ανακοίνωσε στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης ο Πρόεδρος του Οργανισμού Πάμπος Στυλιανού.

    Εξέφρασε, παράλληλα, δυσφορία για το φαινόμενο να καταδικάζονται αθλητικά σωματεία στο χώρο του ποδοσφαίρου με κατά συρροή διαιτητικά λάθη τα οποία, όπως είπε, «μόνο ανθρώπινα δεν μπορεί να είναι» και από τα οποία μεγάλος χαμένος είναι το άθλημα του ποδοσφαίρου, αφού το φαινόμενο αυτό διώχνει τον κόσμο από τα γήπεδα.

    Σε ό,τι αφορά τα στημένα παιχνίδια, ο Πρόεδρος του ΚΟΑ ανακοίνωσε ότι ο Οργανισμός αποφάσισε να ενημερώσει την Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου για την άποψη του ότι η κατάργηση του σχετικού άρθρου ουσιαστικά εξουδετερώνει, αντί να αξιοποιεί την Ειδική Υπηρεσία της ΟΥΕΦΑ, η οποία έχει συσταθεί για την διερεύνηση ύποπτων ποδοσφαιρικών αγώνων και δήλωσε ότι χρειάζεται απαραίτητα η θέσπιση νέου κανονισμού.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 9 May 2012 - 13:29:17 UTC