Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-05-10

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκκληση Πρoέδρου προς ΟΗΕ και ΕΕ για εφαρμογή πρότασης για Αμμόχωστο
  • [02] Στο τραπέζι η ΑΤΑ την επόμενη εβδομάδα, λέει ο Υπουργός Οικονομικών
  • [03] ΥΠΕΜΠ: Κατάληξη σε ενεργειακά ζητήματα κατά την Προεδρία
  • [04] Ανοίγει η 37 Διεθνής Εκθεση Κύπρου

  • [01] Εκκληση Πρoέδρου προς ΟΗΕ και ΕΕ για εφαρμογή πρότασης για Αμμόχωστο

    Εκκληση προς τον ΟΗΕ και την ΕΕ απεύθυνε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, για προώθηση εκ μέρους τους της εφαρμογής της πρότασής του για την Αμμόχωστο, σημειώνοντας ότι αν υιοθετηθεί, θα σωθεί επιτέλους η Αμμόχωστος και ταυτόχρονα θα δοθεί μια ισχυρή δυναμική, σε ένα εντελώς διαφορετικό κλίμα ανάμεσα στις δύο κοινότητες, για την ίδια τη λύση του Κυπριακού.

    Σε χαιρετισμό του ενώπιον της Κληρικολαϊκής Συνέλευσης της Ιεράς Μητρόπολης Κωνστάντιας – Αμμοχώστου στο Παραλίμνι, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «ο στόχος που θέσαμε για επίτευξη μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού παραμένει αμετάθετος». Δυστυχώς, πρόσθεσε, «το κλειδί για την επίλυση του Κυπριακού παραμένει στην Αγκυρα».

    «Καλούμε την Τουρκία να αποδείξει με πράξεις και όχι με λόγια ότι εργάζεται προς την κατεύθυνση της λύσης», τόνισε.

    Δυστυχώς, συμπλήρωσε, «η μέχρι σήμερα συμπεριφορά της Τουρκοκυπριακής ηγεσίας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και οι συνεχείς απειλές της Τουρκίας όχι μόνο δεν πείθουν ότι η Άγκυρα κινείται προς την κατεύθυνση της λύσης, αλλά αντίθετα στέλνουν το μήνυμα ότι η Τουρκία δεν ενδιαφέρεται για οποιαδήποτε πρόοδο στο Κυπριακό».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνέχισε λέγοντας ότι «καταγγέλλουμε την προκλητική και την επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας και την προώθηση του λεγόμενου «σχεδίου Β» για αναβάθμιση του ψευδοκράτους».

    Εξέφρασε τη θέση ότι «οι σχεδιασμοί της τουρκικής πλευράς το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να κρατούν άλυτο το Κυπριακό και να θυματοποιούν τόσο τους Ελληνοκύπριους όσο και τους Τουρκοκύπριους, τον κυπριακό λαό στο σύνολο του». Απαιτούμε, είπε, «όπως η Τουρκία τερματίσει τις προκλήσεις και τις απειλές ενάντια στην Κύπρο και την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση, απειλές οι οποίες εκφράζονται με αφορμή την ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία και την άσκηση του κυριαρχικού μας δικαιώματος για έρευνες εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής μας Ζώνης».

    Παράλληλα, δήλωσε την ετοιμότητα της ε/κ πλευράς «να συνεχίσουμε το διάλογο στη βάση της συμφωνημένης διαδικασίας και κατά την περίοδο που η Κυπριακή Δημοκρατία θα ασκεί το καθήκον της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ».

    Εξέφρασε τη διαφωνία του «με τις μεθοδεύσεις του κ. Έρογλου και της Άγκυρας που αρνούνται τον διάλογο και αιτούνται τη διεξαγωγή συναντήσεων στο επίπεδο των τεχνικών επιτροπών».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε την πρόταση του για την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, που περιλαμβάνει το άνοιγμα της πόλης για της νόμιμους κατοίκους της υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και την ταυτόχρονη λειτουργία του λιμανιού της Αμμοχώστου υπό την αιγίδα της ΕΕ, εκφράζοντας επίσης ετοιμότητα για ξεπάγωμα των κεφαλαίων της διαπραγματευτικής πορείας της Τουρκίας προς την ΕΕ.

    «Απευθύνω έκκληση προς τα Ηνωμένα Έθνη και την ΕΕ να προωθήσουν την εφαρμογή αυτής της πρότασης, η οποία θα οδηγήσει σε κινητικότητα προς όφελος όλων των πλευρών», είπε.

    Πρόσθεσε ότι «αν η πρόταση μας υιοθετηθεί, θα σωθεί επιτέλους η αγαπημένη πόλη της Αμμοχώστου». Ταυτόχρονα, ανέφερε, «θα δοθεί μια ισχυρή δυναμική, σε ένα εντελώς διαφορετικό κλίμα ανάμεσα στις δύο κοινότητες, για την ίδια τη λύση του Κυπριακού».

    [02] Στο τραπέζι η ΑΤΑ την επόμενη εβδομάδα, λέει ο Υπουργός Οικονομικών

    Το θέμα της ΑΤΑ συζητούν την ερχόμενη εβδομάδα Υπουργείο Οικονομικών και συντεχνίες, όπως ανέφερε την Πέμπτη ο Υπουργός Βάσος Σιαρλή, διευκρινίζοντας ότι δεν έχει καθοριστεί ημερομηνία για συζήτηση νέων μέτρων που θα στοχεύουν στη συγκράτηση του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το 2,5%.

    Σε δηλώσεις του στο περιθώριο της εναρκτήριας τελετής του ετήσιου συνεδρίου του παγκόσμιου Συνδέσμου Εμπιστευμάτων και Διαχειριστών Περιουσίας (STEP), ο κ. Σιαρλή κλήθηκε να σχολιάσει τη συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την Τετάρτη, δηλώνοντας ότι αυτή αφορούσε θέματα του Υπουργικού Συμβουλίου για τα οποία δεν μπορεί να γίνει οποιαδήποτε αναφορά.

    Ερωτηθείς σχετικά, απάντησε πως η φιλοσοφία των μέτρων που συζητούνται είναι ``να φέρουμε πίσω το δημοσιονομικό έλλειμμα στο μέγιστο ποσοστό του 2,5 % του ΑΕΠ``, και υπέδειξε ότι θα πρέπει πρώτα να συζητηθούν με τις συντεχνίες και τους άλλους κοινωνικούς εταίρους και ακολούθως να δημοσιοποιηθούν.

    Προς το παρόν, συνέχισε, δεν έχει καθοριστεί κάποια ημερομηνία, ωστόσο την ερχόμενη Τετάρτη θα συζητηθεί ξεχωριστά το θέμα της ΑΤΑ με τις συντεχνίες.

    Ο Υπουργός Οικονομικών εξέφρασε παράλληλα την πίστη του στην ``καλή θέληση όλων των Κυπρίων για το καλό του τόπου`` και είπε πως πολλοί εξέφρασαν και στον ίδιο την προθυμία τους να συνεισφέρουν και να βοηθήσουν τον τόπο.

    ``Κάποιοι μπορεί να το αμφισβητούν αυτό, αλλά μιλώντας εγώ με τον κόσμο, βρίσκω μια τεράστια θέληση από πλευράς του κόσμου να συνεισφέρει ακόμα και πάνω σε εθελοντική βάση``, συμπλήρωσε.

    Αναφερόμενος στις εξελίξεις στον ελλαδικό χώρο, ο κ. Σιαρλή δήλωσε πως κάποιες επηρεάζουν και την Κύπρο και ότι, αν δεν μπορούν να εκτιμηθούν αυτή τη στιγμή, ``ξέρουμε όμως ότι θα κάνουν το έργο μας ακόμα πιο δύσκολο``.

    Τέλος, συνέστησε υπομονή, ψυχραιμία και καλή θέληση, ``γιατί δεν υπάρχει πρόβλημα που μπορεί να το αντιμετωπίσεις με ακραίες καταστάσεις ή με ακραίες τοποθετήσεις``

    [03] ΥΠΕΜΠ: Κατάληξη σε ενεργειακά ζητήματα κατά την Προεδρία

    Θέματα που άπτονται της υλοποίησης της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού, της ανταγωνιστικότητας και της αειφόρου ανάπτυξης της ΕΕ θα χειριστεί η κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ σύμφωνα με τον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νεοκλή Συλικιώτη.

    Σε ομιλία του σε εκδήλωση του Ιδρύματος Terra Cypria και της Ευρωπαϊκής Ένωσης Περιβαλλοντικών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων για τις προτεραιότητες της κυπριακής Προεδρίας, ο κ. Συλικιώτης διαβεβαίωσε τους παρευρισκόμενους ότι στόχος της κυπριακής Προεδρίας θα είναι η «επιτυχής κατάληξη όλων των φακέλων που θα χειριστεί το δεύτερο εξάμηνο του 2012 στον τομέα της ενέργειας».

    Αναφερόμενος στην πρόταση Κανονισμού για την ασφάλεια των υπεράκτιων δραστηριοτήτων εξόρυξης υδρογονανθράκων που θα συζητηθεί κατά τη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου του 2012, ο κ. Συλικιώτης ανέφερε ότι καταβάλλεται προσπάθεια να διοργανωθεί συνάντηση μεταξύ ΕΕ και των γειτονικών χωρών της Μεσογείου στην οποία θα συζητηθεί το θέμα.

    Σύμφωνα με τον Υπουργό Εμπορίου ένα σημαντικό για την ενέργεια θέμα είναι οι κατευθυντήριες γραμμές για τις διευρωπαϊκές υποδομές. Επεσήμανε ότι «σημαντικό σημείο της πρότασης Κανονισμού αποτελεί ο καθορισμός δώδεκα διαδρόμων προτεραιότητας και θεματικών πεδίων που αφορούν τις ενεργειακές υποδομές στον τομέα του ηλεκτρισμού, του φυσικού αερίου, του πετρελαίου και του διοξειδίου του άνθρακα».

    [04] Ανοίγει η 37 Διεθνής Εκθεση Κύπρου

    Η 37η Διεθνής Εκθεση Κύπρου, το μεγαλύτερο εμπορικό γεγονός της Κύπρου, ανοίγει τις πύλες της την Παρασκευή 18 Μαΐου και θα διαρκέσει μέχρι και τις 27 Μαΐου.

    Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 18 Μαΐου, στις 19:30, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, στην παρουσία κρατικών αξιωματούχων, του διπλωματικού σώματος, του πολιτικού και κοινωνικού κόσμου, καθώς και εκπροσώπων των οικονομικών και παραγωγικών τάξεων.

    Η έκθεση θα λειτουργεί από τις 18:00 – 23:00 καθημερινά πλην του Σαββάτου που θα κλείνει τα μεσάνυκτα. Η τιμή εισόδου παραμένει και φέτος στα 5 ευρώ, ενώ για παιδιά μέχρι 12 ετών, καθώς και για τα μέλη της Παγκύπριας Οργάνωσης Πολυτέκνων και για τα μέλη της Παγκύπριας Οργάνωσης Πενταμελούς Οικογένειας, η είσοδος είναι δωρεάν.

    Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου για την 37η Διεθνή Εκθεση Κύπρου 2012, ο Πρόεδρος της Αρχής Κρατικών Εκθέσεων Λοϊζος Κωνσταντίνου είπε ότι στους εκθεσιακούς χώρους θα προβληθούν όλοι οι τομείς του εμπορίου, της οικονομίας και γενικότερα της επιχειρηματικής δραστηριότητας, όπως σπίτι, οικιακός εξοπλισμός, μηχανήματα, εργαλεία, υπηρεσίες και τεχνολογία, καθώς και ειδικές θεματικές εκθέσεις όπως η Παγκύπρια Εκθεση Ναυτικό Σαλόνι, η Εκθεση Εσωτερικού Τουρισμού «CYTOUR», η Εκθεση προκατασκευασμένων σπιτιών και την Εκθεση Αυτοκινήτου Αντίκας.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 10 May 2012 - 17:29:10 UTC