Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-05-12

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρ. Χριστόφιας: Ερευνα και λύσεις για τον τραπεζικό τομέα προωθεί

    η Κυβέρνηση

  • [02] Διοικητής: Τα μέτρα λιτότητας να εμπλουτιστούν με ισχυρό πλαίσιο

    ανάπτυξης

  • [03] ΥΠΣ: Με ταχύτητα η υλοποίηση συμφωνίας Hermes Airports-Far Eastern

    Phoenix


  • [01] Πρ. Χριστόφιας: Ερευνα και λύσεις για τον τραπεζικό τομέα προωθεί η Κυβέρνηση

    Η Κυβέρνηση προβληματίζεται σοβαρά και είναι σε επαφή με τον νέο Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, ώστε να γίνει μια σε βάθος έρευνα για το πώς έφτασε η κυπριακή οικονομία σε αυτές τις αρνητικές εξελίξεις και να ληφθούν διορθωτικά μέτρα, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας σε ομιλία του στο 44ο Τακτικό Παγκύπριο Συνέδριο της ΕΤΥΚ.

    Αναφερόμενος στην ανάγκη διαλόγου με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, ο Πρόεδρος ανέφερε ότι για τον ίδιο είναι νόμος και κανόνας ο διάλογος με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις προτού ληφθούν τα οποιαδήποτε μέτρα.

    «Εκεί που υπήρξε μια εκτροπή και κατ' ιδίαν αλλά και δημόσια έχω εκφράσει τη λύπη μου για αυτή τη μια και μοναδική εκτροπή. Ηθελα να σας πως ότι δεν θα ξαναϋπάρξει τέτοια εκτροπή. Πάντα όσο είμαι τουλάχιστον εγώ στο τιμόνι του κυπριακού κράτους θα συνεχίσουμε να κάνουμε διάλογο με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και όλους τους κοινωνικούς εταίρους βεβαίως, για την επίλυση των όποιων προβλημάτων», διαβεβαίωσε ο Πρόεδρος.

    Κάλεσε παράλληλα το συνδικαλιστικό κίνημα να παραμείνει ενωμένο σε αυτές τις «πολύ δύσκολες πραγματικά συνθήκες», γιατί όπως είπε, μόνο με την ενότητα και την κοινή δράση θα υπερασπιστούν τα καλώς νοούμενα συμφέροντα των εργαζομένων. Διαβεβαίωσε επίσης τις συνδικαλιστικές οργανώσεις για την υποστήριξή του.

    Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι η Κυβέρνηση θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα ώστε ο τραπεζικός τομέας να διατηρήσει την ευρωστία του για το καλό όλων.

    Ο Πρόεδρος σημείωσε επίσης ότι τα πολύ σοβαρά προβλήματα στον χρηματοπιστωτικό τομέα, ήταν αποτέλεσμα από τη μια της χωρίς μέτρο επιδίωξης πρόσκαιρου κέρδους και της ανεπάρκειας που επεδείχθη από την αρμόδια αρχή στην άσκηση του εποπτικού της ρόλου.

    Τόνισε την ανάγκη για διεξαγωγή έρευνας ώστε «με διαφάνεια, να δούμε πως φτάσαμε ως εδώ και να δούμε και ποια μέτρα λαμβάνουμε, συλλογικά για να αντιμετωπίσουμε αυτή την απαράδεκτη κατάσταση».

    Πρόσθεσε ότι το οικονομικό και κοινωνικό κόστος δεν περιορίζεται στον τραπεζικό τομέα. Οπως είπε, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Ευρωζώνης, η αξιοπιστία κάθε τραπεζικού συστήματος δεν λειτουργεί μεμονωμένα αλλά σε αλληλεξάρτηση με τα άλλα κράτη-μέλη και προπάντων, προϋποθέτει ότι οι Κεντρικές Τράπεζες των κρατών αυτών ανταποκρίνονται αποτελεσματικά στο σύγχρονο περιβάλλον.

    «Αυτό απαιτεί πολιτικές αποτελεσματικές ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν. Δυστυχώς, στην ΕΕ και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επικράτησε μια συγκεκριμένη σχολή σκέψης η οποία επικεντρώνεται μονοδιάστατα στην πολιτική της λιτότητας με αυστηρή δημοσιονομική πολιτική και συρρίκνωση των εισοδημάτων των εργαζομένων», ανέφερε.

    Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην ανάπτυξη, με στόχο να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

    «Θέλουμε να υπενθυμίσουμε ότι όλο αυτό το χρονικό διάστημα, εμείς υπογραμμίζουμε συνεχώς στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και αλλού, την ανάγκη να σταματήσει η μονοδιάστατη εμμονή στη λιτότητα και να δοθεί επιτέλους έμφαση στην ανάπτυξη, ιδιαίτερα της πραγματικής οικονομίας», ανέφερε ο Πρόεδρος.

    Αναφερόμενος σε μέτρα της Κυβέρνησης από το 2009 σε μια προσπάθεια της για μετριασμό των επιπτώσεων της κρίσης, ο Πρόεδρος είπε ότι ακρογωνιαίος λίθος των προσπαθειών παραμένει η αρχή ότι το ξεπέρασμα των προβλημάτων απαιτεί συλλογικές προσπάθειες με στόχο την υιοθέτηση λύσεων κοινωνικά ισορροπημένων.

    «Δεν μπορεί κάποιοι να μένουν στο απυρόβλητο. Και εν πάση περιπτώσει, οι εργαζόμενοι δεν είναι αυτοί που δημιούργησαν την κρίση, ούτε βέβαια τις ζημιές στο τραπεζικό σύστημα. Αυτό πρέπει να το λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη, οι δυνάμεις που επιδιώκουν να μετακυλήσουν μονομερώς όλα τα βάρη στους εργαζόμενους», είπε.

    Βασική προτεραιότητα της Κυβέρνησης από την έναρξη της κρίσης είναι η διατήρηση της αξιοπιστίας και σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος, είπε ο Πρόεδρος, προσθέτοντας ότι για αυτό το λόγο προχώρησε στην εξαγγελία και προώθηση διαφόρων μέτρων με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος, σε συνέργεια με μέτρα στήριξης άλλων τομέων, όπως είναι ο τουρισμός και ο στεγαστικός τομέας.

    «Σήμερα, η αντιμετώπιση των προβλημάτων των Κυπριακών Τραπεζών, αποτελεί πρώτιστη οικονομική προτεραιότητα για την Κυβέρνηση. Η Κυβέρνηση επεξεργάζεται συγκεκριμένες λύσεις σε συνεργασία με το νέο Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και εργαζόμαστε για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί από την έκθεση των Τραπεζών στην Ελλάδα», είπε. Ανέφερε παράλληλα ότι πολλά θα εξαρτηθούν από τις ίδιες τις εξελίξεις στην Ελλάδα.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε επίσης ότι η Κυβέρνηση έχει στο επίκεντρο των προσπαθειών της ειδικότερα τον τομέα της στήριξης της απασχόλησης και της διατήρησης των θέσεων εργασίας καθώς και την προσπάθεια στήριξης εκείνων των ομάδων του πληθυσμού που είναι πιο ευάλωτες στην κρίση.

    «Σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, απλώσαμε κάτω από τα χαμηλότερα κοινωνικό-οικονομικά στρώματα του λαού ένα δίκτυ προστασίας από την κοινωνική εξαθλίωση. Είναι λανθασμένο και απαράδεκτο να γίνεται προσπάθεια να ενοχοποιηθεί αυτή η κοινωνική στήριξη για τα προβλήματα της οικονομίας. Μια τέτοια προσέγγιση προδίδει κοινωνική αναλγησία», ανέφερε.

    Τονίζοντας τη σημασία του συστήματος εργασιακών σχέσεων που λειτουργεί αποτελεσματικά για δεκαετίες στην Κύπρο, ανέφερε ότι ο κοινωνικός διάλογος επί του οποίου εδράζεται το κυπριακό μοντέλο εργασιακών σχέσεων αποτελεί θεμελιακή αξία εν μέσω των σημερινών δύσκολων συνθηκών.

    «Θέλω να θυμίσω την καταστροφή του 74' που προήλθε από το πραξικόπημα, την τουρκική εισβολή και την κατοχή και ακριβώς την τότε στενή και αδελφική συνεργασία μεταξύ των κοινωνικών εταίρων για να αναστηλώσουμε μέσα σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα την οικονομία του τόπου μας και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις δυναμικής ανάπτυξής της. Δεν ξέρω πόσο το ίδιο υπεύθυνοι εμφανιζόμαστε και τώρα. Θέλω να έχω κάποια ερωτηματικά για αυτό», είπε ο Πρόεδρος.

    Συνέχισε λέγοντας ότι στο πλαίσιο μιας τέτοιας συναινετικής προσέγγισης με αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Κύπρου, είναι εφικτό να επιδιωχθεί η σταθεροποίηση και στην πορεία η ποιοτική αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων, η ενίσχυση των εργασιακών θεσμών με ταυτόχρονη αναβάθμιση του ρόλου της Κύπρου ως περιφερειακού και διεθνούς επιχειρηματικού κέντρου με κατά το δυνατό μεγαλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού.

    Ο Πρόεδρος είπε ότι το ανθρώπινο δυναμικό της Κύπρου παραμένει ένα από τα ισχυρά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της στη διεθνή αρένα. Πρόσθεσε ότι αν αυτό συνδυαστεί και με τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κύπρου που πρόσφατα με αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης εντοπίστηκαν, και τις επιχειρηματικές πρωτοβουλίες που εξαγγέλλονται από μεγάλους διεθνείς οίκους, διανοίγονται σοβαρές προοπτικές ανάπτυξης και προόδου του τόπου.

    «Χρειάζεται βέβαια λίγη υπομονή, πρέπει να πω, και νομίζω ότι το μέλλον προδιαγράφεται ευοίωνο», συμπλήρωσε.

    [02] Διοικητής: Τα μέτρα λιτότητας να εμπλουτιστούν με ισχυρό πλαίσιο ανάπτυξης

    Η πολιτική λιτότητας από μόνη της δεν είναι αρκετή για να επαναφέρει τα δημοσιονομικά μιας οποιασδήποτε χώρας σε υγιή βάση, ανέφερε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης σε ομιλία του στο 44ο Τακτικό Παγκύπριο Συνέδριο της ΕΤΥΚ, τονίζοντας ότι πάνω από όλα χρειάζεται ανάπτυξη, τερματισμός της ανοδικής τάσης της ανεργίας και διεύρυνση της απασχόλησης.

    «Η τήρηση του Δημοσιονομικού Πλαισίου που συμφωνήθηκε από τους ηγέτες της ζώνης του Ευρώ αποτελεί μεν ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της επανάκτησης των δημοσιονομικών ισορροπιών, αλλά η περαιτέρω ύφεση που τα μέτρα λιτότητας από μόνα τους αναπαράγουν, ενισχύει δυστυχώς το φαύλο κύκλο μεταξύ της μείωσης της οικονομικής δραστηριότητας και της διεύρυνσης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων», είπε.

    Γι' αυτό το λόγο, συμπλήρωσε, απαιτείται ο εμπλουτισμός ή ο συνδυασμός του υφιστάμενου Δημοσιονομικού Πλαισίου με ένα ισχυρό πλαίσιο μέτρων ανάπτυξη, με ένα ισχυρό δίχτυ προστασίας της απασχόλησης και του βιοτικού επιπέδου των πολιτών που θα θέσει τέρμα στην περαιτέρω κατολίσθηση των εσόδων του κράτους και την συνεπακόλουθη περαιτέρω μεγέθυνση των ελλειμμάτων.

    Εδωσε ως παράδειγμα τη μείωση των μη παραγωγικών δημοσίων δαπανών, η οποία όπως είπε, θα πρέπει απαραίτητα να συνοδεύεται με διεύρυνση τόσο του μεγέθους όσο και της ποιότητας και αποτελεσματικότητας των αναπτυξιακών δαπανών.

    «Η παραγωγικότητα της χώρας θα πρέπει επίσης να ενισχυθεί με επενδύσεις σε ανθρώπινο δυναμικό και σύγχρονη τεχνολογία. Με πρώτιστο για τη δική μας χώρα στόχο, την αποκατάσταση των ρυθμών ανάπτυξης στα προ της κρίσης χρόνια», είπε.

    Ο Διοικητής σημείωσε με ιδιαίτερη ικανοποίηση τις θέσεις που εξέφρασε ο Πρόεδρος της ΕΚΤ μετά την τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ στην Βαρκελώνη, όπου ανέφερε ότι «δεν υπάρχει καμία απολύτως αντίθεση μεταξύ ενός πλαισίου ανάπτυξης και ενός δημοσιονομικού πλαισίου». Χαιρέτισε επίσης υποστηρικτικές προς την ανάπτυξη θέσεις που εξέφρασε και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ολι Ρεν και συγκεκριμένα εργαλεία που πρότεινε προς αυτό τον σκοπό, όπως περισσότερες ευρωπαϊκές διασυνοριακές και κοινοτικές επενδύσεις σε έργα υποδομής, τη δημιουργία ειδικών ομολόγων («project bonds») για επενδύσεις υποδομής, την χρησιμοποίηση του προϋπολογισμού της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για περιορισμένο καταμερισμό των κινδύνων με ιδιώτες επενδυτές, τη δημιουργία εγγυητικών ταμείων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι δυσχερείς συνθήκες χρηματοδότησης που συχνά αντιμετωπίζουν και την πράσινη ανάπτυξη,

    Πρόσθεσε ότι τόσο τα εργαλεία προώθησης νέων έργων υποδομής με ευρωπαϊκή κυρίως χρηματοδότηση μέσω του επαναπρογραμματισμού των διαρθρωτικών ταμείων, όσο και η απελευθέρωση πόρων προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μπορούν να αποτελέσουν ουσιαστικά βήματα προς την αντιμετώπιση της σημερινής ύφεσης.

    [03] ΥΠΣ: Με ταχύτητα η υλοποίηση συμφωνίας Hermes Airports-Far Eastern Phoenix

    Με ταχύτητα προχωρεί η Κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο στις διαδικασίες υλοποίησης της συμφωνίας που υπεγράφηκε μεταξύ της Hermes Airports και της κινέζικής εταιρείας Far Eastern Phoenix Ltd, είπε ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Ευθύμιος Φλουρέντζος.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Φλουρέντζος ανέφερε ότι ``το είδος της επένδυσης είναι τέτοιο που επιβάλλεται να προχωρήσουμε με ταχύτητα και τελικά αποτελέσματα θα έχουμε το τρίτο δεκαήμερο του Μαΐου``.

    ``Προχθές το μεσημέρι έγινε συνάντηση στο γραφείο μου με τον κ. Yang Qi, (Γενικό Διευθυντή της εταιρείας) και συζητήθηκαν διάφορα θέματα που ενδιαφέρουν και τις δύο πλευρές``, σημείωσε.

    Αμέσως μετά, πρόσθεσε, η τεχνική επιτροπή αξιολόγησης, η οποία σχηματίστηκε από την Διυπουργική Επιτροπή συνέχισε για αρκετές ώρες την συζήτηση για ανταλλαγή πληροφοριών μαζί με τον κ. Yang Qi και τον αντιπρόσωπο του.

    ``Εχουμε συμφωνήσει ότι θα δοθούν απαντήσεις από την πλευρά της κινεζικής εταιρείας ενωρίς την ερχόμενη εβδομάδα. Παράλληλα η τεχνική επιτροπή με βάση τα στοιχεία, τα οποία έχει στα χέρια της συνεχίζει την μελέτη και θα υπάρξει ξανά συνάντηση μαζί με τον κ. Yang Qi που θα επανέλθει στην Κύπρο στις 18 του μηνός``, είπε.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Saturday, 12 May 2012 - 13:29:09 UTC