Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-05-17

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εγκαινιάστηκε η αίθουσα εκδηλώσεων στο Προεδρικό
  • [02] Ντάουνερ: Παραμένει στο τραπέζι η πολυμερής διάσκεψη
  • [03] Δεν σχολιάζουν τα ΗΕ την απόφαση Χριστόφια για προεδρικές
  • [04] Η Ομόνοια κυπελλούχος Κύπρου

  • [01] Εγκαινιάστηκε η αίθουσα εκδηλώσεων στο Προεδρικό

    Την αίθουσα, η οποία θα φιλοξενήσει εκδηλώσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεξιώσεις, επίσημα γεύματα καθώς και άλλες εκδηλώσεις που θα διεξάγονται κατά τη διάρκεια της κυπριακής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, εγκαινίασε την Πέμπτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Σε ομιλία του στα εγκαίνια της αίθουσας εκδηλώσεων του Προεδρικού Μεγάρου, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι η ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία τον προσεχή Ιούλιο, αποτελεί κορυφαίο εθνικό στόχο από την υλοποίηση του οποίου θα προκύψουν σημαντικά οφέλη.

    Σημείωσε ότι με την ανάληψη της εκ περιτροπής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ και δεδομένων των αυξημένων αναγκών φιλοξενίας ευρωπαϊκών αντιπροσωπειών και επισήμων που θα προκύψουν, η αναγκαιότητα δημιουργίας της αίθουσας στο Προεδρικό Μέγαρο έγινε ακόμα πιο επιτακτική.

    Η αίθουσα μπορεί να δεχτεί μέχρι και 500 άτομα για εκδηλώσεις σε γραμμική διάταξη και είναι ένας πολυχώρος που θα μπορεί να διαμορφώνεται και να εξυπηρετεί τις ανάγκες, ανάλογα με το είδος της κάθε εκδήλωσης. Επίσης, περιλαμβάνει υπόγειους αποθηκευτικούς και υποστηρικτικούς χώρους.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι η αίθουσα είναι μια νέα προσθήκη σε ένα ιστορικό κτήριο, όπως είναι αυτό του Προεδρικού Μεγάρου, με σημαντική αρχιτεκτονική αξία που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της σύγχρονης ιστορίας του τόπου.

    ``Η προσθήκη αυτή ανοίγει μια νέα σελίδα στην αρχιτεκτονική εξέλιξη του κτηρίου και έχει γίνει με απόλυτο σεβασμό στην ιστορική φυσιογνωμία του Προεδρικού Μεγάρου και με τρόπο έτσι ώστε να είναι διακριτή στα μάτια του επισκέπτη σε σχέση με το υπόλοιπο κτήριο``, συνέχισε.

    Πρόσθεσε ότι η αίθουσα συμβολίζει τις νέες προοπτικές και προκλήσεις που διανοίγονται για την Κύπρο μέσα από το ρόλο της ως Προεδρεύουσα χώρα του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    ``Η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί πλέον αξιοπρεπώς να φιλοξενεί τους προσκεκλημένους της σε ένα επαρκή χώρο μέσα στο Προεδρικό Μέγαρο``, υπογράμμισε.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι η κατασκευή του έργου για χρόνια τώρα αποτελούσε επιβεβλημένη ανάγκη, ενώ η δέσμευση της Προεδρίας προς τον κυπριακό λαό ήταν να καταστήσει το Προεδρικό Μέγαρο ένα ανθρώπινο και ανοικτό χώρο προσιτό στον Κύπριο πολίτη.

    ``Απόδειξη ότι η εκτελεστική εξουσία βρίσκεται κοντά στις καθημερινές έγνοιες και στα προβλήματα του. Για να μπορέσει να γίνει αυτή μας η δέσμευση πραγματικότητα, δημιουργώντας συνθήκες για να συνεχιστεί κάτι τέτοιο στο μέλλον, προϋπόθεση υπήρξε η δημιουργία ενός χώρου όπως αυτό που εγκαινιάζουμε σήμερα με τις κατάλληλες εγκαταστάσεις``, είπε.

    Στο παρελθόν, συνέχισε, σημαντικές εκδηλώσεις στο χώρο του Προεδρικού Μεγάρου όπως ήταν για παράδειγμα οι εκδηλώσεις τιμής για τους συγγενείς των αγνοουμένων, γινόντουσαν υπό την προϋπόθεση ύπαρξης ευνοϊκών καιρικών συνθηκών με όλες τις οργανωτικές επιπλοκές που αυτό δημιουργούσε.

    Ομως, είπε, με τη δημιουργία της αίθουσας συμπληρώνεται ένα κενό και δημιουργούνται έτσι οι συνθήκες ώστε να υλοποιούνται οι υποχρεώσεις της Προεδρίας τόσο προς τους πολίτες όσο και σε σχέση με τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας μας.

    ``Ο κόσμος του Προεδρικού έχει εργαστεί με συνείδηση και σκληρά για να βοηθήσει στη δημιουργία αυτού του κοσμήματος. Θέλω να εξάρω το ρόλο ενός προσώπου που ήταν το μάτι και το αυτί της προεδρίας της Δημοκρατίας σε όλη τη διάρκεια σχεδιασμού και κατασκευής του έργου και αυτός είναι ο Υφυπουργός Προεδρίας ο φίλος μου ο Τίτος Χριστοφίδης``, είπε.

    Ο Πρόεδρος συνεχάρη το προσωπικό του Τμήματος Δημοσίων Εργων του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Εργων, που είχε την ευθύνη του συντονισμού, επίβλεψης και διαχείρισης του Συμβολαίου ``και έφερε σε πέρας με επιτυχία το ρόλο που του ανατέθηκε``.

    Παράλληλα, ευχαρίστησε το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών και όλες τις άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες συνέβαλαν στην επιτυχή ολοκλήρωση του έργου.

    Επίσης, εξέφρασε τις ευχαριστίες του στο Τμήμα Αρχαιοτήτων και το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού για τη βοήθειά τους στην επιλογή και το δανεισμό αρχαιοτήτων και έργων τέχνης Κυπρίων και ξένων καλλιτεχνών τα οποία κοσμούν το κτήριο, ``προβάλλοντας έτσι την πολιτιστική κληρονομιά και έκφραση του τόπου μας καθώς και την ευρωπαϊκή και διεθνή καλλιτεχνική κληρονομιά``.

    Τέλος, συνεχάρη την εργοληπτική εταιρεία, στους αρχιτέκτονες και τους συμβούλους που ``εργάστηκαν σκληρά και προγραμματισμένα καταφέρνοντας να ολοκληρώσουν το ποιοτικό αυτό έργο και να το παραδώσουν έγκαιρα, σύμφωνα με τη συμβατική τους υποχρέωση``.

    [02] Ντάουνερ: Παραμένει στο τραπέζι η πολυμερής διάσκεψη

    Το θέμα της σύγκλησης μιας πολυμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό το καλοκαίρι παραμένει στο τραπέζι για τα Ηνωμένα Εθνη, όπως δήλωσε σήμερα ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο οποίος έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.

    Ο κ. Ντάουνερ, ο οποίος θα συναντηθεί σήμερα και με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Ερογλου και είχε συνομιλίες κατά τις δυο τελευταίες μέρες με τους εκπροσώπους των δυο ηγετών, ανέφερε πως η πολυμερής διάσκεψη ``είναι μέρος της διαδικασίας, μέρος της ημερήσιας διάταξης. Θέλουμε να μπορέσουμε να κάνουμε αυτή την πολυμερή διάσκεψη αλλά πρέπει να βρούμε την κατάλληλη στιγμή για να το κάνουμε``, πρόσθεσε.

    Οπως είπε ``προσπαθούμε να σχηματίσουμε μια εικόνα για το πώς μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία. Προφανώς με τις δυο πλευρές να αναζητούν τον καλύτερο τρόπο για να προχωρήσει η διαδικασία μπροστά χρειάζεται να ακούσουμε τις απόψεις και των δυο και να περάσουμε μηνύματα προς τη μια και την άλλη``, ανέφερε.

    Σημείωσε πως τόσο ο ίδιος όσο και κάποιοι από τους αξιωματούχους στην ομάδα του στα Ηνωμένα Εθνη διεξάγουν αυτή τη διπλωματία του πήγαινε - έλα και ελπίζουν πως θα μπορέσουν να πετύχουν μια καλή πρόοδο.

    Ερωτηθείς εάν ο ΓΓ είναι ακόμα αισιόδοξος πως μπορεί να συγκαλέσει μια πολυμερή διάσκεψη το καλοκαίρι, ο κ. Ντάουνερ είπε πως δεν έχει μιλήσει μαζί τους κατά τις τελευταίες εβδομάδες αλλά η άποψη του ΓΓ όταν είχε συνομιλήσει μαζί του την τελευταία φορά ήταν ότι η πολυμερής πρέπει να παραμείνει στο τραπέζι. ``Είναι μέρος της διαδικασίας, μέρος της ημερήσιας διάταξης. Θέλουμε να μπορέσουμε να κάνουμε αυτή την πολυμερή διάσκεψη αλλά πρέπει να βρούμε την κατάλληλη στιγμή για να το κάνουμε``, είπε.

    [03] Δεν σχολιάζουν τα ΗΕ την απόφαση Χριστόφια για προεδρικές

    Απέφυγε ο Εκπρόσωπος του Γενικού-Γραμματέα του ΟΗΕ, Martin Nesirky, να σχολιάσει την ανακοινωθείσα πρόθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, να μην διεκδικήσει εκ νέου την Προεδρία.

    Ερωτηθείς στη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωση των δημοσιογράφων στα Ηνωμένα Έθνη, τι ακριβώς προβλέπει ο Γενικός-Γραμματέας σχετικά με τις συνομιλίες στην Κύπρο μετά την ανακοίνωση του κ. Χριστόφια να μην κατέλθει ως υποψήφιος στις επόμενες προεδρικές εκλογές, ο κ. Nesirky δήλωσε ότι δεν είναι σωστό να υπεισέλθουν σε μία πολιτική διαδικασία που αφορά μια ειδική περίπτωση ούτε ορθό για τα Η.Ε. να σχολιάσουν μια εκλογική διαδικασία.

    «Το πιο σημαντικό, υπογράμμισε, είναι ότι εξακολουθεί να υπάρχει η διαδικασία συνομιλιών και διαπραγματεύσεων για το κυπριακό πρόβλημα, είναι κάτι που γίνεται για κάποιο χρονικό διάστημα και αναμφίβολα θα συνεχιστεί.

    [04] Η Ομόνοια κυπελλούχος Κύπρου

    Την κατάκτηση του 14ου Κυπέλλου στην ιστορία της πανηγυρίζει από σήμερα η Ομόνοια, πετυχαίνοντας το ``back to back``.

    Με γκολ του Αλβες στο 17ο λεπτό, οι ``πράσινοι`` κέρδισαν με 1-0 την πρωταθλήτρια ΑΕΛ στον τελικό του Κυπέλλου Κύπρου, σε ένα κατάμεστο ΓΣΠ.

    Η ΑΕΛ, παρά το ότι αγωνιζόταν με ένα παίχτη λιγότερο λόγω της αποβολής του Ουόν στο 30ο λεπτό για κτύπημα στον Αβραάμ, πάλεψε για την ισοφάριση μέχρι το τελευταίο λεπτό χάνοντας σωρεία ευκαιριών.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 18 May 2012 - 0:36:42 UTC