Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-05-21

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στόχος η αποφυγή ένταξης στον Μηχανισμό, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας
  • [02] Επίσημο γεύμα Fischer-Χριστόφια στη Βιέννη
  • [03] ΑΝΚΕ: Αποκυήματα φαντασίας τα περί παρουσίας Ισραηλινών στρατιωτών
  • [04] Αυξήθηκε ο κύκλος εργασιών Βιομηχανίας το Φεβρουάριο

  • [01] Στόχος η αποφυγή ένταξης στον Μηχανισμό, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας

    Κάνουμε ενέργειες σε μια προσπάθεια να αποφύγουμε την ένταξη μας στο μηχανισμό στήριξης είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος άρχισε τη Δευτέρα τη διήμερη επίσημη επίσκεψη του στην Αυστρία, έφθασε στο Προεδρικό Μέγαρο στη Βιέννη, όπου, μαζί με τη σύζυγό του Ελση Χριστόφια και τα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπείας που τον συνοδεύουν, έτυχαν υποδοχής από τον Πρόεδρο Heinz Fischer και τη σύζυγό του Margit Fischer.

    Κατά την άφιξή του Προέδρου της Δημοκρατίας, στρατιωτικό άγημα απέδωσε τιμές και έγινε ανάκρουση των Εθνικών Υμνων των δύο χωρών.

    Ακολούθησε κατ΄ ιδίαν συνάντηση των δύο Προέδρων και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

    Αργότερα υπογράφτηκε, στην παρουσία των δύο Προέδρων, Πρωτόκολλο και Πρόσθετο Πρωτόκολλο για τη Συμφωνία για την Αποφυγή Διπλής Φορολογίας μεταξύ Κύπρου και Αυστρίας. Εκ μέρους της Κύπρου υπέγραψε η Υπουργός Εξωτερικών και εκ μέρους της Αυστρίας ο Υφυπουργός Οικονομικών Andreas Schieder.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, στην εναρκτήρια του δήλωση στην κοινή διάσκεψη Τύπου που ακολούθησε, ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση για την επίσκεψη του στην Αυστρία και ανέφερε ότι με τον Αυστριακό ομόλογό του διαπίστωσαν το «εξαίρετο επίπεδο των διμερών μας σχέσεων και να επισημάνουμε τις μεγάλες δυνατότητες για την παραπέρα ανάπτυξη τους», προσθέτοντας ότι υπάρχει «γερό θεμέλιο για να κτίσουμε προς αυτή την κατεύθυνση».

    Συζήτησαν θέματα της διεθνούς και ευρωπαϊκής επικαιρότητας και «εκφράσαμε την πολιτική μας βούληση να αναπτύξουμε την εποικοδομητική μας συνεργασία σε όλα τα φόρα». Ο Πρόεδρος Χριστόφιας συμμερίστηκε την άποψη του Προέδρου της Αυστρίας για το αποτέλεσμα των εκλογών στη Σερβία: Η πολιτική προώθηση της ένταξης της Σερβίας στην ΕΕ να συνεχιστεί. Όμως, αυτό είναι υπόθεση των λαών», είπε.

    Σχετικά με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας επανέλαβε «ότι η Τουρκία πρέπει να εφαρμόσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κύπρου, ως ισότιμου μέλους της Ένωσης και να αποδείξει στην πράξη τη βούληση της για λύση του Κυπριακού στη βάση των Ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των αρχών και αξιών της Ε.Ε. Δυστυχώς, οι πράξεις και η συμπεριφορά της Τουρκίας η οποία επιδίδεται σε απειλές και εκβιασμούς κάθε άλλο παρά διακρίνονται από εποικοδομητικό πνεύμα», είπε.

    Ανέφερε ότι ενημέρωσε τον Πρόεδρο Fischer για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και εξέφρασε τη βαθειά ευγνωμοσύνη του κυπριακού λαού για τις σταθερές θέσεις αρχών της Αυστρίας στο κυπριακό πρόβλημα και για τη μακρόχρονη συμβολή της στην ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο.

    Όραμα μας, είπε, είναι μια επανενωμένη Κύπρος, με «θερμές, εποικοδομητικές και φιλικές σχέσεις με όλους τους γείτονές μας μη εξαιρουμένης και της Τουρκίας».

    Πάντοτε, είπε, «με την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα δείξει κατανόηση και θα συμπεριφερθεί ως ένα σύγχρονο κράτος που θέλει να ονομάζεται και ευρωπαϊκό κράτος, να βοηθήσει στην επίλυση του Κυπριακού στη βάση αρχών και τότε τα πράγματα πραγματικά θα αλλάξουν σε όλους τους τομείς».

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι στην Ευρώπη διανύουμε περίοδο κρίσης η οποία έχει ως υπόβαθρο την οικονομία, αλλά εκτείνεται σε όλο το φάσμα της ανθρώπινης κοινωνίας. Ο σημερινός τρόπος κατανομής του παραγόμενου πλούτου, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, οδηγεί μεγάλες ομάδες του πληθυσμού στη φτώχεια και την κοινωνική εξαθλίωση.

    Από πλευράς του ο Πρόεδρος της Αυστρίας, μιλώντας μέσω διερμηνέα, είπε ότι «στο πλαίσιο της επίσκεψης υπεγράφη το Πρωτόκολλο για Συμφωνία και αύριο θα πραγματοποιηθεί Οικονομικό Φόρουμ. Η οικονομική συνεργασία των χωρών μας μπορεί να βελτιωθεί σε ένα υψηλό επίπεδο», ανέφερε ο κ. Φίσερ.

    Ανέφερε ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας τον ενημέρωσε για τις προετοιμασίες της Κύπρου για την Προεδρία ενώ συζήτησαν για τις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια, που πρέπει να κατευθυνθούν προς την ΕΕ και συμφωνούμε ότι η διαδικασία αυτή πρέπει να συνεχίσει.

    Για τις εκλογές στη Σερβία, είπε ότι η «κάθε χώρα πρέπει να αποφασίζει μόνη της. Όμως ελπίζω η οδός να είναι τέτοια που να πλησιάζει την Ευρώπη».

    Πρόσθεσε ότι συζήτησαν επίσης τις εξελίξεις στο Κυπριακό και σημείωσε ότι «αποδεικνύεται ότι δεν υπάρχει έδαφος για μεγάλη αισιοδοξία για το εγγύς μέλλον».

    Πρόσθεσε ότι τη συνάντησή τους απασχόλησε και το θέμα της οικονομικής κρίσης.

    «Η Κύπρος έχει καλές προοπτικές μετά και την ανακάλυψη κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Φυσικά θα ήταν θετικά αν θα μπορούσαμε να είχαμε ενέργεια που να παίρναμε από χώρα της ΕΕ. Αυτό θα ήταν καλό τόσο για την ΕΕ όσο και για την Κύπρο, αλλά και για την Τουρκία», είπε ο Πρόεδρος της Αυστρίας.

    Κληθείς να αναφέρει αν οι ευρωπαϊκές οικονομίες θα μπορέσουν να αντέξουν μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ο κ. Φίσερ είπε ότι πρώτα θα πρέπει να αναμένουμε τις εκλογές στην Ελλάδα και στη συνέχεια θα πρέπει να αναμένουμε τις αποφάσεις της όποιας Κυβέρνησης σχηματιστεί στην Ελλάδα.

    «Στόχος και επιθυμία μας είναι να λύσουμε τα προβλήματα και να διατηρηθεί

    η ευρωζώνη ακέραια», είπε ο Πρόεδρος Fischer, προσθέτοντας ότι «το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να δουλέψουμε σκληρά προς αυτή

    την κατεύθυνση». Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «δεν θα ήθελα να τολμήσω να σκεφτώ ότι το αποτέλεσμα θα είναι η φυγή της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ διότι γνωρίζετε τι θα σημαίνει για την Κύπρο, την οικονομία της και τον κυπριακό λαό, πέραν από τον ελληνικό λαό. Για αυτό θα απαντήσω στηριγμένος σε μια αρχή: ο ελληνικός λαός είναι κυρίαρχος να αποφασίσει για την τύχη του. Βεβαίως μιλάμε για τους λαούς αλλά πολλές φορές εξαρτάται και από τις ηγεσίες τους που δεν μπορούν να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων. Δεν εννοώ την Ελλάδα, μιλώ γενικότερα ως θέμα αρχής».

    Εύχομαι και ελπίζω, ανέφερε, «ο ελληνικός λαός να πάρει τις αποφάσεις εκείνες που θα τον υπηρετήσουν κατά τον καλύτερο τρόπο για το παρόν και το μέλλον».

    Σε ερώτηση αν οι επιπτώσεις από την κρίση στην Ελλάδα θα οδηγήσουν την Κύπρο στο μηχανισμό στήριξης ή αν θα μπορέσει να τον αποφύγει, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «κατ' αρχάς, η πραγματική οικονομία της Κύπρου δεν είναι τόσο στενά συνδεδεμένη με την ελληνική οικονομία. Οι ανταλλαγές μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου αγγίζουν μόνο το 1% του εθνικού εισοδήματος της Κύπρου».

    Αυτό που μας δημιουργεί το τεράστιο πρόβλημα, σημείωσε, «είναι η έκθεση των κυπριακών τραπεζών στα ελληνικά ομόλογα και στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ελλάδας. Εδώ είναι το πρόβλημα που έχουν δημιουργήσει ασφαλώς οι τραπεζίτες μας. Δεν έχει σχέση με τις πολιτικές της Κυβέρνησης αυτό. Όμως, είναι πρόβλημα. Αυτή τη στιγμή χρειαζόμαστε 1 δις 800 εκ. ευρώ για να στηρίξουμε μια τράπεζα, η οποία κινδυνεύει με χρεοκοπία. Το πού θα τα βρούμε είναι ένα σημαντικό πρόβλημα, προβληματιζόμαστε, κάνουμε ενέργειες σε μια προσπάθεια να αποφύγουμε την ένταξη μας στο μηχανισμό στήριξης. Υπάρχουν τρόποι και τρόποι να μπεις σε μηχανισμό στήριξης. Υπάρχει ο τρόπος που μπήκε η Ελλάδα – που δεν νομίζω να χρειάζεται κάτι τέτοιο η Κύπρος – και υπάρχει ο τρόπος τους δανεισμού ουσιαστικά από το μηχανισμό στήριξης για να στηρίξουμε την τράπεζα. Μιλάμε, συζητάμε, και πολύ σύντομα πρέπει να πάρουμε τις τελικές αποφάσεις».

    Αν δεν υπήρχε η έκθεση των τραπεζών στα ελληνικά ομόλογα και στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ελλάδας, είπε, «δεν θα χρειαζόμασταν καμιά απολύτως βοήθεια από κανένα μηχανισμό στήριξης. Να, όμως, που υπάρχει το πρόβλημα και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε», κατέληξε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    [02] Επίσημο γεύμα Fischer-Χριστόφια στη Βιέννη

    Την πεποίθηση ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας δεν θα αφήσει ποτέ το στόχο της λύσης να διαφύγει της προσοχής του, όσο μακρινός και αν εξακολουθεί να φαίνεται ο στόχος αυτός, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Αυστρίας Heinz Fischer κατά τη διάρκεια του επίσημου γεύματος που παρέθεσε προς τιμή του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, στο Προεδρικό Μέγαρο, στη Βιέννη.

    Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφερόμενος στο Κυπριακό είπε, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, πως ``δυστυχώς, η διαδικασία των συνομιλιών υπό την αιγίδα του ΓΓ του ΟΗΕ δεν εξελίσσεται καλά. Η φανερή, πλέον, τακτική κωλυσιεργίας, την οποία απροκάλυπτα η τουρκική πλευρά εφαρμόζει, μας ανησυχεί ιδιαίτερα``.

    ``Αυτή η κωλυσιεργία, σε συνδυασμό με τις απειλές της Τουρκίας κατά της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ και κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη, συνιστούν αναχρονισμό που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός``, ανέφερε.

    Υπογράμμισε πως ``από δικής μας πλευράς παραμένουμε δεσμευμένοι και προσηλωμένοι στη διαδικασία των συνομιλιών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, και στην επιδίωξη λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Οι δυσκολίες και τα εμπόδια δεν μας αποπροσανατολίζουν. Όραμα μας είναι και θα παραμείνει μια ενωμένη και ειρηνική Κύπρος, κοινή πατρίδα όλων των νόμιμων κατοίκων της``.

    Είπε πως ``η Αυστρία πάντοτε υποστήριζε τις προσπάθειές μας για εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού. Είμαστε ευγνώμονες για τη μακρόχρονη συνεισφορά και συμμετοχή της χώρας σας στην Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο``.

    [03] ΑΝΚΕ: Αποκυήματα φαντασίας τα περί παρουσίας Ισραηλινών στρατιωτών

    Αποκυήματα φαντασίας χαρακτηρίζει η Κυβέρνηση τις πληροφορίες που δημοσίευσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων ``Ανατολού`` περί δήθεν συμφωνίας Κύπρου - Ισραήλ που να προνοεί την παρουσία χιλιάδων Ισραηλινών στρατιωτών στην Κύπρο.

    Σε δηλώσεις του στο Προεδρικό, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρίστος Χριστοφίδης διέψευσε κατηγορηματικά τις πληροφορίες, σημειώνοντας πως ``η Αγκυρα μέσα από τέτοιες ανυπόστατες διαρροές επιδώκει να δικαιολογήσει την αδιαλλαξία της στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων, προσπαθεί να τορπιλίσει τη διαδικασία των συνομιλιών στο Κυπριακό και να επικεντρωθεί σε λεγόμενα `σχέδια β` και να δημιουργήσει περαιτέρω ένταση ενόψει και της ανάληψης της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία``.

    Πρόσθεσε πως η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να ακολουθήσει την Τουρκία στην προσπάθεια δημιουργίας κλίματος έντασης για να υπογραμίζει πως ``η Τουρκία παραμένει διεθνώς εκτεθειμένη``.

    Ερωτηθείς αν υπήρξε οποιαδήποτε συζήτηση μεταξύ της Κυβέρνησης και του Ισραήλ για το ενδεχόμενο παρουσίας Ισραηλινών στρατιωτών στην Κύπρο ή δεν υπήρξε καμία τέτοια συζήτηση, ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε πως ``αυτό το οποίο υπάρχει σε σχέση με τη συνεργασία με το Ισραήλ είναι η συμφωνία που έχει υπογράψει ο Υπουργός Αμυνας κατά την επίσκεψή του στο Ισραήλ``.

    [04] Αυξήθηκε ο κύκλος εργασιών Βιομηχανίας το Φεβρουάριο

    Αύξηση 0,7% σημείωσε ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών Βιομηχανίας το Φεβρουάριο του 2012, σε σύγκριση με το Φεβρουάριο 2011, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία της Κύπρου.

    Για την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2012, ο δείκτης παρουσίασε αύξηση 0,9% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011. Ο Δείκτης ανήλθε το Φεβρουάριο του 2012 στις 116,7 μονάδες (βάση 2005=100.

    Στον τομέα της Μεταποίησης, το Φεβρουάριο του 2012 ο δείκτης έφτασε τις 100,7 μονάδες, σημειώνοντας μείωση 4,9% σε σύγκριση με το Φεβρουάριο του 2011.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 21 May 2012 - 15:29:15 UTC