Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Communities of the Diaspora Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-05-23

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δηλώσεις Ντάουνερ μετά από συνάντηση με Νταβούτογλου στην ΝΥ
  • [02] Ο ΠτΔ στη συνάντηση κορυφής του Ευρωπαικού Σοσιαλιστικού Κόμματος

  • [01] Δηλώσεις Ντάουνερ μετά από συνάντηση με Νταβούτογλου στην ΝΥ

    Εχουν επιτευχθεί πολύ περισσότερα απ' όσα η κοινή γνώμη της Κύπρου αντιλαμβάνεται και ``δεν θέλουμε όλα όσα επιτεύχθηκαν να χαθούν``, δήλωσε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ μετά την συνάντησή του, διάρκειας 40 λεπτών, με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Αχμέτ Νταβούτογλου στα γραφεία της Τουρκικής Μόνιμης Αντιπροσωπείας στη Νέα Υόρκη.

    Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, ο κ. Ντάουνερ ανέφερε ότι με τον κ. Νταβούτογλου ανάλωσαν αρκετή ώρα για ανασκόπηση των εξελίξεων.

    «Υπάρχουν διάφορα θέματα που διακυβεύονται και κοιτάμε να βρούμε τρόπους να τα προχωρήσουμε. Αποψη των Ηνωμένων Εθνών είναι ότι έχουν σημειωθεί πολλές συγκλίσεις στα τελευταία τριάμιση χρόνια. Εχουν επιτευχθεί πολύ περισσότερα απ' όσα η κοινή γνώμη της Κύπρου αντιλαμβάνονται και δεν θέλουμε όλα όσα επιτεύχθηκαν να χαθούν».

    Ο κ. Ντάουνερ αναφέρθηκε στις Προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου και στην απόφαση του Προέδρου Χριστόφια να μην διεκδικήσει επανεκλογή. «Γνωρίζουμε έναν – δύο από τους υποψηφίους, αλλά δεν έχουμε ιδέα ποιος θα κερδίσει τις εκλογές και δεν μπορούμε να κάνουμε οποιαδήποτε σχέδια στη βάση του ποιος θα είναι ο νικητής».

    Οι δύο άξονες του σκεπτικού των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με τον κ. Ντάουνερ, είναι «πρώτον, δεν θέλουμε να πετάξουμε αυτά που επιτεύχθηκαν μέχρι σήμερα και τα Ηνωμένα Εθνη έχουν έντονη άποψη επί του θέματος, και δεύτερον, ότι εισερχόμαστε σε περίοδο αβεβαιότητας, γιατί δεν γνωρίζουμε ποιος θα αντικαταστήσει του χρόνου τον κ. Χριστόφια».

    Σε σχέση με τα επόμενα βήματα, είπε ότι «συνεχίζουμε με Τεχνικές Επιτροπές, ώστε να διατηρηθούν οι σχέσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων και πώς θα οικοδομηθεί εμπιστοσύνη μεταξύ τους. Εχουμε συζητήσεις για τις πτυχές του προγράμματος των διαπραγματεύσεων. Μπορούμε να συνεχίσουμε σε τεχνικό επίπεδο και υπάρχει συζήτηση για πιθανά Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Για παράδειγμα, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι θέλει να ξαναδούμε το θέμα του λιμανιού της Αμμοχώστου και τα θέματα που συνδέονται με αυτό. Στη φάση αυτή υπάρχουν διεργασίες σε εξέλιξη».

    Ο Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ πρόσθεσε ότι η ομάδα του στην Κύπρο θα έχει συναντήσεις με τις δύο πλευρές τις προσεχείς ημέρες, για να δουν ποιά είναι η αίσθηση των πλευρών «και τι θέλουν να κάνουν. Πρέπει να συμφωνήσουν μεταξύ τους για το πώς θα προχωρήσουμε».

    Ερωτηθείς για το θέμα της πιθανότητας σύγκλισης διεθνούς διάσκεψης, είπε ότι επαφίεται στα μέρη. Ανέφερε ότι η τ/κ πλευρά βλέπει με ενθουσιασμό τη σύγκλισή της και η ε/κ όχι.

    «Χρειάζεται μεγαλύτερη συμφωνία μεταξύ τους για την χρονική στιγμή (που θα συγκληθεί) η διεθνής διάσκεψη. Εμείς επιθυμούμε να γίνει το συντομότερο δυνατό, αλλά πρέπει και οι δύο πλευρές να αισθάνονται άνετα για να προχωρήσει η διάσκεψη και να υπάρχει προσδοκία ότι θα επιτύχει. Δεν υπάρχει λόγος να συγκλιθεί μία διάσκεψη, η οποία θα καταλήξει σε αποτυχία».

    Ερωτηθείς αν οι δύο πλευρές έχουν πολιτική βούληση, ο κ. Ντάουνερ είπε πως «δεν είναι ότι δεν έχουν πολιτική βούληση, αλλά έχουν διαφορετικές προσδοκίες. Είναι αρκετά δύσκολο οι δύο απόψεις τους να συγκλίνουν, εξαιτίας των διαφορετικών πολιτικών συνθηκών».

    Σε ερώτηση αν θα διεξαχθούν συνομιλίες μέχρι την 1η Ιουλίου, αλλά και μετά την ανάληψη της Προεδρίας της ΕΕ από την Κύπρο, ο Αλεξάντερ Ντάουνερ είπε πως θα γίνουν περαιτέρω συζητήσεις την προσεχή εβδομάδα με τις δύο πλευρές στην Κύπρο. Ο ίδιος, ανέφερε, θα δώσει οδηγίες στην ομάδα του «να ενθαρρύνει τις πλευρές να βρεθούν και συζητήσουν μεταξύ τους πως αισθάνονται ότι πρέπει η διαδικασία να προχωρήσει στους προσεχείς μήνες».

    Χαρακτήρισε επιπρόσθετο εμπόδιο το ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θα διεκδικήσει ξανά την Προεδρία. «Θα παραμείνει στην Προεδρία μέχρι την 1η Μαρτίου, αλλά η προσοχή του κόσμου θα είναι στραμμένη στο ποιος θα καταλάβει τη θέση του. Αυτό είναι οπωσδήποτε ένα στοιχείο το οποίο όλοι λαμβάνουν υπόψη και ως Ηνωμένα Εθνη δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε. Ασφαλώς και είμαστε υπέρ της δημοκρατίας».

    Απαντώντας σε ερώτηση τι θα συμβεί αν κάποια πλευρά θελήσει να ξεκινήσει η διαδικασία εκ του μηδενός, ο Αλεξάντερ Ντάουνερ είπε πως «δεν είναι λογικό να πεταχθεί το έργο που έχει επιτευχθεί. Ασφαλώς καμία συμφωνία δεν ισχύει μέχρι μια συνολική συμφωνία, αλλά υπάρχουν πολλές συγκλίσεις μεταξύ των πλευρών και είναι σημαντικό να διατηρηθούν και στην κατάλληλη στιγμή θα ασχοληθούμε με τις διαφορές που υπάρχουν. Αυτά που έχουν συμφωνηθεί είναι πολύ περισσότερα από αυτά που δεν έχουν».

    Κατέληξε λέγοντας ότι η διαδικασία δεν ήταν χάσιμο χρόνου, υπήρξε μία εποικοδομητική περίοδος, αλλά δεν κατόρθωσε να φέρει την πλήρη συμφωνία.

    «Υπάρχουν θέματα όπως οι εδαφικές προσαρμογές και το μέλλον των συνθηκών που θα πρέπει να επιλυθούν, όμως στα υπόλοιπα κεφάλαια, είτε υπάρχει συμφωνία, είτε πρόοδο. Δεν θέλουμε να πεταχθεί αυτό που επιτεύχθηκε», σημείωσε.

    [02] Ο ΠτΔ στη συνάντηση κορυφής του Ευρωπαικού Σοσιαλιστικού Κόμματος

    Η ανάγκη υιοθέτησης πολιτικών σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, οι οποίες να ενισχύουν την ανάπτυξη και την απασχόληση με στόχο την κοινωνική συνοχή, βρέθηκαν στο επίκεντρο της προπαρασκευαστικής συνάντησης του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΕΣΚ), η οποία συγκλήθηκε ενόψει του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

    Στην παρέμβαση του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας υπογράμμισε ότι «από πλευράς της Κύπρου θα γίνει κάθε προσπάθεια για να καταστεί πράξη το όραμα μιας καλύτερης Ευρώπης, το οποίο αποτυπώνεται ως κεντρικό μήνυμα της επερχόμενης Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ».

    Στη προπαρασκευαστική συνάντηση συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος του ΕΣΚ, Sergei Stanishev, o Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Martin Schulz, ο Πρωθυπουργός της Γαλλίας, Jean Marc Ayrault, ο Πρωθυπουργός του Βελγίου, Elio di Rupo, ο Καγκελάριος της Αυστρίας, Werner Faymann, o Πρωθυπουργός της Κροατίας, Zoran Milanovic, ο Πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Robert Fico, ο Αν. Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Jean Asselborn, ο Αν. Πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, E. Gilmore και o ηγέτης της Ομάδας των Σοσιαλιστών/Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο, Hannes Swoboda.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 23 May 2012 - 21:29:07 UTC