Visit the Philhellenic Perspective Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-05-25

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΕ: Η Τουρκία είναι που προκαλεί τις συνθήκες απομόνωσης των Τ/κ
  • [02] Διοικητής: Δεν αποκλείεται οτιδήποτε για μηχανισμό
  • [03] Η Κυβέρνηση για το πρόγραμμα ταυτοποίησης
  • [04] Την ερχόμενη Τρίτη επανέρχεται στον υποψήφιο ο ενδιάμεσος χώρος

  • [01] ΚΕ: Η Τουρκία είναι που προκαλεί τις συνθήκες απομόνωσης των Τ/κ

    Αυτός που προκαλεί τις συνθήκες απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων είναι η Τουρκία, δήλωσε την Παρασκευή ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, κατηγορώντας, παράλληλα, τον Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Ερογλου για κωλυσιεργία στις συνομιλίες για λύση του Κυπριακού.

    Σε δηλώσεις του στο Προεδρικό Μέγαρο και σχολιάζοντας δηλώσεις του κ. Ερογλου, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «με δηλώσεις του, ο κ. Ερογλου κατηγορεί τους Ελληνοκύπριους ότι τάχα θέλουν τους Τουρκοκύπριους απομονωμένους».

    «Αυτή που προκαλεί τις συνθήκες απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων είναι η Τουρκία με τη συνέχιση της παράνομης κατοχής μεγάλου μέρους του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας και παραβιάζοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες ολόκληρου του λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων», πρόσθεσε.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «είναι η Τουρκία που θίγει την

    αξιοπρέπεια των Τουρκοκυπρίων και τους συμπεριφέρεται ως να είναι σκλάβοι. Για αυτό ακριβώς το λόγο, οι Τουρκοκύπριοι έχουν ξεσηκωθεί

    εναντίον της παρουσίας της Τουρκίας στην Κύπρο». «Ο κ. Ερογλου κατηγορεί, επίσης, τους Ελληνοκύπριους ότι δήθεν κωλυσιεργούν στις συνομιλίες. Αυτός που κωλυσιεργεί είναι ο ίδιος ο κ. Ερογλου, αφού αθετεί δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι του ΓΓ του ΟΗΕ και υπαναχωρεί από συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν στις διαπραγματεύσεις», είπε.

    Καταλήγοντας, είπε ότι «τα όσα δε λέει περί ύπαρξης δύο λαών και δύο κρατών στην Κύπρο, συγκρούονται κάθετα με τα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ και αυτά που λέει καταδεικνύουν ότι ο κ. Ερογλου επιχειρεί να ακυρώσει την αμοιβαία συμφωνημένη βάση λύσης του Κυπριακού, η οποία προβλέπεται σε ψηφίσματα του ΟΗΕ και που είναι η επανένωση του τόπου και του λαού στο πλαίσιο της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, όπως την περιγράφουν τα Ηνωμένα Εθνη, για ένα κράτος με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα».

    [02] Διοικητής: Δεν αποκλείεται οτιδήποτε για μηχανισμό

    Δεν πρέπει να αποκλείεται οτιδήποτε εφόσον αυτό είναι προς όφελος και όχι σε βάρος της οικονομίας, δήλωσε ο νέος Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ένταξης της Κύπρου στον ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.

    Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ και ερωτηθείς αν αισιοδοξεί ότι μπορεί να αποφευχθεί η ένταξη στον Μηχανισμό Στήριξης της ΕΕ, ο κ. Δημητριάδης είπε πως το θέμα είναι πολύ λεπτό, προσθέτοντας όμως ότι ``δεν πρέπει να αποκλείουμε οτιδήποτε``. ``Ο,τιδήποτε γίνεται πρέπει να γίνεται για το καλό της οικονομίας, για το καλό του τραπεζικού συστήματος``, είπε.

    Σημειώνοντας ότι αντιλαμβάνεται τις ανησυχίες ότι ενδεχόμενη ένταξη στον Μηχανισμό μπορεί να σημαίνει και διαφοροποίηση του φορολογικού καθεστώτος της Κύπρου, ο κ. Δημητριάδης επεσήμανε, ωστόσο, ότι χώρες όπως η Ιρλανδία έχουν λάβει στήριξη από το Μηχανισμό, διατηρώντας το φορολογικό τους καθεστώς.

    ``Πιστεύω ότι γενικά πρέπει να είμαστε ήρεμοι και ψύχραιμοι για να αντιμετωπίσουμε όλα τα προβλήματα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Δεν πρέπει να αποκλείουμε οτιδήποτε εφόσον αυτό μπορεί είναι υπέρ και όχι σε βάρος της οικονομίας``, πρόσθεσε.

    [03] Η Κυβέρνηση για το πρόγραμμα ταυτοποίησης

    Η μη υπογραφή του συμβολαίου για το θέμα του Προγράμματος των ταυτοποιήσεων λειψάνων των αγνοουμένων από μέρους του Ινστιτούτου Γενετικής οδηγεί στην απομάκρυνση του προγράμματος από την Κύπρο, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, εκφράζοντας, παράλληλα, την πολύ μεγάλη λύπη της Κυβέρνησης για την αρνητική εξέλιξη που σημειώθηκε στο θέμα αυτό.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, στο Προεδρικό

    Μέγαρο, ο κ. Στεφάνου είπε ότι το θέμα του προγράμματος της ταυτοποίησης λειψάνων αγνοουμένων «ήταν πάντοτε ένα θέμα μεταξύ της ΔΕΑ και του

    Ινστιτούτου Γενετικής Κύπρου (ΙΝΓΚ)». Σημείωσε ότι «η μη υπογραφή του συμβολαίου από μέρους του Ινστιτούτου Γενετικής οδηγεί στην απομάκρυνση του προγράμματος από την Κύπρο».

    Η Κυβέρνηση, πρόσθεσε, «για λόγους αρχής, αλλά και κύρους ενός δικοινοτικού θεσμού, όπως είναι το Ινστιτούτο Γενετικής το οποίο έχει αποδείξει ότι μπορεί να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις του προγράμματος, εργάστηκε πολύ έντονα και προς διάφορες κατευθύνσεις για να πετύχει την παραμονή του προγράμματος στην Κύπρο».

    [04] Την ερχόμενη Τρίτη επανέρχεται στον υποψήφιο ο ενδιάμεσος χώρος

    Διάφορα ονόματα υποψηφίων του ενδιάμεσου χώρου για τις Προεδρικές Εκλογές του 2013 τέθηκαν στη σημερινή συνάντηση των αρχηγών των κομμάτων ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΕΥΡΩΚΟ και Οικολόγων που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στα γραφεία του ΔΗΚΟ.

    Μετά τη συνάντηση λέχθηκε ότι οι τέσσερις ηγέτες θα έχουν νέα συνάντηση την ερχόμενη Τρίτη, ευχόμενος να υπάρξει κατάληξη σε συγκεκριμένο άτομο και διαβεβαιώνοντας ότι τα χρονοδιαγράμματα που τέθηκαν από την αρχή θα τηρηθούν.

    Οπως αναφέρθηκε, τέθηκαν κάποια ερωτήματα ως απότοκο των βολιδοσκοπήσεων με υποψήφιους που μεταξύ άλλων μπορούν να συγκεντρώσουν ευρύτερες κοινωνικές δυνάμεις.

    Στόχος του ενδιάμεσου χώρου, ως το τέλος Μαϊου να είναι σε θέση να ορίσει και να καθορίσει τον υποψήφιο που κρίνει πως μπορεί να ανταποκριθεί στα χαρακτηριστικά που οι τέσσερις πολιτικοί αρχηγοί έχουν θέσει και τα οποία επιβεβαίωσαν και στη σημερινή συνάντηση.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 25 May 2012 - 15:29:09 UTC