Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-06-03

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δεσμεύσεις Υπ. Εργασίας για άτομα με αναπηρίες
  • [02] Εκτός Επιδαύρου λόγω κόστους ο ΘΟΚ
  • [03] Η Κυπριακή Προεδρία παρουσιάστηκε στους ``Φίλους της Συνοχής``
  • [04] Νέος Πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Λευκωσία

  • [01] Δεσμεύσεις Υπ. Εργασίας για άτομα με αναπηρίες

    Δεσμευόμαστε να λάβουμε όλα τα απαιτούμενα μέτρα στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων μας και των σημερινών οικονομικών δεδομένων, για την προώθηση της κοινωνικής ένταξης όλων των ατόμων με αναπηρίες, δήλωσε η Υπουργός Εργασίας Σωτηρούλα Χαραλάμπους. Σε χαιρετισμό της σε Επιστημονική Ημερίδα του Παγκύπριου Συνδέσμου Πολλαπλής Σκλήρυνσης την Κυριακή, η κ. Χαραλάμπους ανέφερε ότι «ως Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, αναγνωρίζουμε την υποχρέωση μας για τη δημιουργία μιας κοινωνίας, απαλλαγμένης από κάθε είδους διάκριση για τα άτομα με αναπηρίες και δεσμευόμαστε να λάβουμε όλα τα απαιτούμενα μέτρα στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων μας, αλλά και στα πλαίσια των σημερινών οικονομικών δεδομένων, για την προώθηση της κοινωνικής ένταξης όλων των ατόμων με αναπηρίες, ανεξαρτήτως του είδους και του βαθμού της αναπηρίας του»ς.

    Η Υπουργός συνέχισε λέγοντας ότι «η καταπολέμηση των διακρίσεων στον επαγγελματικό τομέα, η προώθηση κοινωνικής και επαγγελματικής ένταξης για όλα τα άτομα με αναπηρίες, η ευαισθητοποίηση της ευρύτερης κοινωνίας στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα με κινητικά προβλήματα και η επίτευξη προσβασιμότητας σε όλους τους τομείς της ζωής τους, βρίσκονται στους άμεσους στόχους του Υπουργείου μας στα πλαίσια των στοχευμένων πολιτικών μας για τα άτομα με αναπηρίες». Αναφέρθηκε στο νόμο της ποσόστωσης που ψηφίστηκε το 2009 και αφορά στην πρόσληψη ατόμων με αναπηρίες στον ευρύτερο δημόσιο τομέα σε ποσοστό 10%, εκφράζοντας τη θέση ότι «αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την κοινωνική και επαγγελματική αποκατάσταση όλων των ατόμων με αναπηρία».

    «Ηδη, τα αποτελέσματα εφαρμογής του τα δύο τελευταία χρόνια, είναι πολύ ενθαρρυντικά, λαμβάνοντας υπόψη και τα σημερινά οικονομικά δεδομένα της χώρας μας», είπε. Σύμφωνα με την κ. Χαραλάμπους, «σημαντικό, επίσης, βήμα για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με αναπηρίες στη χώρα μας και την καταπολέμηση των διακρίσεων σε βάρος τους, αποτελεί η κύρωση και η πρόσφατη έναρξη της ισχύος της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες».

    Η Σύμβαση, εξήγησε, «αποτελεί ένα πρακτικό εργαλείο που υποδεικνύει τα μέτρα, προγράμματα και δράσεις που πρέπει να αναπτύξουμε, επιπρόσθετα από όσα ήδη έχουμε, για την προώθηση, προστασία και διασφάλιση πλήρους και ισότιμης απόλαυσης των δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών από όλα τα άτομα με αναπηρίες». Παράλληλα, η Υπουργός αναφέρθηκε στην Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την Αναπηρία 2010-2020, η οποία σε συνδυασμό με τα εθνικά σχέδια δράσης που καταρτίζονται στις χώρες τις ΕΕ, οδηγούν σε πρόσθετα μέτρα και προγράμματα που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των ατόμων με αναπηρίες.

    [02] Εκτός Επιδαύρου λόγω κόστους ο ΘΟΚ

    Το οικονομικό κόστος μεταφοράς της παράστασης και η οικονομική κρίση γενικότερα, ανάγκασε τον ΘΟΚ να αναστείλει τη συμμετοχή του, με την παράσταση «Ηλέκτρα και Ορέστης, η Δίκη» στο Φεστιβάλ Επιδαύρου φέτος. Ο Πρόεδρος του ΘΟΚ Δημήτρης Καραγιάννης, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι κάθε χρόνο το Φεστιβάλ Αθηνών που διοργανώνει το Φεστιβάλ Επιδαύρου χρηματοδοτούσε την παραγωγή με 160.000 ευρώ, με τα έσοδα να μένουν στο Φεστιβάλ.

    Λόγω της οικονομικής κατάστασης, εξήγησε, το Φεστιβάλ Αθηνών δεν μπορούσε να δώσει αυτά τα χρήματα και όπως ανέφερε ο κ. Καραγιάννης σε συζήτηση με τον Διευθυντή Γιώργο Λούκο, ο ΘΟΚ ζήτησε τα μισά χρήματα. Αρχικά η απάντηση, είπε, ήταν θετική, στην πορεία όμως τους αναφέρθηκε ότι δεν θα υπήρχε καθόλου χρηματοδότηση. ``Τότε αποφασίσαμε να πάμε μόνοι μας, το οποίο σημαίνει γύρω στις 60 - 80.000 ευρώ. Διότι, αντιλαμβάνεστε ότι μιλούμε για μια αποστολή 50 ατόμων που πρέπει να καλύψεις αεροπορικά εισιτήρια, διαμονή, τα πλοία που θα μεταφέρουν τα σκηνικά, τα κοντέινερ που θα τα πάνε στην Επίδαυρο, τα εκτός έδρας των ηθοποιών, τεχνικών, κτλ. Μιλάμε για ένα μεγάλο κόστος``.

    Τη συμμετοχή τους στο Φεστιβάλ Επιδαύρου, λόγω οικονομικής κρίσης, έχουν ακυρώσει τουλάχιστον τρία θεατρικά σχήματα από το εξωτερικό, σημείωσε ο Πρόεδρος του ΘΟΚ. Οι παραστάσεις στην Κύπρο της παραγωγής «Ηλέκτρα και Ορέστης, η Δίκη» θα γίνουν κανονικά, πρόσθεσε. Ερωτηθείς εάν η οικονομική κρίση εμποδίζει τον ΘΟΚ να συμμετάσχει σε Φεστιβάλ στο εξωτερικό, απάντησε ότι: ``δεν μας επηρεάζει. Είμαστε όμως πολύ φειδωλοί στο να κάνουμε κινήσεις που μπορεί τώρα να μην μας επηρεάσουν, αλλά (το κόστος) να φανεί μετά από έξι μήνες``.

    Ο Πρόεδρος του ΘΟΚ και ο Διευθυντής του Οργανισμού, Γιώργος Παπαγεωργίου, μεταβαίνουν αύριο, Δευτέρα στην Αθήνα, όπου θα έχουν σειρά επαφών με θεατρικούς αντίστοιχους οργανισμούς και φορείς. Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Καραγιάννης, αύριο το απόγευμα θα έχει συνάντηση με τον Κύπριο Πρέσβη στην Αθήνα, Ιωσήφ Ιωσήφ. Θα έχει επίσης συνάντηση με τον Πρόεδρο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών για να ανταλλάξουν σκέψεις πώς μπορούν οι δύο οργανισμοί να συνδιοργανώνουν διάφορες πολιτιστικές δραστηριότητες. Θα έχει επίσης σειρά άλλων επαφών.

    [03] Η Κυπριακή Προεδρία παρουσιάστηκε στους ``Φίλους της Συνοχής``

    Τις θέσεις της Κύπρου για την Πολιτική Συνοχής ανέπτυξε σε παρέμβασή του στη συνάντηση υψηλού επιπέδου των κρατών μελών της ΕΕ της Ομάδας «Φίλοι της Συνοχής», ο Υφυπουργός Προεδρίας για Ευρωπαϊκά Θέματα Ανδρέας Μαυρογιάννης. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Μαυρογιάννης παρουσίασε ένα ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα εργασιών της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, όσον αφορά τη διαπραγμάτευση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου κατά το προσεχές εξάμηνο, με απώτερο στόχο την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ έως το τέλος του 2012.

    Στη συνάντηση, που συγκάλεσε στο Βουκουρέστι ο Πρωθυπουργός της Ρουμανίας Victor Ponta, συμμετείχαν οι Πρωθυπουργοί ή εκπρόσωποι τους από 15 κράτη μέλη της ΕΕ, καθώς και της Κροατίας. Συγκεκριμένα συμμετείχαν οι Πρωθυπουργοί της Πολωνίας, της Τσεχίας, της Σλοβακίας, της Ουγγαρίας, της Πορτογαλίας, της Βουλγαρίας, της Εσθονίας, της Λιθουανίας, της Κροατίας, καθώς και οι Υπουργοί Εξωτερικών ή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ισπανίας, της Σλοβενίας, της Λετονίας και της Μάλτας. Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Ιωάννης Στουρνάρας.

    Ο κ. Μαυρογιάννης εκπροσώπησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια στη συνάντηση αυτή, της οποίας το κύριο θέμα ήταν «Προκλήσεις και ευκαιρίες για το μελλοντικό προϋπολογισμό της ΕΕ». Ο σκοπός της συνάντησης ήταν να γίνει μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων σε επίπεδο Αρχηγών Κυβερνήσεων σχετικά με το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, με ιδιαίτερη έμφαση στην Πολιτική Συνοχής και αξιοποίηση των πόρων της.

    [04] Νέος Πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Λευκωσία

    O Aμερικανός διπλωμάτης John Koenig έχει επιλεγεί από το Λευκό Οίκο να είναι ο επόμενος πρέσβης των ΗΠΑ στη Λευκωσία, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες. Η ανακοίνωση αναμένεται να γίνει σύντομα και ήδη ενημερώθηκε η κυπριακή Κυβέρνηση για να δώσει την έγκριση. Μετά την επίσημη ανακοίνωση από το Λευκό Οίκο θα ξεκινήσει η διαδικασία επικύρωσής του, από την Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων και στη συνέχεια την ολομέλεια της Γερουσίας.

    Εχει υπηρετήσει πολιτικός σύμβουλος στην Κύπρο (1994-97) στην πρεσβεία της Αθήνας (1997-200) και γενικός πρόξενος στη Θεσσαλονίκη (2000-2003). Το 2009 ανέλαβε πολιτικός σύμβουλος παρά τω διοικητή της Διοίκησης του ΝΑΤΟ στη Νάπολη. Εχει επίσης υπηρετήσει στην πρεσβεία του Βερολίνου επιτετραμμένος.

    Εισήλθε στη διπλωματική υπηρεσία το 1984 και ομιλεί την ελληνική και γερμανική γλώσσα. Γεννήθηκε το 1958 και είναι παντρεμένος με Ελληνοαμερικανίδα.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 3 June 2012 - 11:29:08 UTC