Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-06-06

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κορνηλίου: Η Κυπριακή Προεδρία δεν έχει κρυφή ατζέντα
  • [02] Μείωση εσόδων από τουρισμό τον Απρίλιο
  • [03] Συστάσεις του AmCham στην Κυπριακή Προεδρία
  • [04] Στόχος της ΡΑΕΚ μικρή ελάφρυνση στο κόστος ηλεκτρισμού

  • [01] Κορνηλίου: Η Κυπριακή Προεδρία δεν έχει κρυφή ατζέντα

    Η Κύπρος θα ασκήσει την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ ως ένας έντιμος διαμεσολαβητής, ο οποίος διαθέτει ξεκάθαρες κατευθυντήριες γραμμές, χωρίς κρυφή ατζέντα, τόνισε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στην ΕΕ, Πρέσβης Κορνήλιος Κορνηλίου.

    Ο κ. Κορνηλίου μιλούσε στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργάνωσε η δεξαμενή σκέψης European Policy Centre (EPC), στις Βρυξέλλες, όπου παρουσίασε τις προτεραιότητες της κυπριακής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

    Σε σχέση με τις πολιτικές και οικονομικές προκλήσεις, ο κ. Κορνηλίου ανέφερε ότι η κρίση στην Ευρωζώνη, η χρηματοπιστωτική σταθερότητα, η κρίση του κυρίαρχου χρέους καθώς και η αντιμετώπιση της ανεργίας, κυρίως των νέων, όπως και οι αντιευρωπαϊκές αντιλήψεις, συγκαταλέγονται στα πλέον σοβαρά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε.

    Η απάντηση μας, τόνισε, σε όλες αυτές τις προκλήσεις δεν είναι περισσότερη ή λιγότερη Ευρώπη, αλλά μια καλύτερη Ευρώπη, πιο κοντά στους πολίτες της και στα καθημερινά προβλήματά τους.

    Ο κ. Κορνηλίου χαρακτήρισε τις διαπραγματεύσεις για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) 2014-2020 της ΕΕ ως το πλέον σημαντικό θέμα που θα απασχολήσει την Κυπριακή Προεδρία, μέσω του οποίου μπορεί να επιτευχθεί οικονομική, κοινωνική και εδαφική συνοχή σε ολόκληρη την ΕΕ.

    Το ΠΔΠ, ανέφερε, δεν είναι απλώς ένας προϋπολογισμός αλλά ένα σημαντικό εργαλείο και ένας μηχανισμός, ο οποίος θα προσφέρει οικονομική ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα και θα διασφαλίσει ότι τα διαθέσιμα κονδύλια θα διατεθούν εκεί όπου υπάρχει ανάγκη.

    Ανέφερε, επίσης, ότι τα Διευρωπαϊκά Δίκτυα στις Μεταφορές, την Ενέργεια και τις Τηλεπικοινωνίες όπως και η Διευκόλυνση «Συνδέοντας την Ευρώπη» (The Connecting Europe Facility) βρίσκονται ψηλά στην ημερήσια διάταξη της προεδρίας και είναι σημαντικά για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ και τη βελτίωση των τεχνικών υποδομών της.

    Επίσης, είπε ότι η επανέναρξη της Θαλάσσιας Πολιτικής της ΕΕ αποτελεί για την Κυπριακή Δημοκρατία ένα ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα αφού το 40% του πληθυσμού της Ενωσης κατοικεί σε παραθαλάσσιες περιοχές, όπου και παράγεται το 40% περίπου του συνολικού ΑΕΠ της ΕΕ. Μια Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική θα μπορούσε να κάνει πλήρη χρήση αυτού του τεράστιου δυναμικού της ΕΕ, υπογράμμισε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος, σημειώνοντας ότι για το σκοπό αυτό θα πραγματοποιηθεί μια μεγάλη διάσκεψη τον Οκτώβριο 2012 στην Κύπρο.

    Περαιτέρω ο κ. Κορνηλίου αναφέρθηκε στην οικονομική διακυβέρνηση και σε διάφορα μέτρα που πρέπει να εφαρμοσθούν με στόχο τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και της αποκατάστασης εμπιστοσύνης, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι η μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα θα διασφαλίσει μια αποτελεσματικότερη εποπτεία των αγορών.

    Σε σχέση με την Ενιαία Αγορά, ο κ. Πρέσβης ανέφερε ότι πρόκειται για μια ιδιαίτερα πετυχημένη πολιτική, η οποία προσφέρει ανάπτυξη και θέσεις εργασίας. Ο στόχος μας τώρα, πρόσθεσε, είναι η Ενιαία Αγορά να δημιουργήσει ένα ελκυστικό και φιλικό προς τις Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις περιβάλλον.

    Αναφέρθηκε, επίσης, σε πρωτοβουλίες για δημιουργία θέσεων και ευκαιριών εργασίας καθώς διασφάλιση του μέλλοντος της νέας γενιάς, όπως και τις προσπάθειες για την συμπλήρωση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου, οι οποίες θα αποτελέσουν κύρια θέματα στην ατζέντα της προεδρίας.

    Σε σχέση με τη θέση της ΕΕ στην παγκόσμια σκηνή, ο κ. Κορνηλίου ανέφερε ότι μέσω της εμπορικής πολιτικής, πέραν του ότι διασφαλίζεται οικονομική ανάπτυξη και καταπολεμάται η ανεργία, αναβαθμίζονται οι οικονομικές και εμπορικές σχέσεις με τους στρατηγικούς εταίρους και με τις νότιες μεσογειακές χώρες, στις οποίες, όπως τόνισε, δίνεται ιδιαίτερη σημασία.

    Είπε επίσης ότι θα δοθεί έμφαση στα θέματα της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας, ιδιαίτερα της Νότιας Γειτονίας, λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις στις χώρες της Αραβικής Ανοιξης.

    Σημειώνοντας ότι είναι η πρώτη προεδρία της Κύπρου, είπε ότι την χαρακτηρίζει ο ενθουσιασμός του σχετικά νέου μέλους της ΕΕ. Για την Κύπρο, συνέχισε, μια μικρή χώρα μέλος, η προεδρία αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση αλλά και μια ευκαιρία να αποδείξει ότι είναι ένας αξιόπιστος εταίρος στο πλαίσιο της ΕΕ.

    «Η Κύπρος θα ασκήσει την Προεδρία ως ένας έντιμος διαμεσολαβητής, ο οποίος διαθέτει ξεκάθαρες κατευθυντήριες γραμμές, δεν έχει κρυφή ατζέντα ούτε και μεγάλα ίδια συμφέροντα», τόνισε ο κ. Κορνηλίου.

    Ανέφερε ακόμη ότι η προεδρία θα ασκηθεί κατά κύριο λόγο από τις Βρυξέλλες, γι' αυτό και αυξήθηκε το προσωπικό της Μόνιμης Αντιπροσωπείας από περίπου 80 άτομα σε πάνω από 200.

    Εξέφρασε παράλληλα τη βεβαιότητα ότι θα επιτευχθούν όλοι οι στόχοι που τέθηκαν, αναφέροντας ότι οι προετοιμασίες προχωρούν πολύ καλά.

    Το ακροατήριο απαρτιζόταν κυρίως από στελέχη των Ευρωπαϊκών οργάνων και οργανισμών, διπλωματών, οικονομικών και πολιτικών παραγόντων, εκπροσώπων Μη Κυβερνητικών Οργανισμών και άλλων οργανώσεων στις Βρυξέλλες καθώς και μεγάλο αριθμό εκπροσώπων των ΜΜΕ.

    [02] Μείωση εσόδων από τουρισμό τον Απρίλιο

    Μείωση 16,1% σημείωσαν τον Απρίλιο του 2012 τα έσοδα από τον τουρισμό, τα οποία μειώθηκαν στα 114,6 εκατομμύρια ευρώ, σε σύγκριση με 136,7 εκ. ευρώ τον Απρίλιο του 2011, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε την Τετάρτη η Στατιστική Υπηρεσία.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία, η μέση διάρκεια παραμονής των τουριστών τον Απρίλιο του 2012 μειώθηκε στις 8,5 μέρες, σε σύγκριση με 9,3 μέρες τον αντίστοιχο μήνα του 2011. Η συνολική κατά κεφαλή δαπάνη μειώθηκε στα 604,5 ευρώ, σε σύγκριση με 684,3 ευρώ τον Απρίλιο του 2011. Η συνολική κατά ημέρα δαπάνη μειώθηκε στα 71,2 ευρώ, από 73,8 ευρώ τον Απρίλιο του 2011.

    Κατά χώρα συνήθους διαμονής, τη μεγαλύτερη μέση διάρκεια παραμονής παρουσίασαν τον Απρίλιο του 2012 οι τουρίστες από την Νορβηγία με 22,9 μέρες και ακολούθησαν οι τουρίστες από τις ΗΠΑ με 9,7 μέρες και οι τουρίστες από την Ελλάδα με 9,6 μέρες. Την ψηλότερη κατά κεφαλή δαπάνη παρουσίασαν τον Απρίλιο του 2012 οι τουρίστες από τη Νορβηγία με 1.251,0 ευρώ και ακολούθησαν οι τουρίστες από τις ΗΠΑ με 868,7 ευρώ και οι τουρίστες από τη Ρωσία με 763,8 ευρώ.

    [03] Συστάσεις του AmCham στην Κυπριακή Προεδρία

    O Πρόεδρος του Αμερικανικού Επιμελητηρίου στην ΕΕ (AmCham) Hendrik Bourgeois εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στην ικανότητα της Κύπρου να δρα ως έντιμος διαμεσολαβητής κατά της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Αντιπροσωπεία του Επιμελητηρίου, με επικεφαλής τον κ. Bourgeois είχε συνάντηση με τον Υφυπουργό Προεδρίας για Ευρωπαϊκά Θέματα Ανδρέα Μαυρογιάννη και την ομάδα του, στο πλαίσιο της οποίας παρουσιάστηκαν οι συστάσεις του Επιμελητηρίου προς την Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ.

    Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου, ο κ. Bourgeois δήλωσε ότι ``είμαστε εδώ για να υποβάλομε ορισμένες συστάσεις προς την Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ για τα θέματα πολιτικής που θεωρούμε ότι είναι σημαντικά να προωθηθούν κατά την εξάμηνη Προεδρία της Κύπρου».

    Εξάλλου, σε γραπτό μήνυμα του προς την Κυπριακή Προεδρία, ο Πρόεδρος της Ομάδας Προεδρίας του Επιμελητηρίου Karim Lesina τονίζει ότι «παρά το γεγονός ότι η άσκηση της Προεδρίας της ΕΕ για πρώτη φορά από την Κύπρο μπορεί να είναι μια πρόκληση, εντούτοις το AmCham είναι πεπεισμένο ότι η Κύπρος είναι έτοιμη και αποφασισμένη να ασκήσει μια αποτελεσματική Προεδρία`` .

    [04] Στόχος της ΡΑΕΚ μικρή ελάφρυνση στο κόστος ηλεκτρισμού

    Εχουμε σχεδόν το ακριβότερο ηλεκτρικό ρεύμα στην Ευρώπη παραδέχεται ο Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου Γιώργος Σιαμμάς. «Λόγω της έκτακτης ενεργειακής κρίσης και της προσαύξησης του 6,9%», ανέφερε ο κ. Σιαμμάς «αλλά κυρίως λόγω της συνεχούς αύξησης της τιμής των καυσίμων που έχει φτάσει σε ύψος-ρεκόρ, 600 ευρώ τον τόνο, είναι γεγονός ότι το ηλεκτρικό ρεύμα στην Κύπρο είναι πάρα πολύ ακριβό. Ομως, τα περιθώρια που υπάρχουν είναι περιορισμένα τα οποία ωστόσο η ΡΑΕΚ μελετά και εξαντλεί σε κάθε απόφασή που εκδίδει και έχει να κάνει με τις αυξήσεις».

    Με τον ίδιο τρόπο, συνέχισε, «θα χειριστεί το θέμα στις επικείμενες αυξήσεις του Ιουλίου, οι οποίες είχαν αναβληθεί. Θα χειριστεί το θέμα με την ίδια φειδώ, έχοντας στόχο ει δυνατόν να επιτύχει και μια μικρή ελάφρυνση στο κόστος ηλεκτρισμού. Το βασικό μέρος του κόστους που επηρεάζει τον καταναλωτή είναι το κόστος καυσίμων το οποίο έχει ανέλθει σε ύψος-ρεκόρ». Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον υπάρχουν σκέψεις για μείωση της τιμής του βιομηχανικού ηλεκτρικού ρεύματος, ο κ. Σιαμμάς είπε πως όταν υποβληθεί σχετικό αίτημα από την ΑΗΚ θα εξεταστεί από την Αρχή. Οποιοδήποτε μείωση στο κόστος σίγουρα μετακυλίεται στον καταναλωτή.

    «Η ΑΗΚ», πρόσθεσε, «για να είναι μια οικονομικά δρώσα επιχείρηση πρέπει να έχει ένα ικανοποιητικό και λογικό περιθώριο κέρδους. Όμως, μέσα στα πλαίσια αυτής της έκτακτης ανάγκης που περνούμε, και οικονομική και ενεργειακή κρίση και ψηλό κόστος καυσίμων αν υπάρχει κάποιο περιθώριο για περιορισμό των κερδών για κάποιο χρονικό διάστημα, το οποίο δεν θα οδηγήσει την ΑΗΚ είτε σε κατάρρευση είτε σε στάση πληρωμών, είναι κάτι που μπορούμε να δούμε με την ΑΗΚ σίγουρα».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 6 June 2012 - 17:29:07 UTC