Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-06-08

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση Προέδρου με Πρωθυπουργό Μάλτας
  • [02] Στην Κύπρο ο Πατριάρχης Μόσχας
  • [03] Εκδηλώσεις Εκκλησίας για προεδρία

  • [01] Συνάντηση Προέδρου με Πρωθυπουργό Μάλτας

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στη Μάλτα, είχε το μεσημέρι κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της χώρας Lawrence Gonzi.

    Οπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση, ο Πρόεδρος Χριστόφιας, συνοδευόμενος από την κυπριακή αντιπροσωπεία, έφθασε στις 12 το μεσημέρι στο Πρωθυπουργικό Γραφείο, όπου τον υποδέχθηκε ο Πρωθυπουργός της Μάλτας και στη συνέχεια υπέγραψε το βιβλίο επισκεπτών.

    Η επίσκεψη αυτή, έγραψε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος Χριστόφιας στο βιβλίο επισκεπτών, ``είναι απόδειξη των εξαίρετων σχέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας της Μάλτας τόσο στο διμερές επίπεδο όσο και εντός της ΕΕ, καθώς και της δέσμευσής μας να διευρύνουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας σε όλους τους τομείς``.

    ``Εκ μέρους της Κυβέρνησης και του λαού της Κυπριακής Δημοκρατίας και εμού προσωπικά εκφράζω εγκάρδιες ευχές για πρόοδος και ευημερία για το λαό της Μάλτας. Θα ήθελα, επίσης, να εκφράσω χαρά και ευγνωμοσύνη για την πρόσκληση από τον Πρωθυπουργό κ. Lawrence Gonzi να επισκεφθούμε αυτή την όμορφη χώρα``, έγραψε ο Πρόεδρος.

    Αργότερα, ο Πρόεδρος Χριστόφιας και ο Μαλτέζος Πρωθυπουργός είχαν 20λεπτή κατ` ιδίαν συνάντηση.

    Τη συνάντηση ακολούθησε η έναρξη των διευρυμένων συνομιλιών μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών, με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον κ. Gonzi.

    Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε το Δημαρχείο της μεσαιωνικής πόλης Μεντίνα, γνωστής και ως ``Σιωπηλή Πόλη``.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας και η συνοδεία του μετέβησαν στο Δημαρχείο της Μεντίνα, όπου τους υποδέχθηκε ο Δήμαρχος της πόλης, Peter Sant Manduca.

    Με το Δήμαρχο της πόλης, ο Πρόεδρος Χριστόφιας αντάλλαξαν αναμνηστικά δώρα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δώρισε στο κ. Manduca ένα αντίγραφο του καραβιού της Κερύνεια.

    Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπέγραψε το βιβλίο επισκεπτών του Δημαρχείου της πόλης, εκφράζοντας τη βαθιά του εκτίμηση για τη θερμή φιλοξενία της οποίας έτυχε στη Μάλτα.

    ``Υπάρχουν ισχυροί δεσμοί μεταξύ των δύο μας μεσογειακών νήσων και η παρουσία μου εδώ σήμερα αποτελεί απόδειξη των εξαίρετων αυτών σχέσεων. Εκφράζω τις καλύτερες μου ευχές για συνεχή πρόοδο και ευημερία του λαού της Μάλτας``, συνέχισε ο Πρόεδρος.

    Εγραψε ακόμη ότι ``είχα τη μεγάλη χαρά να επισκεφθώ την εντός των τειχών πόλη της Μεντίνα, ένα εντυπωσιακό θέαμα μοναδικής πολιτιστικής σημασίας για τη Μάλτα και την Ευρώπη. Είναι πραγματικά ένας πολιτιστικός και θρησκευτικός θησαυρός``.

    Ακολούθως, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ξεναγήθηκε στους χώρους του μουσείου της Μεντίνα, καθώς και στα δρομάκια της παλιάς πόλης.

    Ο Πρόεδρος και η αντιπροσωπεία του ολοκληρώνουν την επίσκεψη και επιστρέφουν το απόγευμα στην Κύπρο.

    [02] Στην Κύπρο ο Πατριάρχης Μόσχας

    Τη συμπαράσταση της Εκκλησίας της Ρωσίας προς το δοκιμαζόμενο κυπριακό λαό, εξέφρασε την Παρασκευή ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλος κατά την άφιξη του στο αεροδρόμιο Λάρνακας.

    Υποδεχόμενος τον Πατριάρχη Μόσχας ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, με πρόσκληση του οποίου ο Πατριάρχης Κύριλλος επισκέπτεται την Κύπρο, εξέφρασε του τις ευχαριστίες του κυπριακού λαού για τη συμπαράσταση και την αγάπη της ρωσικής εκκλησίας.

    Στις δηλώσεις του ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου ανέφερε ότι «με πολλή χαρά καλωσορίζουμε τον Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλο. Η επίσκεψη του στην Κύπρο, παρ όλο που εντάσσεται μέσα στα πλαίσια των ειρηνικών επισκέψεων, όπως λέγομε αυτές τις επισκέψεις των προκαθημένων με την εκκλησιαστική γλώσσα, πιστεύω ότι αυτή η επίσκεψη του Μακαριοτάτου θα είναι όχι εθιμοτυπική, αλλά ουσιαστική όπως πάντοτε είναι η άφιξη του προκαθημένου της Εκκλησίας της Μόσχας και πασών των Ρωσιών».

    Πρόσθεσε πως «οι σχέσεις των δύο εκκλησιών μας ήταν πάντοτε πέραν από αδελφικές και αιώνες τώρα έχουμε αυτές τις αδελφικές σχέσεις γιατί πάντοτε οι Ρώσοι όταν ταξίδευαν προς τα θεοβάδιστα μέρη της Παλαιστίνης πάντοτε περιελάμβαναν στο ταξίδι τους και την Κύπρο, γιατί πίστευαν ότι δεν συμπληρώνεται αυτό το όμορφο θρησκευτικό ταξίδι μόνο στους Αγίους Τόπους, αλλά έπρεπε να περάσουν και από τη Νήσο των Αγίων την Κύπρο και δη να προσκυνήσουν στην Παναγία του Κύκκου».

    [03] Εκδηλώσεις Εκκλησίας για προεδρία

    Η Εκκλησία της Κύπρου θεωρεί ως πολύ σημαντική την ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Κύπρο και ως μια ευκαιρία για την προβολή της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και της ορθοδόξου παραδόσεως στην ΕΕ, τονίζει από τις Βρυξέλλες ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, Επίσκοπος Νεαπόλεως Πορφύριος.

    Μιλώντας στο ΚΥΠΕ στις Βρυξέλλες, ο Επίσκοπος είπε ότι η Εκκλησία της Κύπρου στηρίζει με όλες της τις δυνάμεις την κυπριακή προεδρία της ΕΕ και ετοιμάζει είτε από μόνη της είτε σε συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία σειρά εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν στη διάρκεια της προεδρίας.

    Ενδεικτικά ανέφερε ότι η Εκκλησία θα συμμετάσχει με μεγάλο αριθμό εικόνων στην έκθεση για την Κύπρο που θα αρχίσει την 21η Ιουνίου στο μουσείο Bozar στις Βρυξέλλες με θέμα «Χαρτογραφώντας την Κύπρο, Σταυροφόροι, Έμποροι και Εξερευνητές 1192-2012».

    Την 1η Ιουλίου, ημέρα ανάληψης της προεδρίας θα γίνει ειδική συμβολική τελετή στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννη στη Λευκωσία. Της τελετής θα προστεί ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος και στο τέλος της θα αναπέμψει δέηση υπέρ φωτισμού των πολιτειακών αξιωματούχων και την ευθυνοφόρο επιτέλεση των καθηκόντων τους κατά τη διάρκεια της άσκησης της Κυπριακής Προεδρίας.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 8 June 2012 - 13:29:11 UTC