Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-11-27

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τη διασφάλιση ενισχύσεων σε ενεργούς γεωργούς, ζητά για νέα μέλη

    το ΕΕΣ

  • [02] Ολοκληρώθηκε η εξέταση μαρτύρων κατηγορίας στην έφεση για την Ήλιος
  • [03] Ανώτατο: Οι καθυστερήσεις αποτελούν αχίλλειο πτέρνα δικαστηρίων
  • [04] Επιτεύχθηκαν οι στόχοι της Κυπριακής Προεδρίας για θέματα Νεολαίας
  • [05] Με την κατάθεση δύο μαρτύρων, συνεχίστηκε η δίκη για το Μαρί
  • [06] Ικανοποίηση στις Βρυξέλλες για τις αποφάσεις για την Ελλάδα

  • [01] Τη διασφάλιση ενισχύσεων σε ενεργούς γεωργούς, ζητά για νέα μέλη το ΕΕΣ

    Την επανεξέταση του τρόπου της κατανομής των ενισχύσεων που δίνονται μέσω της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) στους παραγωγούς των νέων χωρών μελών, που εντάχθηκαν μετά το 2004, εισηγείται το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο σε ειδική έκθεση.

    Την περίοδο 2006-2011 δόθηκαν συνολικά στα 10 νέα κράτη μέλη ενισχύσεις ύψους 21,496 δισ. ευρώ, ενώ το ποσό που διατέθηκε για την Κύπρο ανήλθε σε 141 εκατ. ευρώ στη διάρκεια της παραπάνω εξαετίας.

    Το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο ζητεί τη μεταρρύθμιση του καθεστώτος, προκειμένου να διασφαλιστεί η διοχέτευση της ενίσχυσης στους ενεργούς γεωργούς που ασκούν τακτικά συγκεκριμένες γεωργικές δραστηριότητες.

    [02] Ολοκληρώθηκε η εξέταση μαρτύρων κατηγορίας στην έφεση για την Ήλιος

    Ολοκληρώθηκε η εξέταση των μαρτύρων κατηγορίας για την υπόθεση της συντριβής του αεροσκάφους της Ήλιος, στις 14 Αυγούστου του 2005 στο Γραμματικό Αττικής, στο πλαίσιο της εκδίκασης της έφεσης στην πρωτόδικη απόφαση, μετά από αίτημα της υπεράσπισης των κατηγορουμένων και η οποία εκδικάζεται στο Εφετείο Αθηνών.

    Την Τρίτη κατέθεσαν ο πιλότος, κ. Κασαβέτης, μέλος της Ελληνικής Επιτροπής Διερεύνησης Ατυχημάτων και Ασφάλειας Πτήσεων υπό του Ακριβού Τσολάκη, που κλήθηκε να εξετάσει τα αίτια της πτώσης του μοιραίου αεροσκάφους, της Ήλιος που στοίχισε τη ζωή σε 121 ανθρώπους, καθώς και ο πραγματογνώμονας κ. Φίσερ, ο οποίος επίσης εξέτασε τα στοιχεία της υπόθεσης. Οι δύο μάρτυρες επανέλαβαν σε γενικές γραμμές τα όσα είχαν καταθέσει πρωτοδίκως.

    Η εκδίκαση της έφεσης ξεκίνησε στις 26 Οκτωβρίου στο Εφετείο Αθηνών μετά από την Πρωτόδικη απόφαση τον περασμένο Απρίλη, σύμφωνα με την οποία οι κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι χωρίς ελαφρυντικά, από το Πρωτοδικείο Αθηνών και που τους καταδίκασε - σύμφωνα με την πρόταση του Εισαγγελέα - σε φυλάκιση τριών ετών ως βάση και ένα χρόνο επιπλέον για τον κάθε νεκρό, δηλαδή 123 χρόνια ο κάθε κατηγορούμενος, από τα οποία υποχρεούντο να εκτίσουν τα 10.

    [03] Ανώτατο: Οι καθυστερήσεις αποτελούν αχίλλειο πτέρνα δικαστηρίων

    Ανησυχητικές διαστάσεις άρχισε να προσλαμβάνει τελευταίως η αύξηση του χρόνου των καθυστερήσεων στην εκδίκαση πολιτικών και ποινικών υποθέσεων σε πρώτο και δεύτερο βαθμό δικαιοδοσίας, σύμφωνα με έκθεση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για τις λειτουργικές ανάγκες των δικαστηρίων και για άλλα συναφή θέματα.

    Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που υπογράφει ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Πέτρος Αρτέμης, την έκθεση ετοίμασαν οι Δικαστές Α. Κραμβής, Ε. Παπαδοπούλου και Γ. Ερωτοκρίτου, αφού το Ανώτατο Δικαστήριο «συναισθανόμενο τα σοβαρά προβλήματα που ταλανίζουν τη Δικαστική Υπηρεσία και προ του κινδύνου να καταρρεύσει η απονομή της δικαιοσύνης στην Κύπρο» τους ανέθεσε να μελετήσουν το θέμα και να καταγράψουν τις λειτουργικές ανάγκες των Δικαστηρίων, τις ελλείψεις τους και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, τόσο οι Δικαστές, όσο και οι δικηγόροι και το προσωπικό των Δικαστηρίων που αντανακλούν στους πολίτες που προσφεύγουν στα Δικαστήρια.

    Γίνεται επίσης αναφορά στους παράγοντες, οι οποίοι, κατά την κρίση του Ανώτατου Δικαστηρίου, αποδυναμώνουν το σύστημα. Παράλληλα εκτίθενται σε συντομία σκέψεις και εισηγήσεις που αφορούν στους τρόπους βελτίωσης της κατάστασης.

    [04] Επιτεύχθηκαν οι στόχοι της Κυπριακής Προεδρίας για θέματα Νεολαίας

    Οι στόχοι που τέθηκαν από την Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου για τα θέματα Νεολαίας έχουν επιτευχθεί, δήλωσε στις Βρυξέλλες ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Γιώργος Δημοσθένους.

    Ο Υπουργός μιλούσε στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης του Συμβουλίου Παιδείας, Νεολαίας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, το οποίο έδωσε έμφαση στους νέους και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν υπό τη σκιά της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης.

    Η Επίτροπος για την Εκπαίδευση, τον Πολιτισμό, την Πολυγλωσσία, την Νεολαία και τον Αθλητισμό, Ανδρούλλα Βασιλείου εξέφρασε την άποψη ότι η Κυπριακή Προεδρία ήταν «μια πολύ πετυχημένη Προεδρία» και ευχαρίστησε εκ μέρους του γραφείου της και των υπηρεσιών της τις ευχαριστίες της στον Υπουργό και τις υπηρεσίες του για την αγαστή συνεργασία όλο πριν και κατά τη διάρκεια της Προεδρίας.

    [05] Με την κατάθεση δύο μαρτύρων, συνεχίστηκε η δίκη για το Μαρί

    Με την κατάθεση και αντεξέταση δύο άλλων μαρτύρων κατηγορίας ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου που συνεδρίασε στη Λάρνακα, συνεχίστηκε η ακροαματική διαδικασία για τη φονική έκρηξη που σημειώθηκε στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί στις 11 Ιουλίου 2011.

    Αρχικά κατέθεσε ως 57ος μάρτυρας, ο Δημήτρης Λουλουπής, Διοικητικός Λειτουργός Α στο Τομέα Εργων του ΥΠΑΜ, οποίος σε κατάθεση που έδωσε στην Αστυνομία και ανέγνωσε στο Δικαστήριο ανέφερε ότι στις 24/6/2009 έλαβε οδηγίες από τον προϊστάμενο του, όπως στείλει επιστολή στον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας για να ζητήσει γνωμάτευση κατά πόσον θα μπορούσε το Υπουργείο Αμυνας να εκποιήσει το φορτίο του πλοίου. Πρόσθεσε ότι στις 10/7/2009 έλαβε απάντηση από τον Γενικό Εισαγγελέα στην οποία αναφερόταν πως νοουμένου ότι το υλικό είναι περιουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας, αυτό θα μπορούσε να εκποιηθεί.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις της Κατηγορούσας Αρχής, ο κ. Λουλουπής είπε πως ο ίδιος είχε εισηγηθεί να ζητήσει από το ΓΕΕΦ να αναφέρει ποια υλικά χρειάζεται, να ενημερωθεί η Διευθύντρια του Τμήματος Τελωνείων ότι αυτά τα υλικά τα χρειαζόταν το ΓΕΕΦ και να τους παραχωρηθούν και τα υπόλοιπα υλικά να εκποιηθούν σύμφωνα με τους Κανονισμούς.

    [06] Ικανοποίηση στις Βρυξέλλες για τις αποφάσεις για την Ελλάδα

    Με ικανοποίηση υποδέχθηκαν κοινοτικοί αξιωματούχοι και πολιτικές ομάδες τη συνολική απόφαση του Εurogroup για την Ελλάδα. Ωστόσο, η συνιστώσα της απόφασης που αναφέρεται στην δυνατότητα επαναγοράς ομολόγων ιδιωτών επενδυτών από την Ελλάδα, είναι ιδιαίτερα ασαφής στο ανακοινωθέν, ενώ και οι αρμόδιοι αποφεύγουν να δώσουν διευκρινήσεις για να αποφευχθούν κερδοσκοπικές κινήσεις.

    Ειδικότερα, την ικανοποίησή του για την επίτευξη συμφωνίας για την Ελλάδα στο Eurogroup, εξέφρασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

    Οπως επισημαίνει σε γραπτή δήλωσή του,η συμφωνία αυτή υπογραμμίζει τις συνεχιζόμενες προσπάθειες της Επιτροπής για ταχεία εφαρμογή του προγράμματος, διασφαλίζοντας την κατάλληλη στήριξη προς την Ελλάδα, μέχρις ότου να επιστρέψει στις αγορές.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 27 November 2012 - 18:39:08 UTC