Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-11-30

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Καλή χρονιά τουριστικά προμηνύεται το 2013
  • [02] Αύξηση ανεργίας τον Οκτώβριο
  • [03] Οι περικοπές δημοσίων βοηθημάτων στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής
  • [04] Πρόοδος Κυπριακής Προεδρίας επί της πρότασης για ασφάλεια στις

    υπεράκτιες δραστηριότητες, λέει ο Συλικιώτης

  • [05] Η χρηματοδότηση των αθλητικών σωματείων στο μικροσκόπιο της ΕΕ
  • [06] Δεν φταίνε οι απλοί τραπεζικοί υπάλληλοι για την κατάσταση στις

    τράπεζες, λέει ο Πρόεδρος


  • [01] Καλή χρονιά τουριστικά προμηνύεται το 2013

    Το 2013 φαίνεται ότι θα είναι επίσης μια καλή χρονιά για τον τουρισμό στη χώρα μας, δήλωσε ο Αντιπρόεδρος του ΔΣ ΤΟΥ ΚΟΤ Γιώργος Μιντής, ανακοινώνοντας, παράλληλα ότι τριμελής αντιπροσωπεία του ΚΟΤ επισκέπτεται αυτές τις μέρες την Κίνα για επαφές με τουριστικούς πράκτορες και κινέζους κυβερνητικούς αξιωματούχους.

    Ο κ. Μιντής μιλούσε στο συνέδριο με θέμα «Τουρισμός και ανταγωνιστικότητα: Επίτευξη αποτελεσμάτων που ευνοούν την οικονομική μεγέθυνση, τη βιώσιμη ανάπτυξη και τους ευρωπαίους πολίτες», που διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή(ΕΟΚΕ) στο Μέγαρο της ΣΕΚ, στη Λευκωσία στα πλαίσια της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ.

    Στην ομιλία του στο συνέδριο, ο Αντιπρόεδρος του ΔΣ ΤΟΥ ΚΟΤ, εκπροσωπώντας τον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «για την Κύπρο ο τουρισμός αποτελεί τομέα στήριξης της οικονομίας και τροφοδοτεί διαχρονικά την ανάπτυξη και ευημερία».

    [02] Αύξηση ανεργίας τον Οκτώβριο

    Στο 12,9% του ενεργού πληθυσμού αυξήθηκε η ανεργία στην Κύπρο τον Οκτώβριο από 12,3% το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat. Οπως προκύπτει από τα κοινοτικά στοιχεία, η μέση ανεργία στην ευρωζώνη αυξήθηκε στο 11,7% (11,6% το Σεπτέμβριο) του ενεργού πληθυσμού, ενώ στο σύνολο της ΕΕ αυξήθηκε 10,7 %, από 10,6%. Αναφορικά με τις επιμέρους επιδόσεις της Κύπρου, τον Οκτώβριο το ποσοστό ανεργίας στους άνδρες ήταν 13,5%, στις γυναίκες 12,2% και στους νέους κάτω των 25 ετών 29,3%.

    Ο μέσος όρος ανεργίας στην Ευρωζώνη στους άνδρες ήταν 11,6%, στις γυναίκες 11,8% και στους νέους κάτω των 25 ετών στο 23,9%. Για την Ελλάδα τα στοιχεία της Eurostat αφορούν τον Αύγουστο, όπου η συνολική ανεργία ανήλθε στο 25,4%, ποσοστό που ήταν το δεύτερο ψηλότερο μετά την Ισπανία στην ΕΕ. Στις επιμέρους κατηγορίες στην Ελλάδα, το ποσοστό ανεργίας στους άνδρες ήταν 22,7%, στις γυναίκες 29% και στους νέους κάτω των 25 ετών 57,0%. Στις γυναίκες και τους νέους η Ελλάδα είχε την ψηλότερη ανεργία στην ΕΕ. Τον Οκτώβριο η ΕΕ είχε 25,913 εκατ. άνεργους, εκ των οποίων 18,703 αφορούσαν την Ευρωζώνη.

    Μέσα σε ένα μήνα η ανεργία αυξήθηκε στην Ευρωζώνη κατά 173.000 άτομα. Σε ένα έτος, δηλαδή τον Οκτώβριο του 2012 σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2011 η ανεργία αυξήθηκε κατά 2,174 εκατ. άτομα. Οι χώρες στις οποίες καταγράφηκε η μεγαλύτερη αύξηση της ανεργίας σε ένα έτος ήταν η Ελλάδα (από 18,4% σε 25,4%), η Κύπρος (από 9,2% σε 12,9%), η Πορτογαλία (από 13,7% σε 16,3%) και η Ισπανία (από 22,7% σε 26,2%).

    [03] Οι περικοπές δημοσίων βοηθημάτων στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής

    Οι σημαντικές περικοπές στα δημόσια βοηθήματα που προβλέπονται στον προϋπολογισμό του 2013, δόθηκαν την Παρασκευή στην Επιτροπή Οικονομικών κατά τη συζήτηση των προϋπολογισμών του Υπουργείου Οικονομικών και Εργασίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στην Επιτροπή από το Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εργασίας Γιώργο Παπαγεωργίου, οι περικοπές επιδομάτων που αφορούν το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ανέρχονται στα 30 περίπου εκ. Ευρώ.

    Σε σχέση με τις περικοπές στις υπηρεσίες κοινωνικής ευημερίας, μειώνονται κάποια επιδόματα που δίνονταν στους λήπτες δημοσίου βοηθήματος, χωρίς να μειώνεται το βασικό δημόσιο βοήθημα. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο κ. Παπαγεωργίου, καταργείται το πασχαλινό επίδομα, κάτι που θα επιφέρει εξοικονόμηση ύψους 3 εκ. Ευρώ. Το χριστουγεννιάτικο δώρο μειώνεται κατά 20%, κάτι που θα επιφέρει εξοικονόμηση 1,6 εκ. Ευρώ. Επιπλέον, καταργείται το εφάπαξ ποσό για μονήρη ηλικιωμένα άτομα, με εξοικονόμηση 600 χιλιάδων ευρώ. Τρία εκ. Ευρώ θα εξοικονομηθούν από την κατάργηση του επιδόματος θέρμανσης, 2,9 εκ. Ευρώ θα εξοικονομηθούν από την κατάργηση του επιδόματος δίαιτας (πλην εξαιρέσεων), και 1,1 εκ ευρώ θα εξοικονομηθούν από τη μείωση του εκτάκτου βοηθήματος.

    Οσον αφορά τα επιδόματα των Κοινωνικών Ασφαλίσεων, καταργείται το επίδομα γάμου, το οποίο επιφέρει εξοικονόμηση 2,5 εκ. Ευρώ, μειώνεται το επίδομα κηδείας κατά 30%, επιφέροντας εξοικονόμηση 0,7 εκ. Ευρώ και υπάρχει και μια μικρή μείωση στον υπολογισμό του επιδόματος μητρότητας, η οποία θα επιφέρει μια εξοικονόμηση της τάξης του 1,2 εκ. Ευρώ. Οπως εξήγησε ο κ. Παπαγεωργίου, θα μειωθεί στο 72% του μισθού από 75% που είναι σήμερα. Επίσης, καταργείται η ειδική χορηγία που δινόταν χωρίς εισοδηματικά κριτήρια στους συνταξιούχους, οι οποίοι είχαν σύνταξη μέχρι 854 ευρώ.

    [04] Πρόοδος Κυπριακής Προεδρίας επί της πρότασης για ασφάλεια στις υπεράκτιες δραστηριότητες, λέει ο Συλικιώτης

    Η ασφάλεια στις υπεράκτιες δραστηριότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου αποτελεί μια από τις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας, τόνισε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νεοκλής Συλικιώτης. Ο κ. Συλικιώτης μιλούσε κατά τη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης μεταξύ ΕΕ και του Οργανισμού Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (ΟΠΕΚ), με θέμα την ασφάλεια στις υπεράκτιες δραστηριότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου, της οποίας συμπροέδρευσε με τον Ευρωπαίο Επίτροπο για την Ενέργεια Γκίντερ Οττινγκερ.

    Ο Υπουργός ανέφερε ότι η Κυπριακή Προεδρία έχει μέχρι σήμερα εργαστεί εντατικά για την επίτευξη προόδου επί της σχετικής νομοθετικής πρότασης τόσο εντός του Συμβουλίου όσο και για την έναρξη διαπραγματεύσεων με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Πρόσθεσε ότι έχει ήδη επιτευχθεί σημαντική πρόοδος και σύγκλιση των απόψεων εντός του Συμβουλίου επί διαφόρων ζητημάτων, όπως η ανεξαρτησία της αρμόδιας αρχής και η μετατροπή της νομικής μορφής της πρότασης από Κανονισμό σε Οδηγία.

    Επισήμανε ακόμη ότι η Κυπριακή Προεδρία, εκπροσωπώντας το Συμβούλιο, ξεκίνησε επίσημα χθες, 29 Νοεμβρίου, τις διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δημιουργώντας την απαραίτητη δυναμική για μια ομαλή επίτευξη συμφωνίας σε πρώτη ανάγνωση. Ανέφερε ακόμη ότι με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ημερομηνίας 19 Ιανουαρίου 2012, έχει συσταθεί η Ομάδα των αρμόδιων αρχών που εξετάζει τις υπεράκτιες δραστηριότητες υδρογονανθράκων (EU Offshore Authorities Group - EUOAG), όπου συμμετέχουν τα Κράτη Μέλη με υπεράκτιες δραστηριότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου.

    [05] Η χρηματοδότηση των αθλητικών σωματείων στο μικροσκόπιο της ΕΕ

    Η χρηματοδότηση των αθλητικών σωματείων στις χώρες μέλη της ΕΕ ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης των Διευθυντών Αθλητισμού, που ολοκληρώθηκε την Παρασκευή στη Λευκωσία στο πλαίσιο της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ. Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, στην ατζέντα βρίσκονταν επίσης η καταπολέμηση του ντόπινγκ, η καθιέρωση ετήσιας Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Αθλητισμού, η στοιχειοθετημένη αθλητική πολιτική, η χειραγώγηση των αποτελεσμάτων του αθλητισμού και η εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας για την κρατική ενίσχυση του αθλητισμού.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η επιλογή των συγκεκριμένων θεμάτων ως προτεραιότητες από την Κυπριακή Προεδρία, αλλά ιδιαίτερα η αποτελεσματική προώθηση τους κατά το τρέχον εξάμηνο, χαιρετίστηκε από τους συμμετέχοντες. Αναφορικά με την κρατική ενίσχυση του αθλητισμού, η Κομισιόν ενημέρωσε τα κράτη μέλη ότι ο αθλητισμός εμπίπτει στους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις στις περιπτώσεις που τα σωματεία έχουν οικονομική δραστηριότητα όπως συμβαίνει με το ποδόσφαιρο.

    Η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού έχει ήδη αποστείλει επιστολή στα κράτη μέλη τον Οκτώβριο και ζητεί να πληροφορηθεί για τη δημόσια χρηματοδότηση του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Για το θέμα των στημένων αγώνων, στη διάρκεια της διήμερης συνάντησης αναφέρθηκε ότι συνεπεία της ταχείας ανάπτυξης του διαδικτυακού στοιχήματος, η Ευρώπη έχει έρθει αντιμέτωπη με διάφορα σκάνδαλα που αφορούν την χειραγώγηση των αποτελεσμάτων.

    [06] Δεν φταίνε οι απλοί τραπεζικοί υπάλληλοι για την κατάσταση στις τράπεζες, λέει ο Πρόεδρος

    «Τί φταίει ο υπάλληλος;» ήταν η λακωνική δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος εξερχόμενος του Προεδρικού την Παρασκευή κλήθηκε από τους δημοσιογράφους να σχολιάσει τη δήλωση του ΓΓ της ΕΤΥΚ Λοϊζου Χατζηκωστή πως έχουν ευθύνες οι τραπεζίτες για την κατάσταση που δημιουργήθηκε με τις τράπεζες και όχι οι απλοί υπάλληλοι των τραπεζών.

    «Βεβαίως, τί φταίει ο υπάλληλος;" διερωτήθηκε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ο οποίος είχε συνάντηση ενωρίτερα με την ηγεσία της ΕΤΥΚ ενώ σε άλλες ερωτήσεις των δημοσιογράφων απάντησε σημειώνοντας πως την Τρίτη θα απευθύνει διάγγελμα στον κυπριακό λαό. «Γιατί να β€˜σκοτώσω' το διάγγελμά μου από τα τώρα;», πρόσθεσε.

    Ο κ. Χατζηκωστής στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστόφια είπε πως «για όλα αυτά που κατηγορούνται οι τράπεζες, τις λανθασμένες μεγάλες δανειοδοτήσεις, τις αγορές ομολόγων, στο βαθμό που ήταν λανθασμένες, δεν έχει σχέση η μάζα του προσωπικού». «Και εάν υπάρχουν κάποια διευθυντικά στελέχη που είναι εμπλεκόμενα και αυτά πρέπει να εκφράσουν την άποψή τους και να λογοδοτήσουν αν χρειαστεί. Και οι διοικήσεις πρέπει να διαχωρίζονται από το προσωπικό», πρόσθεσε. Ο κ. Χατζηκωστής εξέφρασε τις ανησυχίες της ΕΤΥΚ για τον τρόπο διοίκησης της Λαϊκής Τράπεζας, για τον λανθασμένο τρόπο που λαμβάνονται αποφάσεις, αλλά για την έλλειψη ηγεσίας, σημειώνοντας πως «θέλουμε να γίνουν διορθωτικές κινήσεις, ούτως ώστε να αποκατασταθεί» η εμπιστοσύνη του κόσμου.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 30 November 2012 - 17:39:08 UTC