Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 13-01-02

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο συνέδριο του ΕΛΚ στη Λεμεσό η Μέρκελ
  • [02] Πάνω από το διεθνή μέσο όρο το ποσοστό των διαβητικών στην Κύπρο
  • [03] Λήγει η προθεσμία για εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους
  • [04] Με επ' αόριστον απεργία παγκύπρια προειδοποιούν οι πρατηριούχοι

  • [01] Στο συνέδριο του ΕΛΚ στη Λεμεσό η Μέρκελ

    Στην Κύπρο θα βρίσκεται στις 11 Ιανουαρίου η Γερμανίδα Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, υπό την ιδιότητά της ως Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (CDU).

    Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, η κ. Μέρκελ θα βρίσκεται για λίγες μόνο ώρες στη Λεμεσό για να παρευρεθεί στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που διοργανώνει ο ΔΗΣΥ.

    [02] Πάνω από το διεθνή μέσο όρο το ποσοστό των διαβητικών στην Κύπρο

    Ποσοστό 10,18% επί του ενήλικου πληθυσμού της Κύπρου πάσχει από διαβήτη, σύμφωνα με τη νεότερη έκθεση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 8,4% (και παγκοσμίως 8,3%). Συνολικά υπολογίζεται ότι 83.810 κάτοικοι της Κύπρου υποφέρουν από τη νόσο, με τη Διεθνή Ομοσπονδία να εκτιμά ότι περίπου 34.000 εξ αυτών δεν γνωρίζουν ότι είναι διαβητικοί. 57.900 ασθενείς είναι άνδρες και 25.910 γυναίκες.

    Η πλειοψηφία αυτών είναι ηλικίας από 40 έως 59 ετών με τη συντριπτική πλειοψηφία, συγκεκριμένα 62.050, να ζουν στα μεγάλα αστικά κέντρα του νησιού. Οι θάνατοι λόγω της ασθένειας ανήλθαν το 2012 σε 470. Οι υγειονομικές δαπάνες κατά ασθενή το έτος πολύ μόλις έφυγε ανήλθαν σε 2.163 δολάρια. Η έρευνα της Ομοσπονδίας καταδεικνύει ότι στην Ευρώπη υπάρχουν 55 εκατομμύρια διαβητικοί, αριθμός που εκτιμάται ότι θα έχει ανέβει στα 64 εκατομμύρια έως το 2030.

    Συνολικά στην ευρωπαϊκή ήπειρο 622.144 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω της ασθένειας το 2012, ενώ συνολικά δαπανήθηκαν 139 δισεκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση περιστατικών. Στην Ευρώπη καταγράφονται επίσης οι περισσότερες περιπτώσει ανηλίκων που πάσχουν από διαβήτη τύπου 1. Παγκοσμίως υπάρχουν 371 εκατομμύρια άνθρωποι που υποφέρουν από κάποιο τύπο διαβήτη, ενώ 4,8 εκατομμύρια έχασαν τη ζωή τους λόγω της ασθένειας. Το μεγαλύτερο ποσοστό διαβητικών ασθενών στον κόσμο καταγράφεται στη Μικρονησία (37,2%).

    [03] Λήγει η προθεσμία για εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους

    Αθρόα είναι η υποβολή αιτήσεων από νέους ψηφοφόρους και ψηφοφόρους του εξωτερικού σήμερα, τελευταία μέρα εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους για τις προσεχείς προεδρικές εκλογές της 17ης Φεβρουαρίου 2013. Σύμφωνα με τον Προϊστάμενο της Υπηρεσίας Εκλογών στο Υπουργείο Εσωτερικών Δημήτρη Δημητρίου, από το πρωί μέχρι περίπου τις 10 έχουν υποβληθεί κάπου 500 αιτήσεις από νέους ψηφοφόρους, ενώ όσον αφορά ψηφοφόρους που θα ψηφίσουν σε κέντρα του εξωτερικού μόνο 500 αιτήσεις ήρθαν μαζεμένες από ένα κόμμα.

    Ο κ. Δημητρίου ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι και σήμερα αναμένεται οι αιτήσεις να φθάσουν σε τετραψήφιο αριθμό τόσο για τους νέους εκλογείς όσο και για τους εκλογείς σε κέντρα του εξωτερικού. «Η μέρα θα είναι μεγάλη», σχολίασε ο κ. Δημητρίου, προσθέτοντας ότι οι αιτητές θα χρειαστεί να κάνουν λίγη υπομονή. Όπως είπε, τουλάχιστον στην Υπηρεσία Εκλογών, όπου γίνονται οι δηλώσεις για τα κέντρα του εξωτερικού θα χρειαστεί να γίνει αρκετή δουλειά και πιθανόν η όλη διαδικασία για τους υπαλλήλους της υπηρεσίας να ολοκληρωθεί τα ξημερώματα της Πέμπτης, ώστε να διεκπεραιωθούν όλες οι αιτήσεις που παραλήφθηκαν.

    Μέχρι σήμερα υπήρξαν 10,551 νέες εγγραφές ψηφοφόρων στον εκλογικό κατάλογο ενώ οι δηλώσεις για ψηφοφορία στα εκλογικά κέντρα του εξωτερικού έχουν ξεπεράσεις τις 11000. Η διαδικασία αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι τις 5 σήμερα το απόγευμα στην Υπηρεσία Εκλογών και τις Επαρχιακές Διοικήσεις.

    [04] Με επ' αόριστον απεργία παγκύπρια προειδοποιούν οι πρατηριούχοι

    Προθεσμία μέχρι την Παρασκευή έδωσε ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Πρατηριούχων Πετρελαιοειδών στις κρατικές υπηρεσίες για παγοποίηση όλων των αδειών οικοδομής που εκδόθηκαν για ανέγερση νέων πρατηρίων καυσίμων. Σε διαφορετική περίπτωση, οι πρατηριούχοι θα κατέλθουν παγκύπρια σε επ' αόριστον απεργία, ενώ από σήμερα απεργούν οι πρατηριούχοι στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου. Ο λόγος για την απεργία στην ελεύθερη Αμμόχωστο είναι η έκδοση άδειας νέου πρατηρίου στο Παραλίμνι.

    Η απόφαση λήφθηκε σε σύσκεψη που πραγματοποίησε την Τετάρτη ο Σύνδεσμος στη Χοιροκοιτία και σε δηλώσεις του ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Στάθης Σπαρτιάτης ανέφερε ότι «από την Παρασκευή το πρωί, εάν δεν υπάρχει εξέλιξη στο αίτημά μας για παγοποίηση των νέων αδειών οικοδομής που εκδόθηκαν μετά την ομόφωνη απόφαση της Βουλής τον περασμένο χρόνο, θα κατέλθουν σε στάση εργασίας όλα τα πρατήρια παγκύπρια. Θα υπάρχουν πρατήρια για να εξυπηρετηθούν υπηρεσίες που ασχολούνται με θέματα ασφάλειας και υγείας, δηλαδή την Αστυνομία, την Πυροσβεστική Υπηρεσία και τα ασθενοφόρα».

    Πρόσθεσε ότι «το πρόβλημα με την αδειοδότηση νέων πρατηρίων πετρελαιοειδών είναι πολύ μεγάλο επειδή ο νόμος που διέπει το συγκεκριμένο θέμα είναι πολύ παλιός, του 1968. Πριν από τρία χρόνια υπήρξε μια πρωτοβουλία του Υπουργείου Εμπορίου ώστε να συγκεντρωθούν όλες οι υπηρεσίες που ασχολούνται με την έκδοση αδειών νέων πρατηρίων, στο Υπουργείο Εμπορίου ώστε να τεθούν νέα κριτήρια και νέο νομοθετικό πλαίσιο για τη σωστή ρύθμιση του θέματος». Ανέφερε ακόμα ότι παρά το γεγονός πως ανακοινώθηκε στο Σύνδεσμο η συγκεκριμένη προσπάθεια και δώσαμε ως Σύνδεσμος γραπτώς τις απόψεις μας, το νομοσχέδιο έμεινε στάσιμο.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 2 January 2013 - 13:39:05 UTC