Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 13-02-06

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Να μην χάνουμε χρόνο στους σχεδιασμούς για το ΦΑ, λέει ο Πρόεδρος

    της ΚΡΕΤΥΚ

  • [02] Διάσταση απόψεων για τον Προϋπολογισμό της ΕΕ
  • [03] Τερματίζεται νωρίτερα η έκτακτη προσαύξηση της ΑΗΚ λόγω Μαρί

  • [01] Να μην χάνουμε χρόνο στους σχεδιασμούς για το ΦΑ, λέει ο Πρόεδρος της ΚΡΕΤΥΚ

    Την ανάγκη όπως η Κύπρος προχωρήσει τάχιστα στην υλοποίηση των σχεδιασμών για την αξιοποίηση και εξαγωγή φυσικού αερίου, επεσήμανε με δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της νεοϊδρυθείσας Κρατικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου (ΚΡΕΤΥΚ) Χαράλαμπος Έλληνας ενόψει και των αλλαγών που ενδεχομένως να φέρει στην παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου το σχιστολιθικό αέριο (shale gas).

    Ήδη πολλές χώρες εισέρχονται δυναμικά στο χώρο του σχιστολιθικού αερίου με τις ΗΠΑ να σέρνουν το χορό με τεράστιες παραγωγές του αερίου αυτού, η Κίνα έλαβε αποφάσεις με στόχο την εξόρυξη σχιστολιθικού αερίου, ενώ από την Ευρώπη, η Ουκρανία, που φέρεται να έχει το τέταρτο μεγαλύτερο απόθεμα σχιστολιθικού αερίου με 42 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια, έχει υπογράψει ένα συμβόλαιο με τον κολοσσό Shell ύψους 10 δις δολαρίων, όπως μετέδωσε πρόσφατα το πρακτορείο Reuters.

    Κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει τις εξελίξεις αυτές, ο κ. Έλληνας, που παρακολούθησε και συνεχίζει να παρακολουθεί τις εξελίξεις στον τομέα, είπε ότι «δεν μας φοβίζουν».

    [02] Διάσταση απόψεων για τον Προϋπολογισμό της ΕΕ

    Σοβαρή διάσταση απόψεων, μεταξύ του Συμβουλίου της ΕΕ από τη μία πλευρά και της Κομισιόν και του Ευρωκοινοβουλίου από την άλλη, εκδηλώθηκε στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής, κατά τη διάρκεια σχετικής συζήτησης για την αναγκαιότητα ύπαρξης συμφωνίας στην κατάρτιση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Η προεδρεύουσα του Συμβουλίου της ΕΕ και εκπρόσωπος της Ιρλανδικής Προεδρίας Λουτσίντα Κρέϊντον επέμεινε, στην ομιλία της, στην αποδοχή απ' όλους ενός Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου, στο οποίο όμως υπάρχουν γενναίες περικοπές και δεν υπάρχει πρόνοια για την κάλυψη των ελλειμμάτων του τρέχοντος κοινοτικού προϋπολογισμού που ανέρχονται σήμερα στα 76 δις ευρώ.

    Η κυρία Κρέϊντον προειδοποίησε ότι, αν δεν επιτευχθεί συμφωνία επί των μεγεθών του προϋπολογισμού, η Σύνοδος Κορυφής του Συμβουλίου της ΕΕ, αύριο και μεθαύριο, θα στεφθεί από αποτυχία γεγονός που, όπως τόνισε, θα εντείνει περισσότερο την ανασφάλεια των Ευρωπαίων πολιτών για το αύριο και θα ενισχύσει την αμφιβολία τους για την αποτελεσματικότητα των ευρωπαϊκών θεσμών.

    [03] Τερματίζεται νωρίτερα η έκτακτη προσαύξηση της ΑΗΚ λόγω Μαρί

    Τερματίζεται δύο μήνες ενωρίτερα η έκτακτη προσαύξηση ύψους 5,75% που επιβλήθηκε στον τελικό λογαριασμό όλων των καταναλωτών μετά το συμβάν στο Μαρί. Η επιβολή της έκτακτης προσαύξησης θα ισχύσει μέχρι και την 28η Φεβρουαρίου 2013 για τους μηνιαίους και μέχρι και την 31η Μαρτίου 2013 για τους διμηνιαίους λογαριασμούς.

    Ανακοίνωση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) αναφέρει ότι σε συνεδρία τους, τα μέλη της ΡΑΕΚ αφού έλαβαν υπόψη τη σχετική αλληλογραφία μεταξύ ΡΑΕΚ και ΑΗΚ κατά το τελευταίο δίμηνο, τα στοιχεία που υποβλήθηκαν από την ΑΗΚ, το περιεχόμενο των συζητήσεων στις πρόσφατες συναντήσεις που έγιναν μεταξύ ΡΑΕΚ και ΑΗΚ, καθώς και την εισήγηση του Γραφείου της ΡΑΕΚ, αποφάσισαν τα εξής:

    1. Έκτακτη προσαύξηση για το πρόσθετο μεταβλητό κόστος παραγωγής της ΑΗΚ μετά το συμβάν στο Μαρί Η έκτακτη προσαύξηση ύψους 5,75% που επιβλήθηκε στον τελικό λογαριασμό όλων των καταναλωτών με την Απόφαση 754/2012, τερματίζεται δύο μήνες νωρίτερα από ότι είχε επιβληθεί με την πιο πάνω Απόφαση. Επομένως, η επιβολή της έκτακτης προσαύξησης θα ισχύσει μέχρι και την 28η Φεβρουαρίου 2013 για τους Μηνιαίους και μέχρι και την 31η Μαρτίου 2013 για τους Διμηνιαίους καταναλωτές.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 6 February 2013 - 16:39:04 UTC