Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 13-02-18

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εγκλήματα πολέμου καταγγέλλει ο ΟΗΕ για τη βία στη Συρία
  • [02] Σχόλια του διεθνούς Τύπου για τις προεδρικές εκλογές
  • [03] Υπόλογη στην Επ. Υπουργών του ΣτΕ η Τουρκία για το θέμα των

    αγνοουμένων


  • [01] Εγκλήματα πολέμου καταγγέλλει ο ΟΗΕ για τη βία στη Συρία

    Οι συνέπειες της συριακής σύρραξης μπορούν να επεκταθούν σε πολλές γενιές και να υπονομεύσουν την ασφάλεια στη Μέση Ανατολή, προειδοποίησε η επιτροπή έρευνας του ΟΗΕ για τη βία στη Συρία, κατηγορώντας και τους δύο πρωταγωνιστές της σύγκρουσης για εγκλήματα πολέμου.

    Η Κάρλα ντελ Πόντε, μέλος της υπό τον Βραζιλιάνο Πάουλο Πινιέιρο επιτροπής, δήλωσε κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας σήμερα στη Γενεύη ότι ήλθε η ώρα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να φέρει τα εγκλήματα πολέμου στη Συρία ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, καθώς η έρευνα της επιτροπής του ΟΗΕ έχει εντοπίσει σειρά προσώπων σε ηγετικές θέσεις καθώς και ομάδες ατόμων που κατηγορούνται για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου, δολοφονιών, βασανισμών και πράξεων τρομοκράτησης του άμαχου πληθυσμού. "Το βάθος της συριακής τραγωδίας απεικονίζεται με οδυνηρό τρόπο στον αριθμό των θυμάτων.

    Οι φρικιαστικές μαρτυρίες των επιζώντων κάνουν λόγο για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας", αναφέρεται στην έκθεση της διεθνούς και ανεξάρτητης επιτροπής του ΟΗΕ.

    [02] Σχόλια του διεθνούς Τύπου για τις προεδρικές εκλογές

    Ο διεθνής Τύπος αναφέρεται στις εκλογές στην Κύπρο, σημειώνοντας ότι ο νέος ηγέτης στην Κύπρο θα πρέπει να διαπραγματευτεί τους όρους του μνημονίου για να μπορέσει να σώσει την Κύπρο από οικονομική κατάρρευση.

    Η «Ουάσιγκτον Ποστ» αναφέρει ότι ο Συντηρητικός Νίκος Αναστασιάδης, που παρουσιάζει τον εαυτό του ως το μόνο ικανό άτομο να διαπραγματευτεί το μνημόνιο με τους Ευρωπαίους εταίρους της Κύπρου και ήταν το φαβορί στις εκλογές, κέρδισε τον πρώτο γύρο αλλά δεν κατάφερε να πάρει το 50+% που χρειαζόταν για να κερδίσει από την πρώτη Κυριακή. Θα αντιμετωπίσει στις 24 Φεβρουαρίου τον Σταύρο Μαλά, ο οποίος υποστηρίζεται από την αριστερή πτέρυγα και δηλώνει ότι είναι πιο δυναμικός και διεκδικητικός στις διαπραγματεύσεις του μνημονίου ώστε να μειώσει την αυστηρότητα των μέτρων λιτότητας.

    Αναφέρει επίσης ότι ο ανεξάρτητος Γιώργος Λιλλήκας βρίσκεται εκτός της κούρσας των προεδρικών εκλογών, παρόλο που ποσοστό 24.93%, κοντά στο δεύτερο, κ. Μαλά. Εξάλλου, το γερμανικό Deutsche Welle (DW) γράφει ότι ο Νίκος Αναστασιάδης έχει υποσχεθεί γρήγορη συμφωνία με την ΕΕ και το ΔΝΤ για ένα μνημόνιο το οποίο θα βοηθήσει την Κύπρο να επιβιώσει.

    Το AlJazeera αναφέρει ότι ο Συντηρητικός Νίκος Αναστασιάδης πήρε πέρα του 45% αλλά θα πρέπει να αντιμετωπίσει «τον αριστερό Σταύρο Μαλά, ο οποίος πήρε 26,93% και ο οποίος υποστηρίζει ότι μπορεί να πετύχει καλύτερους όρους στο μνημόνιο». Ο κ. Αναστασιάδης, γράφει το AlJazeera, στα μάτια της ΕΕ είναι άνθρωπος ο οποίος μπορεί να διαβουλευτεί το μνημόνιο ενώ η στάση του στο Κυπριακό είναι πιο ευέλικτη από τους ανθυποψηφίους του.

    [03] Υπόλογη στην Επ. Υπουργών του ΣτΕ η Τουρκία για το θέμα των αγνοουμένων

    Το θέμα της μη συμμόρφωσης της Τουρκίας, στην καταδικαστική απόφαση που εξέδωσε το ΕΔΑΔ, στην υπόθεση "Βαρνάβα και άλλοι κατά Τουρκίας", η οποία αφορούσε τις τουρκικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο βόρειο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, τα δικαιώματα ιδιοκτησίας των Κυπρίων προσφύγων και την τύχη των αγνοουμένων της Κύπρου, πρόκειται να εξετάσει, στις 5-7 Μαρτίου 2013, η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

    Παράλληλα η Επιτροπή Υπουργών του ΣτΕ (αρμόδιο όργανο για την επίβλεψη της ορθής εκτέλεσης των αποφάσεων του ΕΔΑΔ από τα 47 κράτη-μέλη του Οργανισμού), πρόκειται να εξετάσει και τα αίτια μη συμμόρφωσης της Τουρκίας σε αποφάσεις που αφορούσαν αθέμιτες ποινικές διαδικασίες και υπερβολική διάρκεια της δικαστικής διαδικασίας και έλλειψης αποτελεσματικής προσφυγής.

    Γενικότερα, η Επιτροπή Υπουργών του ΣτΕ πρόκειται να εξετάσει τα αίτια της μη συμμόρφωσης, με τις τελεσίδικες καταδικαστικές αποφάσεις του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, της Ελλάδος, της Τουρκίας κι άλλων 16 χωρών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 18 February 2013 - 13:39:09 UTC