Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 13-03-26

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στην Επιτροπή Θεσμών το θέμα της Λαϊκής
  • [02] Διευκρινιστική δήλωση ΚΤ για τις αποφάσεις Eurogroup
  • [03] Ο Fitch υποβάθμισε σε "Default" τη Λαϊκή και σε "Restricted Default"

    την Τράπεζα Κύπρου


  • [01] Στην Επιτροπή Θεσμών το θέμα της Λαϊκής

    Επιστολές στον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκο Δημητριάδη αλλά και στην Διαχειρίστρια της Λαϊκής Αντρη Αντωνίου, αποστέλλονται από την Επιτροπή Θεσμών της Βουλής ώστε να δοθούν στοιχεία για τα άτομα που προχώρησαν στην εκροή καταθέσεων από Κύπρο και Ελλάδα.

    Σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνεδρίας της Επιτροπής Θεσμών που κράτησε πέραν των πέντε ωρών, ο Πρόεδρός της Δημήτρης Συλλούρης είπε ότι «η Επιτροπή εξετάζοντας το θέμα, έχει δημιουργήσει μια εικόνα που χρήζει περισσότερης πληροφόρησης και σε βάθος από την Κυβέρνηση αλλά και ταυτόχρονα διερεύνησης κατά πόσον η Κυβέρνηση ήταν πληροφορημένη - και η προηγούμενη και η τωρινή - για πολλά πράγματα τα οποία ήταν σημαντικά και δημιούργησαν το πρόβλημα στο τραπεζιτικό σύστημα και ιδιαίτερα στην Λαϊκή».

    Σε αυτό το στάδιο, σημείωσε, για να γίνει σωστά η δουλειά μας δεν πρέπει να πούμε περισσότερα ούτε να υποσχεθούμε τίποτα πέραν του ότι θα προσπαθήσουμε να βρούμε την πραγματική αλήθεια έστω και εκ των υστέρων.

    Με την επιστολή προς το Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, η Επιτροπή Θεσμών ζητά όπως τεθεί ο κατάλογος των προσώπων που έχουν μεταφέρει χρήματα εκτός Κύπρου τη χρονική περίοδο πριν τις 15 Μαρτίου.

    [02] Διευκρινιστική δήλωση ΚΤ για τις αποφάσεις Eurogroup

    Ανακοίνωση με την οποία διευκρινίζονται ορισμένες πτυχές σε σχέση με τις αποφάσεις του της 25ης Μαρτίου 2013, εξέδωσε η Κεντρική Τράπεζα.

    Η ΚΤΚ αναφέρει ότι η διαδικασία εξυγίανσης της Λαϊκής Τράπεζας συνεπάγεται τον διαχωρισμό της σε μια «καλή» και μια «κακή» τράπεζα, με απόλυτη διασφάλιση των καταθετών της Λαϊκής Τράπεζας μέχρι του ποσού των 100,000 ευρώ ανά καταθέτη. Η διευθέτηση αυτή καλύπτει και τους κοινούς λογαριασμούς (joint accounts).

    Επίσης, αναφέρει πως θα απορροφηθεί η «καλή» Λαϊκή από την Τράπεζα Κύπρου, στο πλαίσιο εξυγίανσης και αναδιάρθρωσης των δύο τραπεζών. Παράλληλα, τονίζει ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ έχει δεσμευτεί να παρέχει άμεσα ρευστότητα στην Τράπεζα Κύπρου, σύμφωνα με τους Κανόνες του Ευρωσυστήματος, ώστε η ρευστότητα της Τράπεζας Κύπρου να μην επηρεαστεί από την μεταφορά του ποσού της Έκτακτης Παροχής Ρευστότητας (ELA) της Λαϊκής Τράπεζας.

    Σύμφωνα με την ΚΤΚ, η Τράπεζα Κύπρου θα ανακεφαλαιοποιηθεί εις τρόπο ώστε οι δικαιούχοι λογαριασμών μέχρι του ποσού των 100,000 ευρώ να προστατεύονται πλήρως, σύμφωνα και με τη σχετική νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Αναφορικά με τον διορισμό προσωρινού Ειδικού Διαχειριστή στις δύο τράπεζες, διευκρινίζει ότι σκοπό έχει τη διευκόλυνση και την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξυγίανσης και αναδιάρθρωσης της Λαϊκής Τράπεζας και της Τράπεζας Κύπρου αντίστοιχα. «Σε κάθε περίπτωση, η διαδικασία εξυγίανσης δεν είναι συνώνυμη της διαδικασίας εκκαθάρισης», σημειώνεται.

    [03] Ο Fitch υποβάθμισε σε "Default" τη Λαϊκή και σε "Restricted Default" την Τράπεζα Κύπρου

    Σε υποβάθμιση των μακροπρόθεσμων και βραχυπρόθεσμων IDRs της Λαϊκής Τράπεζας στην τελευταία βαθμίδα αξιολόγησης "D", δηλαδή σε Default, και των IDRs της Τράπεζας Κύπρου σε "RD", δηλαδή Restricted Default, από "B", αντίστοιχα, προχώρησε ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings, μετά τη συμφωνία του Eurogroup με τις κυπριακές αρχές για παραχώρηση στην Κύπρο οικονομικής βοήθειας ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ.

    Σ ύμφωνα με τον οίκο, η διαφορά στην αξιολόγηση των δύο τραπεζών έγκειται στο γεγονός ότι η Τράπεζα Κύπρου συνεχίζει τις εργασίες της στην Κύπρο, ενώ η Λαϊκή Τράπεζα θα διασπαστεί σε "καλή" και "κακή" τράπεζα. Επίσης, ο Fitch διατήρησε σε αρνητικό ορίζοντα για πιθανή υποβάθμιση την αξιολόγηση της Ελληνικής Τράπεζας.

    Ειδικότερα, ο οίκος διατήρησε την αξιολόγηση των μακροπροθέσμων IDR και SRF της Ελληνικής Τράπεζας σε "Β" και των SR στη βαθμίδα "4", καθώς δεν έχουν επιβληθεί απώλειες στους ανασφάλιστους καταθέτες μέχρι σήμερα, ενώ η Τράπεζα συνεχίζει να λαμβάνει ρευστότητα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ως αποτέλεσμα της δήλωσης του Eurogroup.

    Ο οίκος Fitch αφού αναφέρεται στις αποφάσεις που λήφθηκαν στο Eurogroup για τις δύο τράπεζες, αναφέρει ότι αναμένει τόσο την ανάκληση της τραπεζικής άδειας της Λαϊκής Τράπεζας όσο και την επιβολή σημαντικών ζημιών από τις "κακές τραπεζικές υποχρεώσεις".


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 26 March 2013 - 15:39:04 UTC