Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 13-04-29

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΤΕΚ: Η αδιάκριτη παραχώρηση συντελεστή δόμησης είναι ξεπούλημα

    εθνικού πλούτου

  • [02] Τελική εκτίμηση των FT για το ύψος της κυπριακής διάσωσης
  • [03] Προεδρία: Αβάσιμος ο ισχυρισμός για όχημα τέως Προέδρου

  • [01] ΕΤΕΚ: Η αδιάκριτη παραχώρηση συντελεστή δόμησης είναι ξεπούλημα εθνικού πλούτου

    Ο στόχος της επανεκκίνησης της οικονομίας δεν θα πρέπει να αποτελέσει πρόφαση για ξεπούλημα του συντελεστή δόμησης, αναφέρει, σε ανακοίνωση του, το Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου (ΕΤΕΚ) και προσθέτει ότι η αδιάκριτη παραχώρηση συντελεστή δόμησης είναι ξεπούλημα εθνικού πλούτου.

    Το Τεχνικό Επιμελητήριο εισηγείται όπως η κυπριακή Κυβέρνηση λάβει υπόψη της ότι η απλόχερη παραχώρηση συντελεστή κατά την τελευταία αναθεώρηση των Τοπικών Σχεδίων δεν πέτυχε τους επιδιωκόμενους στόχους και προσθέτει ότι για το θέμα της παραχώρησης συντελεστή δόμησης -ως μέτρο για αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας- θα πρέπει να ληφθούν προσεκτικές αποφάσεις οι συνέπειες των οποίων θα είναι ανατρέψιμες και δεν θα διακινδυνεύουν να συνθλίψουν μεσοπρόθεσμα άλλους τομείς ή να δημιουργήσουν, μακροπρόθεσμα, ακόμα μεγαλύτερο πολεοδομικό χάος στον τόπο και αρνητικό αντίκτυπο για τις μελλοντικές γενιές.

    Το Επιμελητήριο, με δεδομένη την ειλημμένη πολιτική απόφαση για παραχώρηση πολεοδομικών και οικοδομικών αδειών εντός τριμήνου εισηγείται όπως η παραχώρηση του επιπλέον συντελεστή δόμησης να αφορά έργα, η υλοποίηση των οποίων θα ξεκινά το αργότερο εντός των επόμενων μηνών, τα αποτελέσματα από την εφαρμογή του μέτρου θα πρέπει να είναι αυτά που θα καταδείξουν κατά πόσο το μέτρο θα πρέπει να εφαρμοστεί και για το επόμενο έτος, αφού βεβαίως αξιολογηθούν και τα δεδομένα που θα διαμορφωθούν, τα έργα που θα επωφεληθούν θα πρέπει να έχουν δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα ταχείας ολοκλήρωσης, πάντοτε με τη συνεργασία και των δημοσίων αρχών και τη δέσμευσή τους ότι θα ευκολύνουν τα μέγιστα την ιδιωτική πρωτοβουλία.

    [02] Τελική εκτίμηση των FT για το ύψος της κυπριακής διάσωσης

    Σε νέα εξέταση των ποσών που αφορούν το κυπριακό πακέτο διάσωσης προέβη ο ανταποκριτής των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς στις Βρυξέλλες Πίτερ Σπίγκελ επιχειρώντας να βάλει οριστικό τέλος στις αντιδικίες περί του πραγματικού συνολικού ύψους αυτών.

    Υπενθυμίζεται ότι ενώ αρχικά το ποσό που είχε ανακοινωθεί ότι απαιτείτο για την κάλυψη των αναγκών της κυπριακής κυβέρνησης και των τραπεζών είχε προσδιοριστεί στα 17 δισεκατομμύρια ευρώ στη συνέχεια ανέβηκε στα 23 δισ., με τον επίτροπο Όλι Ρεν να εξηγεί ότι πρόκειται για «ακαθάριστο ποσό».

    Στην πρώτη απόπειρα διευκρίνισης του ακριβούς ποσού της κυπριακής διάσωσης ο Βρετανός δημοσιογράφος-αναλυτής είχε καταλήξει στα 20,6 δισεκατομμύρια ευρώ. Τώρα με τη βοήθεια αξιωματούχου της Κομισιόν και του ολλανδικού υπουργείου Οικονομικών προσδιορίζει το ακριβές ύψος της κυπριακής διάσωσης στα 20,2 δισεκατομμύρια ευρώ (συν ένα ποσό 1,2 δισ. που είχε προκύψει πριν την τελική διαπραγμάτευση στο Eurogroup).

    Η μεγαλύτερη αλλαγή στα ποσά εντοπίζεται στο πακέτο για τη Λαϊκή και την Τράπεζα Κύπρου.

    [03] Προεδρία: Αβάσιμος ο ισχυρισμός για όχημα τέως Προέδρου

    Δεν ευσταθεί ο ισχυρισμός ότι ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας αρνήθηκε να παραδώσει το προεδρικό αυτοκίνητο αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Προεδρία της Δημοκρατίας η οποία διευκρινίζει ότι ο «τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας απλώς διατηρεί το προεδρικό αυτοκίνητο μέχρι την παραλαβή του δικού του αυτοκινήτου».

    Η Προεδρία της Δημοκρατίας εξέδωσε ανακοίνωση αναφορικά με δημοσίευμα της εφημερίδας «Αλήθεια», τη Δευτέρα, σύμφωνα με το οποίο «ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας αρνήθηκε να παραδώσει την προεδρική λιμουζίνα την οποία ο ίδιος είχε παραγγείλει κατά τη διάρκεια της θητείας του» και ότι «το όλο θέμα επιβεβαίωσε το Γραφείο Τύπου του Προεδρικού Μεγάρου».

    Το Γραφείο Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας, «ανακοινώνει ότι δεν είχε καμιά σχέση με το δημοσίευμα και οπωσδήποτε δεν επιβεβαίωσε τέτοια πληροφορία».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 29 April 2013 - 12:39:04 UTC