Visit our Treaty, Convention & International Organization Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 13-05-10

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εισαγγελέας ερευνά πληροφορίες για δολοφονία του Πατριάρχη

    Βαρθολομαίου

  • [02] Μπαγκλαντές: Γυναίκα ζωντανή στα συντρίμμια κτιρίου μετά από 17 μέρες
  • [03] Οι συντεχνίες ενέκριναν τη συμφωνία για αναδιάρθρωση των ΚΑ
  • [04] Αξιολογήθηκε η ετοιμότητα της Κύπρου για απομάκρυνση υπηκόων

    από Συρία


  • [01] Εισαγγελέας ερευνά πληροφορίες για δολοφονία του Πατριάρχη Βαρθολομαίου

    Πληροφορίες για συνωμοσία με στόχο τη δολοφονία του Οικουμενικού Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίου εξετάζει εισαγγελέας της Άγκυρας, μετέδωσε την Παρασκευή το τουρκικό ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, σύμφωνα με τον ιστότοπο της εφημερίδας "Χουριέτ".

    Η έρευνα άρχισε έπειτα από επιστολή η οποία εστάλη από την επαρχία Καϊσερί της κεντρικής Ανατολίας και στην οποία αναφερόταν ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα γίνει στόχος δολοφονικής απόπειρας στις 29 Μαΐου, κατά την 560ή επέτειο της άλωσης της Κωνσταντινούπολης. Ένας άνδρας βρίσκεται υπό κράτηση στο πλαίσιο της υπόθεσης και έρευνες διεξάγονται για την ανεύρεση δύο άλλων.

    Όπως δήλωσαν αστυνομικές πηγές, οι ύποπτοι έφθασαν πρόσφατα στην Κωνσταντινούπολη από την επαρχία Καϊσερί. Ο ύποπτος που βρίσκεται υπό κράτηση και ο οποίος αναφέρεται από την Χουριέτ με τα αρχικά Σ.Α., αρνήθηκε τις κατηγορίες και είπε πως βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη για να επισκεφθεί συγγενείς και πως δεν είχε καμιά πρόθεση ούτε σχέδιο να δολοφονήσει τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

    Ο φάκελος της υπόθεσης που είχε ανοίξει ένας εισαγγελέας της επαρχίας Καϊσερί διαβιβάσθηκε στην εισαγγελία της Άγκυρας. Η έρευνα αποκάλυψε πως μια άλλη επιστολή είχε σταλεί σε εισαγγελείς το 2008, στην οποία αναφερόταν πως ο Σ.Α. σχεδίαζε να δολοφονήσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Σύμφωνα με πληροφορίες του ανταποκριτή του ΑΠΕ-ΜΠΕ στην Κωνσταντινούπολη, οι διωκτικές αρχές εξετάζουν ενδεχόμενη σχέση του σχεδίου δολοφονίας του Οικουμενικού Πατριάρχη με τη δράση της παρακρατικής οργάνωσης ΕΡΓΚΕΝΕΚΟΝ.

    Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί με προσοχή την υπόθεση.

    [02] Μπαγκλαντές: Γυναίκα ζωντανή στα συντρίμμια κτιρίου μετά από 17 μέρες

    Θαύμα στα συντρίμμια του κτιρίου που κατέρρευσε στο Μπανγκλαντές. Τα σωστικά συνεργεία ανέσυραν γυναίκα ζωντανή 17 ημέρες μετά την κατάρρευση. Όλες αυτές τις ημέρες η γυναίκα βρισκόταν θαμμένη κάτω από συντρίμμια.

    Η διασωθείσα μεταφέρθηκε αμέσως με φορείο σε στρατιωτικό νοσοκομείο. Στο μεταξύ, οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους χίλιους. Συγγενείς των θυμάτων συρρέουν στα νοσοκομεία καθημερινά για το δύσκολο έργο της αναγνώρισης.

    [03] Οι συντεχνίες ενέκριναν τη συμφωνία για αναδιάρθρωση των ΚΑ

    Με συντριπτική πλειοψηφία εγκρίθηκε την Παρασκευή η συμφωνία για αναδιάρθρωση του κρατικού αερομεταφορέα, η οποία επιτεύχθηκε στις 12 Απριλίου μεταξύ της Κυβέρνησης και των συντεχνιών της εταιρείας.

    Η συμφωνία τέθηκε ενώπιον Γενικής Συνέλευσης του προσωπικού των Κυπριακών Αερογραμμών, που κάλεσαν οι συντεχνίες ΣΥΝΥΚΑ-ΣΕΚ και ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ, για να εγκρίνει ή να απορρίψει τη συμφωνία, η οποία προνοεί, μεταξύ άλλων, την αποχώρηση 490 υπαλλήλων, τη μείωση μισθών και τη μείωση του στόλου των Κυπριακών Αερογραμμών, στα έξι αεροσκάφη συν ένα εφεδρικό. Με την έγκριση της συμφωνίας δόθηκε στους εργαζόμενους χρονικό περιθώριο μιας εβδομάδας, για να δηλώσουν ποιοι θέλουν να αποχωρήσουν εθελοντικά από την εταιρεία, ούτως ώστε να αποφευχθούν οι αναγκαστικές απολύσεις.

    Ωστόσο, η αποχώρηση των 490 εργαζομένων θα γίνει σε δύο στάδια, καθώς υπάρχει πρόνοια στη συμφωνία όπως διατηρηθούν τα πληρώματα δύο επιπλέον αεροσκαφών, μέχρι το τέλος της καλοκαιρινής περιόδου, πέρα των έξι αεροσκαφών που θα διατηρηθούν τελικά στο στόλο των Κυπριακών Αερογραμμών. Νωρίτερα, πριν από τη ψήφιση της συμφωνίας, το συνδικαλιστικό κίνημα απηύθυνε δραματική έκκληση στους εργαζομένους των ΚΑ όπως υπερψηφίσουν την πρόταση της Κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για μονόδρομο.

    Σε δηλώσεις του, μετά την ολοκλήρωση της Γενικής Συνέλευσης, ο κ. Πιερίδης εξέφρασε την εκτίμηση πως «ανοίγεται ο δρόμος για πλήρη εφαρμογή του σχεδίου αναδιάρθρωσης και ταυτόχρονα ο δρόμος για την επιβίωση των Κυπριακών Αερογραμμών». Εξέφρασε ακόμα την ελπίδα πως την εβδομάδα που ακολουθεί θα επιδειχθεί ενδιαφέρον για αποχώρηση από πλευράς των εργαζομένων.

    «Ευελπιστώ πως θα υπάρχει τέτοιο ενδιαφέρον, ούτως ώστε ή δυνατόν να καλυφθεί ο απαιτούμενος αριθμός και να μην χρειαστεί να γίνουν αναγκαστικές απολύσεις», είπε. Ο ΓΓ της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ Αντώνης Νεοφύτου δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι επέδειξαν για ακόμα μια φορά την υπευθυνότητα που αρμόζει σε αυτούς, ωστόσο πρόσθεσε, αναμένουν και οι ίδιοι ότι θα επιδειχθεί το ίδιο ενδιαφέρον από την Κυβέρνηση και από την πολιτεία.

    [04] Αξιολογήθηκε η ετοιμότητα της Κύπρου για απομάκρυνση υπηκόων από Συρία

    Τα σχέδια δράσης που υπάρχουν για τη διαχείριση μιας τυχόν ανθρωπιστικής κρίσης στη Συρία με αφορμή τον πόλεμο που μαίνεται στη χώρα τους τελευταίους μήνες, με την μεταφορά δηλαδή υπηκόων ευρωπαϊκών και τρίτων χωρών μέσω της Κύπρου, συζήτησε την Παρασκευή κατά τη διάρκεια σύσκεψης στο Λιμάνι της Λάρνακας, ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Τάσος Μητσόπουλος.

    Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης η Αρχή Λιμένων, η Πολιτική Αμυνα και εκπρόσωποι του Τμήματος Μετανάστευσης του Υπουργείου Εσωτερικών. Σε δηλώσεις ύστερα από τη σύσκεψη ο Υπουργός Συγκοινωνιών ανέφερε ότι η σύσκεψη πραγματοποιείται «προκειμένου να υπηρετήσουμε δύο βασικούς στόχους: να κάνουμε μία επιτόπια μελέτη των υποδομών, της ετοιμότητας των λιμενικών υποδομών αλλά και των λιμενικών αρχών και να εξετάσουμε επί τόπου τα σχέδια δράσης που υπάρχουν για την διαχείριση μιας ανθρωπιστικής κρίσης στην περίπτωση που έχουμε ραγδαίες εξελίξεις στη Συρία και χρειαστεί η Κυπριακή Δημοκρατία να συμβάλει στην ασφαλή μεταφορά, εκκένωση υπηκόων ευρωπαϊκών χωρών αλλά και τρίτων χωρών με τις οποίες η Κυπριακή Δημοκρατία έχει διμερείς συμβάσεις».

    Ο κ. Μητσόπουλος ανέφερε ότι «το 2006 μέσα από τα λιμάνια της Κύπρου, κατά κύριο λόγο το λιμάνι της Λάρνακας και δευτερευόντως της Λεμεσού διακινήθηκαν 65 χιλιάδες Ευρωπαίοι και τρίτων χωρών υπήκοοι με απόλυτη ασφάλεια γεγονός για το οποίο η Κυπριακή Δημοκρατία εξασφάλισε εύσημα και εγκώμια». Συνεπώς συνέχισε «οφείλουμε να λειτουργούμε προληπτικά και ως Υπουργείο Συγκοινωνιών και Εργων που είμαστε αρμόδιοι για τις λιμενικές υποδομές μαζί με την Αρχή Λιμένων κάνουμε μια επιτόπια αξιολόγηση της ετοιμότητας μας να ανταποκριθούμε σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 10 May 2013 - 17:39:04 UTC