Browse through our Collection of Directories for Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 16-10-19

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Φωτίου: Υπάρχουν μαρτυρίες για αγνοούμενους, οι οποίες 42 χρόνια μετά, δεν αξιολογήθηκαν
  • [02] Μπορεί να δίνονται και για ρουσφέτι οι ενισχύσεις de minimis, σύμφωνα με τον αρμόδιο Έφορο
  • [03] Οριακή πτώση καταγράφει το ΧΑΚ το μεσημέρι
  • [04] Επ. Διοικήσεως: Συνεχίζονται τα κρούσματα κακομεταχείρισης πολιτών από αστυνομικούς

  • [01] Φωτίου: Υπάρχουν μαρτυρίες για αγνοούμενους, οι οποίες 42 χρόνια μετά, δεν αξιολογήθηκαν

    ΚΥΠΕ - Κυριακή Χριστοδούλου - ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 19/10/2016 12:48

    Υπάρχουν ακόμη μαρτυρίες για αγνοούμενους, οι οποίες 42 χρόνια μετά την κυπριακή τραγωδία, δεν έχουν αξιολογηθεί, δήλωσε ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου, ο οποίος παρουσίασε σε διάσκεψη Τύπου την Τετάρτη, το έργο της ψηφιοποίησης του αρχείου της Υπηρεσίας Αγνοουμένων, που αριθμεί 2,000 φακέλους.

    Ο κ. Φωτίου σημείωσε ότι μεταξύ άλλων έχουν ψηφιοποιηθεί δεκάδες μαρτυρίες και πληροφορίες για κάθε τοποθεσία στην οποία έχουν εξαφανιστεί αγνοούμενοι.

    "Αν κάποιος ανατρέξει για παράδειγμα στην τοποθεσία Κάτω Ζώδια, θα δει όλες τις μαρτυρίες, όλες τις πληροφορίες που υπάρχουν για αυτή την τοποθεσία, και είναι δεκάδες οι φάκελοι και οι μαρτυρίες για την κάθε τοποθεσία. Σημαντικό στοιχείο είναι και η κατηγορία ανά πληροφοριοδότη και εδώ υπάρχουν εκατοντάδες μαρτυρίες και θέλω να σας πω κάτι, το οποίο πρέπει άμεσα να αξιοποιήσουμε: Υπάρχουν ακόμη μαρτυρίες, μετά από 42 χρόνια, που δεν έχουν αξιολογηθεί και μέσα από την ψηφιοποίηση αυτό θα γίνει κατορθωτό και θα γίνει αξιολόγηση μαρτυριών από όλες τις Υπηρεσίες που πρέπει (Γραφείο Εκπροσώπου ε/κ πλευράς στη ΔΕΑ, ΚΥΠ κ.λπ.)", ανέφερε ο Επίτροπος.

    Η ψηφιοποίηση του αρχείου της Υπηρεσία Αγνοουμένων αποτελεί ένα σημαντικό βήμα που αναμένεται να βοηθήσει τα μέγιστα στην έρευνα και την πιο αποτελεσματική αξιολόγηση στοιχείων και πληροφοριών για τους αγνοούμενους της κυπριακής τραγωδίας .

    Έχουν ψηφιοποιηθεί, όπως λέχθηκε, 2,000 φάκελλοι της Υπηρεσίας Αγνοουμένων με τελικό στόχο τη δημιουργία Κοινής Βάσης Δεδομένων- Αρχείου Αγνοουμένων στο οποίο θα υπάρχουν πληροφορίες και στοιχεία από όλες τις Υπηρεσίες που ασχολούνται με το θέμα, δηλαδή, εκτός από την Υπηρεσία Αγνοουμένων, το Γραφείο του Εκπροσώπου της ε/κ κοινότητας στη ΔΕΑ, την ΚΥΠ, την Εθνική Φρουρά και άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες. Το έργο αυτό αναμένεται να αρχίσει τάχιστα.

    Ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου παρουσιάζοντας το έργο που έχει γίνει, σημείωσε πως βασικός στόχος είναι η αποτελεσματική αξιοποίηση πληροφοριών.

    "Η διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων μας, συνιστά για όλους μας ζήτημα υψίστης σημασίας και προτεραιότητας. Ιδιαίτερα αυτή την περίοδο όπου η Τουρκία αρνείται πεισματικά να συνεργαστεί , να δώσει πληροφορίες από τα αρχεία του τουρκικού στρατού, το θέμα της έρευνας γίνεται όλο και πιο σημαντικό, είναι το πιο σημαντικό εργαλείο που έχουμε αυτή τη στιγμή για να συμβάλουμε στην επίλυση αυτού του ανθρωπιστικού προβλήματος", ανέφερε ο κ. Φωτίου.

    Στο αρχείο δεν θα έχουν πρόσβαση οι απλοί πολίτες για ευνόητους λόγους. Οι συγγενείς των αγνοουμένων θα μπορούν να δουν όλα τα στοιχεία, κάτι το οποίο μπορούσαν να πράξουν και τώρα με τη μόνη διαφορά ότι μέχρι στιγμής ανέτρεχαν σε φακέλλους και φάϊλς από πολλές και διαφορετικές υπηρεσίες που έχουν εμπλοκή στο θέμα. Ο κ. Φωτίου επεσήμανε ότι τα στοιχεία των φακέλων εμπλουτίζονται συνεχώς με νέες μαρτυρίες, άρα το αρχείο αυτό είναι προσβάσιμο στους συγγενείς ανά πάσα στιγμή.

    Ο Επίτροπος διευκρίνισε ότι εάν άλλες υπηρεσίες ή μεμονωμένα άτομα, πχ ιστορικοί, θέλουν πρόσβαση, αυτό θα το αξιολογεί η Υπηρεσία και θα δίνεται ανάλογα άδεια για πρόσβαση.

    Η ψηφιοποίηση, όπως ανέφερε ο κ. Φωτίου, κάνει κατορθωτή την απόλυτα ασφαλή πρόσβαση και ηλεκτρονική ανταλλαγή πληροφοριών χωρίς τη μετακίνηση αρχείων, την άμεση και ταυτόχρονη πρόσβαση από εξουσιοδοτημένους χρήστες, τη δημιουργία ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων για επεξεργασία πληροφοριών και την διασφάλιση τους χωρίς τη φυσική αλλοίωση των αρχείων.

    Μέσω της ψηφιοποίησης, έγινε κατηγοριοποίηση εγγράφων στη βάση των κατηγοριών που χρησιμοποιεί η Υπηρεσία Αγνοουμένων. Οι κατηγορίες αυτές είναι πέραν των 15 και αφορούν μεταξύ άλλων τα αρχεία της ΕΦ, τα έγγραφα ανά αγνοούμενο, ανά άτομο που έδωσε πληροφορίες, ανά τοποθεσία εξαφάνισης, κλπ.

    Αν για παράδειγμα κάποιος θέλει να ανατρέξει σε συγκεκριμένη υπόθεση, μπορεί να αρχίσει κάνοντας έρευνα στην κατηγορία "τοποθεσία εξαφάνισης" και να δει όλες τις πληροφορίες και μαρτυρίες για την τοποθεσία αυτή. Οι φάκελλοι και τα στοιχεία για κάθε τοποθεσία είναι δεκάδες, ίσως και εκατοντάδες και μπορεί κάποιος να αναλογιστεί την διευκόλυνση που τώρα παρέχεται με την ψηφιοποίηση όλων αυτών των αρχείων και την κατηγοριοποίησή τους.

    Τα αρχεία αυτά της Υπηρεσίας Αγνοουμένων είναι , όπως επεσήμανε ο κ. Φωτίου, από τα πλέον ευαίσθητα γιατί περιλαμβάνουν στοιχεία όπως μαρτυρικό υλικό, επιστολές, προθανάτια στοιχεία αγνοουμένων, προσωπικά και οικογενειακά στοιχεία και άλλα.

    Ο κ. Φωτίου ανέφερε ότι όλες οι πληροφορίες και στοιχεία στους φακέλλους που τώρα περιλαμβάνονται στο αρχείο που ψηφιοποιήθηκε, θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για ιστορικούς σκοπούς εκτός από σκοπούς έρευνας για διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων.

    "Θα αποτελέσει αυτό το αρχείο ένα σύγχρονο εργαλείο για την πιο αποτελεσματική έρευνα αλλά από την άλλη θα αποτελέσει και μια βάση για ιστορικούς σκοπούς", ανέφερε ο Επίτροπος.

    Σημείωσε ότι η δημιουργία ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων είχε τεθεί και ως στόχος από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο για τους αγνοούμενους.

    Απαντώντας σε ερώτηση γιατί δεν έγινε τόσο καιρό αυτή η ψηφιοποίηση και κατα πόσο υπήρχε θέμα έλλειψης κονδυλίων, ανέφερε ότι το ερώτημα αυτό δεν πρέπει να απευθύνεται στον ίδιο.

    "Απλά να πω ότι η τεχνολογία συνεχώς βελτιώνεται και αλλάζει, όμως εμείς από την πρώτη στιγμή είχαμε θέσει αυτό το στόχο, γιατί λαμβάνοντας υπόψη την αδιαλλαξία των Τούρκων στο να συνεργαστούν και να δώσουν πληροφορίες, πρέπει να δούμε άλλα εργαλεία και το πιο σημαντικό εργαλείο είναι η έρευνα", ανέφερε.

    Ο κ. Φωτίου είπε ότι πέρα από αυτή τη δουλειά, γίνεται και μια άλλη παράλληλη προσπάθεια όσον αφορά μαρτυρίες από Ε/κ και Τ/κ, που ακόμη θυμούνται κάποια πράγματα και μπορούν να βοηθήσουν.

    Ανέφερε ακόμη ότι η Τουρκία κατέχει και πληροφορίες για τη μετακίνηση οστών, κάτι που δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την όλη προσπάθεια, καθώς και πληροφορίες για ομαδικούς τάφους από όπου έγινε περισυλλογή νεκρών.

    Την ψηφιοποίηση των αρχείων της Υπηρεσίας Αγνοουμένων ανέλαβε ιδιωτική εταιρεία.

    (ΚΥΠΕ/ΚΧΡ/ΓΒΑ)
    *Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΚΥΠΕ και παραχωρούνται μόνον σε συνδρομητές για συγκεκριμένη χρήση.

    [02] Μπορεί να δίνονται και για ρουσφέτι οι ενισχύσεις de minimis, σύμφωνα με τον αρμόδιο Έφορο

    ΚΥΠΕ - ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 19/10/2016 13:22

    Οι ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis) μπορεί να δίνονται πολλές φορές και για ρουσφέτι, σύμφωνα με τον Έφορο Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων Θεοφάνη Θεοφάνους.

    Ο κ. Θεοφάνους εξέφρασε ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών, η οποία εξέτασε σήμερα τον προϋπολογισμό του Γραφείου του Εφόρου Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων, την άποψη ότι οι ενισχύσεις de minimis πρέπει να αποφεύγονται.

    Ανέφερε ακόμα ότι το Γραφείο του έχει αποστείλει επιστολή στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν για την αρχική σύμβαση του ΧΥΤΥ Κόσιης, με σκοπό την πιθανή ανάκτηση υπερκερδών που έχει καρπωθεί ο ανάδοχος.

    «Οι ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis) έχω την εντύπωση ότι πολλές φορές μπορεί να δίνονται ακόμα και για ρουσφέτι. Ακόμα και για το παραμικρό τα Υπουργεία προβαίνουν σε εύκολες λύσεις για τα de minimis», είπε ο Έφορος στα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών κα ...

    (ΚΥΠΕ)

    Η πλήρης είδηση είναι διαθέσιμη στη συνδρομητική ιστοσελίδα του ΚΥΠΕ.

    *Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΚΥΠΕ και παραχωρούνται μόνον σε συνδρομητές για συγκεκριμένη χρήση.

    [03] Οριακή πτώση καταγράφει το ΧΑΚ το μεσημέρι

    ΚΥΠΕ - ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 19/10/2016 13:06

    Οριακή πτώση καταγράφει το μεσημέρι το κυπριακό χρηματιστήριο, με τν Γενικό Δείκτη να κυμαίνεται στις 12.36μμ στις 66,85 μονάδες, υποχωρώντας κατά 0,06%. Την ίδια ώρα και ενώ η διαπραγμάτευση είναι σε εξέλιξη, ο Δείκτης FTSE/CySE 20 κατέγραφε οριακή πτώση 0,05% και βρισκόταν στις 38,78 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφωνόταν στις €36.989,60.

    Από τους επιμέρους χρηματιστηριακούς δείκτες, κέρδη 0,06% καταγράφει η Εναλλακτική αγορά, ενώ χωρίς μεταβολή συνεχίζουν τη διαπραγμάτευση τα Ξενοδοχεία. Αντίθετα, η Κύρια Αγορά έχει απώλειες της τάξης του 0,18%, ενώ οι Επενδυτικές χάνουν το 0,35% της αξίας τους.

    Το μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον προσελκύουν οι τίτλοι της Τράπεζας Κύπρου με 32.367,54 ευρώ (χωρίς μεταβολή), της Cytrustees Investments με 2.720,25 ευρώ (πτώση 1,6%), της Interfund Investments με 1.665,19 ευρώ (άνοδος 3,45%) και της Δήμητρα Επενδυτικής ...

    (ΚΥΠΕ)

    Η πλήρης είδηση είναι διαθέσιμη στη συνδρομητική ιστοσελίδα του ΚΥΠΕ.

    *Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΚΥΠΕ και παραχωρούνται μόνον σε συνδρομητές για συγκεκριμένη χρήση.

    [04] Επ. Διοικήσεως: Συνεχίζονται τα κρούσματα κακομεταχείρισης πολιτών από αστυνομικούς

    ΚΥΠΕ - ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 19/10/2016 13:32

    Κρούσματα κακής συμπεριφοράς προς τους πολίτες και κακομεταχείρισης από πλευράς αστυνομικών εξακολουθεί να εντοπίζει το Γραφείο της Επιτρόπου Διοικήσεως, όπως η ίδια η Επίτροπος Ελίζα Σαββίδου, ανέφερε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών που συζήτησε σήμερα τον προϋπολογισμό του Γραφείου.

    «Εξακολουθούμε να εντοπίζουμε κρούσματα κακής συμπεριφοράς προς τους πολίτες ή και κακομεταχείρισης», είπε η κ. Σαββίδου, απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτού Ειρήνης Χαραλαμπίδου, προσθέτοντας ότι το Γραφείο της είναι σε συνεχή διαβούλευση με τον Αρχηγό Αστυνομίας και συμμετέχει σε παρά πολλά εκπαιδευτικά προγράμματα εκπαίδευσης των αστυνομικών με λειτουργούς του Γραφείου που έχουν εξειδικευθεί σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    (ΚΥΠΕ)

    Η πλήρης είδηση είναι διαθέσιμη στη συνδρομητική ιστοσελίδα του ΚΥΠΕ.

    *Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΚΥΠΕ και παραχωρούνται μόνον σε συνδρομητές για συγκεκριμένη χρήση.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 19 October 2016 - 10:39:57 UTC